Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« Yanıtla #20 : 09 Ekim 2011, 17:59:20 »
      ???   10 mm  saç  gövde  , 40 x 40 kare malzeme  kollar  , Salih  bey  bence  gereğinden  çok , çok   fazla  kalın  ve  dolu  malzemeler  , ne  sebeple  böyle  bir  tasarımı  düşündünüz  bilmiyorum  ama  hem  bükme  ve  talaşlı  imalat  zor  ve  pahalı  olacak  , hemde  yerinden  çok zor  kalkacak  parçaları  takıp  sökerek  çalışırken  bıçaktan  önce  epey  kas  yapacaksınız . :)
Benim  bir yıl önce  tasarlayıp  yaptığım  ve  sorunsuz  çalışan  bir  makinem var . malzeme ve fotoğraflarını da yayınlamıştım bir  göz atın ve tasarımınızı  ustanızla birlikte  Yeniden düşünün  bence .

Bıçak Sanatı - Forum »
    Atölye Muhabbeti »
    Nasıl Yapılır (Adım Adım) (Moderatör: durukan) »
    Ynt: şerit zımpara makinesi için önerileriniz

« Son Düzenleme: 09 Ekim 2011, 18:07:52 Gönderen: Bekir Çankırı »
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
« Yanıtla #21 : 09 Ekim 2011, 18:11:45 »
bekir bey önrileriniz için çok teşekkür ederim. malzemeleri kalın yapmayı düşünmem rezonansı ve sesi minimize etme gayreti. henuz hacim ve ağırlık hesabı yapmadım. yapınca buradan paylaşacağım.

bu arada acaba çelik yerine demir malzeme kullanmak ne gibi dezavantajlar getirir? bunu da merak ediyorum doğrusu...
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #22 : 09 Ekim 2011, 18:21:22 »
Ben 50x50 x3 mm   profil   ve  8 mm lazer kesimli  saç  kullandım  kullandım   . Ses ve titreşim endişenizi  haklı  bulurum  ama  önlemenin yolu   daha kalın malzemeden çok   kaynak  kasıntıları ve  teker  merkezlemelerine  dikkat  etmektir  bence.
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #23 : 09 Ekim 2011, 18:50:35 »
makinayı hiç kaynak kullanmadan yapmayı planlıyorum. parçalar havşa başlı civata kullanılarak montaj yapılacak. bi sorun olduğunda herbir parçayı sökebilmek istiyorum.

bu arada kaba bir hesapla makinanın gövdesi 27-28 kilo civarı geliyor

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #24 : 09 Ekim 2011, 19:52:19 »
sizin yapmaya çalıştığını zmakinanın orjinalinin sağ ve sol sacları 4,7mm kalınlıktadır 10mm olarak planlarsanız 27-28kgden daha fazla ağırlığa sahip olur  +lazer kesim işçiliğide bununla beraber 2 katı fiyatına cıkar  ;) direkt akuple motor içinse öncelikle alacağınız motorun markasına göre sacın üzerindeki delikleri acmanızı öneririm çünkü motor firmalarında aynı motoların birkaç adet ölçüde  çeşitleri var.kayış kasnaklı olarak yapacaksanız ucf207 ve ucf206ya göre iki çeşit delik delmenizde fayda olacaktır hem 30 luk hrem35 lik hemde 25 mili rahatlıkla kulanabilirsiniz .
şimdiden kolay gelsin
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2011, 19:57:11 Gönderen: ozgurozdemir »
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #25 : 09 Ekim 2011, 22:57:31 »
özgür usta sağ sol saç kalınlığını bilmiyordum. öğrendiğim iyi oldu. o zaman dediğiniz gibi 5 mm de kalabilirim sanırım. böyle yaparsam ağırlık aşağı yukarı 1/3  -  1/4 oranında azalır.

bide çelik yerine demir saç kullansam nasıl olur? maaliyeti düşürmek açısından.

« Yanıtla #26 : 09 Ekim 2011, 23:04:14 »
Zaten sac istediğiniz zaman normal olarak düşük karbonlu sac vereceklerdir ( yani piyasa adıyla "demir sac" ) aslında hepsi çeliktir çelik olmasına, ama işte demir dediklerimizin karbonu az olduğundan öyle niteleniyor.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #27 : 09 Ekim 2011, 23:08:54 »
oo bu çok iyi o zaman. bizim usta kalorifer kazanı imal ediyor ve elinde her kalınlıkta sac var. (demir saç diye tabir edilenlerden) malzemeyi maliyetine alırım ondan.

teşekkürler bilgi için sefa usta

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #28 : 10 Ekim 2011, 03:33:53 »
Benim makine de sonunda kaynaksız bir tasarım oldu, size son derece hak veriyorum, sonuna kadar bakımı yapılabilir ve değiştirilebilir bir gövde sunmasının yanında ilerde isterseniz aynı malzemelerle yeni tasarımlar veya modifiyelere imkan vermesi bakımından bu tip makinelerde kaynak kullanmamak çok mantıklıymış. Atölyemde zımparanın yeri sabit olduğundan ve bu ağırlık konusunda dert etmediğimden olabildiğince (cüzdanım imkan verdiğince) kalın malzeme kullandım. Sonuçta tüm öğeler mükemmel olsa bile ağır bir kullanım ile bir iki yıla belli yıpranmalar ve bunula birlikte hafif hizasızlıklar vs gündeme geliyor. Daha önceki makinemde ince saç kullanmıştım, açıkçası en önemli şeyin herşeyin bağlandığı tablanın stabilitesi imiş onu anladım. Sadece şu anki kaideye eski makineyi bağlasaydım eski problemlerimin çoğunu elemine etmiş oluyordum belki de. Yani siz siz olun makine portatif olsun diye stabiliteden ödün vermeyin, eğer atölye malzemesi olacaksa ne kadar robust o kadar iyi kanımca, özellikle ana iskelet...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #29 : 10 Ekim 2011, 08:14:44 »
ana iskelete yapılacak bir kaç büküm işi malzemenin esnemesiniazaltacaktır :) alt ayakları kaynak yerine büküm yaparsanız daha stabil olur  ;)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #30 : 10 Ekim 2011, 10:43:02 »
Benim makine de sonunda kaynaksız bir tasarım oldu, size son derece hak veriyorum, sonuna kadar bakımı yapılabilir ve değiştirilebilir bir gövde sunmasının yanında ilerde isterseniz aynı malzemelerle yeni tasarımlar veya modifiyelere imkan vermesi bakımından bu tip makinelerde kaynak kullanmamak çok mantıklıymış. Atölyemde zımparanın yeri sabit olduğundan ve bu ağırlık konusunda dert etmediğimden olabildiğince (cüzdanım imkan verdiğince) kalın malzeme kullandım. Sonuçta tüm öğeler mükemmel olsa bile ağır bir kullanım ile bir iki yıla belli yıpranmalar ve bunula birlikte hafif hizasızlıklar vs gündeme geliyor. Daha önceki makinemde ince saç kullanmıştım, açıkçası en önemli şeyin herşeyin bağlandığı tablanın stabilitesi imiş onu anladım. Sadece şu anki kaideye eski makineyi bağlasaydım eski problemlerimin çoğunu elemine etmiş oluyordum belki de. Yani siz siz olun makine portatif olsun diye stabiliteden ödün vermeyin, eğer atölye malzemesi olacaksa ne kadar robust o kadar iyi kanımca, özellikle ana iskelet...

emre ustam. inşallah elde olan imkanları sonuna kadar değerlendirip , kalın bir malzeme kullanancağım. desteğiniz için çok teşekkürler.

ana iskelete yapılacak bir kaç büküm işi malzemenin esnemesiniazaltacaktır :) alt ayakları kaynak yerine büküm yaparsanız daha stabil olur  ;)

özgür usta dediğinizi ciddi ciddi düşüneceğim. akla çok yatkın geliyor...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #31 : 10 Ekim 2011, 10:46:17 »
kaynak yapacağınız her malzemede bükülmeler v.s olacaktır aşırı ısınırsa ve gerilim giderme yapmanız gerekir bunun için ice eleyip sık dokuyarak sıfır kaynala bir makina yapabilirsiniz  tablanın altı için eğer motor direkt akuple olacaksa plywood denilen malzeme sizin için yeterli olacaktır
gayet sağlamdır kendisi  ;)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #32 : 10 Ekim 2011, 11:44:48 »
hımm. demek plywood :)

kısa bi araştırma yaptım. yoğunlukları gayet güzel. özelikle rusya menşeli olanların fiyatı gayet uygun. mobilyacı olan kayınpeder sanırım bulabilir :)

teşekkürler ederim özgür ustam bilgi için...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #33 : 10 Ekim 2011, 12:32:40 »
hımm. demek plywood :)

kısa bi araştırma yaptım. yoğunlukları gayet güzel. özelikle rusya menşeli olanların fiyatı gayet uygun. mobilyacı olan kayınpeder sanırım bulabilir :)

teşekkürler ederim özgür ustam bilgi için...

menşei rusya oalanını bilmiyorum ama bu işi avrupalılar daha iyi yapıyor  ;)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #34 : 10 Ekim 2011, 13:42:55 »
özgür usta aşağıda ki linki bir inceleyebilir misiniz?

plywood satan bir yer

http://www.sernak.com/plywood.html

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #35 : 10 Ekim 2011, 13:45:53 »
PLYWOOD iyidir, inşaatlarda beton kalıpta kullanırız.
bunun yerine yatlarda kullanılan su Kontratablası vardır, o da aynı işi görür. hangisi olacağını fiyata göre karar verin..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #36 : 10 Ekim 2011, 15:01:49 »
özgür usta aşağıda ki linki bir inceleyebilir misiniz?

plywood satan bir yer

http://www.sernak.com/plywood.html

tymen ve finlandiya malları iyiymiş bu konuda bayağı idalılar arada 8 euro fark var gibi  bence tymen denilen rus kardeşi alıver

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #37 : 15 Ekim 2011, 21:07:15 »
makinenin çizimi olgunlaşmaya başlıyor yavaş yavaş. malzeme tedariki işi de çizimi netleştirdikten ve lazer kesim e hazır hale getirdikten sonra tamamlayacağım inşallah. ön görüşmeleri yaptım. daha önce de belirttiğim gibi makine büyük ölçüde 10 mm kalınlıktaki sactan mamul olacak. tekerlekleri kestamitten tornayayıp içine rulman çakacağız. tahrik tekeri 120 mm gibi bir çapta olacak. yalpa tekerini 80 yada 100 mm çapında düşünüyorum. diğer küçük tekerler orijinalinde olduğu gibi 50 mm çapında olacak.

aslında çift tekerlekli kolu ( emre ustanın bir başka konuda yaptığı önerisi üzerine )3. resimdeki gibi yapmak istedim ancak boyutlar itibariyle wilmont zımparaya zannederim çok uymayacak. bilmem siz ne düşünürsünüz ?
« Son Düzenleme: 15 Ekim 2011, 21:10:36 Gönderen: salih başpınar »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #38 : 16 Ekim 2011, 00:38:11 »
Wilmont zımpara?

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 16 Ekim 2011, 00:49:34 »
Hımm geç anladım pardon...
Belki bendeki üçlü kafa daha iyi olur?

« Son Düzenleme: 16 Ekim 2011, 00:52:24 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi