Bıçak Sanatı - Forum

ZIMPARA SEÇİMİ?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
ZIMPARA SEÇİMİ?
« : 10 Ağustos 2011, 08:15:47 »
Merhaba sevgili ustalarım.

Yaptığı işe göre en çok soru soran üyenizden hepinize selamlar.

Malum zımpara bıçakcının olmazsa olmazı. Bende şerit zımpara imkanı yok. Bizde anam babam usulu kağıt zımparalarla hayata tutunmaya çalışıyoruz.

Ben zımpara alırken nalbura şunu diyorum. Bana en kalınından en incesine metal için zımpara ver.. Onlarda veriyorlar. En son aldığım  80-120-150 kum zımparalar.

Yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin, 80 kum olan zımpara ile bıçağa girişiyorum, sürtele sürtele 10 dakika sürtele doğru düzgün bir aşındırma yapmıyor. Fakat daha önce almış olduğum 400 kum SİA Madein SWİTZERLAND yazan zımpara canavar gibi aşındırma yapıyor. Birde UGR marka CW100 Siliconcarpide yazan 100 kum zımpara adeta bir canavar çıkıyor.

Bunlar zımpara ise diğerleri nedir?

Ahşap ve metal için önerebileceğiniz zımparalar ve varsa bildiğiniz nette satış adresi paylaşırsanız memnun olurum.

Kullandığım zımparalar.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
Ynt: ZIMPARA SEÇİMİ?
« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2011, 11:53:59 »
Sn. dumru,

Soruna cevap veremeyeceğim. Ben halâ genelde 30-40 sene evvel aldığım su zımparalarını kullanıyorum. Fakat kazara eline istediğin kumlarda şerit zımpara malzemesi geçerse (bazı şerit imalâtçılarında artık parçalar olabilir) muhakkak denemeni öneririm. Kağıt sırtlı zımparalara kıyasla neredeyse sonsuza kadar dayanacak malzemeler almış olursun. Bunlardan yırtılacak 1-2 parmak gibi ende şeritler de bilhassa sap/kabza şekillendirme ve temizlemede eşsizdir.

Saygılar,

alikozanoglu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2011, 15:10:43 »
Bir de zımparanın kalitesi çok önemli, 80 Kum zımpara dediğiniz acaba ne marka?
Açıkçası bendeki Indasa -Kırmızı Alminyumoksit 60 kum zımparaları bazen eğe niyetine kullanıyorum, hapır hupur yumuşak çeliği yiyor. Bir de kaba zımparalama için hırda vatçılarda rulo şeklinde kırmızı-kiremit rengi zımparalar vardır, bez arkalıklıdır, hem ucuza gelir hem de çok etkilidir. 40-60-80 kum gibi seçenekleri olabilir.
120 kum ve üzeri için özellikle sert çelik için Atlas marka siyah zımparaları öneririm, maalesef kırmızı alminyum oksit zımparaların fiziksel özellikleri sert çeliklerde pek işe yaramıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2011, 15:34:45 »
Bu şerit zımpara gerçekten bu kadar etkili demekki. Bir de geçenlerde nalburda yaklaşık 20 cm eninde Atlas marka rulo halinde metre işi satılan zımparalardan gördüm. Tabanı oldukça kalındı. Bu zımparalar  hakkında bilgisi/tecrübesi olan var mı ?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #4 : 10 Ağustos 2011, 16:59:11 »

Değerli alikozanoglu, zaman ayırıp cevap yazmanız dahi yeterlidir. Sağolun. Bu şerit zımparayı öyle veya böyle temin etmekten başka çaremiz şu an yok sanırsam. Bir bıçağa iki tane 80 kum kağıt zımpara heba etmeme rağmen hala kaba çizikler var.

"Bir de zımparanın kalitesi çok önemli, 80 Kum zımpara dediğiniz acaba ne marka?"

Benimde öğrenmek istediğim bu. Hangi marka??.  Atlası bulmaya çalışacağım. Birde benim kafama şu "Siliconcarpide "

Alminyumoksit farklılığı takıldı. Bu farklılık neden oluşmaktadır.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 10 Ağustos 2011, 17:24:56 »
Silikon Karbür (SiC) ya da karborundum çok sert bir malzeme, Mohs skalasında yaklaşık 9 - 9.5 sertliği, 10 ise Elmas, 7 ise sert çelik. Yani sert çeliği rahatlıkla çizer.
Alminyum Oksit (AlO - doğru kimyasal formülü Al2O3) korundum da denir: da sert malzeme (9 mohs sertlik). Ancak malzemenin kristal yapısı da çok önemli, AlO sert malzeme ile karşılaştığında özellikle düşük kumlarda dağılıp daha ufak kumda kristallere bölünür, SiC ise buna daha dayanıklı. Ancak SiC kristal yapısı nedeniyle AlO aşındırıcılardan daha az agresif. Eğer malzeme yumuşaksa AlO daha hızlı iş çıkarmak için makul, ancak sert malzemede hızdan önce dayanım gerekiyor, o zaman SiC işe yarıyor. Bir de özellikle beyaz kumlu kuru tip zımparalarda kullanılan AlO tahta zımparalamak için bire bir, ancak metalde oldukça etkisiz kalıyor. Bunun yerine Kırmızı renkte genelde bulunan zımparaları kullanın. Özellikle reçinesinin kapalı veya açık olması da çok önemli oluyor, açık reçinede kumlar reçine üzerine yapıştırılmış oluyor, üstü direk temasta oluyor, ancak kapalı reçinede kumlar tamamen reçineye gömülmüş oluyor, buradaki fark açık reçine hızlı aşındırır, az dayanır, bir süre sonra dağılıp gider, kapalı reçinede kumlar aşındırırken yerinde durur, uzun süre aşındırır ancak hızı düşüktür. Bir sürü değişik şeyler var zımpara kağıtları konusunda, yeni teknikler yeni malzemeler, en güzeli bu konuda geniş bilgisi olan birisinin bizi aydınlatması, ben sadece etraftaki tüm ürünlerden birkaç numune toplayıp deneyip hangisinin işimi daha iyi gördüğüne bakıyorum aslında  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #6 : 10 Ağustos 2011, 18:08:02 »
ben sadece etraftaki tüm ürünlerden birkaç numune toplayıp deneyip hangisinin işimi daha iyi gördüğüne bakıyorum aslında 

Ahh emre usta, sen bende ki sabırsızlığı bir bilsen. Her şey oluversin bitiversin.. Ama olmuyor... Bu nedenle zamanımı çalan bilgisizliğimi yenmek istiyorum. Senin benim anlayacağım dildeki izahatların her gün bilgisizliğimi biraz daha azaltıyor. Teşekkür ederim.

Giriştiğim malzeme susuz ck67. ve bunda sic ler daha iyi iş gördü. Bundan ck67 için sic zımparalar daha başarılı sonucu çıkarabilir miyim?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 10 Ağustos 2011, 18:25:23 »
Başarılıdır Elbet Hüseyin, ancak susuz çelikte bir de şu gördüğün 20 CM'lik kırmızı ruloları dene, daha iyi sonuç alacaksındır, su verdikten sonraki temizlikte SiC zımparaya geç bence...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #8 : 10 Ağustos 2011, 18:34:48 »
Eyvallah ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 11 Ağustos 2011, 01:15:19 »
"silisyum karbür" diye düzeltme ukalalığı yapayım.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #10 : 11 Ağustos 2011, 08:14:14 »
Akşam iş çıkışı soluğu nalburlarda aldım.
-S.A. usta hayırlı işler. Bana şerit zımpara lazım var mı?
- A.S hemşerim o bende olmaz, boyacılara bir bak.

İftara az kalmış, açlık hat safada..

Bozkırda sadece Boya üzerine olan bir işletme yok. Hep nalburlar bakar o işlere.

Hayırlı işler deyip çıkıyor başlıyorum diğer nalburarı dolanmaya.

Nihayetinde üçüncü nalburda 40 ve 60 kum  şerit zımparayı bulabildim. Metresi 4 tl imiş. Bir metre 40'lık 1 metre 60'lık aldım. Sıra geldi Silikon Karbür zımparaya.
-ustam Silikon Karbür zımpara var mı 80-100 kum ?
Nalburcunun yüzünde ki ifade malum_ ???
-Hayırdır hemşerim sen ne yapacan bu zımparaları.Sen eczacı değil misin?
-Usta, bıçak merakı var. Bıçak yapmaya çalışıyorum. Onun için arıyorumç
- ??? :o ???

Netice .. Bulamadım. Ama aramalarım devam ediyor. Konuyu detaylı anlatmamın sebebi, bu nalburlar neyi sattıklarını neden bilmezler? Nalburlara kısıtlama getireceksin. Sanayi üzerine eğitim veren lise ve dengi okul diploması olmayan nalbur olmasın diye:)
Adam iki saat bana Silikon Karbür ne işe yarar, elindeki zımparaları göstererek bunlarda güzel edebiyatı geçti):

Ben büyük bir merakla eve gidip hemen bir dilim kestiğim zımpara ile elimdeki  profile ürkek bir şekilde sürtmeye başladım. Yumuşak sürtünce delibaş koyun misali bağımsız bir sürü çizgim oldu: Baktım olmayacak azcık, azcık daha bastırdım. Ve şimdi şerit zımparasız( el yordamı ile çalışsada) geçen günlerime yanıyorum.

Sağolasın emreustam. Dediğin gibi 40'lık nerdeyse eğe gibi işliyor çeliğe..

Çelikte ki merakım gitti. Sıra ahşapta ki etkisini denemeye geldi. Elimde mevcut olan ceviz profiline bir kaç sürttüm profili fare gibi kemirdi attı. Yalnız ahşapta mat bir yüzey yerine  oldukça pürüzlü bir yüzey oluşturdu. Ama yinede güzel....

Bu konuyu kapatmayalım derim. Çünkü zımpara çok önemli bence...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 11 Ağustos 2011, 12:04:06 »
Hüseyin elinde Atlas marka SiC (silisyum karbür) zımparalar var, kumlarını göremedim ama Sağ cenahta en üstte resimde. Bunları sert çelikte kullanabilirsin, su verildikten sonra o senin eğe gibi yiyen zımparan sadece çizik atıp yerinde sayacaktır.

Tahta işleri için iyi sonuç istiyorsan, bir de renkli tozla ahşabı kirletmesin istersen nalburlara "kuru zımpara" sorabilirsin, bunlar bembeyaz olur, çok temiz ve yumuşak bir yüzey bırakır ahşapta...

Eylem, şimdi baktım İngilizcede bir hatalı tabirden etkilenmişim, haklısın, ingilizler "silicon-carbide" diyorlar. Ancak maddenin özelliklerini kontrol edince senin dediğin gibi polimer bağı yokmuş bu karbürde, silisyum ile carbonun oluşturduğu kristal formu imiş, ben silisyum  içeren bir polimer sanıyordum SiC'yi, bu yüzden olduğu gibi kopyalamışım tabiri, silisyum karbür doğrusu...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #12 : 11 Ağustos 2011, 12:34:59 »
Su verilmemiş çeliğe şerit zımpara, sulu çeliğe sic zımpara... Ahşaba kuru zımpara.. Tamam. Taşlar oturuyor yerine..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 11 Ağustos 2011, 12:53:30 »
Abi "silicone" ingiliz lisanında "silisyum"a verilen ad. Yani aslında o tombul memeleri doldururken olsun, hırhavatçıda konuşurken olsun "silikon" olan her yere silisyum kelimesini koymak gerek. Ha biz bunu bazı yerlerde terimleştirmişiz tabii. Bir de lisede kimya dersi görmemiş olup bilimsel belgesel, ya da yazı çevirenler de var tabii.

"Azot" kelimesinin yerine yanlışlıkla "nitrojen" kelimesini kullanmak da bunun gibi bir örnek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 11 Ağustos 2011, 13:10:49 »
Abi "silicone" ingiliz lisanında "silisyum"a verilen ad. Yani aslında o tombul memeleri doldururken olsun, hırhavatçıda konuşurken olsun "silikon" olan her yere silisyum kelimesini koymak gerek. Ha biz bunu bazı yerlerde terimleştirmişiz tabii. Bir de lisede kimya dersi görmemiş olup bilimsel belgesel, ya da yazı çevirenler de var tabii.

"Azot" kelimesinin yerine yanlışlıkla "nitrojen" kelimesini kullanmak da bunun gibi bir örnek...
Burada hataya düşmemek lazım baba,
demin araştırdım,
Silicon = Silisyum - element olan, camsı kristal, kumdaki camın hammaddesi
Silicone = Silikon - kauçuk benzeri polimer [Si(CH3)2O]n, hani implant olan ya da duşa kabinin etrafını çevirip birkaçyıl sonra sarı iğrenç bir görüntüye kavuşan madde..

SiliconCarbide dediklerinde sorun yok, bu Silisyum Karbür demek, ama Silicone Carbide diyorlar, böyle bişey olamayacağından o ingilizce konuşan elemanın bilgisizliğinden kaynaklanıyor demek...

Kipmen Sanat web sitesi

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 11 Ağustos 2011, 19:13:03 »
solda en altta 80 kum olan zımparanın markası beş para etmez.  geçen gün sinirden yaklaşık 10 tabaka çöpe attım kullanmadan. atlas fazlasıyla hakediyor bence verdiğimiz parayı.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #16 : 12 Ağustos 2011, 00:04:59 »
solda en altta 80 kum olan zımparanın markası beş para etmez.  geçen gün sinirden yaklaşık 10 tabaka çöpe attım kullanmadan. atlas fazlasıyla hakediyor bence verdiğimiz parayı.

Al benden de o kadar... Öğreneceğiz...