Ben bu endişenin, eğer ki işlemi kendiniz yapmıyorsanız, yersiz olduğunu düşünüyorum. İşlem ücretinin uygun olması, birçok kişinin malzemesinin aynı anda yapılıyor olmasından kaynaklı. Bununla işlem kalitesini kıyaslamak doğru değil. Yani ücretlendirme politikası "ucuz yapayım tercih sebebi olsun ve kaliteyi de maliyet odaklı düşük tutayım" değil. Bilakis Böhler, Uddeholm, Vostalpine gibi ana üreticiler piyasadaki hizmet firmalarıyla rekabet halindeler. Bu riski göze alabileceklerini zannetmiyorum.
Bıçak için özel proses uygulama söylemi de aynı şekilde doğru değil. Proses öncelikle malzeme odaklıdır. Malzemeye uygun proses geliştirilir. Siz malzemenin kullanım yeri ve amacına göre modifikasyon yaparsınız. Yani Vanadis8 için ısıl işlem tablosunda 1050C derecede soğutun diyorsa, o malzeme 1050C derecede sertleşeceği içindir. Siz bu değeri bıçak yapıyorum diye 800C'ye çekemezsiniz örneğin. Form ne olursa olsun malzeme sertleşmeyecektir. Kaldı ki bizim bıçaklarımız ebat olarak bu çeliklerin asıl kullanım amacı olan kalıp gibi büyük kütleli parçalarla birlikte fırına giriyor. Kalıbın östenizasyon olduğu ve sertleştiği yerde bıçak profili hayli hayli sertleşir. Eğer mümkün olsaydı ve "özel proses" uygulatma şansım olsaydı, ben de aynen büyük kütleli bir çeliğin ısıl işlemi için gereken süreyi bıçak profilim için isterdim. Devede kulak gibi bir malzeme için fazla fazla kaynak kullanmış olurdum.