Bıçak Sanatı - Forum

Matkap İle Profil Çıkarma& Matkap Nasıl Kullanılır

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Matkap kullanmasını bilmiyorum.

Evet bilmiyorum. Ne tür malzemede ne tür uç ile hangi devirde çalışacağımı bilemiyorum.

D2 den matkapla profil çıkartmak için 3ml lik uç ile yüksek devirde dayadım matkabı... Netice sadece yuvarlak bir çizik...

Forumda okurken gözüme ilişmişti bir ara. Çeliklerde ağır devirde kullanmak gerekir diye..

Bu konuda  teknik bilgisi olan yardımcı olabilir mi?

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Matkap İle Profil Çıkarma& Matkap Nasıl Kullanılır
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2011, 13:05:48 »
Herhangi bir HSS uç olur eğer çelik susuz ise (yumuşak ise). 3 mm biraz küçük kalmış, 5-6 milim öneririm. Sütun matkabı yoksa devir ayarlı el matkabı da olabilir, ama el matkabında uç kırma ihtimali çok yüksek, elin kaydığında ya da yamuk tuttuğunda uç çıttadanak gidebilir. En yavaş deviri kullan, sütun matkabında üstte kayış-kasnak ayarı vardır genelde, bu kasnakları motor tarafında en küçük, sütun tarafında en büyük kısma getirdiğinde bu çelikleri delmek için nispeten en uygun devire getirmiş olursun. Kayışı geren ve boşlayan bir ayar vidası-kolu olur genelde, kayışın yerini değiştirmeden önce en gevşek haline getiriniz kayışı. Önce kayışı büyükten küçüğe atlatırsanız diğer tarafta küçük kasnaktan büyüğe almanız mümkün olur, normalde tersi olmaz. Elde delmek ile uğraşmak yerine güvenlik onlemlerine dikkat ederek spiral kullanmanızı sonra da profili kaba dişli bir eğe ile son haline getirmenizi öneririm. Deliklerle çürütme yapacaksanız mutlaka kullanacağınız matkap ucu uzaklığında  eşit aralıkta (5 milimse 5 milim uzaklıklarda) nokta zımba ile noktalama yapmanız lazımdır yoksa uç kayar.

Bir de makine yağı, zeytin yağı veya en güzeli kesme yağı ile deleceğiniz yere bir damla yağ kullanmanız ucun ömrünü uzatır, delik de çok rahat açılır.
Baskı ne aşırı ne de az olmamalıdır, ucun talaş çıkarmaya başladığı ve kesme sesi çıkardığı basıncı işin sonuna kadar sabit tutmak lazım. Az bastırırsanız uç delik delmek yerine çelik üstünde kayar ve ısınma yapar, uç hızla körelir. Aşırı bastırırsanız uç yamulup kırılabilir veya delikte çok derin bir kesik atıp deliğe sıkışabilir. Eğer iki delik üst üste binmişse üstelemeden daha uzakta bir delik delin o bölgeyi sonra demir testeresi ile kesersiniz, yoksa büyük ihtimal delikler arasına kayan uç sıkışıp ucu kırar. Kolay gelsin...

not: Bir ara bu tür temel bilgiler için Sefa hocamızın spiral için yaptığı tipte videolar çekmek lazım galiba...
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2011, 13:08:04 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2011, 13:21:59 »
Emre Usta sutun matkapın ne işi var evde.. Hanım beni Milas'a kadar kovalar:)
Bildiğimiz devirli matkap:) Şu sprial hakkında forumda okuduklarım beni korkutuyor. Şimdilik matkapla çalışmayı çözmem lazım.  :-[

Peki bir ucun HSS olduğunu ve kalitesini nasıl bilebilirim?

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2011, 13:53:07 »
Hüseyin üzerinde "HSS" diye yazar zaten.

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2011, 23:45:07 »
bende el matkabı ile profil çıkardım 1 tane. önce sütunlu matkapla başladım 1-2 tane pekte kaliteli olmayan uç kırdım. sonra mengeneye bağlayarak el matkabına geçtim kaliteli 1 tane uçta onunla kırdıktan sonra aynen emre ustanın tarif ettiği gibi tatlı sert baskıda ucun lamayı kesmeye basladığı baskıyı değiştirmeden genelde delik bitene kadar bekleyerek delindiğini öğrendim. bu şekilde 1 1,5 satte profilin anca deliklerini delebildim.arada ucu bardaktaki su ile soğuttum.

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2011, 23:48:20 »
Biz atölyede matkabı soğutmak için "Bor Yağı" kullanıyoruz... Acele etmezsek hiç uç kırılmıyor...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 06 Ekim 2011, 00:05:25 »
Çoğunlukla ince matkaplar hele ince çaplıysa kolay kırılabilir.

Kırılmasını azaltmak için bir yol:

Helisel bölümü kısa olan matkap kullanın veya yeni matkap almışsanız helisel bölümünü ortadan kendiniz kırıp, kısalmış olan matkabı yeniden bileyip, daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz.

-Hüseyin Ateş

• 196
  • Meslek: mekatronik teknikeri
  • Yer: istanbul-B.Paşa
« Yanıtla #7 : 06 Ekim 2011, 09:39:38 »
hüseyin eniyisi sen sutun matkabı kendin yap hemde hanım evden kovmaz http://www.teknikoutlet.com/modules/catalog/products/pr_01_419_min.gif buna birbak bende böyle birşey düşünüyorum birde mengene taktınmı tamam umarım :2up

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #8 : 06 Ekim 2011, 10:35:12 »
Nedense şu matkapla profil çıkartma konusu bana daha zor geliyor. Düşünsenize bir sürü delik açıyorsunuz. Çok zaman almaz mı? Tam bir matkap ucu katili.  En kötüsü de, delikleri birleştirince ortaya bir sürü testere gibi diş çıkıyor. Bunlar da tam bir eğe katili.

Benim yöntemim tamamen 115 mm avuç taşlamaya dayanıyor. Önce ince kesici bıçakla, en fazla 4-5 mm fazlalık kalacak şekilde kesersin. Daha sonra 40 kum flap diskle çizgiye 0,5 mm veya daha az kalana kadar indirirsin. En sonra ise taşlamadaki flap diski 120 kum ile değiştirir, son düzeltmeleri yaparsın. Hatta elin taşlamaya alışınca 120 kum flap diskle parmak oyuntuları bile hatasıza yakın açılabiliyor. Geriye sadece el zımparası düzeltmeleri kalıyor. Bu yöntemle en zor profili çıkartmak bende 15 dakikayı bulmuyor.

İşin maliyetine gelince genelde hep 5 mm ile çalışmama rağmen; 1 adet 120 kum flap, 1 adet 40 kum flap, 1 adet de ince kesici disk ile 5 - 6 profil çıkartabiliyorum. Bu 3 diskin toplam maliyeti 8-9 TL. Bu da yaklaşık bıçak başına 1,50 TL eder.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #9 : 06 Ekim 2011, 10:36:43 »
hüseyin eniyisi sen sutun matkabı kendin yap hemde hanım evden kovmaz http://www.teknikoutlet.com/modules/catalog/products/pr_01_419_min.gif buna birbak bende böyle birşey düşünüyorum birde mengene taktınmı tamam umarım :2up

O aparatın aynısından ben de var. Keşke almasaymışım. Matkabı o kadar sallıyor ki elle delmek daha hassas sonuç veriyor.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #10 : 06 Ekim 2011, 12:02:51 »
Nedense şu matkapla profil çıkartma konusu bana daha zor geliyor. Düşünsenize bir sürü delik açıyorsunuz. Çok zaman almaz mı? Tam bir matkap ucu katili.  En kötüsü de, delikleri birleştirince ortaya bir sürü testere gibi diş çıkıyor. Bunlar da tam bir eğe katili.

Benim yöntemim tamamen 115 mm avuç taşlamaya dayanıyor. Önce ince kesici bıçakla, en fazla 4-5 mm fazlalık kalacak şekilde kesersin. Daha sonra 40 kum flap diskle çizgiye 0,5 mm veya daha az kalana kadar indirirsin. En sonra ise taşlamadaki flap diski 120 kum ile değiştirir, son düzeltmeleri yaparsın. Hatta elin taşlamaya alışınca 120 kum flap diskle parmak oyuntuları bile hatasıza yakın açılabiliyor. Geriye sadece el zımparası düzeltmeleri kalıyor. Bu yöntemle en zor profili çıkartmak bende 15 dakikayı bulmuyor.

İşin maliyetine gelince genelde hep 5 mm ile çalışmama rağmen; 1 adet 120 kum flap, 1 adet 40 kum flap, 1 adet de ince kesici disk ile 5 - 6 profil çıkartabiliyorum. Bu 3 diskin toplam maliyeti 8-9 TL. Bu da yaklaşık bıçak başına 1,50 TL eder.
Marka tercihin var mı? Yada şöyle sorayım. benimde böyle bir yönteme geçme isteğim var. Hangi markaları  tavsiye edersin?
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #11 : 06 Ekim 2011, 12:10:49 »
Abilerim ben bu taşlama makinesinden korkmasam sıkıntı yok ama ben dalgın birisiyimdir. O yüzden matkap tercih ediyorum.Haftasonu yeniden deneyeceğim, yine başarısız olursam korkularımı yenmekten başka çare yok...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2011, 12:12:40 »

Marka tercihin var mı? Yada şöyle sorayım. benimde böyle bir yönteme geçme isteğim var. Hangi markaları  tavsiye edersin?
Karbosan ve Bosch denedim. Karbosan daha iyi çıktı. Sürekli onu kullanıyorum. Bir defasında Karbosan'ın 36 kum zirkonyum flap disk bulmuştum, harikaydı. Bir daha bulamadım. Ama 40 kum kırmızı olan her yerde var.

Eğer makineyi sormuşsan ben de yeşil Bosch var. Yıllardır kullanırım hiç problem çıkartmadı. Profil çıkartmada kullanılacak avuç taşlama makinesi mümkün olduğunca küçük olmalı. Küçüklük ona kıvraklık kazandırıyor. Mesela mavi Boschlar daha iri. Genelde profesyonel makineler daha iri oluyor. Daha sağlam ama pahalı. Amatörce iş yapan biri yeşil Bosch'u hayatı boyunca eskitemez. Bir de avuç taşlamalarda 115 ve 125 mm boyutunda olanları var. Benim tercihim kesinlikle 115 mm. Taş ne kadar küçük olursa köşeleri o kadar iyi dönüyor.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
« Yanıtla #13 : 06 Ekim 2011, 13:51:57 »
Sağolasın. Haftasonu yine Bauhaus yolu gözüktü bize. :)
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 06 Ekim 2011, 18:07:38 »
Hüseyin korkman güzel bişey, benim de her kullandığımda ödüm patlıyor, ama kullanıyorum, bazı işlerde bu kadar iş gören bir makine yok, sonuçta bu işle uğraşırken illa ki bir şekilde bu makineye ihtiyaç duyulacak...

Kipmen Sanat web sitesi

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #15 : 06 Ekim 2011, 21:41:28 »
Einhell' in 18.8 V şarjlı el matkabı -veya tornavidası mı demeliyim?- var ben de acaba işe yarar mı?
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #16 : 06 Ekim 2011, 22:15:33 »
Bosch PWS650
En uygun satış yeri artı 5 adet taş hediye İnt üzerinde en uygun yer bencede çok uygun.

http://www.koctas.com.tr/U/Bosch-PWS650-Avus-Taslama/-/59026?R=102

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #17 : 06 Ekim 2011, 23:00:17 »
Matkapla delik delip iş yapmaya matkapla çürütme denir.

Daha çokta tesviyecilik eğitimi alanlar uygular.

Bıçak yapma işi metalcilik ( demircilik )  uygulaması olduğuna göre.

Metalciler eğme, bükme, dövme, kesme işlemlerini daha çok kullanılır.

Yani delik delip çürütme kavramı metalcilerin düşüncesi değildir.

barbarosreis

« Yanıtla #18 : 06 Ekim 2011, 23:04:40 »
benim şahsi görüşüm kıt kaynaklarla elimizdeki çeliklerden muntazam şekilde matkap ile şekil çıkartmak bazen çeliği ziyan etmemize neden olabilir 3 tane bıçak çıkartacak malzemeden matkap payı vesaire 1 parça anca bıçark çıkartmak  ziyan gibi geliyor

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 07 Ekim 2011, 02:59:52 »
Matkap ile çürütmeyi aslında ilk başlayanlara öneriyorum, sonuçta matkap kullanmayı öğrenmek bizim işte en önemli meziyetlerden biridir, bu çürütme işlemi bittiğinde hiç deneyimi olmayan arkadaş sonunda matkap ile düzgün ve hassas delik delmeyi çok güzel öğrenir. Sonra çürütmeyi bir yerlerden kesmek gerekeceğinden biraz da demir testeresine alıştırma olur. En sonunda eğe ile temizlik yapacağından eğe alıştırması olacaktır. Hiç deneyimsiz birisinin hemen avuç taşlama ile çeliğe girişmesini açıkçası bu sanatta kötü bir başlangıç olarak görüyorum. Hızlı bir şekilde talaş kaldırabildiğini gören herkes taşlamayı alıp hop diye bıçağı çıkarabileceğini sanar ve bu aletle taşlamasına hatta oluğuna kadar yapmaya girişir. Hatta perdahı bile bu şekilde başlayanların avuç taşlama ile verdiğini görüyorum, maalesef bıçak geometrisine pek vakıf olamıyor bu arkadaşlar ve herşeyi hızlı yaparak sonuca ulaşmayı asıl hedef haline getiriyorlar. Halbuki gözlemim, çoğu iyi ustanın eğe, matkap ve zımpara kağıdı kullanarak bıçak formlarına hakim olduğu yönünde. Yavaş ve kontollü bir şekil verme süreci kişinin aklındaki formu tam olarak ortaya dökebilmesini sağlıyor. Ben hala bu yöntemleri kulanıyorum ilk kez denediğim formlarda, forma ve açılara tam olarak hakim olduğumu hissettiğimde makineleri kullanmaya başlıyorum aynı tip bıçaklarda. Mikron mertebesinde hassas iş çıkarmak mümkün elde çalışırken, evet zaman alıyor ve evet yorucu, ama kesinlikle hiçbir şekilde makine ile acemi birisinin hassas ve tümüyle estetik bişey çıkarması ihtimal dışı. Hele makineye de alışık değilse sadece uğraştığı eseri değil kendini de helak edebilir.
Özellikle imalat sayılmayacak bıçak sanatını demircilik ile aynı kefeye koymak biraz yanlış olur, ben mücevherciliğe daha yakın bir meslek olarak görüyorum bu sanatı. Ayrıca ciddi değerli bir el yapımı bıçak çıkarırken 3-5 liralık çelik israfının ya da bir kaç saat ekstra emeğin dert edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hayalim bu işe bulaşan herkesin harcayacağı zaman ve emeği dert etmeden, hayal ettiği esere oldukça yakın bir sonuç alma çabasının geleneğimiz olması...

Sonuçta tabii ki avuç taşlama kullanalım, tabii ki işimizi kolaylaştıracak makineleri yok saymayalım, ama işe hakim olmak lazım makineleşmeden önce.
Bir de çürütme yöntemi ve eğe ile apartmanda yaşayan arkadaşlarımızın sessiz bir yöntem olmasından dolayı profil çıkarabilmesi mümkün. Diğer tüm yollar çok gürültülü...
« Son Düzenleme: 07 Ekim 2011, 03:09:36 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi