Bıçak Sanatı - Forum

#16 --------- Ck67 Gizli Kabza

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
#16 --------- Ck67 Gizli Kabza
« : 12 Ekim 2011, 10:42:48 »
Emin Albayrak kardeşimin Bodrum'da hediye ettiği Ck67'den lazer kesimi profil. Gerçi o tam kabzaydı ama ben projede biraz değişiklik yapıp gizli kabzaya çeviridm.
Sap Gül ağacı.

By ertarda at 2011-10-12

By ertarda at 2011-10-12

By ertarda at 2011-10-12
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

barbarosreis

Ynt: #16 --------- Ck67 Gizli Kabza
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2011, 10:48:11 »
çok güzel abi yine döktürmüşsün

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 12 Ekim 2011, 10:48:35 »
elinize sağlık kabza gercekten güzel olmuş   namluyu geri plana atmış diye bilirim
bu arada maşşallah diyorum bukadar zamanda no 16 yı yakalamak kolay olmasa gerek bayağı vakit ayırabiliyorsunuz tebrikler.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #3 : 12 Ekim 2011, 11:12:05 »
Yapım aşamaları da şöyle:

Emin sağolsun bu profili bana Bodrum'da hediye etti. Masanın üzerine yayılmış profillerden istediğin birini seç dedi. Ben de bunu seçtim 3,2 mm kalınlıkta bir Ck67.

By ertarda at 2011-10-12
Ama atelyeye dönünce profilin içinde bir gizli kabzanın hapsolduğunu keşfettim  :) . Birden proje değişti.

Profile ağız açmak için önce orta çizgiyi çizmek gerekiyor. ben bunun için kalıp markalama mürekkebi ve kumpas kullanıyorum.

By ertarda at 2011-10-12

Bu profil bir miktar da olsa Bowie'ye benzediğinden düz ağız açmak gerekir. Düz ağızları açma aparatım resimdeki gibi. Profili köşebente sabitliyorum.

By ertarda at 2011-10-12

Tablayı yatay tutup, bant zımparaya açı veriyorum. Uç kısımdaki kaviste ise, ya kuyruğu indirmek ya da kuyruğu akan zımparadan uzaklaştırmak gerekiyor. Böylece öndeki kavisli alan da dahil olmak üzere tüm bıçakta kusursuz ağız açılıyor.

By ertarda at 2011-10-12

Bant zımpara makinesinden çıkan profil bu. Önce 8 mt/sn hızda 60 arkasında 120 grit ağız açıldı. Bant hızı 3,5 mt/sn'ye düşürülüp 220 grit yüzey düzeltildi.

By ertarda at 2011-10-12

Sonra profil gizli kabzaya göre şekillendirildi ve uzun uzun el zımparası.

By ertarda at 2011-10-12

Sıra geldi balçak işine. Geçme balçağı ilk defa yapıyorum gerçekten zormuş.

By ertarda at 2011-10-12

Ben her seferinde balçağı lehimle sabitliyorum. Bu konudaki yardımcım ise karyola yayı. Lehim donana kadar balçağın kıpıdamamasını sağlıyor. Lehim işinin en güzel tarafı balçağın içini oyarken yapılan hataları gizliyor.

By ertarda at 2011-10-12

Geriye sap malzemesini montajı kaldı. Tabii ki ilk önce sapın içi oyulacak. Namlu ile sapın birbirine uyumu sağlandıktan sonra sırada pim deliği var.
1- İlk önce kuyruğun geçtiği yere ahşapta bir taraftan diğer tarafa 4 mm delik deliyorum.
2- Kuyruğu markalama mürekkebiyle boyuyorum. Herhangi bir CD kalemiyle de olur.
3- Namlu ile kabzayı birleştirip, kabzadaki delikten sivri bir nesne yardımıyla, üzeri mürekkepli kuyruğa deliğin yerini işaretliyorum.
4- İşaretlenmiş yerin 1 mm kadar önüne 4 mm delik deliyorum. Deliğin yerini kaçırsam kaçırsam en fazla 1 mm hata yaparım. Yanlışlıkta istediğim yerden 1 mm geriye kaçırsam, delikler tam tutar. Öne kaçırsam ya da tam istediğim yere delsem, bu kez çaresi var. Sapın ön kısmını hafif hafif zımparalayarak deliklerin bir birine denk gelmesini sağlıyorum. Böylece kurtarması mümkün tarafta hata yapmış oluyorum.
5- Epoksiyle doldurup, kuruduktan sonra pimi şişiriyorum. Ufak bir hile daha, pimi biraz uzun tutuyorum, ön tarafını zımparayla inceltiyorum. İnce tarafın geçmesi kolay oluyor. Çekiçle çaktıkça deliğe kalın kısım geliyor ve namuyu geriye, sapı öne gitmeye zorlayıp kendi kendine sıkışıyor.

By ertarda at 2011-10-12

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2011, 11:15:05 »
elinize sağlık kabza gercekten güzel olmuş   namluyu geri plana atmış diye bilirim
bu arada maşşallah diyorum bukadar zamanda no 16 yı yakalamak kolay olmasa gerek bayağı vakit ayırabiliyorsunuz tebrikler.

4 profil birden ısıl işlemden geldi. Sadece sap takmak kalınca, böyle hergün yeni bir bıçak forma koymuş oluyorum. Sırada 2 tane daha var.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #5 : 12 Ekim 2011, 11:19:51 »
eyvallah  ustad Allah sabır versin 8mt/sn gibi bir düşük hızda profil cıkarmak gerçekten sabır isteyen bir iş
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #6 : 12 Ekim 2011, 11:25:46 »
eyvallah  ustad Allah sabır versin 8mt/sn gibi bir düşük hızda profil cıkarmak gerçekten sabır isteyen bir iş
Hız önemli bir faktör, ama malzemeyi akan zımparaya bastırmak da oldukça hızlı iş yapılmasını sağlıyor. Bende 5 mm çeliğin ağzını açmak hiç bir zaman 15 dakikayı geçmiyor.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #7 : 12 Ekim 2011, 11:41:06 »
bu profili Mehmet abi görünce çok şaşıracak, bu onun kestirdiği modellerden ve sen gerçekten çok güzel bir revizyon yapmışsın abi. çok temiz bir işçilik yine, ve açıkcası gizli kabzayı bu derece düzgün yapman canımı fena sıktı. >:( tam Tolgayla bu kabza tipinin zorluğu üzerine ittifak sağlamışken senin bu işin "güzel olmuş" bir örneğini ortaya koyman beni derinden yaraladı :D  ellerine sağlık, gerçekten çok beğendim...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 12 Ekim 2011, 12:19:05 »
Ellerinize sağlık, çok beğendim. Yine döktürmüşsünüz. :2up :2up :2up
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #9 : 12 Ekim 2011, 12:27:08 »
bu profili Mehmet abi görünce çok şaşıracak, bu onun kestirdiği modellerden ve sen gerçekten çok güzel bir revizyon yapmışsın abi. çok temiz bir işçilik yine, ve açıkcası gizli kabzayı bu derece düzgün yapman canımı fena sıktı. >:( tam Tolgayla bu kabza tipinin zorluğu üzerine ittifak sağlamışken senin bu işin "güzel olmuş" bir örneğini ortaya koyman beni derinden yaraladı :D  ellerine sağlık, gerçekten çok beğendim...

Farkındaysan kabza montajı kısmını oldukça detaylı anlattım. Gizli kabzada zorluk çeken arkadaşlar için  :D

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2011, 13:17:51 »
Anlatım bıçağın kendişi herşei ile mükkemel olmuş. Bu iş için bant zımpara kesin lazım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 12 Ekim 2011, 13:39:00 »
Çok güzel olmuş Ertuğrul, kabza işçiliği süper  :2up Bu işi baştan sona detaylı anlatman da çok hoş olmuş. Eline sağlık...

Kipmen Sanat web sitesi

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2011, 14:07:37 »
Elinize sağlık gerçekten çok hoş olmuş.
Bence bilgi birikim araştırma tecrübe vs. çok önemli fakat kabiliyet yoksa fazla işe yaramıyor.
Siz bu konuda gerçekten çok kabiliyetlisiniz.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #13 : 12 Ekim 2011, 15:51:52 »
İşaretlenmiş yerin 1 mm kadar önüne 4 mm delik deliyorum. Deliğin yerini kaçırsam kaçırsam en fazla 1 mm hata yaparım. Yanlışlıkta istediğim yerden 1 mm geriye kaçırsam, delikler tam tutar. Öne kaçırsam ya da tam istediğim yere delsem, bu kez çaresi var. Sapın ön kısmını hafif hafif zımparalayarak deliklerin bir birine denk gelmesini sağlıyorum. Böylece kurtarması mümkün tarafta hata yapmış oluyorum.

Ustam ben bunu anlayamadım. kabza da  açtığın delikten sivri bir cisimle kuyrukta iz yaptığında profili yerinden çıkarıp, bu iz üzerinden neden delmiyorsun?

Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 12 Ekim 2011, 16:36:27 »
İşaretlenmiş yerin 1 mm kadar önüne 4 mm delik deliyorum. Deliğin yerini kaçırsam kaçırsam en fazla 1 mm hata yaparım. Yanlışlıkta istediğim yerden 1 mm geriye kaçırsam, delikler tam tutar. Öne kaçırsam ya da tam istediğim yere delsem, bu kez çaresi var. Sapın ön kısmını hafif hafif zımparalayarak deliklerin bir birine denk gelmesini sağlıyorum. Böylece kurtarması mümkün tarafta hata yapmış oluyorum.

Ustam ben bunu anlayamadım. kabza da  açtığın delikten sivri bir cisimle kuyrukta iz yaptığında profili yerinden çıkarıp, bu iz üzerinden neden delmiyorsun?

Tam oradan delersem, ve deliği tam yerine tutturursam tabii ki harika olur.
Ama ya tutturamazsam, matkabın ucu birazcık gezerse ne olacak.

1. Olması gerektiği yerden çok az da olsa namluya yakın delmişsem çözümü var. Sapı biraz zımparalar delikleri üst üste denk getiririm.
2. Olması gerektiği yerden az da olsa kuyruğa yakın delmişsem ne olacak. O zaman ahşaba ek yapma şansım yok.

O yüzden bilerek deliği biraz öne kaçırıyorum ki emniyetli tarafta hata yapmış olayım. Nasıl olsa telafisi var.

Not: gerçi diğer tarafa hata yapmışsam da telafisi var. Spacer denilen plastiklerden koyulabilir. Ama buna zorunlu kalmamak daha iyi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #15 : 12 Ekim 2011, 16:48:04 »
Bunun için ben genelde 4 milimlik pin için 4.5 milimlik delik delerim, zaten arada epoksi dolup bariyer yaptığı için 4 milimlik delikten sağlamlık adına bişey kaybedilmez. Ancak senin yöntem de çok iyiymiş ustam...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #16 : 12 Ekim 2011, 18:59:44 »
Ertuğrul yine sen ve yine güzel bir sonuç, artık başlıkları karıştırır oldum inan. Ellerine sağlık yine çok güzel olmuş, anlatımda ciddi katkı sağlamış sağolasın.

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #17 : 12 Ekim 2011, 20:08:17 »
Gizli kuyruk kesinlikle çok daha şık olmuş

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
« Yanıtla #18 : 12 Ekim 2011, 22:46:55 »
Çok tebrik eder, ellerinden sıkarım... :) #160'a da yorumlar yapmamızı umar, extra başarılar dilerim... Kabzayı nereye gizlediysen iyi gizlemişsin, hiç görülmüyor... :D

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #19 : 12 Ekim 2011, 23:01:28 »
bıçağı bir anda görünce vay be dedim çok güzel bir bıçak olmuş,
Sonra ardından yapım aşamalarını görünce budur dedim, böyle olmalı bu iş, hemen aklıma Hüseyin (DUMRU) geldi,
ardından bir de baktım benim bundan yaklaşık bir yıl öncesinde falan kestirdiğim bir profil ???  Emin kardeşimdeki  ^-^ , ancak bu kadar güzel bir sonuca ulaşabilirdi... 
bodrumda hediye falan...
ahhh dedim be bodrum, gidebilmeliydik.....  :-\

Ellerinize, emeğinize sağlık Ertuğrul bey, bir bıçak bu kadar güzel yapılıp, yapılışı bu kadar güzel ve detaylı fotoğraflanıp anlatılırdı,
ilk defa zımpara makinasında ağız açmanın pratikliğini sayenizde görmüş te oldum,
şimdi bir zımpara makinası hedefi koydum önüme..
alet edevatı tamamlamadan bıçaktır piçaktır yapmak yok bana, yontma taş devri yöntemleriyle günlerce eğele zımparala, tembel adamım ben yahu bunu anladım, zımpara makinası yok ! ben de yok...  :D

profilin çıkış hikayesi Ertuğrul beyin belki ilgisini çeker..
acemi acemi oturmuş tasarımlar yaparken (hala da öyleyim) birden böyle bir model aklıma geldi, önce elde sonra auto-cad te çizdim.
diğer modellerimle birlikte kesime yolladım.
sonra bir anda elimde 20 30 adet model profil, kesimden gelmiş bana bakar, ben de onlara ve de buna bakınca ahhh dedim kabza çok iri olmuş yahu, çizimle gerçek bambaşka, olsun dedim keser zımparalarız inceltiriz..
3 adet barracuda adını verdiğim profili kendime ayırıp, bıçaklara başladım, başlayış o başlayış aynen oralardayım hala , baktım ki benim hız yılda 0,75 tane bıçak yapar  :-[
dedim arkadaşlara maloluş fiyatına vereyim bunları, bu profil de Emin tarafından alındı.
sonra 1 yıl Eminden de imalata dair bi haber yok  ::)
ve nihayet bu gün sanki kayıp medeniyet bulmuş gibi sevindim.. (kendime ne pay çıkardıysam artık)

bu resimler de yapmak isteyip te hiç yapamayabileceğimi anladığım zamanki bu profile ait tasarımda kalmış çizimlerimdir.  :)

« Son Düzenleme: 12 Ekim 2011, 23:35:52 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''