Hımm şimdi anladım:
PMC
yani Precious Metal Clay (Değerli Metal Kili). Bunların Altın, gümüş, bronz tipleri var. Aslında çok ince metal tozunun suda süspansiyonu, macun/kil kıvamında olur, bunu alıp kurutmadan kil gibi şekilllendirebilirsiniz, sonra 800 derece civarında özel bir fırınlaması var, onun sonunda bildiğiniz metale dönüşüyor. Arada yaklaşık %15-%20 civarı çekiyor. Bu yüzden kalıplamada bu boyut değişimi dikkate alınmalı. Bir süre bu PMC ile çalışan ve bunun eğitimini ve üretimini yapan bir takı tasarımcısı arkadaşa tercüme yardımı yapmıştık ondan biliyorum.
Burada fiyatları ve malzemeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Almayı veya üstünde eğitim almayı düşünen olursa arkadaşlara yönlendirebilirim, bildiğim kadarıyla Ankara'da PMC takı tasarımı üzerine dersler vermekte kendisi halen. Açıkçası zaman ve atölye konusunda dar imkanları olan kişiler için bu malzeme ile çalışmak kestirme bir yol, ancak fiyat bakımından saf gümüş ile talaşlı veya kalıplama çalışmaktan 2 kat kadar pahalıya geliyor. Yani 20 gram gümüş ile istediğiniz objeyi yapabilirken PMC gümüş kili ile çalışırsanız malzeme fiyatı 40 gram gümüşe denk oluyor...