Bıçak Sanatı - Forum

Bodrum Hatırası

Bodrum Hatırası
« : 20 Ekim 2011, 20:04:45 »
Hikaye Bodrumda başlıyor, "Toplaşma Etkinliği" sırasında arkadaşlarla bir bıçak dövelim dedik. Hesapta bu bıçağın tüm işlerini bitirip akşama bitmiş bir integral bıçak ortaya çıkaracaktık. Ama olmadı  :( ne yaptıysak çeliği sertleştiremedik. Biz Antalyadan gelirken yanımıza O1 aldığımızı düşünüyorduk ama heyhat çelik O1 değildi ve içerisinde de sertleşmeyi sağlayacak karbon yoktu, veya her neyse...Hatanın sorumlusu benim, demek ki çelikler karıştı ( benim dolabı görenler bu karışıklığı yadırgamaz). Konuyu Durukan Ustayla konuşurken Durukan a "istersen sana gönderelim ama sertleşmedi " dedim, "olsun abi gönder sen, hatıra olur " deyince bıçakla biraz oynayayım istedim
Uzatmayalım Necdet abinin de  gazıyla Antalya ya dönüşte bıçağın namlu kısmını ısıtarak burdum ve ve tüm burgunun üzerine kanal açarak bu kanala bakır yerleştirdim, Nasıl olsa oldu olan diyerek ağız kısmını da spiralle incelterek buraya da bir eğe parçası alıştırıp kaynakladım.

1 by assuva, on Flickr

Yerleştirilen bakırı kanalın içerisine gümüş tel ile sert lehim yaptım, ayrıca balçak kısmına dairesel bir bakırı da yine sert lehimle tutturdum.

2 by assuva, on Flickr

3 by assuva, on Flickr

Sap kısmı içinde yine Bodrumdayken Emre ustanın vazgeçtiği bir ceylan boynuzunu kullanmaya karar verdim ( bu boynuzu da Emre ustaya gönderen Durukan ustaymış, kaderin garip bir tecellisi, boynuz yine gönderene gidecek :) ) Ceylan boynuzu siyah olduğundan bakır balçakla arasına kontrast olsun diye bir parçada geyik boynuzu iliştireyim dedim. Yüzey temizliği ve sertleştirme işleminin ardından ( ağızdaki eğe gayet güzel sertleşti ) Yüzeyi menviş rengine büründürdüm, böyle daha hoşuma gitti, bence bu renk yakıştı. Fotoğraflar aşağıda, fotoğraf sayısınıda abarttım biraz  ( konuyu uzatmak zor işmiş, elimden bundan daha fazla uzatmak gelmedi, bir daha da zor olur  böyle hikaye ^-^) Durukan ustam "Bodrum Hatırası" nın arkasında güzel bir gönülden birliktelik var hepimizden...Güle güle kullan  ^-^

4 by assuva, on Flickr

5 by assuva, on Flickr

6 by assuva, on Flickr

7 by assuva, on Flickr

8 by assuva, on Flickr

9 by assuva, on Flickr
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2011, 23:13:06 Gönderen: Sefa Çabuk »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Bodrum Hatırası
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2011, 20:25:51 »
Haydaaaa,
Neye niyet neye kısmet. Demirin içinde demek ki bu varmış.  :D (Bu lafı bana sen öğrettin)
Hoca'm bu çok güzel yaa. Bunun bana hediye edilmesi için ne yapmam lazım?
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

gabe

• 70
  • Galip
  • Meslek: yazar grafiker programcı
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 20 Ekim 2011, 20:30:35 »
Tek kelime: Harikulade.

metalin sorununu tespit edip çözüm buluşun, ortadaki kullanışsız malzemeyi böylesine güzel, kompleks ve işe yarar bir parçaya dönüştürmen deha göstergesi bence Sefa Hocam. imreniyorum vallahi.

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #3 : 20 Ekim 2011, 20:37:59 »
Usta ellerine sağlık çok güzel olmuş.  :2up

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 20 Ekim 2011, 21:04:59 »
abooooo  :o :o :o :o :o :o

sasuta

• *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 20 Ekim 2011, 21:24:32 »
Vallahi bravo üstad ellerine sağlık. Muhteşem bir iş çıkmış ortaya....

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #6 : 20 Ekim 2011, 22:08:55 »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #7 : 20 Ekim 2011, 22:10:15 »
 :o hislerimin tam karşılığı olan kelimeleri bulamıyorum. bildiğin başyapıt yahu.
senin eserlerine yorum yapıyor olabilmek şöyle dursun, çağdaşın olmak bile benim için bir ayrıcalık.

selamlar...

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #8 : 20 Ekim 2011, 22:16:42 »
hocam şimdi bu bıçaktaki operasyona sanmai yada hamon denebilir mi. pratik ve ekonomik bir hamon çeşidi midir?
kaynak yapılan parçanın tane yapısı bozulurmu, normalizasyon yapmak gerekiyormu? teşekkürler

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #9 : 20 Ekim 2011, 22:33:35 »
Ustalarım ellerinize sağlık çok çok ama çok güzel olmuş.

Dibimm düştü... :2up
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #10 : 20 Ekim 2011, 22:34:41 »
insan gönlünün ekmegini yer der annem. böylesine evladiyelik bir hediyeyi hak etmek için ne yaptım bilmiyorum ama ustam eline yüregine bilegine saglık. ömrum oldukça saklıyacagım.  boynuzda elinde yerini bulmuş. türkiyedeki 1500 ceylandan birinin boynuzu idi. her şeyi ile bambaşka ve güzel bir eser. tekrar teşekkür ederim. onur duydum

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 20 Ekim 2011, 22:35:14 »
yazdıklarını okurken bıra ara  buda bant zımpara tezgahındakı parçalardan olabılrmı ..?  ;D   dıye düşünüp    , yazacaklarıma ılave edecektım.   fotoğraflara bakıp yorumumu sonra yapayım dedım ve ıyıde yapmısım.  :)   Sefa   ustam hanı böyle yamuk  burulmuş  sertleşmeyen çelıklerın varsa  atayım deme hepsıne talıbım  :2up :2up

senın bıçaklarını görüp bulaşmayacağım dedığım dövme işine bulaştım.  iyiki   bunu yapmışım , yapım evrelerinde duyduğun  keyfi  şimdi çok daha iyi anlıyabiliyorum :)

bu eserıni şöyle veya böyle diyerek yorumlamak benim haddime değil...

sadece ellerin dert görmesin diyorum..  :2up
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #12 : 20 Ekim 2011, 22:43:41 »
           .........     Yok   tabii  bişeyler  yazacağım da    ....  Aklım   eski  mekanına  avdet  etsin    bir ...
Bildiğimiz  tarzının dışında  yepyeni  bir  tarzı   tek  bıçakta  oturtmuşsun  da   ustam , ben  bunu  gerçekten  özel bir  yere koyuyorum .
şimdi  sorum   izninle :
Düşük  karbonlu  çelikle  kaynaklanan  eğe  ile  , ısıl işlemden sonra  çatlaksız  , kırıksız  pürüzsüz  bir  namluyu  elde  etmek  için  ne ile  kaynattın .  Eğer  hepimizce  uygulanabilir  bir  yöntem olabilecek ise , bence  bu    yepyeni  uygulama  alanları  açar  hepimize .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

mehmethakan

• 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
« Yanıtla #13 : 20 Ekim 2011, 22:46:12 »
sadece usta işi değil usta bir sanatçı işi.
forum canlanıyor hocam ilgi canlıya.
tebrik koyuyorum.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #14 : 20 Ekim 2011, 23:05:44 »
           .........     Yok   tabii  bişeyler  yazacağım da    ....  Aklım   eski  mekanına  avdet  etsin    bir ...
Bildiğimiz  tarzının dışında  yepyeni  bir  tarzı   tek  bıçakta  oturtmuşsun  da   ustam , ben  bunu  gerçekten  özel bir  yere koyuyorum .
şimdi  sorum   izninle :
Düşük  karbonlu  çelikle  kaynaklanan  eğe  ile  , ısıl işlemden sonra  çatlaksız  , kırıksız  pürüzsüz  bir  namluyu  elde  etmek  için  ne ile  kaynattın .  Eğer  hepimizce  uygulanabilir  bir  yöntem olabilecek ise , bence  bu    yepyeni  uygulama  alanları  açar  hepimize .

Ben ilk resimde gazaltı kaynağı görüyorum ama sefa hocam işini bilir.
Son pasoda muhakkak farklı bir yöntem yapılmıştır.

Ama bıçak tek kelime ile mükemmel olmuş.Elllerinize sağlık...

Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

ercan ertürk

• 301
  • ercan ertürk 1971
  • Meslek: ayakkabı imalatçısı
  • Yer: B PAŞA İSTANBUL
« Yanıtla #15 : 20 Ekim 2011, 23:06:02 »
hocam elleriniz dertgörmesin  giyecek birşey yok  çok güzel  olmuş  :2up :2up

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 20 Ekim 2011, 23:22:00 »
Tam bir sanat eseri olmus sefa ustam ellerin dert gormesin :2up :2up
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

« Yanıtla #17 : 20 Ekim 2011, 23:45:07 »
Sevgili arkadaşlar öncelikle güzel sözleriniz ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim, mahçup ediyorsunuz, eksik olmayın..
Sırayla sorulara yanıt vereyim
Ertuğrul bıçağın zaten sahibi var, dolayısıyla hediye şansı zaten yok, ileride seninle bir değiş tokuş yaparız nasılsa  ;)
hocam şimdi bu bıçaktaki operasyona sanmai yada hamon denebilir mi. pratik ve ekonomik bir hamon çeşidi midir?
kaynak yapılan parçanın tane yapısı bozulurmu, normalizasyon yapmak gerekiyormu? teşekkürler
Teoman, burada aslına bakarsan teorik olarak bir hamon yada sanmai den söz edemeyiz. Temel mantığı tamamen farklı. Zorunluluk durumlarında kullanılacak bir yöntem olarak bir kenarda durmasında yarar var. Endüstride sert dolgu tekniği uzunca bir zamandır başarıyla uygulanıyor zaten ancak bu işlem sert dolgudan biraz daha farklı. Kaynak sırasında her iki malzemede de değişiklikler oluyor, özellikle ısı tesiri altındaki bölge ( ITAB) bu deformasyona en çok maruz bölge. Ancak ön tavlama yaparak bunun önüne geçebiliyorsun biraz. Tane yapısında bozulma olabilir ama ön tav ve son tav döngüsüyle bu sorunun önüne geçilebiliyor. Kısaca, uygulanabilir bir yöntem ama su verme sırasında aktif bir su verme süreci yaşanıyor, ağızda soğutma hızlı ama ITAB nin yukarısında soğutma yavaş olmalı. Yoksa çatlama olma olasılığı yüksek.

Durukan Ustam benden bir bıçağın sende olmasını epeyce bir süredir istiyordum biliyorsun, en azından beğendiğin bir bıçak olduğunu bilmek beni daha mutlu etti..

Taner ustam dövme işi senin kişiliğine çok uygun bir iş, uzun dönmede seni daha mutlu edeceğine adım kadar eminim.

Bekir Ustam, bilinmedik bir şey yapmadım aslında. Kaynağı adi karbonlu telle, gazaltında yaptım. 400 derece civarında ön tav ( ayrıca eğeye de yumuşatma tavı). Su verme sırasında da Teomana söylediğim gibi. İşlem basit aslında tarif etmek biraz zor olsa da işlem o denli zor değil kesinlikle. Temel mantık ağız hızlı soğuyacak sırt epeyce geç soğuyacak, su verirken buna dikkat.. Benzer işleri kaynak sonrası döverekte yapmışlığım oldu o daha da sağlıklı oluyordu belirteyim.

Serhat ağız ince olduğundan kaynağı tek pasoda bitirdim zaten fazladan bir şey yapmadım.

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 21 Ekim 2011, 00:02:00 »
Eline sağlık usta...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 21 Ekim 2011, 01:03:02 »
Çok fenasın usta çok... Her seferince sınırları bir yerden zorlamanın yolunu arıyor ve buluyorsun. Eline sağlık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben