Bıçak yapabilir miyim? Yaparım herhalde. Yapayım ulen. diye niyetlendiğim bıçak.. O yüzden adı NİYETİM...
Geçen yıl bir alışveriş sitesinde kendime yahşi bıçak ararken karşıma çıkan" Damascus"un ne olduğunu araştırırken
www.kemalelitemiz.com adresinde bulduğum bilgiler beni hem tatmin etti hemde yeni bir uğraşa yöneltti. Ve Kemal hocamın Konya'da yaşadığını öğrenmem ile tanışmam uzun sürmedi. Gönül dostu birisi.
Ona bıçaklarını nasıl yaptığını sordum o anlattı. Ve benimde yapabileceğimi söyledi Sohbetimiz bitip ben müsade alırken elimde döner bıçağın kırığı olduğunu söylediği bir parça metal vardı.
Sonra bu forumu keşfettim. O bıçağı nasıl işleyeceğim hakkında bilgi edindim.
http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kalip-kesme/msg10299/#msg10299Daha sonra biiirr sürü sordum siz değerli ustalarıma ve sizlerde cevapladınız. Teşekkür ederim.
Bu bıçak kırığını bizim tornacıda bıçak haline getirttikten sonra girit taşında ağzını açtım. Benim için "jilet gibi"ydi. Hayatında hiç kabze yapmamış birisi olarak elime aldığım meşe kökünden bu bıçağa bir sap yaptım. Sap diyorum çünkü kabzanın yanından dahi geçemeyecek bir çalışma idi.
Daha sonraları kabza ile ilgili bilgi ve deneyimim arttıkça ahşap ile daha iyi anlaştık. Ve meşe ile çalışmakda güzeldi.
Bu kabza malzemesini de meşe dalından yapmaya başladım.
http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/mese-dalindan-kabza-calismasi/msg35226/#msg35226Ve nihayetinde bıçak ile kabza birleşti
Bıçakda haddinden fazla kaba çizik var. Bunlar tornacının hatırası. Benim gibi tembel bir adam için bu kadar sert bir malzemeyi ayna gibi koymasamda olur fikri daima üstün gelir. Bende uğraşmadım. İşlevi için bir engel değildi.

Yalnız bıçağın yatağını el yordamı ile açtığım ve dikkatsizliğim yüzünden ağızda bir kaç milimlik bir boşluk oluştu.

Meşenin bu dart tahtası gibi deseni çok hoşuma gidiyor.

Sonra aldım elime japonu. Kabzaya boy abdesti aldırdım.
Ve o kesim hatalarının içine doldurduğum talaşların üzerine önce japon döküp kalıplaştırdım sonra tesviyeleyip yeniden japon döktüm.

Bu arada bıçağın pinleri yok diyeceksiniz. Evet yoklar. O deliklere uygun bir şey bulamadım ama en kısa sürede o işi de halledeceğim.
Bu sürede şunu çok iyi öğrendim. Bıçakcının ilk alacağı malzeme sağlam bir mengene imiş.