Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« : 24 Eylül 2011, 19:06:12 »
tüm ustalara ve  bu işe gönül verenlere selamlar, saygılar...

yaklaşık 1 yıldır bıçak yapım işine gönül vermiş durumdayım.

hikaye şöyle başladı:

mutfakta kullandığımız ve yapılma amaçlarını gerçekleştiremeyen ( kesmeyen  :) ) bıçaklarım yüzünden, internetten bıçak araştırma yoluna gittim. şöyle gönlüme göre birşşey bulamadım. bulduklarım da fahiş fiyattaydı.
damascus bıçaklar dikkatimi çekti sonra. ve o konuda araştırma yaparken sitemizi buldum. formu üyelerinin birbirlerine yaklaşımı, bilgi paylaşmadaki istekleri imrendirdi beni. ben de bu işe girişmeliyim dedim. emre kipmen in eğe ile bıçak yapımı konusu beni kamçıladı ve iki tane bıçak yaptım. tabi 1-2 ayımı aldı. ( her zaman vakit ayıramıyorum) maalesef arkadaşıma hediye ettiğim 2. bıçağımın fotoğrafını çekmeyi unuttum, ancak ilk bıçağımın resmini aşağıya koyuyorum.

neyse... bir bant zımpara yapmaya karar verdim. gerek site içinde gerekse site dışında imal edilmiş bant zımpara örneklerinin fotolarını inceledim, paylaşım sitelerinden videolarını izledim v.ş.
aşağıda fotoğraflarını ve videolarını verdiğim bant zımpara hoşuma gitti. işlevselliğini, nispeten kompakt oluşunu ve makineyi yana devirip açlı kullanma özelliğini çok  beğendim.

ancak sizin de kıymetli fikirlerinizi alırsam çok mutlu olurum.

önerileriniz ve linklerini verdiğim model hakkındaki düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum..

saygılar .    salih başpınar     bigadiç/balıkesir

linkler:

fotolar ve video: http://wilmontgrinders.com/WilmontGrinder.aspx

not:

« Son Düzenleme: 24 Eylül 2011, 19:10:57 Gönderen: adro82 »
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

tarpoon

• 4739
Ynt: bant zımpara (fikirler, öneriler v.s.)
« Yanıtla #1 : 24 Eylül 2011, 20:35:53 »
hoş geldin salih.  şayet vilmont düşünüyorsan Özgür arkadaşımızla ırtıbat kurabılırsın. lazerde kestırebılıyor aynısını. en ıyisı demek benım ıçın  stabıl çalışan yalpa yapmayan herşeyınden yararlanabıldığım makınedır. umarım istediğin gibi bır makıne yaparsın.   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #2 : 24 Eylül 2011, 21:39:00 »
Hoş geldiniz.Örneğini verdiğiniz bant zımpara benimde ciddi almanda ilgimi çekiyor.
Ben zımparanın bir kaç resmini cad ortamına aktarmıştım.Gerekli malzemeleri bulabilirsem
bende tıpkısının aynısını yapacağım.
Şimdiden size kolay gelsin...
Taner abininde yazdığı gibi,özgür abi bu makinenin benzerini lazerde kestirebiliyor.

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 24 Eylül 2011, 22:05:47 »
yanısı olmasa bile aynı işlevselliği kulana bileceğimiz makinadan bende ve tanerde var
ama yenisini dizayn edeceğim yenisi şu şekilde olacak isteyen motoru direkt akuple edecek isteyen iki yatak ve mil ile kasnaklı motor bağlaya bilecek
şu anki hedef direkt 2,2-1,5 3000rpm  motor akupleli versiyonu olacak

kasnaklı motor tipinden istersen st37 sacdan kestirip size gönderebilirim
montajlamayı civatalarla yaparsınız geriye sadece kasnalar ve makaraları yapmak size kalır

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2011, 01:36:29 »
özgür usta kullandığınız bant zımpara modelini özelden ya da buradan paylaşırsanız çok sevinirim.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2011, 01:43:32 »
bu arada;

-motor tercihi olarak gamak marka, 3 beygirlik, tek fazlı, daimi kondansatorlü, 4 kutuplu, 1500 devir civarı tavsiye eder misiniz?

-motor gücü fazla olur mu sizce?

-tek fazlı olması ( evde kullanacağım için böyle olmak zorunda) sıkıntı oluşturur mu?

-elektrik bilgi pek yok. acaba kasnaklı sistem kullanmadan, elektriksel bir takım hamlelerle (özellikle bir aparat takıp döner bir düğmeyle ) motorun devir hızını ayarlayabilir miyiz ?

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2011, 01:46:30 »
ayrıca hoşbuldum. cevaplarınız için çok teşekkürler.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2011, 02:18:28 »
bu arada;

-motor tercihi olarak gamak marka, 3 beygirlik, tek fazlı, daimi kondansatorlü, 4 kutuplu, 1500 devir civarı tavsiye eder misiniz?

-motor gücü fazla olur mu sizce?

-tek fazlı olması ( evde kullanacağım için böyle olmak zorunda) sıkıntı oluşturur mu?

-elektrik bilgi pek yok. acaba kasnaklı sistem kullanmadan, elektriksel bir takım hamlelerle (özellikle bir aparat takıp döner bir düğmeyle ) motorun devir hızını ayarlayabilir miyiz ?

bende gamak 3bg motor kullanıyorum. 3000dk   kasnaklarla devrı ayarlıyorum.  dıyelımkı  kasnak kullanmak ıstemıyorsunuz , motoru gövdeye akuple edıp invertör kullanmanız gerekır.  buda 350/400 tl arası fıyatlarda  ;)
ama rahatmı..?  rahat tabıkı..  şayet makıneyı yanyatırıp bu şekılde de çalışmak istıyorsanız motoru dırek gövdeye bağlayıp sürücü kullanmanız gerekecek.

bu extra malıyetı getırecektır..  ayrıca tum kasnakların ve tekerlerin aynı düzlemde olması gerekıyor . yanı gayet ıyı ayarlanmalı  yoksa bant yalpa yapmaya başlıyor.
benımkınde bu sorun vardı. bılyaları kalıtelı olanlarla değiştirdim yeni bir mil işlettim   "transmisyon mili"  ve can alıcı nokta  bılyalara kullandığım gres  işim yağla olduğu için kendi gresimi yaptım .   içinde  molibdendisülfid  ve  ep katığı var . bu gresi kullanmamın sebebı çok yüksek devırlerde çalışıyorum  bılyalar  yanmasa bıle bır süre sonra boşluk yapıyor ve yaptığım ayarlar tamamen bozuluyor. şu anda rahatım..  tavsıye ederım..

buraya bır göz at ıstersen  http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-makinasi-yapimi/100/
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2011, 02:31:53 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 25 Eylül 2011, 15:20:38 »
Hoşgeldiniz. Çalışmalarınızı dört gözle bekliyorum. Başarılar.
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #9 : 25 Eylül 2011, 15:36:51 »
oğuzhan bey hoşbulduk.

bu arada ilk bıçağımın fotoğrafını eklemediğimi farkettim.

onu ekliyorum: bıçakçıdar aldığım ve ne olduğunu bilmediğim bir malzemeden yaptım. ontario rat 3 replikası. sapı ham ceviz. fırınlanmamış. bıçağa ısıl işlem uygulanmadı (daha doğrusu uygulanamadı :) )

böyle bişey işte:

Oğuzhan GÜVEN

• 183
« Yanıtla #10 : 25 Eylül 2011, 17:58:21 »
SÜPER. Ellerin dert görmesin. Ceviz fırınlanmamış demişsiniz. Kurumuşsa (en az bir yıl) sorun olmaz. İşçilik çok güzel.
Basitlik mükemmelliktir.

Oğuzhan GÜVEN

• 183
« Yanıtla #11 : 25 Eylül 2011, 18:01:29 »
Ayrıca, bu arkadaş iyi bir kılıf ister ve profiline ismini yazarsan uygun olur.
Basitlik mükemmelliktir.

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #12 : 25 Eylül 2011, 19:55:57 »
haklısınız ancak bunu da babama hediye ettim. bahçe de çok işine yaradığını söylüyor :) ben de mutlu oluyorum. ama dediğiniz gibi bir kılıf ta yapmalı. övgünüz için çok teşekkür ederim bu arada....

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #13 : 26 Eylül 2011, 01:55:31 »
zımpara ile ilgili bir soru daha:

- makinanın orjinalinde 2x72 inch lik zımpara bandı kullanılıyor yanılmıyorsam. mm ye çevirirsek takribi 50x 1820 gibi bir ölçüye tekabul ediyor.

acaba bu ölçüde zımpara bandı ülkemizde satılıyor mu? eğer satılmıyorsa planı yurt içinde satılan bir ebada göre revize etmem gerekecek.    50 x 1750(yoksa bu adamın kullandığı ölçünün aynısı mı?:) )    50 x 2000 gibi...

bknz: http://www.karbosan.com.tr/index.php?option=com_k2&view=item&id=44:kalin-sonsuz-bantlar&Itemid=62&lang=tr

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 26 Eylül 2011, 02:04:33 »
şu anda 50x2200 kullanıyorum. diğerlerıde sorunsuz takılabılıyor makıneye  ;) 

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #15 : 26 Eylül 2011, 04:30:30 »
Sn. salih başpınar,

Her istediğiniz boyda ve neredeyse her istediğiniz ende zımpara şeridi hazırlayan atölyeler var. Yani, hazır bir boya uyacağım diye dert etmenize sebep yok. Genelde, istediğiniz cins/marka/kum şerit rulosundan istediğniz boyda fakat bir enden sizin istediğiniz ende kaç adet çıkarsa. Meselâ şerit 20 cm enindeyse, 4 adet 5 cm eninde zımpara kayışınız/halkanız oluyor.

Saygılar,

alikozanoglu

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #16 : 26 Eylül 2011, 07:01:21 »
zımpara ile ilgili bir soru daha:

- makinanın orjinalinde 2x72 inch lik zımpara bandı kullanılıyor yanılmıyorsam. mm ye çevirirsek takribi 50x 1820 gibi bir ölçüye tekabul ediyor.

acaba bu ölçüde zımpara bandı ülkemizde satılıyor mu? eğer satılmıyorsa planı yurt içinde satılan bir ebada göre revize etmem gerekecek.    50 x 1750(yoksa bu adamın kullandığı ölçünün aynısı mı?:) )    50 x 2000 gibi...

bknz: http://www.karbosan.com.tr/index.php?option=com_k2&view=item&id=44:kalin-sonsuz-bantlar&Itemid=62&lang=tr
Taşıyıcı kolu bir miktar uzun yaparsınız. 50 x 1500'den 50 x 2500 'e ne isterseniz takarsınız.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #17 : 26 Eylül 2011, 15:29:55 »
özgür usta kullandığınız bant zımpara modelini özelden ya da buradan paylaşırsanız çok sevinirim.

bu arada hoşgeldiniz
evyapımı araclar kısmında bant zımpara konusunda benim makine vardır
yukardaki makinanın kasnaklı versiyonudur.
en son yapmaya başladığım kasnaksız olup yukardaki resim dekinin aynısı gibidir ter fark isteyen kasnaklı kulana bilir.
direkt motor akuplelisinin çalışır durumda bana maliyeti  hız kontrol ile beraber 1400tl dir.bu fiyata iç bükey için kulanılan 200 lük teker veya 260 lık teker dahil değildir. kama nın veya diğer teker üreticilerin alüminyum döküm tekerleri vardır poliüretan kaplı cap 250 fiyatı 110 tl gibidir.

sadece kesilmiş ve bükülmüş paraçalar 400 tl tutmaktadır
eğer ara parçaların delikleri delinmez sadece markalanırsa 50-80tl fiyat aşağı düşmektedir.

maliyetler dahada aşağı çekile bilir makaralar hazır kulanılabilir transpalet tekeri olarak.
tanıdık tornacınız varsa torna işçiliği almaz ise maliyet direkt olarak 150 tl aşağı düşmektedir.

makinayı yan kulanıcağım diyen arkadaşların makina altına 10mm kalınlıkta 60x50 ölçülerinde bir parça kulanması gerekir  onun kaç para olduğunu bilmiyorum  ;)

saygılar

« Son Düzenleme: 26 Eylül 2011, 15:32:11 Gönderen: ozgurozdemir »
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #18 : 26 Eylül 2011, 17:14:58 »
özgür hocam cevabınız için çok teşekkür ederim. makineyi söylediğiniz fiyatın çok latına mal edebildceğimi düşünüyorum. sanayide tanıdıklarım çok. yeni yapmakta olduğunuz makinenizin planını benimle paylaşırsanız çok sevinirim. çünkü fotoğraflardan plan çıkarmak gibi bir yeteneğim maalesef yok.

mail adresim: salihbaspinar@hotmail.com

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
« Yanıtla #19 : 09 Ekim 2011, 17:11:37 »
wilmont bant zımpara üzerindeki çalışmalarım devam ediyor. emre usta nın da kullandığı ve benim de kullanımını kolay bulduğum aynı zamanda ücretsiz olan google sketch up proğramıyla aşağıdaki şablonu çizmeye başladım. şablonum henüz bitmedi ancak yakın zamanda bitirip, bi arkadaşa cad ortamına attırmayı ümidediyorum. şablona başlarken 2 tekerlekli kolda kullanılan lamanın 40x40 mm olduğunu varsayarak ve eldeki resimlerden ölçeklendirme yaparak (daha doğru ifadeyle yapmaya çalışarak) ölçüleri elde ettim. ana iskeletin et kalınlığını 10 mm olarak düşünüyorum. ayrıca makinanın ön kısmında bulunan ve 40x40 mm lik kare lamaların gireceği kısımlar arasında da 10x40 mm lik lamalar kullanılacak.  torna işlerimi yapacak bir ustayla tanıştım. kendisi gerçekten eşine az rastlanır, proje delisi bi adam. kafamdakileri anlatınca ustanın resmen gözünün içi parladı. (alacağı paradan değil  :) ) tekerleri kartamitten tornalayacağız yada aliminyumdan. içine rulman yerleştirmenin de sorun olmayacağını söyledi.
henuz motorun içine gireceği delikleri çizmedim. çünkü daha kullanacağım motor net değil. ürünü orjinalinde olduğu gibi yatay vaziyette de kullanmak istediğimden, motor direk olarak tahrik tekerine bağlanacak. bu durumda devir ayarı için bir invertör edinmem gerekecek. bunun için de kayserideki bir tanıdığıma haber bıraktım. çıkma ayarlamaya çalışıyor. bakalım...

çizimler değişik açılarla aşağı da. yorumlarınızı ve kusurlu gördüğünüz noktaları paylaşırsanız sevinirim.

iyi günler dilerim

« Son Düzenleme: 09 Ekim 2011, 17:48:11 Gönderen: salih başpınar »