Kıymetli ustalarım merhabalar.
Konuyu buraya açmamın sebebi bir zamanlar çok arzuladığım ancak zamanla ya unuttuğum yada türlü sebeplerden dolayı artık çok da aramadığım idealistliğin tekrar alevlenmesidir. Bunun sebebi de yarışma sürecinde İrfan Ustamla olan muhabbetlerimizdir. Sakın yanlış anlaşılmasın yarışmadaki derecelendirme konu dahilinde değildir.
Neyse uzatmayayım bildiğiniz gibi Bursa'da 2025 yılı için bir bıçak fuarı organizasyonu oldu ve çakı yarışması yapıldı. Yapmış olduğum çakı 3.lük aldı. Bu konu başlığı altında yarışma sürecine değil çakıya odaklanabilirsek sevinirim yarışmayı Orkun Ustanın konusu üzerinden konuşuruz. Benim ilk kez yaptığım bir Liner Lock çalışması ki zaten topu topu bununla beraber 3. çakımı yaptım. Ben oldum uçarım kaçarım muhabbeti insanın gelişimi için gerçekten pranga ama maalesef oldum ve belli bir seviyedeyim demezseniz de ülkemizde adam yerine koyulmuyorsunuz. O yüzden ne hiç bir şey bilmiyor nede her şeyi bilirim havasından uzak, yapılmış ürüne odaklanarak çakıyı eleştirilerinize bırakıyorum. Lütfen lafınızı esirgemeyin

Her türlü eleştirinize açığım.
Malzemeler:
Namlu Balbach paslanmaz damast
Sap:
Okyanus sedefi, Bağa, Abanoz
Liner:
Titanyum Grade5
Tasarım süreci:
Yarışma sürecinde Bursaya özgü dokunuşlar yapılabilir denmişti o yüzden Bursa’nın tarihi süreci içerinde özellikle Osmanlılar döneminde öne çıkması Osmanlı Devletinin Çınar ile sembolize edilmesi ve Bursa’nın halihazırda simgelerinden bir olan ulu çınarı da dikkate alarak çakının süslemelerinde çınar yaprağı kullanmaya karar verdim. Ancak daldaki çınar yaprakları tasarıma yakışmayacağını düşündüğümden biraz kendimce üsluplaştırıp uygulamasını Eseri İstanbul tarzı sedef kakma şeklinde sonuçlandırdım.
Süreç:
Gerek kullanım olsun gerek incelemelerimden azçok aşina olduğum ancak hiç yapmayı denemediğim bir form olduğundan çalışma sistemi ve tasarım üzerinden epeyce bir zaman kaybettim. Sonra Çizim programında tasarım uygulaması sorunsuz çalışınca uygulamaya geçtim. Tabi çakı bir takım ekstra yöntem ve ekipmanlar gerektiriyor. (Bunun için de adım adım bir paylaşımla bir çakı nasıl yapılır göstermek istiyorum işin aslı.) son başvuru tarihi 16 mayıs Cuma olduğu için en son Çarşamba günü göndermem gerekiyordu sonradan Cuma da kargoya verebileceğimi öğrendim ancak herşey için çok geçti o yüzden bazı şeyler eksik kaldı. En az 7-8 saatlik bir işi vardı. Bir de deneyim çok farklı bir şey. Yeterince güzel çakı gördüğünü düşünmek başka bir şey. İşin başına geçmek başka. Artık çok daha farklı bakıyorum çakılara.
Gelelim kendimin yapmak isteyip de yapamadığı yada hata olduğunu düşündüğüm şeylere.
1. Öncelikli olarak namlu paslanmaz damast idi ancak asitlendiremedim. Yüksek kumda 2000-2500 ve polisaj sonrası renkler çıksa da desenler belirgin değildi.
2. Linerlar yüksek kumda perdah yapılmadı enson 800-1000 gibi tamamladım bence böyle bir çalışmada perdahının tamamlanması gerekiyordu.
3. Sırt kısımlarının da perdahı en az 1200-1500 e kadar çıkması gerekiyordu onlar kaldı.
4. Kilit sisteminde normalde kapanmayı önleyici kısmın incelediğim örneklerde 3te 1 lik kısmının teması yeterli oluyor ama benimkinde 3 te 2 yaklaşıyordu. Sonuçta kullanılmayacak sergilenecek bir çalışma olacağı için ve daha 3te 1 lik kısmı da boş olduğundan sorun yapmadım. Ama her halukarda bu çakıda geri hata denebilirse tabi hata varsa bu diyebilirim. Çünkü diğerlerini eksiklik olarak kabul ediyorum.
5. Metin Abi çift elle açılacak yerinin olmadığını söylemişti. Bunu çift elle açılacak bir çakı olarak tasarlamadım. Ancak böyle bir eleştiri gelince acaba açılma sisteminde mi bir sorun var diye düşünmeye başladım. Metin abinin çakılara da bu gözle baktım. Bir sonuç çıkarmadım. Yani bu durumda her halukarda 2. El için bir genişlik yada tırnak yapmak mı gerek yoksa namluyu tamamen sapın içine gömüp bunun tek elle açılabilecek çakı olduğunu netleştirmek mi bilemedim.
6. Birde çakının açılması için sırt kısmı biraz uzun tuttum bana göre bu durum çakının olmasını istediğim zarafetini gölgeledi.
7. Vidalar alyan. Bana göre kesinlikjle torx vidalar daha güzel duruyor. Ancak ülkemizde bu vidaları bulamıyorum. Çin’den de boykot yüzünden bir şey almak istemiyorum. Fransadan getirtmeyi planlıyorum. Çözüm önerisi olan varsa da çok sevinirim. Vidaların başları hem enine hem boyuna küçültüp daralttım ama yine de sınırda kaldı. Yani az daha büyük olsa çok çirkin duracak gibi. Ne kadar küçük o kadar güzel duruyor. Ama daha fazla yapınca da alyan yalama olacak diye durmak zorunda kalıyorum. Acaba 2 değil de 1,5 luk vida mı kullanmak gerek onu da bilemedim.
8. Sırtta açmayı kolaylaştırmak için diş açmak vardı ilk tasarımda. Bunu gravür şeklinde yapacaktım ona da zaman yetmedi.
9. Son olarak tasarımda fena durmasa da bitirişte bir tık kalın oldu gibi çakı belki daha ince yapılabilirdi. Yada 1,5mm liner yerine 1 yada 0,80 mm lik titanyum kullansak sanki daha iyi olacak. Kilit sistemi içinde buna özel bir çözüm geliştirilir.
Benim gördüklerim bunlar. Artık söz sizde