Matkap ile çürütmeyi aslında ilk başlayanlara öneriyorum, sonuçta matkap kullanmayı öğrenmek bizim işte en önemli meziyetlerden biridir, bu çürütme işlemi bittiğinde hiç deneyimi olmayan arkadaş sonunda matkap ile düzgün ve hassas delik delmeyi çok güzel öğrenir. Sonra çürütmeyi bir yerlerden kesmek gerekeceğinden biraz da demir testeresine alıştırma olur. En sonunda eğe ile temizlik yapacağından eğe alıştırması olacaktır. Hiç deneyimsiz birisinin hemen avuç taşlama ile çeliğe girişmesini açıkçası bu sanatta kötü bir başlangıç olarak görüyorum. Hızlı bir şekilde talaş kaldırabildiğini gören herkes taşlamayı alıp hop diye bıçağı çıkarabileceğini sanar ve bu aletle taşlamasına hatta oluğuna kadar yapmaya girişir. Hatta perdahı bile bu şekilde başlayanların avuç taşlama ile verdiğini görüyorum, maalesef bıçak geometrisine pek vakıf olamıyor bu arkadaşlar ve herşeyi hızlı yaparak sonuca ulaşmayı asıl hedef haline getiriyorlar. Halbuki gözlemim, çoğu iyi ustanın eğe, matkap ve zımpara kağıdı kullanarak bıçak formlarına hakim olduğu yönünde. Yavaş ve kontollü bir şekil verme süreci kişinin aklındaki formu tam olarak ortaya dökebilmesini sağlıyor. Ben hala bu yöntemleri kulanıyorum ilk kez denediğim formlarda, forma ve açılara tam olarak hakim olduğumu hissettiğimde makineleri kullanmaya başlıyorum aynı tip bıçaklarda. Mikron mertebesinde hassas iş çıkarmak mümkün elde çalışırken, evet zaman alıyor ve evet yorucu, ama kesinlikle hiçbir şekilde makine ile acemi birisinin hassas ve tümüyle estetik bişey çıkarması ihtimal dışı. Hele makineye de alışık değilse sadece uğraştığı eseri değil kendini de helak edebilir.
Özellikle imalat sayılmayacak bıçak sanatını demircilik ile aynı kefeye koymak biraz yanlış olur, ben mücevherciliğe daha yakın bir meslek olarak görüyorum bu sanatı. Ayrıca ciddi değerli bir el yapımı bıçak çıkarırken 3-5 liralık çelik israfının ya da bir kaç saat ekstra emeğin dert edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hayalim bu işe bulaşan herkesin harcayacağı zaman ve emeği dert etmeden, hayal ettiği esere oldukça yakın bir sonuç alma çabasının geleneğimiz olması...
Sonuçta tabii ki avuç taşlama kullanalım, tabii ki işimizi kolaylaştıracak makineleri yok saymayalım, ama işe hakim olmak lazım makineleşmeden önce.
Bir de çürütme yöntemi ve eğe ile apartmanda yaşayan arkadaşlarımızın sessiz bir yöntem olmasından dolayı profil çıkarabilmesi mümkün. Diğer tüm yollar çok gürültülü...