Bıçak Sanatı - Forum

NİYETİM...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
NİYETİM...
« : 07 Ekim 2011, 18:46:13 »
Bıçak yapabilir miyim? Yaparım herhalde. Yapayım ulen. diye niyetlendiğim bıçak.. O yüzden adı NİYETİM...

Geçen yıl bir alışveriş sitesinde kendime yahşi bıçak ararken  karşıma çıkan" Damascus"un ne olduğunu araştırırken www.kemalelitemiz.com adresinde bulduğum bilgiler beni hem tatmin etti hemde yeni bir uğraşa yöneltti. Ve Kemal hocamın Konya'da yaşadığını öğrenmem ile tanışmam uzun sürmedi. Gönül dostu birisi.

Ona bıçaklarını nasıl  yaptığını sordum o anlattı. Ve benimde yapabileceğimi söyledi Sohbetimiz bitip ben müsade alırken elimde döner bıçağın kırığı olduğunu söylediği bir parça metal vardı.

Sonra bu forumu keşfettim. O bıçağı nasıl işleyeceğim hakkında bilgi edindim.

http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/kalip-kesme/msg10299/#msg10299

Daha sonra biiirr sürü sordum siz değerli ustalarıma ve sizlerde cevapladınız. Teşekkür ederim.

Bu bıçak kırığını bizim tornacıda bıçak haline getirttikten sonra  girit taşında ağzını açtım. Benim için "jilet gibi"ydi. Hayatında hiç kabze yapmamış birisi olarak elime aldığım meşe kökünden bu bıçağa bir sap yaptım. Sap diyorum çünkü kabzanın yanından dahi geçemeyecek bir çalışma idi.

Daha sonraları kabza ile ilgili bilgi ve deneyimim arttıkça ahşap ile daha iyi anlaştık. Ve meşe ile çalışmakda güzeldi.

Bu kabza malzemesini de meşe dalından yapmaya başladım.

http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/mese-dalindan-kabza-calismasi/msg35226/#msg35226

Ve nihayetinde bıçak ile kabza birleşti

Bıçakda haddinden fazla kaba çizik var. Bunlar tornacının  hatırası.  Benim gibi tembel bir adam için bu kadar sert bir malzemeyi ayna gibi koymasamda olur fikri daima üstün gelir. Bende uğraşmadım. İşlevi için bir engel değildi.

Yalnız bıçağın yatağını el yordamı ile açtığım ve dikkatsizliğim yüzünden ağızda bir kaç milimlik bir boşluk oluştu.

Meşenin bu dart tahtası gibi deseni çok hoşuma gidiyor.

Sonra aldım elime japonu. Kabzaya boy abdesti aldırdım.

Ve o kesim hatalarının içine doldurduğum talaşların üzerine önce japon döküp kalıplaştırdım sonra tesviyeleyip yeniden japon döktüm.

Bu arada bıçağın pinleri yok diyeceksiniz. Evet yoklar. O deliklere uygun bir şey bulamadım ama en kısa sürede o işi de halledeceğim.

Bu sürede şunu çok iyi öğrendim. Bıçakcının ilk alacağı malzeme sağlam bir mengene imiş.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: NİYETİM...
« Yanıtla #1 : 07 Ekim 2011, 19:18:32 »
Delikler  kaç mm  Hüseyin  ? . 3 mm  ile   delindiyse  pirinç  pim  gönderebilirim .
Dolgu  talaşında  da  testere  talaşı  değilde  , daha ince zımpara  talaşı   kullanmayı  denesen ,çıkan  dokuyu  daha  çok seversin  bence .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #2 : 07 Ekim 2011, 19:39:44 »
Bekir Ustam delikler 3 mm. Teklifin için düşünmen yeter. Ama benim ona bir zihnisinir projem var. Hemen beleşe konmayalım. Talaşlar törpü ve zımpara talaşı.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #3 : 07 Ekim 2011, 20:07:52 »
Ellerinize sağlık evde yapmak ne kadar zor olsada bu hastalık hanımla kavga edip yine devam ediyor. Tebrik ederim güzel görünüyor.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #4 : 07 Ekim 2011, 20:23:13 »
Hüseyin, çok yahşi olmuş. ;)  ;) tebrikler...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #5 : 07 Ekim 2011, 21:17:25 »
Ellerinize sağlık, bence kendinize haksızlık etmişsiniz gayet güzel görünüyor

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 07 Ekim 2011, 21:23:43 »
Hüseyin, niyetin pek iyi niyet  ;D :2up
Sap konusunda niye yarım kuyruk yaptığını anlayamadım, bence düzgün yapması en zor kuyruk bu, hem de fiziksel olarak en az dayanıma sahip olanı. Üstten de biraz kırpıp gizli kuyruk kabza yapabilirdin, harika da olurdu. Ancak meşenin hakkını vermek lazım, çok hoş olmuş ahşap bence, eline sağlık. Artık bu işin tozunu da yuttuğuna göre kurtuluşun yok gari  :D

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #7 : 07 Ekim 2011, 21:41:40 »
Emre ustam, ben bu profili çıkarttığımda ne kuyruğu biliyordum ne de kabzayı.Evdeki mutfak bıçağı bıçak.. Ama öğreniyorum sayenizde.

mehmethakan

• 133
  • Meslek: otelci
  • Yer: antalya
« Yanıtla #8 : 07 Ekim 2011, 22:25:24 »
Hüseyin kardeşim,
Çok güzel olmuş.
Şimdi bir süre içinde senin o dart tahtası gibi görünen meşe özünden dışarı doğru çatlayacak.
Çok üzülme ahşabın kuralı budur. Özünü kullanırsan kurudukça çatlar.
Engel olmak için özellikle arka tarafından özünün göründüğü yerine hava almayacak bir kaplama yapmalısın bu belki senin için yine japon yapıştırıcısı olabilir ama kesin çözüm değil.
Asıl olan bir dahaki kabza çalışmanda o dalın iki katı kalınını bulup ortadan ikiye ayırıp özünü çıkardıktan sonra çalışmak olacak.Belki bu kadar estetik görünmese de daha uzun ömürlü bir kabzan olacak. 8)
Ben çiziklere takılmıyorum fonksiyonel olunca.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #9 : 07 Ekim 2011, 22:39:49 »
Mehmet  ustam, "yıktın perdeyi eyledin viran"  :(

İşin açıkçası ben lifleri ayrılır diye bekliyordum.Ama çatlaması kötü haber...

Şimdi bende her türlü meşe var. 90 cm çapta meşe parçası da var, kolum gibi dallar da. Şu öz çıkarma olayını biraz açabilir miyiz?

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #10 : 07 Ekim 2011, 22:48:11 »
O çarşamba Çayının Beyşehir' den (benim memleketim) çıktığı belli oluyor. :D Haddim olmayarak tebrik ediyorum. Naçizane bildiğim bir şeyi de paylaşmak isterim: Ahşabın boşluğuna yapıştırıcıyla yaptığın dolgu suyu görürse ömrü kısa olur.
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #11 : 07 Ekim 2011, 22:52:24 »
Hüseyin usta. Çarşamba sizin ordan çıkmaz ki. Çarşamba çayı Bozkır'dan akar. Lakin Beyşehirden BSA kanalı ile birleştiiği için  bütününe çarşamba demişler o başka:)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 07 Ekim 2011, 22:53:26 »
çatlasın, açılsın, kırılsın o kabza, Hüseyin farketmez.
çatlarsa bir kabza daha fakat biraz daha güzel olarak yaparsın (bu güzel değil demiyorum, bu da biline)
sonra o da çatlarsa daha da güzel bi tane....
en son en güzel bir tane, al sana kurs, ders olur... daha ne istersin..

ellerine sağlık, buram buram samimiyet kokan bir bıçak ve Hüseyin tarzı güzel bir anlatım..  :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #13 : 07 Ekim 2011, 22:56:54 »
Ne bileyim Çarşamba' yı duyunca hepten bizim sandım. :2up
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #14 : 07 Ekim 2011, 22:59:33 »
niyetlere devam Hüseyin kardeşim :D
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #15 : 07 Ekim 2011, 23:35:11 »
çatlarsa bir kabza daha fakat biraz daha güzel olarak yaparsın (bu güzel değil demiyorum, bu da biline)

ellerine sağlık, buram buram samimiyet kokan bir bıçak ve Hüseyin tarzı güzel bir anlatım..  :2up
Al benden de o kadar.
Gördüğüm kadarıyla bu forumdaki en meraklı arkadaşımız Hüseyin.
O kabza çatlasa da patlasa da fark etmez. Önemli olan Hüseyin kardeşimizin merakı.
Bence bu sadece küçük bir başlangıç. Kimbilir daha ne güzel eserler göreceğiz Hüseyin'den.
Eline sağlık, çalışmaya devam.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #16 : 07 Ekim 2011, 23:42:02 »

Al benden de o kadar.
Gördüğüm kadarıyla bu forumdaki en meraklı arkadaşımız Hüseyin.
O kabza çatlasa da patlasa da fark etmez. Önemli olan Hüseyin kardeşimizin merakı.
Bence bu sadece küçük bir başlangıç. Kimbilir daha ne güzel eserler göreceğiz Hüseyin'den.
Eline sağlık, çalışmaya devam.

Ustam, hiç bir şey bilmiyormuş gibi meraklı olmazsak hiç bir şey öğrenemeyiz değil mi?

Böylesi her sorduğun soruya, 'küçümsemeden' özenli cevapların yazıldığı bir forumda soru sormamak için bir nedenim yok.

Tek korkum bu emeklerin karşılığını verememektir.

ercan ertürk

• 301
  • ercan ertürk 1971
  • Meslek: ayakkabı imalatçısı
  • Yer: B PAŞA İSTANBUL
« Yanıtla #17 : 08 Ekim 2011, 00:23:49 »
NİYETİN  çok iyi senin anlatımın bıçağa imalat aşamasını  değil yaşamasının başlaması gibi bir bıçağın yapılması bukadarmı güzel anlatılır    :2up :2up  devam daha da iyi bıçaklar yaparız inşallah     saygılar

« Yanıtla #18 : 08 Ekim 2011, 00:35:17 »
Hüseyin iyi gidiyor  :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #19 : 08 Ekim 2011, 00:41:56 »
Hüseyin eline sağlık :)  benım gözlemlediğim şey bıçağı yaptım  bır köşede dursun demıyor ve onu kullanıyorsun.  bu bence en güzeli.. ahşapları biçtirdim az daha sabret yola çıkarlar. ıstedığın malzeme varsa pim ıçın sarı , paslanmaz gıbı ölçü bıldırırsen onlarıda yollarım ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)