Bi sürü yazı yazdım fakat yazdıklarım uçtu

Şimdi de üşendim bir daha yazmaya.
Kısaca:
Narin bıçaklar için
Pirinç testi,
Kesme testleri - Özellikle Deri, halat, karton gibi aşındırıcı tip malzemeler. Testi standartlaştırmak için kesilen malzeme hep aynı özellikte olur ve aynı miktar katmandan oluşur, örneğin 4 milimlik deriden 5 kat 3 santim genişlikte bant. Bu tip bir test malzemesini kaç kere dilimleyebildiği aşınma direnci konusunda yi bilgi verebilir...
Hafif esneme testleri bıçağın tipine göre, örneğin fileto bıçağını ciddi bir esneme testine sokabilirsiniz, ancak bir usturanın hiç esneme gibi bir özelliği olması beklenmez. Bu durumda şu kıstas olabilir, 1 milimlik kalınlığı olan bıçağın 40-50 derece eğilebilmesi beklenirken 2 milimde bu belki 30, 3 milimde 15, 4 milimde 5 derece gibi bişeydir. Bunu her bıçak sanatçısı kendisine bir standart belirleyebilir, önemli olan ağzı iyi tuttuğu halde yanal zorlanmalarda hemen çıt diye gitmesin, mikro çatlak filan varsa müsteriden önce benim elimde kalsın mantığı...
Daha kalın, kamp bıçağı gibi bıçaklarda, yukardaki testlere ek olarak darbe testleri yapılmalı, kişisel olarak ben kuru mandalin dallarında test yapıyorum, bu malzemeyi doğrayan bir bıçağın her tür şeyi sorunsuz doğrayabileceğini düşünüyorum, müthiş sağlam ve sert yapılı, darbeyi emen bir yapısı var narenciye dallarının...
Bıçak tipleri sonsuz, bu yüzden standart tip testleri de sonsuz olmalı. Bu açıdan mesela Sefa ustamızın dediği gibi bazı kriterler belirlenir, kamp bıçağı ve benzerleri diye bir sürü bıçak tipi bu kriterin içine girer, bunlara yapılacak testler standartlaştırılabilir.
Akın'ın dediği gibi eğer bıçağın herhangi bir yerinden ölçüm yapabiliyorsan ağız ve sırt öçümü olarak ikili sertlik ölçümü de standartlaştırılabilir, tabii her bıçağa yapmak anlamsız olabilir, ama bir tür ve aynı yöntemle üretilen benzer bıçakların birisi için bu ölçüm yapılması diğerleri için de bir bilgi sayılır. Örneğin ben zamanında kamış bıçaklarımdan birisinde sertlik ölçümü yapmıştım (Sefa ustamız sağolsun), oran aldığım bilgi ile aynı şekilde ürettiğim bıçakların hemen hemen 62.5 HRC sertlikte olduğunu biliyorum...