Bıçak Sanatı - Forum

2 Tekerli Bant Zımparam ve Bir Soru

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: 2 Tekerli Bant Zımparam ve Bir Soru
« Yanıtla #20 : 30 Ocak 2023, 09:46:54 »
Atik ustam asla o kafada değilim inanın. Yukarıdaki mesajımda da yazdığım gibi, inanın hepsi kafamda. Yani makineyi yaparken kardeşimin "Bunlara gerçekten gerek var mıymış" dediği çoğu şey forumdan okuyup kafamda kalan, not ettiğim şeyler. Ustalarımın söylediklerini kanunmuş gibi görüyorum dersem yeridir. Dediğim gibi, bir yolunu bulalım sürücü işinin o zaman.

Yani açıkçası sürücü işine girmek istemeyişimin bir nedeni de "Sen bu işi hobi olarak yapmıyor musun? Ne bu masraflar? Sen iki gün sonra evlenince elin kızı seni bu işlerle uğraştırır mı yine?" sözleri. Bunlar insanın hevesini kırıyor biraz, olmuşken böyle oluversin diyor insan. Hatta makineyi göstersem,  o kadar lalettayin ki, "bu böyle oluversin madem" dedim, sağlam ama çirkin bir şey çıktı ortaya. Böyle bir makineye de sürücü takalım dediğimde tepki "Ne gerek var" oluyor haliyle. Ben kullanım konforu açısından fark eder sadece diye düşünüyordum, işin içine güvenlik de giriyorsa halledeceğiz artık.

Bu arada
... devirsiz makinamı düşünüyorum da hiç özlediğim zamanlar değil. Medeniyet bana devirli makina ile gelmiş gibi hissetmiştim...

kısmına epey güldüm hocam. O derece yani ha? :))

Mustafa Hocam ellerine sağlık. İnşallah kazasız belasız gönlünce işler çıkarırsın. Ben orda sana bir ithamda bulunmadım ben böyle bir tecrübe yaşadım. Senin de zamanın paran boşa harcanmasın diye yazdım. Yoksa zaten kendi bildiğini okuyan böyle soru sorup cevap beklemez. Ben biraz yavaş hızda çalışıyorum belki de ondandır bu devir işini çok sevmem.
Bu arada bu hobi işine millet ne der diye bakmamak lazım. Bana da nerdeyse bıraktırıyorlardı bu işi. Elhamdülillah forum varda ustalarım cesaretlendirdi. İnsanın içindeki arayışına bir cevap bulması gerekiyor yoksa hayat çok yavan oluyor.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #21 : 30 Ocak 2023, 09:57:33 »
Mustafa Hocam ellerine sağlık. İnşallah kazasız belasız gönlünce işler çıkarırsın. Ben orda sana bir ithamda bulunmadım ben böyle bir tecrübe yaşadım. Senin de zamanın paran boşa harcanmasın diye yazdım. Yoksa zaten kendi bildiğini okuyan böyle soru sorup cevap beklemez. Ben biraz yavaş hızda çalışıyorum belki de ondandır bu devir işini çok sevmem.
Bu arada bu hobi işine millet ne der diye bakmamak lazım. Bana da nerdeyse bıraktırıyorlardı bu işi. Elhamdülillah forum varda ustalarım cesaretlendirdi. İnsanın içindeki arayışına bir cevap bulması gerekiyor yoksa hayat çok yavan oluyor.

Ustam sağ olasın. İnşallah hepimiz kazasız belasız güzel işler çıkarırız bol bol. İtham olarak algılamayalım lütfen, ben zaten sizin üslubunuzu biliyorum. Ben biraz, kendini fazla açıklamak gibi bir takıntısı olan insanım. O:-) Çok teşekkürler cidden.
Bazen hobiciliği abartıyor muyuz diye düşünüyorum istekler, düşünceler arttıkça. Makul seviyede tutarak bir şeylerle uğraşmak lazım cidden. Dediğiniz gibi ustam, insanın kafasını meşgul edecek bir şeyler lazım. Forum çok güzel bir motivasyon sağlıyor o konuda.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

« Yanıtla #22 : 30 Ocak 2023, 22:42:44 »
İnsanın içindeki arayışına bir cevap bulması gerekiyor yoksa hayat çok yavan oluyor.
Ağzına sağlık  :2up

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #23 : 08 Şubat 2023, 20:30:30 »
Mustafa bravo bir makine çıkarmışsın ortaya bu başlı başına bir seviyedir.

Genel olarak yapma makinalara karşı bir güvensizliğim var bu yüzden seni bu makine için motive etmek istemiyorum.

Anladığım kadarıyla bıçak haricinde muhtelif atölye işlerinde de kullanılacak.

Bu devir, bu makina için fazla gelebilir bunu da değerlendirmek gerek.
En azından mekanik bir yöntemle devir düşürmek mümkün olabilir mi.

Masraf konusunda çok haklısın.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #24 : 09 Şubat 2023, 10:26:51 »
Şeref ustam teşekkür ederim.

Kardeşim bir kaç bakır malzeme, bir kaç pano içi burç gibi malzeme işlemiş. Ona biraz yüksek gelebilir dediğiniz gibi. Elde perdahlama aletim vardı, ahşap bloğun yüzeyine ince bir eğenin dişlerini alarak vidalamıştım, 1 yıldır böyle kullanıyordum. Ahşabı kaba olduğu için makinede düzelttim, ağacı da yakmadı. Sonra tekeri tekrar ölçüp hesaplamayı yapınca 22 metrelik bir hız çıktı.

Ben de geçen hafta bir bıçağa başladım, hatta bitti sayılır da paylaşım yapmadım malum, durumlar belli. Bıçakta güzel iş gördü, sabitlemeyi yaptıktan sonra herhangi bir rezonans, titreşim yok gibi.

Şu anda makinenin gövdesi direkt motor üzerinden oluşturulduğu için mekanik bir değişikliğe izin vermez sanırım. Bakalım yaza doğru biraz daha cebi rahatlatırsam düşünürüm belki bir şeyler.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #25 : 15 Şubat 2023, 07:44:44 »
Güle güle, kazasız belasız kullan Mustafa hocam. Hayırlı uğurlu olsun. Güzel bıçaklar görelim inş. :2up

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #26 : 15 Şubat 2023, 08:58:39 »
Güle güle, kazasız belasız kullan Mustafa hocam. Hayırlı uğurlu olsun. Güzel bıçaklar görelim inş. :2up

İyi dileklerin için çok teşekkür ederim Orkun hocam. Benim de beklentim güzel bıçaklar görme yönünde İnşallah. Çok teşekkürler. ^-^

ColorTR

• *
  • 11
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #27 : 16 Mart 2023, 20:26:30 »
Eline sağlık hocam çok güzel olmuş. Ben de hazır olarak profesyonel 4 tekerli almadan önce ilk kendi imkanlarımızla 4 tekerli bir bant zımpara yapmıştık 1 hafta uğraşmıştık verdiğiniz emeği tahmin edebiliyorum sonunda çalışınca hepsini unutturuyor insana :)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #28 : 21 Ağustos 2023, 11:16:53 »
Herkese merhaba.

Cumartesi günü bant zımparada çalışırken bir anda bir gürültü koptu ve sol elimin işaret parmağında hafif bir acı hissettim. O esnada arkadaşım yanımda mengenede ağaç oyma işini yapıyordu. Korkup döndü "Ne yapıyorsun oğlum" diye o da. Zımpara birleşim yerinden kopmuş, elime güzelce çarpmış ve acı da ondan kaynaklıymış. Gözlük takmamıştım ama makinenin de tam karşısında durmuyordum, kenardan çalışıyordum biraz. Şükür karşısında da değilmişim, yüzüme fazla çarpmadı, yaladı geçti.

Anın heyecanıyla önce bi durdum, sonra eldiveni çıkartıp ellerimi kontrol ettim herhangi bir kesik var mı diye, şükür ki yoktu. Arkadaşıma yüzümü incelettim yüzümde herhangi bir kesik, yara var mı diye, oradan da yırtmışız. Acısı da hemen geçti zaten. Ama bi korkuttu, o gün elime tekrar iş almadım.

Hasılı, güvenlik başlığına yeni konu açmaya gerek görmedim fakat güvenlik açısından hatırlatma olsun diye bu konuya yazıyorum. Bantta herhangi bir yara yoktu, demek ki zamanla ısıdan vs. birleşim yeri zayıflamış, o da bize denk geldi. Allah hepimizi beterinden korusun diyelim. Ve korumasız çalışmamayı alışkanlık hâline getirelim.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #29 : 21 Ağustos 2023, 12:06:38 »
Mustafa geçmiş olsun. Sende nazar var abi.

Kaza nasıl oldu bilemiyorum ama genellikle bant zımpara tehlikeli bir makine değildir.

Yalnız kopmanın sebebi araştırılmalı.
Benim tahminim; dayama tablasının banda tam paralel olmaması ya da tablanın kenarlarının yeterince pahlanmaması yönünde. Bant sivri yere temas ederse zayıflar.

Bununla birlikte ince kum bantlarda böyle bir zayıflama kroniktir. Buna cözüm olarak 3m trizact kullanmanı öneririm.

Eğer ince kum bantlarda zımpara yapıyorsak ve bant döndükçe tak tak diye her turda vuruyorsa o birleşim yerinin yüksek olduğunu gösterir. Haliyle bu vuruntular da birleşim yerini kısa zamanda bitirir. Ben bir banttan vuruntu duyuyorsam o bandı kullanmam. Belki sadece dayamasız yerde bileme yaparım.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #30 : 21 Ağustos 2023, 14:03:26 »
Eyvallah Şeref ustam, sağ olasın. Nazar değecek bir şey de görmüyorum kendimde ama ne yapsak kurşun döktürüp okutsak mı bi  :D

Tabla tam hizada değil, biraz önde duruyor Şeref ustam. Ama kenarlarını yumuşatmıştım. Yeterli olmamış olabilir. Bant 120 idi, çok ince sayılmaz sanırım. Ama bandın kalitesi de aklıma gelen ilk sebep. Yine de makinenin gövdesini yenileme niyetim vardı, bu olayla hızlandıracağım.

Aslında makine çalışırken bi garip çalışıyordu. Tezgahı fazla titretiyordu falan. Ben de çok önemsememiştim, tam sıkı sabitlememişimdir deyip geçmiştim. Bu tarz küçük şeyleri de önemsememek hata işte.

Vuruntu meselesini de yazdım kenara. Ben normaldir sanıyordum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #31 : 21 Ağustos 2023, 15:47:35 »
Mustafa geçmiş olsun.
Zımpara kopması zaman zaman yaşanıyor. Koruyucu tedbir almak önemli.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #32 : 21 Ağustos 2023, 16:05:49 »
Sağ olasın Mehmet hocam. Sesi iyi korkuttu. Bir de işe dalmışken, bir anda olunca. :D Tedbir hep mühim, hobimiz biraz tehlikeli.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #33 : 22 Ağustos 2023, 07:18:55 »
Öncelikle geçmiş olsun .
Bandın kopma şekli resimlerden anladığım kadarı ile ek yerinden ayrılma değil.
Aşırı çalışma - yıpranma sonucu en zayıf yerlerinden yırtılma gibi gözüküyor.
Sebebini araştır.
Germe gücü fazla olabilir yay görüntüsü öyle bir şey söylüyor.
Tahrik kasnağında kauçuk kaplama olmayınca fazla germek gerekir !!!
Devir hususunda uyarılmıştın.
Ya hız kontrolu ya da mekanik bir şey kayış kasnak ...

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #34 : 22 Ağustos 2023, 11:14:11 »
Kazım hocam teşekkür ederim.

Aslında fotoğraflarda görünene göre ek yerinden kopma var. O kısım tam ek yeri, düz bir şekilde ek değil de dalgalı şekilde ek yapılmış. Hatta ek yerindeki dalgalı kısımlardan ikisi ayrılmışken biri ayrılmayıp bant o şekilde yukarıya doğru yırtılıyor, sonra zayıf bir yerden yana doğru yırtılarak kopuyor. Bandı çok aşırı kullanmamıştım, ömrünün daha uzun olduğundan eminim neredeyse.

Gergi konusunda da okuduğum eski konulardan birinde "El ile zor bastırılacak bir gerginlik olmalı" yazıyordu, ona istinaden böyle kurmuştum yayı. Olmazsa bandın gezmeyeceği bir gerginliğe kadar deneme-yanılma ile indireceğim demek ki.

Devir hususunu azaltacağım zaten hocam, bu şekilde zımpara eskidikçe ahşap ile çalışmak imkansız hâle geliyor. Tekeri küçültme niyetim var, gövdeyi elden geçirirken hangi yolun daha mümkün olduğuna göre karar vereceğim. Bitirince konuyu hortlatırım tekrar zaten.

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #35 : 22 Ağustos 2023, 13:39:40 »
Tekerin küçülmesi bant hızını düşürür doğru , ama pek doğru yol denemez.
Küçülen teker kaçırmasın diye daha fazla germek gerekebilir.
2 teker kolaylık yataklar falan filan da..
Çok da pahalı olmaz 2 tane yataklı rulman 2 adet kademeli kasnak biraz demir profil.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #36 : 22 Ağustos 2023, 15:52:36 »
Hocam pahalı olacağından değil de kaynaktan çok anlamıyorum, o yüzden olabildiğince basit olması işime geliyor. Aslında kademeli kasnak işi kaynağa ihtiyaç duymuyor da, makinenin böyle küçük, göze çok batmayacak olması da önemli. Zira sürekli görünürde olan bu makine, bir elektrik-otomasyon dükkanında duruyor. İşle alakasız ve çirkin bir şeyin tezgah üstünde sürekli durması kardeşimi rahatsız eder malesef. :-[

Neyse, zaten gövdeyi yenilersem platine sacdan tek parça yapacağım. Böylelikle hem profil için kaynak işinden kurtulmuş olacağım, hem de makine daha stabil bir yapıya kavuşmuş olacak. Belki o zaman için bu kasnak işini teknik ressam arkadaşa çizdirerek bi düşünebilirim.

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
« Yanıtla #37 : 24 Ağustos 2023, 11:25:40 »
Öncelikle makineniz hayırlı olsun Mustafa hocam her ne kadar kaza atlatmış olsanız da kazasız belasız kullanmanız dilerim. Bende daha önce iki teker bir makina yapmayı denemiştim sonuç bir türlü çözemediğim balans sorunu  yüzünden tekrar parçalamak zorunda kaldım. Sizinkine benzer bir kaza bende yaşamıştım 40 kumluk zımpara birleşim yerinden kopup elime öğle bir vurdu ki tüm kumlar deriye gömüldü uzun süre acısını çekmiştim.  tekrar güle güle kullanın
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #38 : 24 Ağustos 2023, 11:46:22 »
Teşekkür ederim Yasin. Hepimizin işleri kazasız belasız ilerler İnşallah.

Makinenin teker bağlantısını işyerimizdeki tornacıya yaptırmıştım, gayet güzel yapmış hiç balans vs. yoktu. Ben yapsam kesinlikle olurdu ama. :) 40 kum çok kaba, elime bir kaç kere değdirmiştim yanlışlıkla, hiç affı yok. Benim şansıma 120 kum takılıydı. Yoksa yüzümde güzel bir iz bırakırdı. :D

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
« Yanıtla #39 : 24 Ağustos 2023, 12:50:29 »
Teşekkür ederim Yasin. Hepimizin işleri kazasız belasız ilerler İnşallah.

Makinenin teker bağlantısını işyerimizdeki tornacıya yaptırmıştım, gayet güzel yapmış hiç balans vs. yoktu. Ben yapsam kesinlikle olurdu ama. :) 40 kum çok kaba, elime bir kaç kere değdirmiştim yanlışlıkla, hiç affı yok. Benim şansıma 120 kum takılıydı. Yoksa yüzümde güzel bir iz bırakırdı. :D
Allah korusun hocam yüzde iz kalması çok kötü bir durum başka yer neysede  :)
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)