Bıçak Sanatı - Forum

İnsanlarda ki hazımsızlık!!!

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
İnsanlarda ki hazımsızlık!!!
« : 05 Ağustos 2011, 03:37:27 »
Son zamanlarda yaşadığım olaylardan yola çıkarak şöle bi düşündümde çok hazımsız olmuşuz.
Neden yaptığınız birşey bu bıçak olabilir ahşap oyma olabilir, insanlar tarafından art niyetli olarak eleştirilir ki anlamam bunu. Eleştirmek güzel bişeydir ama yapıcı eleştirmek boşlukları doldurarak eleştirmek tamamlayıcıdır Zira Tiyatro oyuncusu kendi oyununu seyredemez iyi oynayıp oynamadığını seyircinin tepkisinden anlar.
Sen bıçak yaparsın ya üstad yada dostum şu bıçağa bi bak nasıl olmuş dersin masumane bi edayla adam tutar sana ''neyine bakayım olmuş işte'' der. Şöle bi eline alır sert tavırlarla şurası olmamış burası böle olmuş demeye başlar.
Hani neyine bakacaktın olmuştu ya işte. Üstadla aynı işi yaparsın meslektaşsındır adam senin yaptığını kötüler seni yerden yere vurur çünkü senin onun pazarını elinden alacağını zanneder senin iyi olmanı yada belkide ondan daha iyi yaptığın şeyi kötülerde kötüler.
Seninle muhattap olmamaya başlar ilgilenmez kendi etrafında kulis oluşturur hep ben der.Eskiler ne güzel söylemiş ''Hırsız karşısındakini de Hırsız Zannedermiş'' diye.

Merak etme hazımsız kardeş benim inancıma göre Yüce ALLAH herkesin nasibini ayrı verir ama mutlaka verir.!! O:-)
Değerli dostlar onun için bu formu seviyorum burada ki insanlar birbirine yardımcı olmaya çalışıyor eleştirilerini doğru yönde ve yapıcı olarak yapıp eksiklerimizi tamamlıyorlar. Herkes kendine özgü bilgi ve tekniklerini çekinmeden paylaşıyor ne kadar güzel deyil mi ? Paylaşmak kadar güzeli var mı  O:-)
Herkese Saygılar!!

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: İnsanlarda ki hazımsızlık!!!
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2011, 08:37:09 »
erdal abicim insanlar artık şu devirde kendi akrabalarına kuzenlerine bile 3 kağıt yapabiliyorlar çünkü o eski sağlam bağların arasına artık para karışmış aynı meslektaş olanlar ne yapsın :) yalnız işte dediğiniz gibi yeter ki insanlar rızkın ayrı ayrı geleceğini keşke bilse de birbirlerine hoş görülü iyi niyetli olsa ama bu şekil başkasının rızkını kapmaya çalışıpta kazanmaya çalışan insan sayısı çok azaldı tıpkı insanlara saygımın azalması gibi...
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #2 : 05 Ağustos 2011, 10:40:11 »
Mimar koca Sinanın  yeni  yaptığı  cami için   ; Minaresi  eğri  olmuş  diyen  çocuğa , minareye halat  attırıp ,   tamam  şimdi  doğruldu  diyene kadar  çektirerek  onayını  alması  meşhurdur  Erdal .
Eleştiri   bence de  kimden  gelirse , hangi niyette  ve dozda  olursa  olsun  sonunda  üretenin  hatalarını  ayıklamasına ve ilerlemesine  sebep olacak , daha  iyiye  ulaşmasını  hızlandıracaktır .
Yine  meşhur  sözdür  bilirsiniz : heykeli  dikilen  çok sayıda  büyük  sanatçıya  karşılık tarih  boyunca  tek bir  eleştirmen  heykeline  rastlayamazsınız .
Bence  o sanatçılar da  yükseldikleri  seviyeyi  eleştiriye  borçlular .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 05 Ağustos 2011, 11:43:37 »
Mimar koca Sinanın  yeni  yaptığı  cami için   ; Minaresi  eğri  olmuş  diyen  çocuğa , minareye halat  attırıp ,   tamam  şimdi  doğruldu  diyene kadar  çektirerek  onayını  alması  meşhurdur  Erdal .
Eleştiri   bence de  kimden  gelirse , hangi niyette  ve dozda  olursa  olsun  sonunda  üretenin  hatalarını  ayıklamasına ve ilerlemesine  sebep olacak , daha  iyiye  ulaşmasını  hızlandıracaktır .
Yine  meşhur  sözdür  bilirsiniz : heykeli  dikilen  çok sayıda  büyük  sanatçıya  karşılık tarih  boyunca  tek bir  eleştirmen  heykeline  rastlayamazsınız .
Bence  o sanatçılar da  yükseldikleri  seviyeyi  eleştiriye  borçlular .
+1
Eleştiri kimden gelirse gelsin değerlidir, saçma bir eleştiri de sizin yaptığınıza yeniden bakmanızı sağlaması açısından önemlidir, yani geçenlerde bir av bıçağı kılıfı prototipi yayınlamıştım, garip ve aslında çok da doğru olmayan bir eleştiri gelmişti. O anda bir de işin verdiği yorgunlukla sinirlerim de gergin olduğundan içerlemiştim. Ancak sonra o hiddetle bir de video hazırlamıştım. İnsan kendi yaptığı işe karşı zaman zaman duyarsızlaşabiliyor, videoyu çektikten sonra kılıfta yapılabilecek modifikasyonları ve daha iyi olacağını anladığım biçimsel tasarımları yaptım, şu anda kılıflar giderek daha iyi oluyor ama o sırada üstüme alındığım eleştiriden feyz aldım. Diyeceğim odur ki hele ki bir usta, bu işe yıllarını ve gönlünü vermiş birisi sizi eleştiriyorsa, eleştiri ne olursa olsun mutlu olmalısınız bir başkasının bakış açısını kısa süreliğine ödünç aldığınız için, ben öyle yapıyorum, artık eleştirinin hiç bir şekline kızmıyorum. Hakaret ile eleştiri arasındaki ayrımı kavramak da önemli tabii...

Kipmen Sanat web sitesi

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 05 Ağustos 2011, 12:24:48 »
bıçaktan en iyi,bıçakla uğraşan anlar
ama biz eğer bunu gidip kıza göstersek akrabaya göstersek,evden birine göstersek tepki alırız
bıçak nasıl olmuş bir yana,bu bıçağın sende ne işi var diyorlar
eskiden ben 17 yaşında iken rambo bıçağından tiksinirdim,almak elimde tutmayı görmeyide istemezdim,ama bunu sanat olarak inceleyince öğrenince daha farklı bakıyorum,tıpkı mühendis gibi bakmak incelemek güzel,saatlerce günlerce tanto modellerine bakabilirim çünkü her detayı birbirinden farklı olabiliyor
ama başkası sadece bıçak olarak 2 saniye bakar farkı göremez
sonuç olarak insanlar bizim gibi düşünmez  :2up

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #5 : 05 Ağustos 2011, 14:08:02 »
sonuç olarak insanlar bizim gibi düşünmez  :2up

+1   :)

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #6 : 05 Ağustos 2011, 15:45:04 »
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Eleştiri almak insanın hatalarını kusurlarını minumuma indirir ve hatta insan hatatında olgunlaşmasınada büyük bir etkendir. Benim söylemek istediğim hani sizinde etrafınızda mutlaka vardır şirletlik suratlarından okunur. onun işi oyun bozanlıktır .
Bütün katılımlardan çıkan sonuç eleştirilmek yarım tarafınızı tamamlar kesinlikle hemfikirim
saygılar.

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #7 : 05 Ağustos 2011, 15:51:48 »
bize en çok zarar veren şey birbirimiz hakkındaki ön yargılarımızdır
önyargılar aşılınca gerçeğin öyle olmadığı görülecektir 

Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 05 Ağustos 2011, 19:11:16 »
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Eleştiri almak insanın hatalarını kusurlarını minumuma indirir ve hatta insan hatatında olgunlaşmasınada büyük bir etkendir. Benim söylemek istediğim hani sizinde etrafınızda mutlaka vardır şirletlik suratlarından okunur. onun işi oyun bozanlıktır .
Bütün katılımlardan çıkan sonuç eleştirilmek yarım tarafınızı tamamlar kesinlikle hemfikirim
saygılar.

Erdal bey eleştiriden degil karalamadan tiksiniyorsunuz, sizinle ayni kanaatteyim.... , etrafimizda maalesef o kadar çok var ki bu insanciklardan,
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 05 Ağustos 2011, 21:07:21 »
Sen bıçak yaparsın ya üstad yada dostum şu bıçağa bi bak nasıl olmuş dersin masumane bi edayla adam tutar sana ''neyine bakayım olmuş işte'' der. Şöle bi eline alır sert tavırlarla şurası olmamış burası böle olmuş demeye başlar.
Hani neyine bakacaktın olmuştu ya işte. Üstadla aynı işi yaparsın meslektaşsındır adam senin yaptığını kötüler seni yerden yere vurur çünkü senin onun pazarını elinden alacağını zanneder senin iyi olmanı yada belkide ondan daha iyi yaptığın şeyi kötülerde kötüler.
Seninle muhattap olmamaya başlar ilgilenmez kendi etrafında kulis oluşturur hep ben der.Eskiler ne güzel söylemiş ''Hırsız karşısındakini de Hırsız Zannedermiş'' diye.

Herkese Saygılar!!
+1
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #10 : 05 Ağustos 2011, 21:35:15 »
saygılar.

Erdal bey eleştiriden degil karalamadan tiksiniyorsunuz, sizinle ayni kanaatteyim.... , etrafimizda maalesef o kadar çok var ki bu insanciklardan,
Aynen üstadım kesinlikle çok haklısınız +10  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 05 Ağustos 2011, 21:48:39 »
Eleştiri odaklı olarak fikir belirtmek bereket ki bizim hedefimiz değil. Zaten ben yaptığındaki eksikleri farketmeyen ustanın olduğuna inanmıyorum. En azın usta her yeni bıçakta yeni bir hatasını keşfede keşfede kendini ileri götürür.

Eleştirmenin meziyet gibi görüldüğü ortamlarda kişilerin "eleştiri" meziyetlerini yarıştırması kaçınılmazdır. Aradan birisi çıkar adamın beline beline vuruverir. Ondan sonra da kişide artık bilmem atölyeye girecek keyif kalır mı?

O nedenle ben yüreklendirmeye inanıyorum. Zaten sonuç ortada. Bıçaksanatında insanların yaptıklarıyla hep daha ileri gittiklerini görüyoruz. Halbuki insanların hatalarını eksiklerini eşeleyip çıkarmaya çabalamıyoruz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #12 : 05 Ağustos 2011, 22:10:33 »
'' Halbuki insanların hatalarını eksiklerini eşeleyip çıkarmaya çabalamıyoruz''

Eylem hocam neden böyle bir ilişkilendirme yaptınız ki ?
Zaten bu formda çok şükür ki bu tür insanlar yok aman dur ben bi erdal'ın eksiklerini eşeleyeyimde dur bakayım formda onu bi madara edeyim diyen yada anlayışta insan yok. Konunun başındada belirttim ve tekrar belirmekte fayda var bu formu seviyorum seviyeli insanlar var eleştiriler cesaretlendirmeye yönelik bu yüzden böyle bişey kimse diyemez yada bu anlama gelecek sonuç çıkaramaz diye düşünüyorum sizlerinyaptığı eleştirilere.
Saygılar
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2011, 22:14:31 Gönderen: GÜDÜL BIÇAK »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 05 Ağustos 2011, 22:19:27 »
Dur yahu, şöyle diyorum, insanların hatalarını bulup da "bak bu var, bu var" demesek de insanlar kendilerinde bir sonraki bıçağı yapacak yüksek bir enerji olunca bu enerji ile daha iyisini yapacak, kendi hatalarını kendileri arayıp düzeltecek gücü de kendilerinde buluyorlar. Yani araba gidecek güce sahipse zaten şöför direksiyon başında iyi iş çıkarıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #14 : 05 Ağustos 2011, 22:27:08 »
Eleştiri odaklı olarak fikir belirtmek bereket ki bizim hedefimiz değil. Zaten ben yaptığındaki eksikleri farketmeyen ustanın olduğuna inanmıyorum. En azın usta her yeni bıçakta yeni bir hatasını keşfede keşfede kendini ileri götürür.

Eleştirmenin meziyet gibi görüldüğü ortamlarda kişilerin "eleştiri" meziyetlerini yarıştırması kaçınılmazdır. Aradan birisi çıkar adamın beline beline vuruverir. Ondan sonra da kişide artık bilmem atölyeye girecek keyif kalır mı?

O nedenle ben yüreklendirmeye inanıyorum. Zaten sonuç ortada. Bıçaksanatında insanların yaptıklarıyla hep daha ileri gittiklerini görüyoruz. Halbuki insanların hatalarını eksiklerini eşeleyip çıkarmaya çabalamıyoruz.
Tamamiyle katılıyorum. Zaten eleştiriler çok olumlu şekilde yapıldığı için de yeni çalışmalarımızı sergileme cesareti bulabiliyoruz. İçinde emek ve samimiyet olan bir çalışma forumda hak ettiği değeri buluyor. Alçak gönüllülük forumumuzun önemli değerlerinden biri kanımca. 

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #15 : 05 Ağustos 2011, 22:35:42 »
Tolga hocam kesinlikle haklısınız
saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #16 : 05 Ağustos 2011, 23:52:51 »
Çok güzel bir konuya değindiniz beyler, aslında çok önemli bir olay da şu: burada bişeyler yapıp da sergileme cesareti gösterenler zaten büyük bir gerilim ve heyecan yaşıyorlar eserlerini sergilerken, o gerilim dönemini her seferinde ben de yaşıyorum, kesinlikle azalmıyor, artıyor. Bu sırada, fotografları çekerken, resimleri seçerken, foruma yüklerken hep kusurlar ve eksiklikleri görüp kafayı yiyorum, her zaman bir sonraki daha iyi olacak telkini ile o bıçağı çöpe atmıyorum, kendim için yapıyor olsaydım sorun diil ama bir de bir başkası kullanacak onu, bu gerilimi bir kat daha arttırıyor, zaten foruma koyma aşamasında o kadar büyük bir öz eleştiri silsilesinden geçiyor ki sonrasında beğeni beklentiniz kalmıyor, kendi gözünüzde o bıçak çoktan sınıfta kalmış oluyor, ve bu böyle devam edip gidiyor. Eylem'in dediği gibi "düşene bir de sen vurma!" derler...

Ancak bazı konularda bazı bıçaklar sergileyenler oluyor, ne alçak gönüllülük göze çarpıyor ne de özen. Bazı bıçaklar oluyor ki yapılmasa daha iyi olurmuş diyorsun içinden, çelik ham haliyle daha bir estetik olurmuş. Açıkçası bunu söylemek kibirlilik gibi gelebilir ama gerçekten hobi için bile yapsa insan en azından yaptığı işe biraz özen gösterir. Çok bariz bir hatayı, bıçağı yapan görmüyor ve bariz bir şekilde onunla övünüyorsa o zaman eleştiri oklarını çıkarmanın o kişiye övgüden daha yarayacağını düşünüyorum. Bazı örnekler oldu, bu eleştiriler bazen yerini buldu ve bir sonrakinde gerçekten hatasını düzeltme yoluna girdi, bu durumda artık okları sadağa temelli geri yerleştirmek lazım: ancak bazısı da küstü gitti, üzülüyorum ama yapacak bişey yok o durumda bence...

Bu açıdan, genelde her yaptığı biraz daha güzel ve fonksiyonel olma yolunda gitmiyosa, insanın gözlerini kör eden kendini beğenme hastalığına tutulmuştur, bunun tek ilacı da insanı kalbinden vuran yapıcı eleştiri okudur maalesef...

Bir de Erdal arkadaşımızın bahsettiği karalama olayına ben daha rastlamadım, umarım rastlamam da, yaptığı sanatı bir pazar olarak gören, bunun için rekabet eden kişi maalesef kendi kendini yok etmiştir bana göre, bu tip bir yaratım gerektiren iş hırsı kaldırmaz, kendini geliştirmeden, alçak gönüllü olmadan, bir başka kişinin diğerinden farklı şeyler bildiğinden onun sözlerine kulak tıkamanın sadece kendini dilsiz kılacağının farkında olmadan sanatçı sanatını geliştiremez. Benim Sinan Usatmızdan, Sinan'ın Sefa'dan, Sefa'nın Turhan ustadan, Turhan ustanın da Taner'den bir eksiği mutlak vardır, alacak bir bilgi, bir bakış açısı, ufak ama önemli bir yöntem farklılığı mutlak olacaktır, kendini herkesten üstün tutan bu zenginlikten payını alamayacak, zaman içinde sönüp kuruyup gidecektir...

Kipmen Sanat web sitesi

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #17 : 06 Ağustos 2011, 00:47:41 »
Sohbetleriniz gerçekten çok hoş her konuyu okurken insan bir keyif alıyor. Bu forma emeği geçen herkeze saygılarımı sunuyorum. Bahsedilen konu benim sık rastladım bir durum malesef gerçek anlamda eleştiri yapacak kişi ender raslanıyor. Haynı mesleği yaptığımızdanmı fesatlıktanmı çekememedenmi kişilik eksiğindenmi nedendir oluyor. Yaptığımız bir ürünü yüzüme karşı eeeeee işte deyip başka sohbette övüyor veya bir müşterinin istediği bir av bıçağını sorduğun zaman olmamış diyor neresi olmamış dediğinde eh işte modeli hoşuma gitmedi diyor peki çeliği nedir diye sormuyor yüz işçiliği  sap işçiliği nasıl diyorsun onlar çok güzel diyor ama olmamış diye biliyor yani kısaca yön verecek bilgini kabiliyetini zorlayacak insanları bulmak malesef zor oluyor bence güzel olan taktire şahan olan bu form burada devreye giriyor sohbetlerin omür boyu sürmesi dileğiyle SAYGILAR

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #18 : 06 Ağustos 2011, 01:36:16 »
az önce arkadaşı eğitmeye çalıştım burda öğrendiklerimi anlattım kafası durdu aklı karıştı çok fazla bilgi var yani insanlar önce eğitim almalı daha sonra bıçak konusunda fikrini anca söylemeli diye düşünüyorum
bizler burda farklı konumdayız tamamen bilgili ve yapan durumdayız tabi ben hariç ben yapamıyorum aletlerim yok ama bilgi olarak full doldum bu yüzden bıçağa bakınca anlıcak durumdayım
ama başkaları değil

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #19 : 06 Ağustos 2011, 04:19:12 »
Emre hocam çok derinlemesine inmiş konuya. Değerli hocam her kelimeniz ayrı bi anlam taşıyor konuya renk kattığınız için ayrıca teşekkür ederim. O:-)
Eskiler ne güzel söylemiş '' Verimli başak başını eğer '' ''El elden üstündür'' bu iki manidar atasözünün çok şey anlatacağına eminim.
İnsan büyüdükçe küçülmelidir. Kibir çok tehlikeli bir hastalıktır kibir hataya sürükler insanı kibir cehaletin kapısıdır.
Kesinlikle herkesin artıları vede eksileri vardır bu değerleri yerinde zamanında kullanmak önemli olan. Başkalarının bilgi ve tecrübelerine saygı göstermeyen gün gelir kendiside saygı bulamaz.
Turgut beyin dileğine katılıyorum. Sohbetler ömür boyu sürsün diyorum!
Saygılar!