Bıçak Sanatı - Forum

Kiridashi (Eğe-Ceviz)

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Kiridashi (Eğe-Ceviz)
« : 03 Ocak 2023, 12:14:04 »
Bıçağa geçmeden yeni yılımız hepimize sağlık, mutluluk ve bol üretim getirsin diyerek konuya başlıyorum.

Bitirdiğim 3. bıçağımla karşınızdayım. Bitirdiğim 3. fakat bundan önce başlayıp arada bekleyen 2 adet daha bıçağım var. Bakalım onlara sıra ne zaman gelir.

Önceki konumdaki zeytin saplı bıçağın hammaddesi olan eğenin diğer tarafı sanıyorum. Üretim hızım hoşuma gitmezken kiridashi gibi görece kolay (!) bir formda bıçak yapayım da şu miskinliği üstümden atayım diyordum. Bu parçayı önce abuk subuk bir forma sokmuşum, keserek biçerek, yarı yolda şeklini değiştirerek en son bu hâle getirdim.

Kaba şekillendirme harici bütün işlerini eğe ile yaptım. Sapın şekillendirmesi de bıçakla yontma sonrası yine eğe marifeti. Ortalama bi 4 haftanın hafta sonlarını harcadım diyebilirim. Sapın namlu tarafını, tam kıç tarafının bir kopyası şeklinde planlamıştım ama elimden çıkan şekil bu oldu. Namlu perdahı 1500 kumda bitirildi, sapınki 1000 kumda bırakılıp sonlandırması Sefa hocamın formülüyle yapıldı. Namluda perdah hataları var, iş bitiminde bant sarıp tahta ile mengeneye sabitlemiş olmama rağmen sanırım arada kalan bir çapak iz yapmış, sapın montajından sonra da perdah işi en temiz bu şekilde oldu. Kusuruyla kabul ettik artık.

Daha da verilebilecek detay yok zaten. Buyurun teknik detaylar ve fotoğraflar:

Çelik: Hurda Eğe
Sap: Ceviz
Pim: 3 mm Pirinç
Kabza Cilası: Sefa hocamın formülü uygulandı.
Isıl İşlem: W1 olduğu düşünülerek tabloya göre
Menevişleme: 300 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.

Menevişlemede en uçtaki kesitin çok ince olmasından dolayı renk değişimini hemen fark edemedim. Pirinç testinden tamamı sorunsuz geçti ama uçta 1-2 mm lik kısımda hafif eğilmeler oluyor.

Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
Ynt: Kiridashi (Eğe-Ceviz)
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2023, 12:45:30 »
Bu arada konuya tekrar göz atınca fark ettim, ağzın ayna parlaklığında olduğu fotoğraflar bilemeden önce. Bileme yaparken ağzı tam yatırarak, 2. bir ağız açmadan tek taraflı bileme yaptım. Yüzeyde bileme taşının bıraktığı hafif puslu görüntüyü seviyorum. Zaten 2 fotoğraf harici hepsi ağız açma işleminden sonra. Ama bilemesi de epey zorladı, bir daha göze alır mıyım bilmiyorum. :D

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2023, 20:54:14 »
Mustafa eline sağlık

Senin tek hatan Japon ustaların yaptığı içbükey yüzeylerden yararlanmaman. Bu yüzden bilemede zorluk yaşamışsın ve yaşayacaksın bu bıçakta. İçbükeyi her iki yüzeyde de kullanmalısın. Bu bileme yaparken açıyı kaybetmeni de engeller.

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 04 Ocak 2023, 00:46:29 »
Mustafa eline sağlık.
Yanlız birşeyi farkettim. Sanki bıçakta normal bir namlu olacakmış da kırılmış falanda kiridashiye çevrilmiş havası var.
Bu sap formuyla bir bıçak denemesi yap bence.  :)
« Son Düzenleme: 04 Ocak 2023, 00:48:13 Gönderen: dela »

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #4 : 04 Ocak 2023, 08:18:17 »
Eline sağlık Mustafa çok güzel temiz bir iş olmuş  :2up
Kabza formu Dela ustanında dediği gibi bıçak olarak denenebilir zarif bir yapıda olmuş çok hoşuma gitti.
Standart bir kiridashi görmediğime sevindim  :)

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #5 : 04 Ocak 2023, 09:26:26 »
Mustafa eline sağlık

Senin tek hatan Japon ustaların yaptığı içbükey yüzeylerden yararlanmaman. Bu yüzden bilemede zorluk yaşamışsın ve yaşayacaksın bu bıçakta. İçbükeyi her iki yüzeyde de kullanmalısın. Bu bileme yaparken açıyı kaybetmeni de engeller.

Sağ olasın Şeref ustam.

Arka yüzeyde içbükeylik olan kiridashiler gördüm fakat kesici ağızda da içbükey olduğunu ilk kez duyuyorum. Ama elde benim içbükeyliği vermem biraz zor görünüyor. Zira içbükeylik için ortalama 20 25 cm civarı tekerler gerekli diye hatırlıyorum. Ama bir daha bu işe girişirsem kesinlikle aklımda olacaktır Şeref ustam. :2up

Mustafa eline sağlık.
Yanlız birşeyi farkettim. Sanki bıçakta normal bir namlu olacakmış da kırılmış falanda kiridashiye çevrilmiş havası var.
Bu sap formuyla bir bıçak denemesi yap bence.  :)

Sağ olasın Mehmet hocam. Aslında namlu değil de sap çok değişikliğe gitti. Ağız kesitinin tam kopyasını uygulayıp bir çeşit dörtgen formunda yapacaktım. Fakat sonra tutuşta hiç ergonomik gelmedi. Elime uygun forma getirene kadar eğeleye eğeleye bu şekle getirdim.

Aslında sap formunu da böyle yapmayacaktım fakat kardeşim "Bu bıçakta şöyle şekilli bir sap yap, biraz geometrisi olsun" deyince biraz kendimi zorladım. Beğenmene sevindim hocam, benim de aklımdan şöyle ince namlulu bir bıçağa gider gibi geçiyor.

Eline sağlık Mustafa çok güzel temiz bir iş olmuş  :2up
Kabza formu Dela ustanında dediği gibi bıçak olarak denenebilir zarif bir yapıda olmuş çok hoşuma gitti.
Standart bir kiridashi görmediğime sevindim  :)

Yasin hocam sağ olasın. Aslında bir kaç kusuru var öyle çok temiz değil ama çok teşekkür ederim. ^-^

Kabzayı kesinlikle ince bir namluda deneme fikrim vardı, sizin güzel sözlerinizle daha da bir şevklendim. Bakalım onu ne zaman çıkarırız fırından bu üretim hızıyla, göreceğiz. :D

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 04 Ocak 2023, 10:10:49 »
Ne zaman çıktığının hiç önemi yok. Serbest zamanlarını böyle güzel değerlendirmen zaten en önemlisi. Eğer müsaden olursa bu kabza formunu alıp bir kaç bıçak çizimi yapmak isterim senin için.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #7 : 04 Ocak 2023, 10:37:29 »
Ne zaman çıktığının hiç önemi yok. Serbest zamanlarını böyle güzel değerlendirmen zaten en önemlisi. Eğer müsaden olursa bu kabza formunu alıp bir kaç bıçak çizimi yapmak isterim senin için.

Ne müsadesi Yasin hocam, sevinirim bile. Sabırsızlıkla bekliyorum. :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #8 : 04 Ocak 2023, 10:47:08 »
Hızlıca şöyle bi çizim yaptım epeydir bişeyler karalamıyorum idare et  :))
3 farklı açıdan çizmeye çalıştım

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 04 Ocak 2023, 10:58:35 »
Bu biraz daha gösterişli

dela

• *
  • 2182
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #10 : 04 Ocak 2023, 11:21:58 »
Bu biraz daha gösterişli
Sırtta oluşan S çizgisi kabza sırtında oluşan düzlük nedeniyle bozuluyor.  ;)

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #11 : 04 Ocak 2023, 11:48:10 »
Yasin hocam senin idare et dediğini benim çizmem imkansız sayılır. :))

Alttakinde Mehmet hocamın dediği gibi bir durum var, onu da sırtı daha yuvarlayarak çözebiliriz.

Üstteki çizim daha hoşuma gitti yalnız. Hele bıçağın profilden görünüşü gayet çekici. :2up
Yuvarlak hatlı bir namlu bitirişi de fena durmaz gibi.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 04 Ocak 2023, 13:38:00 »
Kiridashideki kabzanın birebir aynısını al namluya ne koyarsan koy  :))
Kabza kesinlikle bıçak olarakda değerlendirilmesi gereken bir form.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #13 : 04 Ocak 2023, 15:11:48 »
 :)) :))

Yasin hocam senin kabza formlarını beğenen birisi olarak bunu senden duymak inan çok motive edici ve sevindirici.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #14 : 05 Ocak 2023, 16:03:03 »
Bu biraz daha gösterişli

Bu iyimiş, namlu uzatılıp iyi bir fileto bıçağı da çıkar bu tasarımdan.

Mustafa içbükeyi taş motorunda da yapabilirsin.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #15 : 05 Ocak 2023, 16:26:31 »
Şeref ustam taş motoru vardı eskiden kardeşimin dükkanında, şimdi maalesef yok. Komşularında bile yok. :)

Şayet bant zımparayı bitirirsek daha önce forumda okuduğum gibi, dayama tablasını büyük bir tekerin parçası gibi oval yapıda yaparak bir kaç içbükey ağız denemesi yapasım var. Becerebilirsem tabi. :) Hatta tahrik tekerim yanlış hatırlamıyorsam 20 cm çapındaydı, yeterli gelirse onunla da denerim bir şeyler.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #16 : 05 Ocak 2023, 21:43:12 »
aletin ergonomisi biraz amacından uzak gibi geldi bana. yani mesela deri veya başka bir şey kesmek için tutuş, duruş, açı gibi durumları hayal ettim. biraz kullanımı zor gibi geldi. acaba gerçekten öyle mi? yoksa yanılıyor muyum? sahibi ne der? selamlar

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #17 : 06 Ocak 2023, 09:38:49 »
Selamlar Selçuk hocam. Tutuşta kavrama açısından sorun yok. Sapı taktıktan sonra bir şeyler kesmeyi denemedim ama elimde kavrayarak tutuş pozisyonlarını denedim. Bir ağaç yontsam, bir deri inceltsem yahut kessem nasıl durur elimde diye, rahatsız etmedi. Aletin sahibi de benim, büyük ellerim olduğunu da belirteyim. Sadece kalem gibi tutarak hassas kesme işlerinde bir yerden sonra yorar gibi geliyor ama zaten 7/24 deri işleyecek birisi de değilim. :)

Sapın uç kısmının taşlama hattına yakınlığı dolayısıyla bileme işleminde biraz serbest olamadım sadece, onu da farklı şekillerde tutup bileyerek çözdüm. Bakalım gerçekten kullanımda zorluk çıkarır mı, zaman gösterecek.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #18 : 06 Ocak 2023, 21:58:14 »
peki, güle güle kullanın. tekrar elinize sağlık.

MustafaV

• 794
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #19 : 09 Ocak 2023, 10:07:51 »
peki, güle güle kullanın. tekrar elinize sağlık.

Çok teşekkürler hocam. ^-^