Bıçak Sanatı - Forum

EĞEMİN YENİ ADI : cAhil

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #20 : 24 Ağustos 2011, 09:19:08 »
Bu 21.yy Bekir Çankırı olarak hatırlanacak.  :2up

Eline sağlık usta. Yeni ve güzel bir tarz olmuş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #21 : 24 Ağustos 2011, 09:29:37 »
benim için ozellikle kabzası çok can alıcı olmuş. söyletecek kelime bulamıyorum. ellerinize sağlık. :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #22 : 24 Ağustos 2011, 09:58:38 »
Bekir abi ne diyeceğimi bilemedim herşeyiyle mükemmel bir bıçak olmuş çeliğin  yılların vermiş olduğu dokusuna hayran kaldım.
Tam bir Osmanlı Bıçkını edasıyla duruyor, elleriniz dert görmesin ustam sağloun varolun..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

ibrahim 1969

  • ***
  • 540
  • Yer: ANKARA
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #23 : 24 Ağustos 2011, 10:21:13 »
Bu eğe çeliğinde beni çeken ne varsa onu bilmiyorum ama Bekir abi sanatla zanaatı bir arada buluşturmuşsun ellerine sağlık.
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2011, 10:56:13 Gönderen: ibrahim 1969 »

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #24 : 24 Ağustos 2011, 10:54:08 »
Bekir usta resimlere yeniden bakınca aklıma geldi. Balçağı ve yan süslemeleri nasıl sabitlediniz? Mümkünse öğrenebilirmiyim.

Balçak  geleneksel olduğu  üzere  yüksük ve  iki  yanak  olarak  gümüşle  kaynaklı   üç  parça  Oğuzhan . Pirinç  saç  kalınlığı da  0,80 mm . Osmanlı   örneklerinde  yüksük içinde  doğal reçine  ile  dolgu  kullanılmış  yanaklarda da lehim . ben yanaklar  dahil  epoksi  reçine  kullandım   sertleştiğinde mükemmel   sonuç  veriyor .


??? Hep hevesim kaçıyor. Hafta sonu eğe dövmeye niyetlenen birine bu yapılır mı ? Ben şimdi yaptığım işi nasıl beğeneyim be abi.  :'(

Niyet  hayır  , akibet  hayır . Derler ya  Hayri  :) bu  tarzı  beğeniyorsan , kültürümüze  ait  eski  örnekleri  tekrar  bir  gözden geçir  ,  ocağı  yakıp  çekici  eline  aldığında aklında  yaklaşık  bir  model  belirle ve  dövmeye  başla .
akıl , göz  ve  bilek  birlikte  seni  istediğine  çok  yakın  yerlere götürecek  göreceksin . :)
başkaca da yardıma  ihtiyacın olursa  ben  hazırım .



"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

yusuf biçer

  • *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #25 : 24 Ağustos 2011, 12:01:41 »
uzunca süredir en heyecanlandıgım bıcak bu oldu. formu, kabzası, genel duruşu hepsinde kendine has bir incelik ve el emegi mevcut. bravo.!
 

aynen bu bıçak kanımı kaynattı

tebrik ederim elinize sağlık
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

ahayaloglu

  • ***
  • 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #26 : 24 Ağustos 2011, 12:39:08 »
Çok güzel bir parça. Elinize sağlık Bekir bey.

İyi günler.
You lie, we die.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #27 : 24 Ağustos 2011, 12:39:42 »
Hoş bir geri dönüşüm örneği, özellikle kabza ahşabının formu ve dokusu çok hoş olmuş, elinize sağlık.
Kabzanın kıçında pirinç plaka ve bakır perçin dövülerek şişirilmiş gördüğüm kadarıyla, bu sadece bir estetik dokunuş mudur yoksa bakır kuyruğa mı bağlı? Bir de bu madeni sac ile yapılan balçakların altındaki mantığı anlamak isterim, dolu malzemenin zamanında bulunamamasından mı türetilmiş bir tekniktir? Sonuçta yapısal olarak dolu malzemeden yapılmış balçaktan daha zayıf bir konstrüksiyon, neden bu şekilde bir dolgu ve üstünü kaplama tekniği gelişmiş acaba ?

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #28 : 24 Ağustos 2011, 13:22:27 »
Oraya kabza başı dedik abi. Mabadının ise neresi olduğunu uydurmadık henüz.  :D :D :D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #29 : 24 Ağustos 2011, 13:32:20 »
pomele e kabza topuzu demiştik ama, buna birşey demek lazım.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #30 : 24 Ağustos 2011, 14:30:20 »
Kıç eğer deniz kenarında yaşıyorsanız size pek ayıp gelmeyen bir laf aslında, tekneler ve bir sürü başka şeyde gerideki her unsura kıç deniyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Teoman.

  • ***
  • 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #31 : 24 Ağustos 2011, 14:41:16 »
kıç taraf, kıçtan kara, kıçtan takma, kıç bodoslama, kıç gönderi , kıç altı  ilk aklıma gelenler...

Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #32 : 24 Ağustos 2011, 15:02:04 »
Kıç kasara, kıç üstü... Bizim ders kitaplarında bile vardı.

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #33 : 24 Ağustos 2011, 15:04:52 »
Hoş bir geri dönüşüm örneği, özellikle kabza ahşabının formu ve dokusu çok hoş olmuş, elinize sağlık.
Kabzanın kıçında pirinç plaka ve bakır perçin dövülerek şişirilmiş gördüğüm kadarıyla, bu sadece bir estetik dokunuş mudur yoksa bakır kuyruğa mı bağlı? Bir de bu madeni sac ile yapılan balçakların altındaki mantığı anlamak isterim, dolu malzemenin zamanında bulunamamasından mı türetilmiş bir tekniktir? Sonuçta yapısal olarak dolu malzemeden yapılmış balçaktan daha zayıf bir konstrüksiyon, neden bu şekilde bir dolgu ve üstünü kaplama tekniği gelişmiş acaba ?


Eğe  kuyruğunu  biraz daha uzatıp  kabza dışına taşan kısmıda  şişirip  perçinlemek  mümkündü tabii  . Ben biraz da estetik  bütünlüğü gözeterek  pirinç pul ve  bakır  perçini  seçtim .
Çelik  kuyruğun  bitimine  2 çm  boyunda bakır pimi gümüşle  kaynatıp , epoksi reçine doldurduğum  balçak ve ahşap  kabzayı  kuyruğa geçirip sıktım . Bir gün sonra da döverek hazırladığım pirinç pulu  ahşap  kabza  ardına  önceden açtığım  yuvasına  oturtup yayarak perçinledim .
Balçakta  geleneksel  olarak  kullanılan   çeşitli  metal  saçlarda ( bakır , pirinç , gümüş , altın , alpaka ) malzeme  eksikliğinin etkisinden  çok   ,  öncelikle  estetiğin   sonra da  namlu  bütününde  sağlamlık ve  darbe  dayanıklılığının tesiri olduğunu  düşünürüm .
 Uygulamayı  yaparak  öğrendim ki  :
Kalın dolu malzeme  yerine  metal saç kullanımı ; öncelikle   çok daha az  ağırlık , sonra  metal bezemede  ,  çökertme  kabartma tekniğiyle  neredeyse  sınırsız  desen zenginliği , ve   bence  en önemlisi de  dövülerek inceltilen  namlu  kuyruğuna , balçak  pimlemek  için   delik  delinmediğinden  malzeme liflerinde  kesinti ve  kopmaların  olmaması  demek .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

zucchero

  • -Bora-
  • ***
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #34 : 24 Ağustos 2011, 15:37:14 »
Mükemmel olmuş... Tebrikler...

Muammer usta

  • ***
  • 224
  • Yer: ankara
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #35 : 24 Ağustos 2011, 21:50:16 »
Bekir bey çok güzel bir çalışma,özellikle kabze üzerindeki asimetrik süsleme çok hoş olmuş.Elinize sağlık.

Bekir Çankırı

  • *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #36 : 25 Ağustos 2011, 08:36:44 »
Kıç eğer deniz kenarında yaşıyorsanız size pek ayıp gelmeyen bir laf aslında, tekneler ve bir sürü başka şeyde gerideki her unsura kıç deniyor...

İranda   iş  yaptığım  azeri  dostum  beni  evine  davet  etmişti .  Bahçede   hasır  üzerinde  yerde  yediğimiz mutevazı  yemekten  sonra   sırtımızı  duvara  dayamış bütün  ailesiyle  birlikte  ayran  içerken       
Şirzat :  Bekir  abi   kıçını  bana doğru  uzat ..   deyiverdi  .   Şaşkınlıkla  :  Naapıcan  lan   kıçımı  deyince 
- Narahatsın ( rahatsızsın )  rahat  edesin  dedi .
tekrar  sorup  anlattığında , iran  azerilerinin  ayağa  kıç  dediklerini  öğrendiğimde  gülmekten  yıkılmıştım.
Şirzat   meğer  bana  ayağını  uzatarak  otur da  rahat  et  demek istemiş  :D :D
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Seyit Hüseyin Barbarus

  • ***
  • 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #37 : 25 Ağustos 2011, 09:36:50 »
orjinali  ''kılç '' hızlı söylendiğinde  bu  şekilde   olur.  Bekir bey  sade  ancak  çok  güzel olmuş. Kuşakta   çok güzel taşınır.

ali rıza

  • ***
  • 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #38 : 25 Ağustos 2011, 21:35:54 »
yeniden doğuş bu olsa gerek bekir abicim ellerinize sağlık muhteşem olmuş
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

fatihaydın

  • ***
  • 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
Ynt: EĞEMİN YENİ ADI : cAhil
« Yanıtla #39 : 26 Ağustos 2011, 00:17:31 »
enfes olmuş enfes, hocam ellerine sağlık.