Bıçak Sanatı - Forum

Tren rayından bıçak

Yasin cengiz

• **
  • 103
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
Ynt: Tren rayından bıçak
« Yanıtla #20 : 26 Ağustos 2022, 17:58:02 »
Isıl işlemde lazım olacak. Buraya bir bak derim.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=492.0
teşekkür ederim mehmet hocam bu konuları defalarca okudum ama defalarca okumakta yine yarar görüyorum ışıl işlemi kömür ocağında benim muhteşem karışımla yapıcam. Muhteşem dediğime bakmayın evde acımış zeytinyağı vardı onu kanola yağı birde ayçiçek yağını karıştırdım onu kullanıyorum. Karıştırmamın sebebide yağ miktarını artırmak için allahın izniyle  kazasız belasız bi ışıl işlem olur inşallah  :) :)
Saygılar hocam
Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #21 : 29 Ağustos 2022, 21:48:47 »
Yasin öncelikle tebrikler
Güzel bir konu açmışsın ve güzel bir şekilde ilerliyor.

Forumlar büyür, gelişir ve bilgi doygunluğundan dolayı duraklar.
Bu forumu canlı tutacak konular artık bu tarz konular olacak. Bu bağlamda teşekkürlerimi iletiyorum.

Ben bıçağın namlusunu deri bıçağına göre çok ağır buldum. Her zaman şunu söylüyorum; müşterinin tasarım konusunda bilgi yoksunu olduğunu unutmayın, tasarımı müşteriye bırakmayın.

Deri bıçağı küçük sapla olur ama büyük namluyla olmaz. Ve bu malzemenin kalınlığı da öyle 4-5mm olmaz. 3ü geçmemek lazım.

Hatta mümkünse tam taşlama hattı çok kullanışlı olur. Namlu olabildiğince hafif olacak. İnce namlu Isıl işlemde de kolaylıktır. Çarpılmadan korkuyorsan iki yanağı da eşit ısıtmaya çalış.

Normalizasyonda düşündüğün olaylar çok mantıklı. 

Kolaylıklar dilerim. Takipteyiz

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #22 : 30 Ağustos 2022, 02:07:59 »
Yasin öncelikle tebrikler
Güzel bir konu açmışsın ve güzel bir şekilde ilerliyor.

Forumlar büyür, gelişir ve bilgi doygunluğundan dolayı duraklar.
Bu forumu canlı tutacak konular artık bu tarz konular olacak. Bu bağlamda teşekkürlerimi iletiyorum.

Ben bıçağın namlusunu deri bıçağına göre çok ağır buldum. Her zaman şunu söylüyorum; müşterinin tasarım konusunda bilgi yoksunu olduğunu unutmayın, tasarımı müşteriye bırakmayın.

Deri bıçağı küçük sapla olur ama büyük namluyla olmaz. Ve bu malzemenin kalınlığı da öyle 4-5mm olmaz. 3ü geçmemek lazım.

Hatta mümkünse tam taşlama hattı çok kullanışlı olur. Namlu olabildiğince hafif olacak. İnce namlu Isıl işlemde de kolaylıktır. Çarpılmadan korkuyorsan iki yanağı da eşit ısıtmaya çalış.

Normalizasyonda düşündüğün olaylar çok mantıklı. 

Kolaylıklar dilerim. Takipteyiz
konuyu beğenmenize sevindim şeref ustam forum içinde faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana

Önerilerinizde haklısınız bende sizin gibi namlunun büyük olduğunu düşünüyorum ısrarla küçük olması gerektiğini söyledim ama sanırım ekmek bıçağı ve kelle bıçağı olarakta kullanılıcak sonrada yüzmede belki temizlikte yaptırırlar  😂
Kalınlık konusundada kalın oldu haklısınız aslında bir arkadaş vasıtasıyla taşlama yaptırıcaktım ama o iş olmadı artık döverek filan biraz daha inceltirim olmadı kendim taşlarım

Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #23 : 01 Eylül 2022, 12:06:06 »
Tekrar merhaba değerli ustalarım forumdaşlarım geceleri çalıştığım için sabahları yorgun olmadığım zaman bıçakla ilgileniyorum o yüzden şimdilik bir gelişme yok ama aklıma takılan bir hususu sizlere sormak istedim normalizasyon sırasında yamulma olursa normalizasyon başarısız mı oluyor yoksa sıcaklık meneviş sıcaklıklarına yani 230 derece civarına filan indiğinde hafif hafif düzeltmek mi gerekiyor  O:-.
Saygılar

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #24 : 01 Eylül 2022, 13:16:38 »
Tekrar merhaba değerli ustalarım forumdaşlarım geceleri çalıştığım için sabahları yorgun olmadığım zaman bıçakla ilgileniyorum o yüzden şimdilik bir gelişme yok ama aklıma takılan bir hususu sizlere sormak istedim normalizasyon sırasında yamulma olursa normalizasyon başarısız mı oluyor yoksa sıcaklık meneviş sıcaklıklarına yani 230 derece civarına filan indiğinde hafif hafif düzeltmek mi gerekiyor  O:-.
Saygılar

Normalde normalizasyon aşamasında yamulma olmaması lazım. Kullanıcı hatasından meydana gelir. Tecrübemden üç sebebi var.

Birincisi, ısınmada sağ ve sol yüzeylerin ısı farkı. Propan ocakta alevin tek yüze vurması.

İkincisi, Normalizasyon için bıçağın mermer, demir gibi  soğuk yüzeye bırakılması. Çabuk soğuyan  taraftan, geç soğuyan  tarafa doğru yamulma olması. Bunun içinde profilin deliğinden bir telle asmak gerekiyor. Gizli kuyrukta ise kuyruğun bir kısmını toprağa veya başka birşeye saplayıp dik durmasını sağlamak gerekiyor.

Üçüncüsü, birden fazla profili birbirine çok yakın yanyana soğumaya bırakmak.

Ne kadar çok normalizasyon, o kadar iyi kuralı nedeniyle meneviş sıcaklığına gelmeyi beklemeden düzeltir, soğutur ve bir tane daha yaparsınız.
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2022, 13:38:33 Gönderen: dela »

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #25 : 01 Eylül 2022, 13:33:55 »
Mehmet hocam çok güzel özetlemiş.
Ben genel olarak ısıl işlemler için bir tavsiye vermek istiyorum; bıçağı propan ocakta yan yatırmayın, her zaman sırt üstü dikmeye çalışın, yanına parça koyabilirsiniz ya da bir iki parça ateş tuğlası ayarlamayla halledilebilir.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #26 : 01 Eylül 2022, 18:13:44 »
Saygılar

Normalde normalizasyon aşamasında yamulma olmaması lazım. Kullanıcı hatasından meydana gelir. Tecrübemden üç sebebi var.

Birincisi, ısınmada sağ ve sol yüzeylerin ısı farkı. Propan ocakta alevin tek yüze vurması.

İkincisi, Normalizasyon için bıçağın mermer, demir gibi  soğuk yüzeye bırakılması. Çabuk soğuyan  taraftan, geç soğuyan  tarafa doğru yamulma olması. Bunun içinde profilin deliğinden bir telle asmak gerekiyor. Gizli kuyrukta ise kuyruğun bir kısmını toprağa veya başka birşeye saplayıp dik durmasını sağlamak gerekiyor.

Üçüncüsü, birden fazla profili birbirine çok yakın yanyana soğumaya bırakmak.

Ne kadar çok normalizasyon, o kadar iyi kuralı nedeniyle meneviş sıcaklığına gelmeyi beklemeden düzeltir, soğutur ve bir tane daha yaparsınız.
mehmet hocam kömür ocağı kullanıyorum ocak çok dengeli ısıtma yapabiliyo  umarım yamulma olmaz teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2022, 18:16:35 Gönderen: Yasin cengiz »

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #27 : 01 Eylül 2022, 18:15:14 »
Mehmet hocam çok güzel özetlemiş.
Ben genel olarak ısıl işlemler için bir tavsiye vermek istiyorum; bıçağı propan ocakta yan yatırmayın, her zaman sırt üstü dikmeye çalışın, yanına parça koyabilirsiniz ya da bir iki parça ateş tuğlası ayarlamayla halledilebilir.
şeref ustam kömür ocağı kullanıyorum tabi sırt üzeri yatırıyorum umarım yamulma olmaz teşekkirler

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #28 : 01 Eylül 2022, 20:11:21 »
Konu iyice güzelleşiyor.

Ben kömür ocağında ısıl işlemi çok az yaptığımdan kendi tecrübelerimi kayda değer bulmuyorum ama bu konuda çalışmaları olan arkadaşlar tecrübelerini bizimle paylaşırlar umarım. Yasin sen de ısıl işlem maceranı yazarsan konu pek güzel ilerleyecek.

Her iletide sizden sonra bu konuyu okuyup bir şeyler üretmeye çalışacak olan arkadaş için tecrübeler ve uyarılar bırakmayı ihmal etmeyiniz.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #29 : 01 Eylül 2022, 20:42:45 »
Konu iyice güzelleşiyor.

Ben kömür ocağında ısıl işlemi çok az yaptığımdan kendi tecrübelerimi kayda değer bulmuyorum ama bu konuda çalışmaları olan arkadaşlar tecrübelerini bizimle paylaşırlar umarım. Yasin sen de ısıl işlem maceranı yazarsan konu pek güzel ilerleyecek.

Her iletide sizden sonra bu konuyu okuyup bir şeyler üretmeye çalışacak olan arkadaş için tecrübeler ve uyarılar bırakmayı ihmal etmeyiniz.
elimden geldiğince fotoğraflamaya ve süreci aktarmaya çalışıcam şeref ustam. Propan ocak ışıl işlem için daha iyi bir seçenek ama gerek maliyeti gerekse tüp fiyatları şuan bunu cazip kılmıyor diyebilirim en azından benim adıma
Kömür ocağında bşraz tecrübem var aslında ama hala şöyle şöyle olur dediğim bir standart otuturamadım oturmasıda daha çok zaman sürer gibi geliyor şeref ustam
Şimdiye kadar en başarısız olduğum konu malesef estetik dövme çalışınca ve elde bant zımpara makinesi olmayınca birde belki gerçek bir örsüm olmayışından  sanırım böyle oluyor ;D ama daire testereden yaptığım bir bıçak estetik olarak gayet başarılı olmuştu sanırım dövme yapmadığım için daha kusursuz. Oldu şuraya bi iki fotoğrafını koymaya çalışayım daire testereden yaptığım bıçağın umarım beğenirsiniz
Perdahı yetersiz bulup tekrar perdah yapmıştım çelikte gayet güzel sertlik almıştı taşta bilemekte zorlanmıştım

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #30 : 01 Eylül 2022, 21:29:24 »
Bu bıçağı mercek altında başlığında değerlendirmek gerekir.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #31 : 01 Eylül 2022, 23:50:18 »
Bu bıçağı mercek altında başlığında değerlendirmek gerekir.
çok fazla eksiği var zaten şeref ustam artık başka bıçakları değerlendiririz : :D

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #32 : 01 Eylül 2022, 23:56:42 »
Burada bazı şeylerin üzerinden geçmek lazım. Bıçakta estetiği etkileyen birçok etken var. En başta bıçağın formu. Kültürel estetik anlayışı falan. Kullanılan malzemenin güzelliği, işçilik temizliği falan da işin kozmetik yanı gibi.
Önemli olan eldeki imkanlar içinde estetiği yakalamak.

Rahmetli Aşık Veysel için söylerler. Nota aralığı dar diye. Aşık kendi ses aralığı içinde yapmış bütün bestelerini ve iyi de yapmış. Zorlasaymış belki de bugün hala dinliyor olmazdık.

Ama taşlama hattı düzgünlüğü, taşlama eşiği, pim deliklerinin patlaması, pim deliklerinin yerlerinin planlaması, Bıçağın formu, namlu ve kabzanın uyumu gibi konular her türlü teknik imkanla elimizde.

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #33 : 02 Eylül 2022, 05:35:30 »
Burada bazı şeylerin üzerinden geçmek lazım. Bıçakta estetiği etkileyen birçok etken var. En başta bıçağın formu. Kültürel estetik anlayışı falan. Kullanılan malzemenin güzelliği, işçilik temizliği falan da işin kozmetik yanı gibi.
Önemli olan eldeki imkanlar içinde estetiği yakalamak.

Rahmetli Aşık Veysel için söylerler. Nota aralığı dar diye. Aşık kendi ses aralığı içinde yapmış bütün bestelerini ve iyi de yapmış. Zorlasaymış belki de bugün hala dinliyor olmazdık.

Ama taşlama hattı düzgünlüğü, taşlama eşiği, pim deliklerinin patlaması, pim deliklerinin yerlerinin planlaması, Bıçağın formu, namlu ve kabzanın uyumu gibi konular her türlü teknik imkanla elimizde.
mehmet hocam taşlama hattı ve eşiği konusunda çok eksiğim var sanırım.  Bant zımpara makinam yok eğe rampasıda kullanmıyorum kabasını taşlama ile açıp eğe ile düzeltmesini yapıyorum çok düzgün bi yüzey elde ediyorum ama taşlama eşiği ve hattı belli olmuyor

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #34 : 04 Eylül 2022, 06:36:34 »
Herkeze tekrar merhaba dün sabah profile son şeklini verdim sayılır bi iki sonra düzelticeğim eğe işi kaldı. Daha sonra pim deliklerini açmak için işaretlme yaptım 3mm lik matkapla delmeye çalıştım ama delemedim bir iki talaş kaldırdıktan sonra ilerleme olmadı daha donra başka bir kör ucu bileyip denedim ilerleme göremedim neyse ağız açmaya geçeyim bağri dedim taşlamayla kabasını alıp eğeyle düzelticektim bu arada eğe çeliği peynir gibi götürüyor delememiş olmama şaşırdım taşlamayla birz kabasını aldım daha sonra ağızda bırakmak istediğim kalınlığı hata olmaması için eğeyle eğeleyerek ayarladım sonrada taşlamayla biraz daha taşlayıp eğeyle devam edicem

Ha bu arada yuvarlak eğeyle taşlma eşiğini yapmaya çalışıcam lama eğeylede düzlemesini yaparım daha önceki bıçaklarımda hiç taşlama eşiği denememiştim sanırım yeni bi şeyler deneme vaktim geldi

Her aşamasını fotoğraflayamadım malesef bu yaşta unutkanlık başladı galiba   :D :D
Herkeze kolaylıklar dilerim

Saygılar

« Son Düzenleme: 04 Eylül 2022, 06:38:29 Gönderen: Yasin cengiz »

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #35 : 04 Eylül 2022, 21:16:09 »
Matkap işi için bir kaç öneri;
Çeliğin sertliği tabi ki en önemli faktör.
Ama normal HSS’nin yapamadığını paslanmaz delen uçlar yapabiliyor.
MTE şahsen kullandığım en iyi marka.
Normal HSS’si ile dahi paslanmazı delebilirsiniz.

Not: paslanmazlar bizim kullandığımız yumuşak (su verilmemiş) çelikten daha serttir.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #36 : 04 Eylül 2022, 21:44:06 »
Delemediğin profili, eğenin peynir gibi yemesine ben de şaşırdım.  ::)

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #37 : 04 Eylül 2022, 22:37:55 »
Delemediğin profili, eğenin peynir gibi yemesine ben de şaşırdım.  ::)
hocam aklımda bi iki yol var onları deneyicem en kötü sıcak zımbayla delerim  :D :D

Yasin cengiz

• **
  • 103
« Yanıtla #38 : 04 Eylül 2022, 22:40:51 »
Matkap işi için bir kaç öneri;
Çeliğin sertliği tabi ki en önemli faktör.
Ama normal HSS’nin yapamadığını paslanmaz delen uçlar yapabiliyor.
MTE şahsen kullandığım en iyi marka.
Normal HSS’si ile dahi paslanmazı delebilirsiniz.

Not: paslanmazlar bizim kullandığımız yumuşak (su verilmemiş) çelikten daha serttir.
öneri için teşekkürler şeref ustam mte nin altın serisini bende biliyorum ama elimde şuan yok delemessem tedarik edebilirim birde soğuk demirciler makine kimya diye bir markadan bahsediyorlar sanırım mte demek istiyorlar

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #39 : 05 Eylül 2022, 13:09:55 »
Bizim ustalar Makine Kimya ile Makina Takımı sıkça karıştırır. Altın seriyi kullanmadım ama çok sıkı bir ürüne benziyor. Bizim atölyelere böyle takımlar kesinlikle gerekli.