Bıçak bilemedeki en büyük sıkıntı, zorluk, handikap, engel: üşengeçlik

Çoğu zaman bıçak bilemek zor geldiği için bastıra bastıra kesmeye çalışıyoruz. Bir domates keseceğiz 10sn, bıçağı bilemek 15dk. sürecek. Domatesin suyunu çıkarırcasına kesmeye çalışıyoruz. O sebeple bence alet pratik olduğu için güzel. Kıyaslamak gerekirse Aydın ustamın aparatı benim piyasada gördüğüm tüm rakiplerinden daha iyi. Ama onu yerinden çıkar, mutfak tezgahında yer aç, bıçağı sabitle, taşları ayrı ayrı sabitle-sök-diğerine geç falan falan... Tormek tarzı elektrikli aletlere zaten girmiyorum bile. Hem ağır, hem zahmetli, hem de zaman alıyor. Lansky tarzı pratik aletler açıyı sabit tutacağı için başarılı ve yer kaplamadığı için diğerlerine kıyasla cazip ama gene de bıçağı sabitleyip sökmek için tornavida lazım, taşları tek tek geçmek lazım, jig olarak kullanılan çubuk çok ince ve esnemeye müsait. Bastırdığınızda açıyı kaçırma ihtimali var. Aydın abinin aparatıyla sıfırdan profile ağız açan arkadaşlarımız olmuştu, Lansky tel maşa kalıyor Aydın abinin aparatıyla kıyaslandığında. Bu açıdan da bir dezavantaj. Velhasıl bu aleti ben sevdim. Serbest elle taş üstünde bileme yapamayan kişiler için bu alet hem açıyı sabitleyebildiğiniz için başarılı sonuç alınıyor, hem de pratik ve zahmetsiz olduğu için avantajlı. Tek sorun elmas plakanın hep sabit bir yeri bıçağa sürtündüğü için çizgi şeklinde aşınabilir ve dairenin geri kalanı sağlam olsa bile kullanılmaz hale gelebilir. Diğeri ise silindir şeklindeki bileme parçası masaya sürtünmekten dengesiz aşınırsa bilerken açıyı kaçırabilir. Bu iki nokta haricinde ben aleti beğendim.