Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlemin hakkıyla yapıldığını düşünüyor musunuz?

ColorTR

• *
  • 11
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
Selamlar herkese,

Pek yazmasam da uzun zamandır forumu takip ederim. FB gruplarında varım ve bir dönem atölye kurarak kendi bıçaklarımı da yaptım. Her ne kadar bıçak yapmasam da, bu işin bir sevdalısı olarak yabancı bir çok bilgiyi de severek takip ederim.

Her yıl doğada aylarca aylarca kamp yapan biri olarak bushcraft bıçakların sonuna kadar hakkını veren biriyim  :2up Kendi bıçaklarımı vanadis 8 ve elmax'tan yapmıştım hala kullanırım. Yeni bir bıçak yaptırma istediğim doğdu muhtemelen de magnacut tercih edeceğim lakin aklıma hep şöyle bir şey takılıyor "ısıl işlem gerçekten yapılıyor mu?" ben kendi çeliklerimi üreticisi olan uddeholmun fabrikasında yaptırmıştım direkt, yalnız onlar bile hakkıyla yapıyor mudur bilmiyorum. Neticede fırınlar belli günler açılıyor ve toplu şekilde ısıl işlem yapılıyor, sadece bir bıçağın speğine uygun ısıl işlem yapılması için o ısıl işlemden en az 300-500 lira falan almaları lazım. Yani 50-80 liraya yapılan ısıl işlemler sizce ne derece gerçekçi?

Siz bu tarz hi-end toz metal çeliklerde hangi firmaları tercih ediyorsunuz ve gerçekten ısıl işlemin hakkıyla yapıldığını düşünüyor musunuz?  O:-)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Öncelikle forumumuzda üyelerimizin ilk mesajlarının merhaba bölümünde kendilerini tanıtması gibi bir geleneğimiz var.

Foruma hoşgeldiniz bu arada.

Aslında ısıl işlemle ilgili sorduğunuz soruda büyük ölçüde cevap da bulunuyor. REX 121 ile Sefa Hocanın çalışma zorluklarını da içeren ürün ile ilgili yaptığı paylaşım büyük ölçüde cevap niteliğinde.

Sadece fırın başında geçirilecek süre dikkate alındığında, bu kadar prosese uyan bir ısıl işlem firması bulunabilir mi?  İşte bütün mesele.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=14930.0
« Son Düzenleme: 13 Mart 2023, 23:15:09 Gönderen: dela »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bu tip çelikler için firmalar yerine ısıl işlem hizmeti veren bıçak ustaları var onlara göndermek daha uygun diye düşünüyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Isıl işlemin hakkıyla yapılıp yapılmadığının kontrolü ölçüme tabi tutmak. Bu bizim çoğumuzun kullandığı amatör (!) yöntemlerle yapılırsa bir fikir, bir aralık veriyor, profesyonel yöntemlerle yapılırsa size net sonucu veriyor. Sertlik ölçme cihazı araştırma yapılırsa kesinlikle ölçüm yaptırmak için bulunabilir bence. Çok zor olmayacağını düşünüyorum.

Fabrikasyon ve serili işlerde bir el işçisinin gösterdiği özenin aynısının gösterilemeyeceği zaten malum. Ama bir fabrikadaki imkanların da el işçisinde olmasının zorluğu gerçeği var. Osman hocama katılıyorum, imkanları yeterli olan ustalara gönderip yaptırmak iyi bir seçenek.

Forumun eski konularında ısıl işlem merkezini gezip hayran kalan, çok beğenen bir ustamız vardı yanlış hatırlamıyorsam. Bunu bulmak için yaptığım bir kaç aramada; isim vermeden, büyük firmaların birinden gelen bıçaklarda ölçümlerin alakasız çıktığını söyleyen var olumsuz olarak. Olumlu olarak daha iyi çıktı diyen var. Biraz muallakta bir konu gibi.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

ColorTR

• *
  • 11
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
Yorumlar için teşekkürler herkese. Bu arada tanıtım konumu açtım  :)

O zaman şunu da sorayım, şu firmanın ısıl işlemleri hakkıyla yaptığını düşünüyorum güveniyorum dediğiniz firmalar varsa onları da paylaşabilirsiniz  O:-)

Ben açıkçası TR pahalılığında 80 liraya toz metal çelik bıçağımın 5 saatlik tamamen ona özel bir ısıl işlemden geçeceğine inanamıyorum  :-[

Ersin erbil

• *
  • 48
  • Meslek: CNC isleme CMM ölçüm tezgahları
  • Yer: Ankara
 Merhaba ben Ankara da yaşıyorum uzun zamandır ev ortamında hobi olarak bıçak ile uğraşıyorum açmış olduğunuz konuda haklısınız Ankara da bu ısıl işlem de çok kötü sonuçlar aldık bu yüzden 8/10 tane purofil telef oldu o yüzden yüksek alaşımlı çelikleri böhler firmasına gönderiyorum + sıfıraltı işlem yapılıyor bu firmadan gelen profiller kendini ağız dayanımı olarak belli ediyor.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ben bu endişenin, eğer ki işlemi kendiniz yapmıyorsanız, yersiz olduğunu düşünüyorum. İşlem ücretinin uygun olması, birçok kişinin malzemesinin aynı anda yapılıyor olmasından kaynaklı. Bununla işlem kalitesini kıyaslamak doğru değil. Yani ücretlendirme politikası "ucuz yapayım tercih sebebi olsun ve kaliteyi de maliyet odaklı düşük tutayım" değil. Bilakis Böhler, Uddeholm, Vostalpine gibi ana üreticiler piyasadaki hizmet firmalarıyla rekabet halindeler. Bu riski göze alabileceklerini zannetmiyorum.

Bıçak için özel proses uygulama söylemi de aynı şekilde doğru değil. Proses öncelikle malzeme odaklıdır. Malzemeye uygun proses geliştirilir. Siz malzemenin kullanım yeri ve amacına göre modifikasyon yaparsınız. Yani Vanadis8 için ısıl işlem tablosunda 1050C derecede soğutun diyorsa, o malzeme 1050C derecede sertleşeceği içindir. Siz bu değeri bıçak yapıyorum diye 800C'ye çekemezsiniz örneğin. Form ne olursa olsun malzeme sertleşmeyecektir. Kaldı ki bizim bıçaklarımız ebat olarak bu çeliklerin asıl kullanım amacı olan kalıp gibi büyük kütleli parçalarla birlikte fırına giriyor. Kalıbın östenizasyon olduğu ve sertleştiği yerde bıçak profili hayli hayli sertleşir. Eğer mümkün olsaydı ve "özel proses" uygulatma şansım olsaydı, ben de aynen büyük kütleli bir çeliğin ısıl işlemi için gereken süreyi bıçak profilim için isterdim. Devede kulak gibi bir malzeme için fazla fazla kaynak kullanmış olurdum.