Bıçak Sanatı - Forum

Mutfak Bıçakları

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Mutfak Bıçakları
« Yanıtla #40 : 16 Ekim 2011, 00:39:35 »
teşekkür ederim   ;)  yeni cicimiz bellı oldu  ;D
Eyvah, inatlaşacak bişey buldu yine  :P Onu da en iyi şekilde yaparsın eminim  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #41 : 16 Ekim 2011, 01:53:20 »
teşekkür ederim   ;)  yeni cicimiz bellı oldu  ;D
Eyvah, inatlaşacak bişey buldu yine  :P Onu da en iyi şekilde yaparsın eminim  :2up
Aynı fikirdeyim, yazdı şimdi onu  ^-^

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #42 : 16 Ekim 2011, 11:40:28 »
denıyeceğim bakalım. yazım çok ıyı değildir umarım kıvırım şu işide , reklamcılarla uğraşmak zorunda kalmam ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #43 : 16 Ekim 2011, 13:17:39 »
denıyeceğim bakalım. yazım çok ıyı değildir umarım kıvırım şu işide , reklamcılarla uğraşmak zorunda kalmam ;)

haledersin ustad haledersin
birkaç gün sonra görürüz artık :)

bu arada sefa ustam mın agız acısı ile bukadar keskinliği yakalıyorsa benimkilerin agız kısmı çatır çatır kırılır
35mm lik manlu genişliğini sırta kadar taşladım agız şu an 0.4mm civarı acaba yanlışmı yaptım ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #44 : 16 Ekim 2011, 14:09:04 »
Bilemiyorum Özgür, tamamen sıfıra mı indireceksin ustura gibi yani? kalınlığı 2 mm biliyorsun, öyle darbeye, düşmeye filan gelmez gibime geliyor bu durumda. ( şu haliyle bile saç kılına çentikler atıyor)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #45 : 16 Ekim 2011, 14:12:28 »
Bilemiyorum Özgür, tamamen sıfıra mı indireceksin ustura gibi yani? kalınlığı 2 mm biliyorsun, öyle darbeye, düşmeye filan gelmez gibime geliyor bu durumda. ( şu haliyle bile saç kılına çentikler atıyor)

bakalım çelik yeterince var bende bir iki sürmene vardı sırt 2.5mm sırta kadar taşlama veya hazır lama onun gibi taşladım onlar kırılmadığına göre bunlarda kırılmaz herhalde ama bir sonrakilere yarıya kadar taşlama yaparım
bu bıcaklara normalizasyon yaptınız ustad

« Yanıtla #46 : 16 Ekim 2011, 14:49:08 »
Evet hepsini normalize ettim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #47 : 16 Ekim 2011, 14:56:18 »
ısıl işlem ciye söyliyeyim bari hepsini normalize etsin artık
hayırlısı işe bir ısıl işle göndereyim birkaç bıcakta ben sergiliyeyim

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #48 : 16 Ekim 2011, 17:55:00 »
Normalizasyon ? İnce perliti nasıl yaptınız ustam 440C'de ?  ???

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #49 : 16 Ekim 2011, 18:30:09 »
Yanıtı yanlış vermişim bu arada testereden bir iki iş daha vardı onlarla karıştırdım, bunlarda normalizasyon yok ustam  ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #50 : 16 Ekim 2011, 18:33:57 »
Tahmin ediyordum ustam da şimdi Özgür zavallı ısıl işlem firmasıyla kavga edecek diye korktum: "Bizim ustalar normalizasyon yapıyor da sizin koskoca ısıl işlem firması 440C'ye normalizasyon yapamıyor mu uleyn? " şeklinde çıkışmasından ürktüm bir an  :D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #51 : 16 Ekim 2011, 18:37:32 »
Valla doğru  :)) neyse ki duruma uyandın. Özgür de okur nasılsa  ::)

« Yanıtla #52 : 16 Ekim 2011, 18:38:31 »
Düşündüm de aslında bir iki gün sürecek yavaş soğutmayla olmayacak iş değil gibi. Neye yarar o ayrı

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #53 : 16 Ekim 2011, 18:53:27 »
daha kavga cıkarmaya allahtan vakit var hala hazır senegalde otelin resepsiyonunda zavallı internet bağlantısına makum durumdayım
benim malzemeler giyotinde kesilmiş durumda belki normalizasyon ister diye düşündüm ama şöyle bir durum varki giyotinde kesilirken gerilen kısmı zaten bant zımparda yok ediyoruz buna gerilim giderme diye adlandırsak daha doğru olur
rahmetli Ali beyin (ruhu şaah olsun ) yazısında okumuştum taşladığımız veya kestiğimiz parçaların anneling yapmamız gerekiyor diye ama sonuçta stres altına soktuğumuz çeliğe gerilim giderme yapmamız gerekmiyormu ?
gerilim gidermeyle normalizasyon aynı şeymi ?
veya zaten kesilen kısmı 1-2 mm taşlasdığımızdan dolayı böyle bir sorun olurmu :)
ben bu güne kadar yaptığım bıcaklarda yamukma v.s  sorunları ile karşılaşmadım sadec sağ ile sol taraf arasında taşlama farkından dolyı yamulma oldu onuda düzelttik allahın izni ile

saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #54 : 16 Ekim 2011, 18:55:06 »
Ustam, boyutsal kararlılık var nasıl olsa, mesela 1100 derece, 1050 derece ve 1020 derecede sertleştirip sırayla sonra bir daha 1040 derecede sertleştirilse iç yapı ciddi biçinde homojenize olur gibi, bir kere ısıl işlem fırınının programlamasına alışık olmadığım ilk günlerde yalnış bir adım girerek 1000 dereceden çook yavaş soğutarak  iç yapısını hacamat ettiğim D2 bıçakta bu işlemi yapmıştım, bıçak gizli kuyruk idi, kuyruğun ucundan bir parça kırıp dövmeden sonraki tane yapısını karşılaştırdığımda en azından tane büyüklüklerini küçülttüğümü görmüştüm, esneme dayanımı da yüksek oranda artmıştı, ancak karbür yapıları dağıtabilip dağıtamadığımı mikroskop incelemesi olmadan bilme yolum pek olmadığından çok ciddi bir şekilde savunmadığım bir uygulama. Sonuçta her adımda östenizasyon için yarımşar saatten 4 -5 saatlik ciddi bir işlem, ve her seferinde malzemeyi çatlatma riski az da olsa göze alıyorsun. Aynı zamanda bükülmeler, yamulmalar riski de artıyor. Kısacası, en doğrusu fabrikadan geldikten sonra bu yüksek alaşımlı çelikleri dövmeden kaçınmak, yanlış ısıl değerlerde yanlış işlemlerden kaçınmak, talaşlı işimiz biter bitmez kafadan hiçbişey yapmadan sertleştirmek. Özellikle Bohler ve bunun gibi tanınmış çelik fabrikalarından gelen çeliklerde zaten tane boyutu optimumda tedarik ediliyor, talaşlı işlemde de bu tip çeliklerde iç yapıyı bozma ihtimali çok zor...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #55 : 16 Ekim 2011, 19:04:43 »
Özgür, sanırım Ali ağabeyin dediği talaşlı işlemi kolaylaştırmak ve bölgesel sertleşmeler varsa bunları halletmek içindi. Ancak bu hava çeliklerinde hatalı yumuşatma vs işleri gerçekten tehlikeli, güzelim çeliği çöp edebiliriz rahatlıkla. Gerilim giderme işlemi fabrika tavsiyesi doğrultusunda yapılırsa özellikle sertleştirmeden önce iş görüyor. Ancak normalizasyon lafı karbon çelikleri ve yağ çelikleri için geçerli bir kavram genelde. Sefa Ustanın dediği gibi yavaş ve kontrollü bir normalizasyon yapılabilir, ancak burada kilit nokta perlit burnunun üstünde tutmak çeliği, ancak öyle bir hızda soğutmalı ki hem martensit oluşamayacak yavaşlıkta, hem de karbürboyutlarını devleştirmeyecek hızda olmalı. Bunun için soğutma hızı kontrollü özel bir fırın lazım sanırım (istenen soğuma hızı eğer fırının kendi soğuma hızından yavaş ise özellikle yumuşatma tavlarında, ısıl işlem fırınları ısı düşüşünü kontrol edebilir). Öyle bir fırın olmalı ki kendi halinde değil, belli bir soğutma gazını termostat adımlarına uygun kontrollü içeriye vererek soğutma yapmalı. Hava çeliklerinde bu yüzden dövme hiç tavsiye edilmez, çünkü dövme sonrası iç yapının bozulan homojenitesini düzeltmek deveye hendek atlatmaktan biraz daha zordur...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #56 : 16 Ekim 2011, 19:07:40 »
Ama yinede dövenler var  ^-^

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #57 : 17 Ekim 2011, 14:04:20 »
dövdürende var :)
ben 440c leri dövdürdükten sonra data sheet de yazılana uygun olarak yumşatma yapmıştım labaratuardaki fırında gayette iyi yumşadı tek sorun fırının  16saatte ortam sıcaklığına getiirebilmiştik od akşam fabrikada yokken fırının çalışması ile olmuştu :)

« Yanıtla #58 : 17 Ekim 2011, 14:06:31 »
Var var, dövdüreni de biliyordum  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #59 : 17 Ekim 2011, 20:06:21 »
yumuşatma tavı tek başına yeterli olmaz homojen olabilmesi için...
Ancak hiçyoktan iyidir...

Kipmen Sanat web sitesi