Bıçak Sanatı - Forum

Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: Bu bıçağı kırmama yardım eder misiniz?
« Yanıtla #40 : 29 Temmuz 2011, 20:28:49 »
bıçağın ucunu ağaca saplayıp kanıttırmak çok iyi bir test ama beton biriket ve varile saldırmak çok amaç dışı 
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #41 : 29 Temmuz 2011, 20:37:34 »
Test listesi aklıma bu sene seyretttiğim bir dizinin sahnesini hatırlattı: huysuz ihtiyar Ed Goodson 70 yaşına geldiğinden yeniden ehliyet testine çağrılır. İlk testte göz doktoru tabelasına uzaktan baktırırlar, sorarlar en üstte var diye. Cevap: "Sevişen iki sincap". Testi yapan adam "Dalga mı geçiyorsun?" diye sorunca Ed patlar: "Asıl sen dalga mı geçiyorsun? 50 yıldır araba kullanıyorum, yolda hiç dev E harfi görmedim, neyi test ediyorsun?"

Bu test kalemleri de test olarak çok birşey ifade etmeyebilir, ben başlığa bakarak sonuç almaktan çok bıçağı kırmaya çalışıyoruz diye düşünmüştüm.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #42 : 29 Temmuz 2011, 20:43:51 »
abartıya kaçmadan bilimsel bıçak testler artık Türkiyede de yapılmalı

ki takke düşsün kel görünsün
Yusuf BİÇER / Adana 1974

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #43 : 30 Temmuz 2011, 10:28:45 »
Şöğğğle çok güzel son model bir araba istiyorum herkezin özeneceği spor bir araba tek kapı olsun ibre 350 yi göstersin  üstü açılsın bazen formula 1 katılayım bazen arkadaşlarla araziye ava gidelim bazen bütün mahalleyi toplayıp pikniğe gidelim boş kalıncada şehirler arası nakliye yapayım. :D

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #44 : 30 Temmuz 2011, 10:46:27 »
Eleştirileri anlıyorum, katkıda bulunan herkese teşekkür ederim. Daha önce de yazdığım gibi, bıçağı kırmak gibi bir amacım yok. İlgi çekmek amacıyla bu başlığı seçtiğimi ilk mesajda yazmıştım. Benim derdim tam da bu tartışmanın gidişatı doğrultusunda belirlenecek bir test yöntemleri dizisini bu bıçaktan başlayarak, bıçağını böyle bir teste tabi tutmak isteyecek yerli üreticilere duyurmaktır.
Tüm bunları bıçakçılığın daha iyi tanınması, desteklenmesi ve üretilen ürünlerin kalitesinin daha da artmasına hizmet etmesi için yapmak istiyorum.
Sayın Emre bey, Eylem bey ve diğer arkadaşlar,
Rica etsem listenin içinden çoğunluğun mutabık kalacağı bir liste çıkartmama yardımcı olur musunuz?
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

« Yanıtla #45 : 05 Ağustos 2011, 00:06:05 »
Yazıyı sindirebilmek için defalarca okudum. Başka ülkelerde benzer testler var belki bunlardan da yaralanılabilir ama zaman içinde bu testler öyle ya da böyle ülkemizde de yapılacak.
Rc testi daha çok sert çeliklere uygulanır, Akın ın da söylediği gibi nesne yüzeyinden üç örnek yeterlidir ve bu ölçümlerin ortalaması alınır ( genellikle) ama sertlik testinin bıçaklar için uygulanacağı düşünülürse bu ortalama değer pek bir anlama ifade etmeyebilir. Şöyle ki, bir bıçağın her tarafı aynı sertleşmeyebilir. Bu kimi zaman kasıtlı yapılır kimi zaman da kontrolü sizde olmayan bazı etkenlerden ortaya çıkar ( su verme sırasında buhar tamponu, eşit daldırmama, daldırırken tereddüt vs) bu durumda sertlik testinin en önemli olduğu yer bizim için ağız kısmı olmalıdır. O zaman da bir başka sorun ortaya çıkar, bıçağın ağzı sert ama diğer tarafı yumuşak olursa örneğin bu bıçak yapmayı düşündüğünüz eğme testine dayanmayacaktır, oysa iyi kesen bir bıçaktan bahsedebiliriz.
Bu durumda işler biraz karmaşıklaşır. Her bıçağın ayrı tipi, amacı var olduğundan bana kalırsa eğme koşulları altında çalışmayacak bir bıçağı eğmeye zorlamanında bir anlamı olmayacaktır.
Kesme testi için bir parametre belirlenip ( halat kalas vs) uygulanabilir ve belkide bu konuda bir standarta kavuşuruz zaman içerisinde. Eğme testide belki aynı çelikten ve aynı koşullarda yapılmış ikinci bir bıçağa uygulanabilir ( belki daha az emek harcanmış bir bıçağa).
Sözü uzatmadan, bence tüm tipler için bir sertlik testi, kimi tipler için eğme testi. Hepsi için pirinç çubuk testi.  Bazı absürt tipler içinde eziyet testi yapılabilir ( bu konuya karşıyım aslında ama ilgi çekici olduğu kesin) bunun dışında yapılacak testler sizi biraz daha hassas değerlendirmeye götürür ki sonuçta neye yarar bilemem, sonuçta mikroişlemci yapmıyoruz.
Son olarak sertlik testinin ölçülebilir yöntemler içinde en pratik ve sorunsuz test olduğunu düşünüyorum, sertlik örneğin ölçüldü ve 61Hrc çıktı eğer bıçak kesmiyorsa veya çok çabuk köreliyorsa o zaman kesme açısında veya bilemede veya her ikisinde birden bir sorun olduğunu kolayca söylemek mümkün. Ardından gelecek kesme testleriylede bu konuda zaten bir fikrimiz olur.
Örnek bıçak için söylemek gerekirse, bıçak eğer iyi bir ısıl işlem görüp sertleştirildiyse ve örneğin sertlik 60 Hrc veya üzerindeyse ( çeliğinde 52100 olduğunu varsayıyorum) eğmeye kalkışmanın ne anlamı var, zaten hemen kırılacağını düşünüyorum.
Şimdilik bunları yazabildim, ama konuyu diri tutmakta yarar var, herkesin katkısı önemli. Yeni düşünceler çıkabilir bu konuda, ve büyük olasılıkla bu işi bu platformun yapması gerekecek gibi görünüyor.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #46 : 05 Ağustos 2011, 01:24:46 »
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim efendim. Ben, programımı ayarlayıp, sertlik ölçümü için randevu alacağım. Ancak bu esnada gelecek tüm katkıları bekliyorum. Şimdiden zaman ayıran herkese de teşekkür ederim.
Anlatmaya çalıştığım gibi, tek hedefim, bu forumun belirlediği bir testler dizisinin hayata geçtiğini görmek. Ve kullanıcı olarak çok daha iyi yerli bıçaklara ulaşmak.
Saygılarımla
Nef'i

Beyaz Kurt

• *
  • 3
  • Özcan
« Yanıtla #47 : 08 Ağustos 2011, 22:27:43 »
bence bıçağın amacına uygunluğunu test etmek gerekiyor

balık filetosu çıkarmak yapılmış bıçakla survival amaçlı yapılmış bıçaktan beklentilerimiz farklı olacağına göre testleri'de farklı olmalı

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #48 : 08 Ağustos 2011, 23:03:15 »
http://knifetests.com/

Bu linkteki vatandasa bicaklari hediye ediyorlar galiba
yaptigi testler ilgin bi o kadar da acimasiz :-[
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #49 : 08 Ağustos 2011, 23:15:36 »
Sayın İsmet Güney,
Bu grupla da yazışıyorum, onlar kendi standartlarını oluşturmuşlar ve internette aradığınızda ama doğru ama yanlış bu insanlarla buluşuyorsunuz.
Neden bu forum da bu konuda söz sahibi olmasın hatta daha da önemlisi Türk bıçakçılığına yeni standartlar katmasın?
Saygılarımla
Nef'i

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #50 : 08 Ağustos 2011, 23:26:41 »
Sayın İsmet Güney,
Bu grupla da yazışıyorum, onlar kendi standartlarını oluşturmuşlar ve internette aradığınızda ama doğru ama yanlış bu insanlarla buluşuyorsunuz.
Neden bu forum da bu konuda söz sahibi olmasın hatta daha da önemlisi Türk bıçakçılığına yeni standartlar katmasın?
Saygılarımla

soylediklerinize tamamen katiliyorum hatta yardimci olabilegim bir sey varsa onuda yaparim saygilar..
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

« Yanıtla #51 : 08 Ağustos 2011, 23:32:41 »
Kişisel düşüncem, Bu konuyu çok çetrefilli hale getirmeden detaylıca birbirine yakın türler için ayrı ayrı test normları ortaya koyalım.
Durukan Ustaylada biraraya geldiğimizde konuyu  biraz paylaşma fırsatımız oldu. Her bıçağın amacı ve nitelikleri farklı olduğundan bir kaç ana başlık altında test normları olmalı. Örneğin, mutfak bıçakları için ayrı Av bıçakları için ayrı taktik veya saha bıçakları için ayrı normlar olsa ve bu başlıklar altında konuyu ayrı ayrı tartışsak ve çok fazla uzatmadan konuyu netleştirsek nasıl olur.

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #52 : 09 Ağustos 2011, 10:11:50 »
Başlıklar fikri çok iyi :)
Peki, ilk etapta bu bıçakları bizzat üreten ustalarımıza sorsak, onlar ne tür testler uyguluyorlar?
Biz de o testlerin -eğer ihtiyaç varsa- üzerine ekler, grupları oluştururuz belki?
Saygılarımla
Nef'i

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #53 : 09 Ağustos 2011, 10:42:41 »
Yeni aldığım veya yaptığım, doğada kullanacağım her bıçağa yaptığım testler hemen hemen aynı. Doğada o bıçakların başına gelebilecekleri test ediyorum. Abartılı testleri sevmiyorum. Doğal yöntemler daha inandırıcı ve daha eziyetsiz geliyor bana. Sıralama kendimce testin zorluk derecesine göre

1: Bıçağın ucunu kuvvetlice bir tahtaya saplayıp yanal zorluyorum. Tahadan bir parça kopartana kadar. Ve bunu sert bir ağaçta onlarca kez deniyorum.

2: Kurumuş en az bilek kalınlığında erik, mandalina, ayva gibi sert ağaçların dalını bıçağı vura vura kesiyorum. Aynı işlemi bıçağı dala yaslayıp üstten başka bir ahşapla vurarak dalı bölmeye çalışıyorum. Emre abinin mandalina dalında test ettiği bir bıçak vardı mesela.

3: Tavuk kemiklerini (pişmemiş) ahşap bir zeminde vurarak kesiyorum. Kırmış mı yoksa kesmiş mi diye bakıyorum. Bıçağın ağzını devamlı kontrol ediyorum.

4: Anten kablosu, içecek kutusu, konserve tenekesi gibi yumuşak metalleri kesiyorum. Bir çok defadan sonra ağızdaki durumu gözlemliyorum

5: Kabza ile namlu arasındaki bölgede bir zayıflık olup olmadığını kontrol etmek için bıçağına göre yanal zorluyorum. Örneğin bir av bıçağının namlusunu masaya sabitleyip sapına basıyorum. Beni tartması şart. En azından bana saldıran iki veya dört ayaklı vahşi bir hayvana bir kez saplayabilecek kadar sağlam olmalı.

Metal boru kesme, 45 derece açıyla bükme, tuğlayı taşı bıçağın ağız kısmıyla kesme gibi testler bana sadece fantezi geliyor. Sadece bir bıçakla birkaçkez doğada hayatta kalmaya çalışmış  biri olarak  böyle aksiyonlara hiç ihtiyaç duymadım. Bu knifetest gibi adamlar el yapımı bir bıçağın arkasındaki emeği bilmedikleri için istedikleri kadar hor davranabilirler. Ama bir bıçak için bir hafta eğe  bir hafta  zımpara yapmış biri olarak test kriterlerini seçerken daha insaflı olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Saygılar.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #54 : 09 Ağustos 2011, 10:49:41 »
Bu kadar uzun yazıp en önemli konuyu unutmak  :2up

Keskinlik testi pek yapmıyorum. Çünkü kolay körelen bıçak kolay bilenir, zor körelen zor. Bakımlarını doğru zamanda yaptığım sürece daima keskin bir bıçağa sahip olacağımı bildiğim için keskinlik testi yapmıyorum. Hatta bazen doğada daha kolay körelen dolayısıyla kolay bilenen bir bıçağa ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Çünkü istediğiniz an taşla,ağaç mantarıyla falan maksimum keskinliğe ulaşmak çok kolay oluyor.

Saygılar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #55 : 09 Ağustos 2011, 11:39:37 »
...
ağaç mantarıyla
...

"razor strop fungus"?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #56 : 09 Ağustos 2011, 11:57:03 »
;) Kırklareli taraflarında bulabilirsin sanırım Eylem abi. Kılağı almada mükemmel derecede işe yarıyor.

Dışı beyaz içi süngerimsi alt kısmı kahverengi olan ağaç mantarı diye tarif edebilirim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #57 : 09 Ağustos 2011, 12:11:17 »
Bi sürü yazı yazdım fakat yazdıklarım uçtu  :-[ Şimdi de üşendim bir daha yazmaya.
Kısaca:
Narin bıçaklar için
Pirinç testi,
Kesme testleri - Özellikle Deri, halat, karton gibi aşındırıcı tip malzemeler. Testi standartlaştırmak için kesilen malzeme hep aynı özellikte olur ve aynı miktar katmandan oluşur, örneğin 4 milimlik  deriden 5 kat 3 santim genişlikte bant. Bu tip bir test malzemesini kaç kere dilimleyebildiği aşınma direnci konusunda yi bilgi verebilir...
Hafif esneme testleri bıçağın tipine göre, örneğin fileto bıçağını ciddi bir esneme testine sokabilirsiniz, ancak bir usturanın hiç esneme gibi bir özelliği olması beklenmez. Bu durumda şu kıstas olabilir, 1 milimlik kalınlığı olan bıçağın 40-50 derece eğilebilmesi beklenirken 2 milimde bu belki 30, 3 milimde 15, 4 milimde 5 derece gibi bişeydir. Bunu her bıçak sanatçısı kendisine bir standart belirleyebilir, önemli olan ağzı iyi tuttuğu halde yanal zorlanmalarda hemen çıt diye gitmesin, mikro çatlak filan varsa müsteriden önce benim elimde kalsın mantığı...

Daha kalın, kamp bıçağı gibi bıçaklarda, yukardaki testlere ek olarak darbe testleri yapılmalı, kişisel olarak ben kuru mandalin dallarında test yapıyorum, bu malzemeyi doğrayan bir bıçağın her tür şeyi sorunsuz doğrayabileceğini düşünüyorum, müthiş sağlam ve sert yapılı, darbeyi emen bir yapısı var narenciye dallarının...

Bıçak tipleri sonsuz, bu yüzden standart tip testleri de sonsuz olmalı. Bu açıdan mesela Sefa ustamızın dediği gibi bazı kriterler belirlenir, kamp bıçağı ve benzerleri diye bir sürü bıçak tipi bu kriterin içine girer, bunlara yapılacak testler standartlaştırılabilir.
Akın'ın dediği gibi eğer bıçağın herhangi bir yerinden ölçüm yapabiliyorsan ağız ve sırt öçümü olarak ikili sertlik ölçümü de standartlaştırılabilir, tabii her bıçağa yapmak anlamsız olabilir, ama bir tür ve aynı yöntemle üretilen benzer bıçakların birisi için bu ölçüm yapılması diğerleri için de bir bilgi sayılır. Örneğin ben zamanında kamış bıçaklarımdan birisinde sertlik ölçümü yapmıştım (Sefa ustamız sağolsun), oran aldığım bilgi ile aynı şekilde ürettiğim bıçakların hemen hemen 62.5 HRC sertlikte olduğunu biliyorum...

Kipmen Sanat web sitesi

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
« Yanıtla #58 : 12 Ağustos 2011, 15:25:59 »
Katkılarınız için çok teşekkür ederim, öok iyi fikirler ve yöntemler birikmeye başladı sayenizde:)
Ben de bugün bıçağı KOSGEB'e teslim ettim; kabzadan itibaren, namluya en yakın ve mümkün olan en paralel yüzeyden 3lü ölçüm olacak şekilde HRC cinsinden sertlik değerini önümüzdeki hafta bildirecekler.
O noktadan sonra kararlaştıracağımız testleri uygulamaya başlayacağım.
Arz ederim.
Nef'i

yusuf biçer

• *
  • 1415
« Yanıtla #59 : 12 Ağustos 2011, 15:29:48 »
Sonuçları bekliyoruz
Yusuf BİÇER / Adana 1974