Bıçak Sanatı - Forum

#11 --- Kamp bıçağı

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #11 --- Kamp bıçağı
« Yanıtla #40 : 15 Eylül 2011, 19:31:06 »
maşşalhah fabrikasyon gibi duruyor malzeme bukadar iyi işçilik ve kalite pürüzsüz bir yüzey şapka çıkarıyorum

ustad ben malesef  tanışma olayına gelemiyorum o mikartadan bana bir parça arkadaşlarla gönderirsen eminle falan bende bana polyester ile olmayacağını beyan eden arkadaşa bir yedirsem nasıl olur

saygılar

Takım çantasına zaten getirmek için bir parça koymuştum. Yanımda getireceğim.
Hatta biraz polyester reçine bulabilirsem kumaş malzemem var, orada bir parça yapmayı da düşünüyorum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #41 : 15 Eylül 2011, 22:10:17 »
Polyester  mikartada   başarınıza  hayranlığımla  birlikte  , zeytin + wenge  nin  olağanüstü  doğal  güzelliğini  görünce  iyi ki  mikarta  kırılmış  dedim   :D  itiraf  edeyim  :)  . Kanımca  her türlü  mikartadan  çok  daha   fazla  yakışmış usta  işi  bıçağınıza   kutlarım   .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #42 : 16 Eylül 2011, 09:13:46 »
...
 perçin şişirirken sapı çatlatınca sap malzemesini değiştirmek zorunda kaldım.

By ertarda at 2011-09-15

Perçini mikartada niye o kadar şişirdin ki abi?, Perçinin dışına biraz çizik falan at sonra da epoksiyle yapıştır gitsin. Taş gibi olur.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #43 : 16 Eylül 2011, 09:28:53 »
...
 perçin şişirirken sapı çatlatınca sap malzemesini değiştirmek zorunda kaldım.

By ertarda at 2011-09-15

Perçini mikartada niye o kadar şişirdin ki abi?, Perçinin dışına biraz çizik falan at sonra da epoksiyle yapıştır gitsin. Taş gibi olur.  ;)

Sanırım yanlış terimi kullandım. Perçini şişirirken demek yerine perçin işinde sapı bozdum demeliydim. Sapın o kırılması perçini şişirirken değil bozulmuş sapı sökerken oldu.
Aslında olayı baştan anlatayım da bu olaydan edindiğim tecrübe belki başkasının da işine yarar.
Gerçekte uygulama prosedürüm şöyle.
1. Sap malzemesini bir taraftan epoksiyle yapıştırıyorum.
2. Kuruduktan sonra metalde önceden açılmış pin deliklerini mastar olarak kullanarak ilk yarının deliklerini deliyorum.
3. Diğer tarafı yapıştırıyorum.
4. İlk tarafın deliklerini mastar olarak kullanarak 2. sap malzemesinin deliklerini deliyorum.
     Bu sayede tüm delikler kusurusuz olarak birbirine uyuyor.

Böyle yapmam gerekirken bu defa başka bir şey denedim.
Henüz yapıştırmaya başlamadan çelikteki delikleri mastar olarak kullanıp her iki sapın pin deliklerini deldim. Amacım her iki sapı ve arkadaki delikli pinleri bir defada yapıştırıp zamandan tasarruf etmekti. Sanırım delerken kaydırmışım. Delikler birbirini karşılamadı. Bu saatten sonra kaybedecek bir şeyim yok deyip pini çekiçle çakınca da delik çevresinden çok büyük bir parçayı kaldırdı. Bende tüm sapı söktüm.
« Son Düzenleme: 16 Eylül 2011, 09:31:31 Gönderen: Ertarda »

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
« Yanıtla #44 : 16 Eylül 2011, 09:44:56 »
Ben saptaki ilk deliği delip buraya perçinden bir parça sokarak bıçakla sapın o parçasını geçici olarak sabitliyorum. Sonra bu halde iken ikinci deliği deliyorum. Üçüncü deliği delmeden önce ikincisine de bir parça perçin takıyorum. Bu delikleri de önce birbirine en uzak iki taneyi delmek suretiyle açıyorum. Böylece sonuncuyu kaydırma ihtimalim asgariye iniyor.

Sonra aynısını karşı taraf için de yapıyorum. Bunu yaparken önceden delinmiş olan sap parçasını sökmüş oluyorum. Böylece birincinin deliklerini matkabın genişletmesini olabildiğince önlüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #45 : 16 Eylül 2011, 09:57:33 »
Ben saptaki ilk deliği delip buraya perçinden bir parça sokarak bıçakla sapın o parçasını geçici olarak sabitliyorum. Sonra bu halde iken ikinci deliği deliyorum. Üçüncü deliği delmeden önce ikincisine de bir parça perçin takıyorum. Bu delikleri de önce birbirine en uzak iki taneyi delmek suretiyle açıyorum. Böylece sonuncuyu kaydırma ihtimalim asgariye iniyor.

Sonra aynısını karşı taraf için de yapıyorum. Bunu yaparken önceden delinmiş olan sap parçasını sökmüş oluyorum. Böylece birincinin deliklerini matkabın genişletmesini olabildiğince önlüyorum.

Bu sistem sütunlu matkapla çalışır. Ancak el matkabı kullanılıyorsa bir de matkabın giriş açısı faktörü var. Sanırım benim yaptığım hata da bu idi. Sapın bir tarafını bir yöne diğer tarafını farklı yöne yatırarak delmişim.
Kısacası sütünlu matkap alana kadar uzun ama garanti yönteme devam etmek zorundayım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
« Yanıtla #46 : 16 Eylül 2011, 10:06:42 »
Usta sen bir bıçağını satıp hemen bir sütunlu matkap al.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #47 : 16 Eylül 2011, 10:54:24 »

Bir Rus'tan şu sözü duymuştum.
Sevgilini eş, hobini iş yapma.
Hobi olarak yaptığım bir bıçağı satmaya korkuyorum, 'acaba yaparken aldığım bu zevkten mahrum kalırmıyım' diye.  :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
« Yanıtla #48 : 16 Eylül 2011, 11:01:11 »
Çevrende sana bıçak kalmayınca yapmak için daha büyük arzu da duyabilirsin.  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #49 : 16 Eylül 2011, 17:55:02 »
güzel ve temız bır calışma elınıze saglık
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #50 : 17 Eylül 2011, 12:52:54 »

Bir Rus'tan şu sözü duymuştum.
Sevgilini eş, hobini iş yapma.
Hobi olarak yaptığım bir bıçağı satmaya korkuyorum, 'acaba yaparken aldığım bu zevkten mahrum kalırmıyım' diye.  :)

Bu sözün tersini uygulamaya çalışıyorum  ;) "Eşini sevgili, işini hobi yap"

Sap yapımında şimdiye kadar en sevdiğim yöntem geçici japon ile (sadce 2-3 damla) bir yarıyı yapıştırıp delikleri delmek, sonra diğer yarıyı da geçici yapıştırıp delikleri takip etmek. İki çekiç darbesi ile ayrılırlar. Sonra pinlerle hizalanan yarıları bıçaksız, yine iki damla japon ile yapıştırıp en ön tarafı çalışmak. Sonra kabza parçalarının tabanlarını japon damlasından temizleyip düzlemek ve epoksi ile son işlemi yapmak. Hatta bazı tip kabzalarda bu şekilde geçici yapışmış kabzaları, arada bıçak yokken son haline kabaca getirip eğe veya kaba zımpara ile bitmiş bıçağa zarar verme ihtimalini en aza indiriyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #51 : 17 Eylül 2011, 12:58:27 »

Bu sözün tersini uygulamaya çalışıyorum  ;) "Eşini sevgili, işini hobi yap"

Sap yapımında şimdiye kadar en sevdiğim yöntem geçici japon ile (sadce 2-3 damla) bir yarıyı yapıştırıp delikleri delmek, sonra diğer yarıyı da geçici yapıştırıp delikleri takip etmek. İki çekiç darbesi ile ayrılırlar. Sonra pinlerle hizalanan yarıları bıçaksız, yine iki damla japon ile yapıştırıp en ön tarafı çalışmak. Sonra kabza parçalarının tabanlarını japon damlasından temizleyip düzlemek ve epoksi ile son işlemi yapmak. Hatta bazı tip kabzalarda bu şekilde geçici yapışmış kabzaları, arada bıçak yokken son haline kabaca getirip eğe veya kaba zımpara ile bitmiş bıçağa zarar verme ihtimalini en aza indiriyorum...

Tamam işte aradığım yöntem bu.  :2up