Bıçak Sanatı - Forum

#16 --------- Ck67 Gizli Kabza

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #16 --------- Ck67 Gizli Kabza
« Yanıtla #20 : 12 Ekim 2011, 23:29:43 »
profilin çıkış hikayesi Ertuğrul beyin belki ilgisini çeker..
acemi acemi oturmuş tasarımlar yaparken (hala da öyleyim) birden böyle bir model aklıma geldi, önce elde sonra auto-cad te çizdim.
diğer modellerimle birlikte kesime yolladım.
sonra elimde 20 30 adet model profil kesimden geldi, ahhh dedim kabza çok iri olmuş yahu, çizimle gerçek bambaşka, olsun dedim keser zımparalarız inceltiriz..
3 adet barracuda adını verdiğim bıçağa başladım, başlayış o başlayış aynen oralardayım hala , baktım ki benim hız yılda 0,75 tane bıçak yapar  :-[
dedim arkadaşlara maloluş fiyatına vereyim bunları, bu profil de Emin tarafından alındı.
sonra 1 yıl Eminden de imalata dair bi haber yok  ::)
ve nihayet bu gün sanki kayıp medeniyet bulmuş gibi sevindim.. (kendime ne pay çıkardıysam artık)

Mehmet Hoca'm ah o çizimleri keşke daha erken görseydim. O yalancı ağız ile üçlü sırt deseni şansını kaçırmışım. Sanırım bıçak çok daha güzel olacaktı.

Yeri gelmişken bu profili tasarlayıp kestiren Mehmet arkadaşıma ve 1 sene saklayıp saklayıp sonra bana hediye eden Emim kardeşime çok teşekkür ederim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 12 Ekim 2011, 23:42:46 »
Ertuğrul bey, teveccühünüz. sizin bıçak hayalde kalmış bir tasarım değil gerçek, en az bu sebeple bile olsa çok çok güzel ve çok daha fazla övgüyü hakediyor bana göre.
asıl teşekkürü de yine ben değil de Emin haketti gibi hissediyorum,
..

nezaketiniz ve paylaşımınız için asıl ben size çok teşekkür ediyorum. sağolunuz..  ^-^
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 12 Ekim 2011, 23:45:49 »
Ertuğrul Abicim, yalancı ağız nereye kaçmış yahu  ;D Bence çok da güzel açılır bir yalancı ağız ve çok çok da yakışır hani. Bu arada bence namluda kalmış çok az daha zımpara işi de yalancı ağzı zımparalarken aradan çıkar. Hatta bir de dremele karbür silindirik uç taktınmıydı o eğe işi de 5 dakkada çıkıverir  ^-^ Kanına girmek gibi olmasın  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #23 : 12 Ekim 2011, 23:49:39 »
Bıçağınız gerçekten çok güzel olmuş emeğinize sağlık. Bu arada pratik ve yaratıcı çözümlerinizi dikkatle takip ediyorum. Sormak istediğim kabzada kullandınız ağaçları (örn. gül) kolayca temin edebiliyormusunuz. Çalışmak istediğim bir ağaç ama bursada bulmak gerçekten zor.
İyi çalışmalar.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 12 Ekim 2011, 23:58:04 »
ertuğrul bey yaptığınız bıçaklar çok hoş,  ama bu gerçekten çok güzel olmuş .    gerek formu gerek kabzesi ve işçiliği  valla ne dıyeyım bana göre harıka :)     ama bana göre tek eksiği
namlu temizliği biraz daha yapılmalıydı.   bazen banada ıllallah gelıyor zımpara yapmaktan öylecene bırakıyorum namluyu . bıçağı bıtırıp bakınca herşey meydana çıkıyor ama iş işten geçmiş oluyor.

bu bıçakta kabze ve balçak namluyu resmen ezıp geçmış. bakar bakmaz kabzayı ıncelemeye başladım..   elınıze bıleğinize sağlık.  :)
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2011, 00:05:19 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #25 : 13 Ekim 2011, 00:24:13 »
Bıçağınız gerçekten çok güzel olmuş emeğinize sağlık. Bu arada pratik ve yaratıcı çözümlerinizi dikkatle takip ediyorum. Sormak istediğim kabzada kullandınız ağaçları (örn. gül) kolayca temin edebiliyormusunuz. Çalışmak istediğim bir ağaç ama bursada bulmak gerçekten zor.
İyi çalışmalar.

Şimdiye kadar sadece gül ve wenge bulabildim. O da şans eseri keresteciler sitesinde. Devamını bulmak zor sanırım.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #26 : 13 Ekim 2011, 00:44:02 »
ertuğrul bey yaptığınız bıçaklar çok hoş,  ama bu gerçekten çok güzel olmuş .    gerek formu gerek kabzesi ve işçiliği  valla ne dıyeyım bana göre harıka :)     ama bana göre tek eksiği
namlu temizliği biraz daha yapılmalıydı.   bazen banada ıllallah gelıyor zımpara yapmaktan öylecene bırakıyorum namluyu . bıçağı bıtırıp bakınca herşey meydana çıkıyor ama iş işten geçmiş oluyor.

bu bıçakta kabze ve balçak namluyu resmen ezıp geçmış. bakar bakmaz kabzayı ıncelemeye başladım..   elınıze bıleğinize sağlık.  :)

Namlu temizliği konusnda sanırım haklısınız.

Ama tam yeri gelmişken size bir hikaye anlatayım.
Babam ayakkabı imalatçısıydı. Çıraklık zamanında başından geçmiş bir olaymış. O devirde ayakkabılar sipariş üzerine yaptırılırmış. Günde bir çift ayakkabı anca çıkarmış. Bitmek üzere olan bir ayakkabının alt köselesini son rutuşları esnasında çırak yani babam yanlışlıkla azıcık ıslatmış. Sonuçta büyük problem yok ama az sonra teslim edilecek ayakkabı. Ustası babama söylemediği lafı bırakmamış. Saatlerce kösele tabanda kuruduktan sonra kalan lekeyi çıkarmaya çalışmışlar. Nitekim çıkmış da. Akşama doğru ayakkabının sahibi gelmiş. Çok beğenmiş parasını verip, yeni ayakkabılarını ayağına eskileride koltuğunun altına alıp dükkandan çıkmış. Çıkar çıkmaz da dükkanın önündeki su birikintisine şap diye basmış. Babam diyorki "ustamın rengi mosmor oldu".

13 numara av bıçağını özene bezene yaptım. Bu hafta sonu ava götürdüm. Yemekte çıkarıp arkadaşlara gururla gösterdim. Yemek esnasında kullanıldı. Hasan Abi domatesi kestikten sonra bıçağı hart diye toprağa sapladı.

Kullanılmaya başladığından en fazla 2 gün sonra çok daha fazla çizik oluşacağını bildiğimden, sanki bir yerden sonra saatlerce temizlik yapmak bana pek mantıklı gelmiyor.

Diğer taraftan yeni bir malzeme keşfettim. 115'lik avuç taşlama diskinin üzerine fiber malzemelerden onlarcasını (scotch brite) yapıştırmışlar. Çeliğe sürüldüğünde çok güzel saten bir yüzey elde ediliyor. Ancak üzerinde max 2500 dev/dak. yazıyormuş, ben dikkat etmeden 11.000 dev/dak. taşlamada kullandım. Daha ilk turda bir kaç fiber karnıma fırladı. Kalanlarla biraz deneme yaptım, sonuç çok güzel. Ya avuç taşlamanın hızını düşürmenin bir yolunu bulacağım, ya da polisajda kullanılan daha düşük devirli aletler var onlardan edineceğim. Bu fiber disklerin taş motoruna takılabilenleri de var. Ya da en son çare bunlara uygun bir taş motoru alacağım. Sanırım o zaman çizik problemim kalmayacak. Ben zaten ayna gibi parlak yüzeyleri sevmiyorum. saten yüzey çok daha iyi olacak gibime geliyor.

« Yanıtla #27 : 13 Ekim 2011, 00:52:41 »
Ertuğrul fiber disklerin 12.000 dev/dak uygun olanları var hiç çözüm üretmeye çalışma. İzmirde kesin bulursun, paslanmaz çelik hırdavatı satan bir hırdavatçıda kesin vardır. Bulamazsan buradaki sayfadan http://www.teknikoutlet.com/index.php?do=catalog/showLabel&labels=1875-3,155-2&tp=3 ileriye doğru devam et  ;)  kullandığında neler yapabildiği şaşırtacaktır eminim. Yüzey temizliği ve kullanım konusundaki düşüncene aynen katılıyorum. Vitrinlik bıçaklarda eyvallah ama hemen kullanıma girecek kendimize yaptığımız bıçaklarda bana da çok anlamlı gelmiyor açıkcası.
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2011, 01:04:11 Gönderen: Sefa Çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #28 : 13 Ekim 2011, 04:50:07 »
valla benım bıçağı toprağa saplayacak olan olursa kesin çıngar çıkar ;D  herzaman üzerimde ufak bırşeyler olur max keskınlıkte. kullanım amacının dışında kullanılacağını hıssetıği zamanlarda hanı kötü olacağımı bılsemde karşımdakıne vermem..

tabıkı namlu temızlığının  ne kadar yapılacağı kişiden kişiye değişiyor...  fıber dıslerle çalışırken  dönüş yönünü ıyı ayarlayıp profılın kenarına taktırmamak gerekıyor.
ben flap dıskı taktırdım benım de karnıma geldı baya can yakıyor , ucuz atlattık sayılır..

umarım eleştırımden alınmamışsınızdır..  sürçü lisan etti isem affola  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #29 : 13 Ekim 2011, 09:17:39 »
valla benım bıçağı toprağa saplayacak olan olursa kesin çıngar çıkar ;D  herzaman üzerimde ufak bırşeyler olur max keskınlıkte. kullanım amacının dışında kullanılacağını hıssetıği zamanlarda hanı kötü olacağımı bılsemde karşımdakıne vermem..

tabıkı namlu temızlığının  ne kadar yapılacağı kişiden kişiye değişiyor...  fıber dıslerle çalışırken  dönüş yönünü ıyı ayarlayıp profılın kenarına taktırmamak gerekıyor.
ben flap dıskı taktırdım benım de karnıma geldı baya can yakıyor , ucuz atlattık sayılır..

umarım eleştırımden alınmamışsınızdır..  sürçü lisan etti isem affola  ;)

Bodrum'da bu konuyu çok konuşmuştuk Sefa Usta hatırlar.
Foruma bir bıçağı koyuyorsak birileri eleştirsin de kendi göremediğimiz hatalı yanımızı görelim diye koyuyoruz. Yine Sefa Usta'dan örnek vereceğim, "balçağı geçirirken profili oyman lazım" demişti.  O ana kadar hiç aklıma gelmeyen bir şey öğrenmiş oldum. Sefa Usta'ya bu eleştiriyi yaptığı için çok müteşekkirim. Onun sayesinde artık balçakları metali de oyarak geçiriyorum ki çok daha güzel ve sağlam oluyor.
Sizin yaptıklarınızı da takip ediyorum gerçekten yüzey temizlikleri çok harika oluyor.
Emin olun sizin bu mesajınız sayesinde bıçaklarımın yüzey temizlikleri eskilerinden çok daha iyi olacak.
Taner Usta'mı da teşekkürle anacağım.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #30 : 13 Ekim 2011, 09:50:55 »
Mehmet abiden aldığım profillerin bir kısmını yaptım ama güzel yapamadığım için bir kaç tanesini hala saklıyorum. bu profili de ziyan etmemek için saklıyordum ama Bodrum'da elbette ziyan olmayacağı belliydi :2up şimdilerde Özgürün devraldığı profil ve çelik tedarikine aslında ilk Mehmet abi el atmış ve çok ciddi yardımcı olmuştu. o sebeple o profillerin bendeki yeri hep başka olmuştur zaten ^-^ e çıkan sonuç da böyle böyle güzel olunca, iyi ki saklamışım ve iyi ki sen almışsın bunu diye düşünüyorum ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

supernaturel

• 108
  • cem
  • Meslek: cam alüminyum
  • Yer: istanbul-sarıyer- 1976
« Yanıtla #31 : 13 Ekim 2011, 15:38:33 »
çok başarılı çalışma olmuş hocam tebrikler :) :2up
boş çuval dik durmazmış

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #32 : 22 Kasım 2011, 20:56:14 »
İşaretlenmiş yerin 1 mm kadar önüne 4 mm delik deliyorum. Deliğin yerini kaçırsam kaçırsam en fazla 1 mm hata yaparım. Yanlışlıkta istediğim yerden 1 mm geriye kaçırsam, delikler tam tutar. Öne kaçırsam ya da tam istediğim yere delsem, bu kez çaresi var. Sapın ön kısmını hafif hafif zımparalayarak deliklerin bir birine denk gelmesini sağlıyorum. Böylece kurtarması mümkün tarafta hata yapmış oluyorum.

Ustam ben bunu anlayamadım. kabza da  açtığın delikten sivri bir cisimle kuyrukta iz yaptığında profili yerinden çıkarıp, bu iz üzerinden neden delmiyorsun?

Tam oradan delersem, ve deliği tam yerine tutturursam tabii ki harika olur.
Ama ya tutturamazsam, matkabın ucu birazcık gezerse ne olacak.

1. Olması gerektiği yerden çok az da olsa namluya yakın delmişsem çözümü var. Sapı biraz zımparalar delikleri üst üste denk getiririm.
2. Olması gerektiği yerden az da olsa kuyruğa yakın delmişsem ne olacak. O zaman ahşaba ek yapma şansım yok.

O yüzden bilerek deliği biraz öne kaçırıyorum ki emniyetli tarafta hata yapmış olayım. Nasıl olsa telafisi var.

Not: gerçi diğer tarafa hata yapmışsam da telafisi var. Spacer denilen plastiklerden koyulabilir. Ama buna zorunlu kalmamak daha iyi.
      Ustam öncelikle işçilik mükemmel en güzeli yukarıda monteli bıçağın kabzası harika gül ağacı çok güzel durmuş çok beğendim nereden tedarik söylemen mümkünmü bizde tedarik etsek.Delmeye gelince ahşapla metali birlikte delebilirsin sadece matkabın oluklarında ahşap kalmamalı düşük devirde delebilirsin ben öyle yapıyorum sonuç mükemmel.Sen 4 mm delmişsin ben 2,5mm deliyorum sorun olmuyor 4mm daha kolay delinir.Tabiki kuyruk kısmına su vermemek şartıyla yoksa delemezsin.Denemeni tavsiye ederim belki bu şekilde yüzlerce bıçak deldim.Saygılar kolay gelsin
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''