Bıçak Sanatı - Forum

Hattat ekipmanları (Makta ve Kalemtraş setleri)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Hattat ekipmanları (Makta ve Kalemtraş setleri)
« : 17 Ekim 2023, 12:12:41 »
Merhabalar arkadaşlar. Uzun zamandır pek birşeyler paylaşamadım. En son yapmış olduğum makta kalemtraş takımları.
Normalde basitçe yazıp geçmek ile ayrıntılı şekilde yazmak arasında kaldım çünkü yazacaklarım biraz uzun kalacak. Ama en azından özetleyeyim.
Bağa takım benim hep hayalini kurduğum kakma işini dönen yuvarlak yada silindir artık ne derseniz bu cizimler üzerine nasıl yapacağıma bulduğum cevaptır. Nezamandan beri bekleyen tasarımımı hamdolsun tamamladım. Ürünü kıymetli kılan aslında bir dünya özelliğinin olması. Özellik derken havada saltolar atmıyor ama bir çok disiplini özelinde barındırıyor olması. Bazı arkadaşlar ürün çıkınca o ne ya tabancamı alıyoruz falan diyorya hani işte onlara birazda bu açıklama.

Ürünün kutusu Ceviz geçme kasa üzerine Hindistan pelesengi kaplama. Kaplama dediysem 0,5mm gibi değil yani. Bunu yapmak öyle ahım şahım bilgi gerektirmese de geçme kutu ve üzerine kaplama işi ister istemez bir  marangozluk bilgisi gerektiriyor.
Üzerindeki oymalar ise Ahşap Oymacılık bilgisi ki bunun için bir-birbuçuk yıl Yusuf Salman Hocadan ders almıştım.

Desenler İslam sanatlarında Geometrik Desen bilgisi gerektiriyor ki en son Kubadabat sarayından aldığım bir deseni kullanırken desen çözümünü yapamamış olmamın verdiği his ile bu desenlerin cetvel pergel konstruksiyonu ile mantığıklarını anlamak üzere Dr. Serap Ekizler Sönmez Hocamızdan da 1 yıl ki bu sadece başlangıç seviyesi oluyor geometrik desen eğitimi aldım.

Bıçakçılık için zaten az çok tahmin ediyorsunuz simetrik ve temizişçilik öyle ha deyince çıkmıyor keza kalemtraş için kaç kez hattatlar ile görüşüp uygun form ve olmazsa olmaz özellikleri öğrenmeniz gerekiyor.

Kalemtraş üzerindeki gravür ekipmanı uygulaması ayrı bir konu ki bu konu da hala kat edeceğim çok yol var.

Makta ve kalemtraştaki Eser-i İstanbul tarzı sedef kakma için 2-3 yıl Sedefkar Enis Türkten eğitim aldım ki Kalemtraşın üzerindeki  dönen deseni bu şekilde  yapmak hakkaten bilgi istiyor.

Gümüş işçilik çok fazla bilgi ve birikim gerektirmese de yinede bunlar için zaman ayırıp çalışmanız gerekiyor. Keza tasarımlarda kullanılan desenler ise ben yaptım oldu gibi bir durum söz konusu değil. Bunun içinde 1-2 yıl Rumi desen tasarımı (Müzehhibe Berna Karabulut) bur da kullanmasam da bir yıl hatai desen tasarımı için dersler aldım ki bu süreler yine belirteyim hepsi başlangıç düzey. Kutunun açma kapama yeri de tamamen benim tasarımım.

Eserde birçok incelik yer alıyor hepsini yazarak yormak istemem ama kısaca menteşeler hariç herşey bu esere özel. Bir de ben damascus dövemiyorum o hazır lama halinde alındı. Rasim Abi saolsun.

yani demem o ki bu çalıma gerçekten benim ustalık eserim gibi birşey. daha iyilerini Allah nasip ederse elbet yaparım ama işte kolaylıkla olmuyor bu işler. Sitemim zaten sizlere değil yanlış anlaşılmasın.

Bu arada beyaz kalemtraşın namlusu m390 ağız dayanımı iyi olsun diye 500 müydü 550 miydi Sefa hocamın tablodan menevişini yapmıştım onun perdahı en keyif almadığım iştir bu çalışmada onu da belirteyim. Bu perdah işini hiç sevemedim.

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Hattat ekipmanları (Makta ve Kalemtraş setleri)
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2023, 13:06:06 »
Ustam Maşallah bunlar ne işlerdir böyle.  ??? Nutkum tutuldu görünce. Bıçak diye yaptıklarımı toplayıp atıveresim geldi bu konudan sonra. :D

Sizdeki sanat çok ayrı bir boyut, ellerinize emeğinize sağlık. Yapmayı heves etmek bir yana, yaklaşmayı hayal etmek bile imkansız. Aman nazarımız değmesin, sizden daha nice işler görmek nasip olsun İnşallah. Övgüden başka yapacak yorumum da yok ki olamaz da zaten.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2023, 13:28:32 »
Ustam Maşallah bunlar ne işlerdir böyle.  ??? Nutkum tutuldu görünce. Bıçak diye yaptıklarımı toplayıp atıveresim geldi bu konudan sonra. :D

Sizdeki sanat çok ayrı bir boyut, ellerinize emeğinize sağlık. Yapmayı heves etmek bir yana, yaklaşmayı hayal etmek bile imkansız. Aman nazarımız değmesin, sizden daha nice işler görmek nasip olsun İnşallah. Övgüden başka yapacak yorumum da yok ki olamaz da zaten.

Estağfrullah ustam saolasın. İstediğiniz gibi eleştiride de bulunabilirsiniz.
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #3 : 18 Ekim 2023, 15:08:58 »
Atik, bunlar ayrı işler harbiden, üzerindeki emek bir başka övgü konusu ama altında yatan zaman ve toplamdaki emek çok ayrı bir mesele. Şimdi burada " ellerine sağlık" deyip geçiyoruz ama işte tam olarak öyle değil. İçimiz şenlendi, sağol var ol, ellerin, gözlerin dert görmesin ...

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #4 : 18 Ekim 2023, 16:19:53 »
Atik, bunlar ayrı işler harbiden, üzerindeki emek bir başka övgü konusu ama altında yatan zaman ve toplamdaki emek çok ayrı bir mesele. Şimdi burada " ellerine sağlık" deyip geçiyoruz ama işte tam olarak öyle değil. İçimiz şenlendi, sağol var ol, ellerin, gözlerin dert görmesin ...

Saolun hocam teşekkür ederim. Biraz sitem gibi oldu konu ama insanlar bir oturuşta yapıp çıkmışım gibi konuşuyor. Bazen yaptığı işin iş yükünü izah etmesi gerekiyor gibi hissettim.
www.mehmetatik.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 18 Ekim 2023, 18:07:07 »
Eline sağlık ustam. Şimdi bakmaya başladım mesaja ama hemen mesajımı atayım, bakmaya devam...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 18 Ekim 2023, 19:29:42 »
Desen çözümleme işi aslında eşimin alanı. Keşke ben de anlasam. Birgi Ulu Camii tezinde ona destek olmaya çalışmıştım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #7 : 18 Ekim 2023, 21:07:27 »
Eline sağlık. Müze kataloğuna bakıyormuşum gibi hissettim.  :)

« Yanıtla #8 : 18 Ekim 2023, 21:28:57 »

Saolun hocam teşekkür ederim. Biraz sitem gibi oldu konu ama insanlar bir oturuşta yapıp çıkmışım gibi konuşuyor. Bazen yaptığı işin iş yükünü izah etmesi gerekiyor gibi hissettim.
Normal bu toplumsal davranışlar, çook başıma geldi, bir Katanaya fiyat veriyorsun "bunun malzeme maaliyeti ne ki" diye soranları artık kanıksadım. Biz yolumuza bakacağız, boşver önemseme.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2023, 10:20:19 »
Eylem Abi, Mehmet Abi çok teşekkürler. Sefa Hocam ben de çok sallamıyorum ama arada nasıl oluyorsa bir takılıyorum :)

Allah nasip ederse artık bıçaklara başlayacağım. Şimdilik bu takımlara ara veriyorum.
www.mehmetatik.com

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2023, 17:10:46 »
Abi eline koluna sağlık.

Sayamadığım kadar disiplini bir arada kullanmışsın. Desenine ve tasarımına söyleyecek hiç bir şey yok.

O kutunun desen arası zemin tesviyesi uğraştırmıştır seni. O işi sütun matkapta çok rahat çözebilirsin, çok da hızlı oluyor.

Gravürün yerli yerinde kibar bir dokunuş. Dipler siyahla boyanabilir.

Her şey yerli yerinde, senin bütün işlerinde var bu. Tasarımı beceriyorsun ve en önemlisi abartmadan gözü yormadan her tarafı dolduruyorsun, bu yetenekle birlikte kadim bi disiplinin devamıdır.

Kolaylıklar diliyorum.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #11 : 19 Ekim 2023, 18:21:56 »
Abi maşallahın var emeği bir kenara bıraktım bu iş için aldığın eğitimler dersler vs hepsi koca yığın emek.
    En önemliside karşılığını almak cok güzel olduğu aşikar herşey yerli yerinde Allah emeğini yağlı etsin ellerine sağlık 👏👏👏
Gendarmerie Special Operation...

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #12 : 20 Ekim 2023, 11:43:34 »
ustalarım saolasın inşallah daha iyilerini yapmak da nasip olur. Beğenmediğiniz şurası da şöyle olsun dediğiniz yer var ise eleştiriye açığım.
www.mehmetatik.com

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
« Yanıtla #13 : 20 Ekim 2023, 21:24:52 »
Muhteşem olmuş, ellerine kollarına sağlık.
Her bir detayı, sanatı keyifle izledim.
Geçmiştede, günümüzdede böyle bir işin tüm aşamalarının tek bir ustadan çıkması çok görülen bir durum değildi sanırım. Bahsettiğin gibi her bir kısım ayrı ayrı bir konu ve ustalık gerektiriyor.
Sanırım eklemeyi unuttuğun bir şey var,
böyle bir eseri yapabilmek için gereken ruh dinginliği.
Tevekkülüne, sanatına sağlık ustam.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #14 : 23 Ekim 2023, 09:49:52 »
Muhteşem olmuş, ellerine kollarına sağlık.
Her bir detayı, sanatı keyifle izledim.
Geçmiştede, günümüzdede böyle bir işin tüm aşamalarının tek bir ustadan çıkması çok görülen bir durum değildi sanırım. Bahsettiğin gibi her bir kısım ayrı ayrı bir konu ve ustalık gerektiriyor.
Sanırım eklemeyi unuttuğun bir şey var,
böyle bir eseri yapabilmek için gereken ruh dinginliği.
Tevekkülüne, sanatına sağlık ustam.

Çok teşekkür ederim Mustafa Abi.
Eksiği kusuru illaki oluyor el işinin. Eskiden daha takıntılıydım kendime sıkıntı sitres yapıyordum. Sonra Allah razı olsun ustalarım çıkan işe odaklanmam gerektiğini öğrettiler. Şimdilerde bu da böyle olsun diyebiliyorum. Yani forumun sadece bilgiden ziyade genel hayatım üzerine de içimi rahatlatan bir etkisi oldu. Yüzde yüz  olamasa da 80-90 nın da gayet yeterli olduğunu genel manada eksiklik ve hatalarıma odaklanmamayı burda öğrendim diyebilirim. Başta Sefa Hocam ve Emin abi saolsun.
Bir şehir plancısı olarak mesleki anlamda işimin yavanlığının yanında kendi sanat arayışımı bularak hedeflerime ulaşmanın bunu yaparken de sevgi ve saygının kardeşliğin olduğu bir ortamda olmanın bana kazandırdığı şey en kısa haliyle mutluluk oldu. O yüzden bana hep farklı geldi forum ve buluşma organizasyonları.

Bir çok aşamanın bir ustanın elinden çıkma işi konusu ise biraz takıntıdan. Ortak çalışma grupları beni hep çok ürkütür. Galiba biraz da ondan. Ama şöyle de bir gerçek var. Hayatın olağan akışı  içerisinde bir çok dalda uzmanlaşmak gerçekten hayli zaman alan bir iş. Bir tarafım bunu çok istese de mesleki anlamdaki işim zamanımı çok alıyor. Bu kapsamda ancak başlangıç seviyesi eğitimler alabildim. Açıklama seviyesinde başlangıç seviyesi diye belirtmemin sebebi de biraz bundan.
Çalışırken ruh hali de bambaşka bir konu. Sinirli stresli iken işin başına geçmiyordum eskiden. Çünkü sonuçları çok ağır oluyor. Kaç haftalık iş bir anda mahvolabiliyor. Ama artık sinirli stresli olduğumda da işin başına geçiyorum. Önemli olmayan bir kaç iş yaptıktan sonra o stresim dağılıyor. Bunların yanında hangi işi yaparsanız yapın güzel bir sonuca ulaşmak ancak çalışmakla oluyor. Rastgele hoş bir sonuç ancak düşük yüzdelerle karşımıza çıkıyor. Bunu daha çocukken fark etmiştim ama bir kabul olarak hayatıma uyarlamam  hayli zaman aldı. Çok uzattım. Tekrar teşekkür ederim.
www.mehmetatik.com

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #15 : 04 Ocak 2024, 14:06:26 »
Atik ustam ne kadar övsek azdır. Eline sağlık, inşallah daha nicelerini yapacak sağlık sıhhat sahibi olursun.