Bıçak Sanatı - Forum

D2 ile Satır yapmak

Noyan

• 77
  • Meslek: Savunma Sanayi
  • Yer: Ankara
D2 ile Satır yapmak
« : 12 Eylül 2011, 18:30:26 »
Herkese merhaba..
Siz ustalarımın bir konuda bilgisine danışmak istiyorum.
Bu hobiye girizgah yapabilmek için Özgür arkadaşımızdan birkaç tane profil talebim oldu.  Hazır kesilmişlere ek olarak birkaç tane de kesilmemiş, lama şekilde parça istedim.  Bunlardan biri de 10 cm x 30 cm'lik bir D2 lama. Özgür bununla ne yapacağımı sorunca satır yapmak istediğimi belirttim. Kendisi de "satır için D2 uygun olmayabilir, ustalara bir danışalım" dedi. Bahsettiğimiz malzeme kalınlığı 4mm.

Bu vesile ile ben de ilk konumu açmış oluyorum.
Değerli fikirlerinizi bekliyorum.
Selamlar

Noyan

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: D2 ile Satır yapmak
« Yanıtla #1 : 12 Eylül 2011, 18:35:31 »
D2 satır yapmaya çok uygun.
Keşke malzeme 5 mm olsaymış, işte o zaman tam olurmuş.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #2 : 12 Eylül 2011, 19:47:18 »
Malzemeyi işleme şartların neler?  Satırı eğe ile yapmaya çalışacaksan biraz zorlanabilirsin.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 12 Eylül 2011, 19:49:53 »
d2 satır için uygun olabilir ama kalınlığa bağlıolarak satır darbeye dayanıklı olmalı sonuçta  4,2 malzemenin kemik v.s kesmeye dayanımı nekadar olur düşünmek lazım allah göstermesin agız kısmını kırıldığını düşüne miyorum
ben yaptım satırı d2 ama sırt kalınlığı 6mm kadardı belkibiraz daha kalın olabilir onda bir sorun yaşanmadı ama 4,2mm karışmam onu ustalar bilir
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #4 : 12 Eylül 2011, 19:53:09 »
Kesicinin gövdeyle birleştiği yer çok ince tutulmaz ve keskin köşe olmazsa bence sakıncalı değil.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #5 : 12 Eylül 2011, 19:58:21 »
yani agızada dış bükey acılır ise agız kısmına uygulanacak adrbeyi biraz olsun emer gibime geliyor agız  cok ince olursa kemikte direkt kırıla bilir bence güzelb ir yay çeliği de aynı şekilde işi görür gibi ama tabi paslanmaya dayanıklılıkta önemli 1,4112 veya 1,4110 kulanılsa daha iyi olmazmı ?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #6 : 12 Eylül 2011, 20:07:50 »
Beni daha çok kalnlıkla ilgili olarak ağırlığın azalması düşündürüyor.
Sonuçta kesici ağzın geometrisi bir şekilde kemik kıracak şekilde ayarlanabilir. Ama kalınlık azaldıkça toplam ağırlık azalacak, bu da darbe gücünü azaltacakmış gibi geliyor.
Eğer seçim şansım olsa, yani bir tarafta 4 mm diğer tarfata 5 veya daha kalın bir malzeme hazır bekleseydi, kalını tercih ederdim. Ama 4 mm malzemeden satır olmaz diye bir kural da yok. Sonuçta hepimi ne malzeme bulsak onunla çalışıyoruz.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 12 Eylül 2011, 20:28:17 »
Normal satır boyutundan belki çok az daha geniş ve uzun yaparsanız, tam kabza olacaksa pin delikleri kısmı dışını tamamen boşaltıp hafifçe bir ahşap seçerseniz, denge oldukça öne kayacağından 5-6 mm'lik bir kabza gibi gelecektir ele. Bu arada ağzı alışılmış açılardan çok az daha yüksek açıda tutarsanız daha sağlıklı olur, sonuçta D2'nin darbe ile pek arası yoktur, geometri belki hafif dışbükey olursa daha iyi olacaktır.

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #8 : 12 Eylül 2011, 20:49:19 »
bencede yani benim yaptığım agır agır olmasınada benim kulanımım için yapıldığından bana ağır gelmiyor agızı dış bükey acılmış halde kulanıyorum  kemik kırmak için satırımı hiç kulanmadım (kol kemiği gibi ) kemik kırmak için genelde küçük nacağım var 1080 çeliğinden onu kulanıyorum  gayet başarılı
sonuçta d2 ile düzgün bir şekilde kuvvet verdiğinizde çeliği kesecektir (d2 giyotin bıcağı olarak kulanılır ve 6mm kadar sac kesimi yapar ) ama kemik gibi direnç gösterecek bir malzemede ince ebatların kulanımı d2 de olumlu sonuç vermiye bilir ama  bıcakta   mükemmel  sonuç verir. satırla tavuk v.b. malzemelerin kemiklerine girişilecekse sorun olacağını pek sannetmiyorum

malzeme bulmanın sıkıntısından cok onemli olan dostumuzun yapacağı malzemenin ilerliyen vakitlerde cöp olmamasıdır.6mm lik ck60 danda cok güzel satır oluyor mesela kemik kırmaya girermiyim direkt girerim hiç acımam :) üzeri teflon kaplı canavar gibi. olmadı yay çeliğinden yapılan malzemenin dışına meneviş boya yapılabilir sonuçta paslanmaz bu yüzyılda bulundu ve memleketimize ne zaman geldi.bundan 50 yıl kadar önce mutfaklarımızda kulanılan bıcakların coğu paslanır çeliklerden imal ediliyordu !

gönül isterki hertürlü malzemeyi bulup ona göre calışmalar yapalım.

Noyan

• 77
  • Meslek: Savunma Sanayi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 13 Eylül 2011, 10:08:30 »
Cevaplar için teşekkür ederim..
Bu satır profesyonel anlamda kasap ortamında kullanılmayacak. Ben evimde kullanacağım. O yüzden çok zor şartlara maruz kalmayacak :)

Dışbükey ağız konusunda mutabığız.

Benim bu malzemelerin hiçbiriyle önceden tecrübem yok (D2 ve CK67).  O yüzden hangisini bulabiliyorsam onunla başlayacağım. Ama emin olun ortaya çıkacak ürün benim çevremde çöp olmaz :)