Bıçağa geçmeden yeni yılımız hepimize sağlık, mutluluk ve bol üretim getirsin diyerek konuya başlıyorum.
Bitirdiğim 3. bıçağımla karşınızdayım. Bitirdiğim 3. fakat bundan önce başlayıp arada bekleyen 2 adet daha bıçağım var. Bakalım onlara sıra ne zaman gelir.
Önceki konumdaki zeytin saplı bıçağın hammaddesi olan eğenin diğer tarafı sanıyorum. Üretim hızım hoşuma gitmezken kiridashi gibi görece kolay (!) bir formda bıçak yapayım da şu miskinliği üstümden atayım diyordum. Bu parçayı önce abuk subuk bir forma sokmuşum, keserek biçerek, yarı yolda şeklini değiştirerek en son bu hâle getirdim.
Kaba şekillendirme harici bütün işlerini eğe ile yaptım. Sapın şekillendirmesi de bıçakla yontma sonrası yine eğe marifeti. Ortalama bi 4 haftanın hafta sonlarını harcadım diyebilirim. Sapın namlu tarafını, tam kıç tarafının bir kopyası şeklinde planlamıştım ama elimden çıkan şekil bu oldu. Namlu perdahı 1500 kumda bitirildi, sapınki 1000 kumda bırakılıp sonlandırması Sefa hocamın formülüyle yapıldı. Namluda perdah hataları var, iş bitiminde bant sarıp tahta ile mengeneye sabitlemiş olmama rağmen sanırım arada kalan bir çapak iz yapmış, sapın montajından sonra da perdah işi en temiz bu şekilde oldu. Kusuruyla kabul ettik artık.
Daha da verilebilecek detay yok zaten. Buyurun teknik detaylar ve fotoğraflar:
Çelik: Hurda Eğe
Sap: Ceviz
Pim: 3 mm Pirinç
Kabza Cilası: Sefa hocamın formülü uygulandı.
Isıl İşlem: W1 olduğu düşünülerek tabloya göre
Menevişleme: 300 C~ renk gözlemlenerek propan ocağında. Bekletme yapılmadı, renge ulaşılınca direkt soğutuldu.
Menevişlemede en uçtaki kesitin çok ince olmasından dolayı renk değişimini hemen fark edemedim. Pirinç testinden tamamı sorunsuz geçti ama uçta 1-2 mm lik kısımda hafif eğilmeler oluyor.














