Ustam, boyutsal kararlılık var nasıl olsa, mesela 1100 derece, 1050 derece ve 1020 derecede sertleştirip sırayla sonra bir daha 1040 derecede sertleştirilse iç yapı ciddi biçinde homojenize olur gibi, bir kere ısıl işlem fırınının programlamasına alışık olmadığım ilk günlerde yalnış bir adım girerek 1000 dereceden çook yavaş soğutarak iç yapısını hacamat ettiğim D2 bıçakta bu işlemi yapmıştım, bıçak gizli kuyruk idi, kuyruğun ucundan bir parça kırıp dövmeden sonraki tane yapısını karşılaştırdığımda en azından tane büyüklüklerini küçülttüğümü görmüştüm, esneme dayanımı da yüksek oranda artmıştı, ancak karbür yapıları dağıtabilip dağıtamadığımı mikroskop incelemesi olmadan bilme yolum pek olmadığından çok ciddi bir şekilde savunmadığım bir uygulama. Sonuçta her adımda östenizasyon için yarımşar saatten 4 -5 saatlik ciddi bir işlem, ve her seferinde malzemeyi çatlatma riski az da olsa göze alıyorsun. Aynı zamanda bükülmeler, yamulmalar riski de artıyor. Kısacası, en doğrusu fabrikadan geldikten sonra bu yüksek alaşımlı çelikleri dövmeden kaçınmak, yanlış ısıl değerlerde yanlış işlemlerden kaçınmak, talaşlı işimiz biter bitmez kafadan hiçbişey yapmadan sertleştirmek. Özellikle Bohler ve bunun gibi tanınmış çelik fabrikalarından gelen çeliklerde zaten tane boyutu optimumda tedarik ediliyor, talaşlı işlemde de bu tip çeliklerde iç yapıyı bozma ihtimali çok zor...