Bıçak Sanatı - Forum

Alternatif kaynak tavsiyesi

Volkan.f

• *
  • 30
  • Meslek: Dövmeci
  • Yer: İzmir
Alternatif kaynak tavsiyesi
« : 14 Şubat 2024, 17:27:02 »
Merhabalar. Çelik katlamayı denemek istiyorum, olmayacağını biliyorum fakat denerken epey tecrübe edineceğimi düşünüyorum. Evimin bulunduğu konum uygun olmadığı için bir gece kampa gittiğimde kömür ile yapmayın planlıyorum. Körük yapmaya başladım bitince onu da burda paylaşacağım hava işini öyle çözmeyi düşünüyorum. küçük de bir örs götüreceğim yanımda. Fakat kaynak makinem ve güç kaynağım yok. İnternette pürmüz ile pirinçten sarı kaynak teli kullanılarak kaynak yapıldığını gördüm. Bunun erime derecesinin 900 civarı olduğunu öğrendim. Bununla kaynak yapabilir miyim. Yaparsam sıcaklık içerisinde çelikten önce erimesi bir sorun yaratırmı yoksa 900 derece civarında çelikler birbirine yapışmaya başlamış olur mu. Farklı tavsiyelere de açığım şimdiden teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2024, 17:51:58 Gönderen: Volkan.f »

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Alternatif kaynak tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2024, 18:12:39 »
Kaynağı tam olarak neden kullanmak istediğinizi anlayamadım. Damascus yapmak istiyorsunuz sanırım, katlama kelimesinden bunu anlıyorum. Kenarların kaynağı içinse birisine çözdürmek daha mantıklı gibi. Zira 900 derecelerde ocak kaynağı olmaz. Tam derecesini bilmiyorum ama yazıyordu forumda, 900 çok düşük. Çeliğin sulanmaya başladığı derecelerden bahsediliyordu. Dolayısıyla kenardaki kaynak eriyip gidecektir diye düşünüyorum.

Orkun hocamın önceki konunuzda bahsettiği tek çelikle yapmayı düşünseniz ilk iş için? Sanki daha mantıklı olur gibi. Ya da çok katlı bir ocak kaynağı yerine bu kısıtlı imkanlarda 2 parçalı bir şeyi deneseniz. Sonra kendi üstüne katlaya katlaya ya da burarak (gerçi buna da mengene lazım, arazide zor iş) bir parça çıkarsanız sanki daha garanti olur gibi.

Rahmetli Ali KOZANOĞLU ustanın bu konuda bizzat kendi deneyimini anlattığı konu aşağıda:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1846.msg37232#msg37232
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2024, 18:24:58 »
Mustafa hocam sağolun, evet küçük bir damascus denemesi yapmak istiyorum elimden geldiğince. Boyutu küçük çeliklerle çalışmayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi 2 parçayı birbirine kaynatıp geri kalanını arazide halletmek daha mantıklı. Burma işi mantıklı geldi, arazide mengeneyle çalışmak zor ama 2 kişi olucaz burmanın bir yolunu buluruz diye düşünüyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 15 Şubat 2024, 09:15:48 »
Ben motivasyonunuzu kırmak istemem fakat sizi gene de uyarma gereği hissediyorum. Bu tarz ileri tecrübe isteyen ve ekipmanla daha iyi sonuçlar alınan işlemlerin ilk başlarda denenmesi, kişiyi hobiden soğutma ihtimali yüksek oluyor. Çünkü çok zaman ve efor harcayacaksınız, yorulacaksınız. Sonucundaki başarısızlık çok daha büyük motivasyon kaybına yol açıyor. Bence tecrübeli kişilerin tecrübelerinden faydalanın. Forumda Sefa hocam, Soytürk ustam defalarca tekrarladı. Demir dövmek gerçekten zevkli, sıcak demircilik çok cezbedici bir etkinlik. İlk başlarda sadece dövme bıçak yapmayı deneyerek başlasanız totalde alacağınız keyif daha büyük olur diye düşünüyorum. Forum hakkında da "ya hep olmaz diyorlar, yapamazsın diyorlar" gibi bir intiba oluşturma istemiyorum ama zorlu denemelerde başarısız olup kısa zamanda hobiden uzaklaşmanızdansa, bu uyarıları yaparak daha faydalı olabilirim diye düşünüyorum. Hatta buradan söz vermiş de olayım, dövme işlerinde tecrübe kazandığınızda, çeliğin sulanma zamanını kestirmeye başladığınızda, kömürün yüzünüze vuran sıcaklığından bile artık ocaktan çeliği çıkarmanız gerektiğini anladığınızda, her vurduğunuz çekiç darbesinde o sert çeliğin nasıl şekil değiştirdiğini görebildiğinizde, nasıl yığılma ve nasıl uzatma yapıldığını kavradığınızda size damascus için her türlü malzemeyi sağlamaktan mutluluk duyarım. Yeter ki aramızdan birileri daha bu tarz ileri demircilikte başarılı olsun. :2up

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #4 : 15 Şubat 2024, 12:13:00 »
Orkun hocam, düşünceli yaklaşımınız için içtenlikle teşekkür ediyorum 🙏 sizin dediğiniz yoldan ilerleyeceğim. Öğrenecek çok şeyim var ama her gün mutlaka yeni birşey öğrenmeye gayret ediyorum ve bu süreçten çok keyif alıyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 15 Şubat 2024, 12:31:29 »
Bu arada aşağıdaki konularda geçen videoları mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Altyazı açabilir, hatta altyazıyı Türkçe olarak ayarlayabilirsiniz. Çok faydalanacağınıza eminim:

Hocam dövme izleri çok güzel görünüyor. Parlak ağız üstüne dövme karartısı çok yakışmış. Rulman da iyi parlamış. Elinize sağlık. :2up
Bu arada dövme ile ilgili bir ipucu videosu paylaşayım : https://www.youtube.com/watch?v=0imHWfBUYm4
14:57'den itibaren dövme ile ilgili ipuçları ve genellikle yapılan yanlışları gösteriyor. Kendini yormadan ve bilek+dirsek sorunları yaşamadan nasıl doğru teknikle dövebileceğini gösteriyor. Ayrıca videonun tamamında ocakla ilgili tavsiyeler, ocakta kullanılan yakıtla ilgili tavsiyeler de mevcut.

Dövme teknikleriyle ilgili denk geldiğim farklı 2 videouyu daha belki birinin işine yarar diye burada paylaşıyorum. Hem aynı başlık altında toplayıp bütünlük olsun, daha sonra aradığımda hepsini birden bulabileyim diye kendime bir index oluşturmuş olayım.

İlk video Forged in Fire'a da katılmış olan bir yarışmacı,  Josh A. Weston'a ait. İngilizce anlatımlı bir video. Benim de daha önce yaptığım birçok hata(balık dudağı şeklinde uç, muz şeklinde profil) ile nasıl başedilir onları anlatıyor. Benim bile anlayabileceğim kadar basit anlatmış. Yeni başlayanların kesin işine yarayacaktır. İsteyen olursa vasat İngilizce'mle altyazı ayarlamaya çalışırım. Gerçekten faydalı olacağına inanıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=dilC3IjXoDo

İkinci video anlatımsız sadece görsel. Düz lamadan hiçbir kesim yapmadan sadece döverek nasıl bıçak şekli verilir, onu gösteriyor. Bu videoda tekniğin gerçekten önemli olduğunu daha iyi anladım. Adam oyun hamuruna şekil verir gibi çeliği şekillendirdi. :) Hayran kaldım...

https://www.youtube.com/watch?v=Rim5rO1iAC0
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2024, 13:01:50 Gönderen: orkunaydin350 »

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #6 : 15 Şubat 2024, 16:39:07 »
Orkun hocam videolar çok iyi tekrar tekrar izlerim. Özellikle son videodaki işlem iyi denk geldi. Elimde 25 cm uzunluğunda 4 mm lama var şekil vermek için uygun mudur acaba diye düşünüyordum ki video cevabını veriyor.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 16 Şubat 2024, 00:59:00 »
Orkun hocam videolar çok iyi tekrar tekrar izlerim. Özellikle son videodaki işlem iyi denk geldi. Elimde 25 cm uzunluğunda 4 mm lama var şekil vermek için uygun mudur acaba diye düşünüyordum ki video cevabını veriyor.
Çelikse lama olur, demirse su veremezsiniz. Eğe de kullanabilirsiniz.