Hoş bir geri dönüşüm örneği, özellikle kabza ahşabının formu ve dokusu çok hoş olmuş, elinize sağlık.
Kabzanın kıçında pirinç plaka ve bakır perçin dövülerek şişirilmiş gördüğüm kadarıyla, bu sadece bir estetik dokunuş mudur yoksa bakır kuyruğa mı bağlı? Bir de bu madeni sac ile yapılan balçakların altındaki mantığı anlamak isterim, dolu malzemenin zamanında bulunamamasından mı türetilmiş bir tekniktir? Sonuçta yapısal olarak dolu malzemeden yapılmış balçaktan daha zayıf bir konstrüksiyon, neden bu şekilde bir dolgu ve üstünü kaplama tekniği gelişmiş acaba ?
Eğe kuyruğunu biraz daha uzatıp kabza dışına taşan kısmıda şişirip perçinlemek mümkündü tabii . Ben biraz da estetik bütünlüğü gözeterek pirinç pul ve bakır perçini seçtim .
Çelik kuyruğun bitimine 2 çm boyunda bakır pimi gümüşle kaynatıp , epoksi reçine doldurduğum balçak ve ahşap kabzayı kuyruğa geçirip sıktım . Bir gün sonra da döverek hazırladığım pirinç pulu ahşap kabza ardına önceden açtığım yuvasına oturtup yayarak perçinledim .
Balçakta geleneksel olarak kullanılan çeşitli metal saçlarda ( bakır , pirinç , gümüş , altın , alpaka ) malzeme eksikliğinin etkisinden çok , öncelikle estetiğin sonra da namlu bütününde sağlamlık ve darbe dayanıklılığının tesiri olduğunu düşünürüm .
Uygulamayı yaparak öğrendim ki :
Kalın dolu malzeme yerine metal saç kullanımı ; öncelikle çok daha az ağırlık , sonra metal bezemede , çökertme kabartma tekniğiyle neredeyse sınırsız desen zenginliği , ve bence en önemlisi de dövülerek inceltilen namlu kuyruğuna , balçak pimlemek için delik delinmediğinden malzeme liflerinde kesinti ve kopmaların olmaması demek .