Bugün Sefa'nın demir ağacının en güzel nasıl figürlerinin ortaya çıkarılabileceği konusunda denemeler yapıyordum. Bu ahşap için en estetik sonuçların syanoakrilat (japon yapıştırıcısı) kaplama olduğu sonucuna vardım. Yağ bazlı bitirişlerde ahşap güzel görünse de ıslandığı zaman tüm liflerinin şişip görüntüyü bozduğunu farkettim.
Eh bu kaplama işlemini yaparken bir adım adım anlatım yapıvereyim diye düşündüm:
Önce 120 kum ile kabaca düzlediğim ahşap parçasını 400 kum kuru zımpara (beyaz alminyum oksit) ile ciziksiz hale getiriyorum:
Sonra çelik yün ile iyice figürleri kabartıyorum, ahşabın tüm lifleri açığa çıkıyor...

Parçanın lifleri arasındaki tozu ve çelik yünü artıklarını basınçlı hava ile temizliyorum:

Sonuçta güzelce fügürleri seçilen çiziksiz ve tozsuz bir yüzey oluşuyor:

Liflerin arasındaki boşluklar açığa çıkmış olduğu iyice belli bu fotoda:

Bundan sonra bir latex eldiven ve japon'a ihtiyacımız var...

Japonu bolca sürüp eldiven ile iyice düzlüyoruz hızla, aman fazla beklemeyin eldiveni tahtadan kazımak zorunda kalırız...

İyice kurumasını bekleyip (1-2 dakika) 400 kum ile zımparalayıp japonu homojen düz bir kayman haline getiriyoruz...

Fotoda görüleceği üzere katmanımızın çoğu zımparalanıp gitti ve zımpara ahşaba değdi. Bu daha yeteri kalınlığa ulaşamadığımız ve ahşabın japonun çoğunu emdiği anlamına geliyor.

Derdimiz bu işlemin sonunda zımparada ahşap renginin çıkmaması. İşlemi tekrarlıyoruz. Biraz daha japon ve sonra 400 ile zımpara.
Aşağıdaki fotograf 4üncü kat japondan sonra zımparanın hiç ahşaba temas etmeden yüzeyi düzlediğimizi gösteriyor. Bu iyi bir şans, bazen bu noktaya varabilmek için 10 - 15 kata çıktığım oldu:

Bu noktadan sonra 2000 kum zımparayı alıyoruz ve hızla ve abanarak zımparalıyoruz. Bu işlem sırasında parmak ucumuz yanacak kadar ısınmalı, bu sayede japon camsı bir yüzeye dönüşüyor:
İşimiz nerdeyse bitti:

Biraz sonra artık tüm yüzey cam gibi parlak ve saydam oluyor:

Eylem: Konuda gomalaktan da bahsedildiğinden dolayı "Siyanoakrilat kaplama" olan başlığı "Siyanoakrilat kaplama + gomalak" şekline getirdim.