Bıçak Sanatı - Forum

Siyanoakrilat kaplama + gomalak

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Siyanoakrilat kaplama + gomalak
« : 06 Mart 2010, 01:22:11 »
Bugün Sefa'nın demir ağacının en güzel nasıl figürlerinin ortaya çıkarılabileceği konusunda denemeler yapıyordum. Bu ahşap için en estetik sonuçların syanoakrilat (japon yapıştırıcısı) kaplama olduğu sonucuna vardım. Yağ bazlı bitirişlerde ahşap güzel görünse de ıslandığı zaman tüm liflerinin şişip görüntüyü bozduğunu farkettim.
Eh bu kaplama işlemini yaparken bir adım adım anlatım yapıvereyim diye düşündüm:
Önce 120 kum ile kabaca düzlediğim ahşap parçasını 400 kum kuru zımpara (beyaz alminyum oksit) ile ciziksiz hale getiriyorum:

Sonra çelik yün ile iyice figürleri kabartıyorum, ahşabın tüm lifleri açığa çıkıyor...

Parçanın lifleri arasındaki tozu ve çelik yünü artıklarını basınçlı hava ile temizliyorum:

Sonuçta güzelce fügürleri seçilen çiziksiz ve tozsuz bir yüzey oluşuyor:

Liflerin arasındaki boşluklar açığa çıkmış olduğu iyice belli bu fotoda:

Bundan sonra bir latex eldiven ve japon'a ihtiyacımız var...

Japonu bolca sürüp eldiven ile iyice düzlüyoruz hızla, aman fazla beklemeyin eldiveni tahtadan kazımak zorunda kalırız...

İyice kurumasını bekleyip (1-2 dakika) 400 kum ile zımparalayıp japonu homojen düz bir kayman haline getiriyoruz...

Fotoda görüleceği üzere katmanımızın çoğu zımparalanıp gitti ve zımpara ahşaba değdi. Bu daha yeteri kalınlığa ulaşamadığımız ve ahşabın japonun çoğunu emdiği anlamına geliyor.

Derdimiz bu işlemin sonunda zımparada ahşap renginin çıkmaması. İşlemi tekrarlıyoruz. Biraz daha japon ve sonra 400 ile zımpara.

Aşağıdaki fotograf 4üncü kat japondan sonra zımparanın hiç ahşaba temas etmeden yüzeyi düzlediğimizi gösteriyor. Bu iyi bir şans, bazen bu noktaya varabilmek için 10 - 15 kata çıktığım oldu:

Bu noktadan sonra 2000 kum zımparayı alıyoruz ve hızla ve abanarak zımparalıyoruz. Bu işlem sırasında parmak ucumuz yanacak kadar ısınmalı, bu sayede japon camsı bir yüzeye dönüşüyor:

İşimiz nerdeyse bitti:

Biraz sonra artık tüm yüzey cam gibi parlak ve saydam oluyor:

Eylem: Konuda gomalaktan da bahsedildiğinden dolayı "Siyanoakrilat kaplama" olan başlığı "Siyanoakrilat kaplama + gomalak" şekline getirdim.
« Son Düzenleme: 05 Haziran 2015, 11:46:47 Gönderen: deserteagle »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ynt: Siyanoakrilat kaplama
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2010, 01:23:45 »
Bunu bir de yatay kesitte denedim, kesinlikle bu kesidi bir bıçakta kullanacağım, bu ahşabın bu kesidi çok ilginç güzel bir figür sunuyor:

« Son Düzenleme: 06 Mart 2010, 01:26:57 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 06 Mart 2010, 02:32:42 »
Süper olmuş :2up :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2010, 10:53:06 »
Ovv, ne güzel yöntemmiş. Japonla iyi sonuç alındığını duyarım hep ama böylesini beklemiyordum. Bir de kompresör olsa bir yerlerde dadından yinmez.

Çok çok teşekkürler anlatım için.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 06 Mart 2010, 14:38:30 »
Emre, ağacı korumak için tik yağından başka bir işlem bilmezken harika bir yöntem öğrendim. Teşekkürler dostum.
You lie, we die.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 06 Mart 2010, 18:45:08 »
Bugün kalemtıraş-2'de yöntemi denedim. Kompresör yok  diye düşünürken gözüme gri sünger ilişti; hani şu yumuşak ambalaj süngerlerinden.. Tozu sünger de gayet iyi aldı.  :2up

Yöntemin ayrıntıları için çok teşekkürler. Fotoğrafları aktarıp yayınlarım ben de.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 06 Mart 2010, 18:50:06 »
Yardımcı olabildiysem ne mutlu O:-)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 07 Mart 2010, 01:18:50 »
Eveet, ilk uygulama:

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 07 Mart 2010, 16:15:33 »
Bravo Eylem, çok güzel bir sonuç almışsın...
Bu uygulamanın en güzel yanı natürel malzemenin minik çatlak ve deliklerini de kapatması ve tamamen su geçirmez hale getirmesi. Zaman içinde kaplamada aşınma da olsa üst saydam katmanın altında ahşabın ya da boynuzun ince bir tabakası da japonu emmiş olduğundan su geçirmezlilk oldukça dayanıklı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca gevrek ve çizilmeye dayanıksız malzemede dışta sert bir koruma oluşturmuş oluyorsunuz.

Ancak kabzanın doğal dokusu ve elin kaymasını engelleyen lifli yapısı kayboluyor, bu yüzden genelde stabilize ahşabı tercih ederim bunun yerine....

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2010, 13:02:04 »
anlatım için çok sağol emre, bu yöntemi daha önce bir kaç kere kullanmıştım. güzel sonuçlar elde edildiği kesin.

bence görüntü kadar önemli bir diğer mevzuda, lifli ve gözenekli ağaçlarda yapıştırıcı ağacın içinede girdiğinden diğer vernik ve benzeri türevdeki malzemelerden çok daha iyi ve sağlam.

aslında biraz daha geç kurusa, ağacın içine dahada yayılsa çok mükemmel sonuçlar elde edilebilir gibi ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2010, 17:57:22 »
anlatım için çok sağol emre, bu yöntemi daha önce bir kaç kere kullanmıştım. güzel sonuçlar elde edildiği kesin.

bence görüntü kadar önemli bir diğer mevzuda, lifli ve gözenekli ağaçlarda yapıştırıcı ağacın içinede girdiğinden diğer vernik ve benzeri türevdeki malzemelerden çok daha iyi ve sağlam.

aslında biraz daha geç kurusa, ağacın içine dahada yayılsa çok mükemmel sonuçlar elde edilebilir gibi ;)
Onun bir yolu var aslında,
Japon türevi yapıştırıcıların soğukta akışkanlığı artıyor. Miktar fazla olduğunda sertleşme de çok yavaş oluyor, bu yüzden bu yöntemi çok kalın katman halinde önceden soğutulmuş kabza malzemesi ve soğutulmuş japon ile yapanlar var. En azından daha derine nufuz ediyor o kesin.

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2010, 19:15:19 »
hhmmmm!!!! :-[

kesinlikle denenmesi gereken bir uygulama.
emre bu arada bu yöntem ahşabı güçlendirmişte oluruz sanırım değil mi?

yanlız aklıma talılan, bu uygulamada oluşan katmanın esnek olup olmadığı. misal baston gibi uzun ve esnemeye meğilli bir ağaç parçasında bu yöntemi kullanırsak, esnemeyle birlikte bu katmanda çatlaklar oluşur mu?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 08 Mart 2010, 19:44:06 »
Esnemenin miktarı önemli, ancak pek sanmıyorum çatlama yapacağını, malzeme ile bir bütün haline gelen bir kaplama, çatlama yapsa da bastonun esneyeceğinden daha fazla açılarda çatlama yapar gibi geliyor, yine de denemeden bilemeyiz  ;)...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #13 : 08 Mart 2010, 20:12:06 »
Hatırladığım kadarıyla siyanoakrilatın esneme yeteneği yok.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #14 : 08 Mart 2010, 20:32:54 »
hocam camında kendine göre bir esneme kabiliyeti var ama bende bu malzemenin çok esnek olduğunu sanmıyorum.

ayrıca hatırladığım kadarıyla zaman içimde pul pul dökülüyordu? tabii bu benim eskiden kullandığı dandik 1 tl'ye satılan yapıştırıcılar için böyleydi.

denemek lazım, denemek..... :(

bu arada hazır bu konulardan söz açılmışken comalak cila hakkında bilgisi olan var mı?

« Yanıtla #15 : 08 Mart 2010, 22:10:03 »
var :) Gomalak arada bir kullandığım bir malzeme

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #16 : 08 Mart 2010, 22:39:33 »
nasıl hazırlanır. nasıl uygulanır. nereden bulunur?

aslında üstün körü kulak dolgunluğundan bir kaç bilgim var ama asıl amacım dedemden kalma bir bastonun üzerindeki bir kaç çiziği onun yaptığı bigi çomalak cila ile kapatmak. bu yüzden deneme yanılma yapacağım satıh çok kıymetli her bilgiyi iyi değerlendirmem lazım :(

baston bu.

« Yanıtla #17 : 08 Mart 2010, 22:59:29 »
Gökhan gomalak cila bastona zarar vermez. Genellikle eski ve antika eşyalara uygulanan bir cilalama türü, yüzey büyükse oldukça uğraştırıcı ve zor bir iş. Ben genellikle müzik aletlerimde kullanıyorum, bıçak sapında da kullandığım oluyor. Gomalak aslında tamamen doğal bir malzeme, Hindistanda bir tür ağacın kabuğuna bir tür böcek yumurtalarını bırakıyor ağaçtaki reçineyle böceğin yumurtaları bir araya gelince gomalak cilanın malzemesi ortaya çıkıyor ( muş) malzeme kiloyla satılıyor, jelatine benzer bir yapısı var, bunu ispirtonun içerisine atıp iyice eritiyorsun, tamamen eridikten sonra gomalak cilan hazır. ardından fındık büyüklüğünde bir bez topağı yapıyorsun ve bu topağı başka bir bezin içerisine koyu buruyorsun ve burulmuş yerden de sıkıca tutuyorsun ki sert bir bezin olsun. ardından hazırladığın gomalak cilanın içerisine batırıp hiç durmamacasına dairesel hareketlerle cilalamaya başlıyorsun, öyleki elindeki topakta hiç gomalak sıvı halde kalmamalı. Bu işlemi yaparken zaten gomalak sertleşmeye başlar, öyle bir an gelir ki artık reçine gibi olur, bu noktada hızını arttırman gerekir, sen hızlandıkça yüzeyde parlamaya başlar. Buraya kadar birinci katı attın demektir, ardından en az beş kat daha atarsan güzel bir yüzeyin olur. dikkat edilecek nokta 1. bez pamuklu olacak 2. dairesel hareketlerle ovarken hiç kesinti yapmayacaksın, gomalağın donmasına izin vermeyeceksin.
( gomalağın kapağınıda açık bırakmamalısın.)
olay budur, hammade sorunun olursa haberim olsun, ama İstanbulda da bulursun, 200 gram gomalak alsan dünya kadar cila sıvın olur. tahminen 200 gramı5-10 tl filandır.
Başka bir seçenek, bana gönderirsin ben gomlağını yaparım sana geri gönderirim ;)
« Son Düzenleme: 08 Mart 2010, 23:04:48 Gönderen: sefa çabuk »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 08 Mart 2010, 23:10:25 »
çok sağol hocam.

mısır çarşısında varmış sanırım. bir ara gidersem bakıcam..

« Yanıtla #19 : 08 Mart 2010, 23:12:28 »
farklı renklerde olanlar var ona dikkat et, kimisi turuncu renkli oluyor kimisi sarı, sen normal renksiz olanını al.