Bıçak Sanatı - Forum

Sujihiki

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Sujihiki
« : 03 Haziran 2022, 15:45:04 »
Herkese sağlıklı günler dilerim umarım hepinizin sağlığı keyfi yerindedir  :)
Bu bıçağı yapma hikayemden kısaca bahsetmek istiyorum.
Aylar önce bir yanagiba macerasına atılmıştım..
Bıçağın kesim yönüne göre içerde kalan yüzünü düz şekilde yaptım. Bıçağı bileme aşamasına gelince yanagibanın düz görünen ama iç bükey taşlanmış olan yüzeyin keyfi değilde olmazsa olmaz birşey olduğunu anladım. (5 saat biley taşında bileme sonrasında anlaşılmıştır)
Dedim bu böyle olmayacak iyi kötü 5 saatin sonunda jilet kadar keskin bir bıçak oldu ama bıçağın sahibi tekrar bileme yapmak istese yapamayacaktı.
Gözü kararttım bant zımpara makinasının aynasına ahşap bir takoz yaptım dış bükey.
herşey harika gidiyodu resmen matematiksel hesaplar yapıp ayarlanmış gibi takozun şekli tam namlu genişliğine göre olmuştu.. derken bıçağın ağzı zımparaya daldı ve kesici ağızdan 2-3 mm kadar yedi. Epey ter döktüm geri toparlayabilir miyim diye ama beceremedim. Ağzı düzeltsem iç bükeyliği ayarlayamadım iç bükey kısmı düzeltirken bilerken taşa temas edecek düz kısmı yapamadım böyle böyle çeliği hiç ettim  :2up

Yanagiba yalan olunca onun yerine bu bıçağı yaptım. Sahibi sağolsun gerçekten çok anlayışlı şekilde davrandı. Bende elimden geldiğinin en iyisini yapmaya çalıştım. İçime sinen bir çalışma oldu umarım sizlerde beğenirsiniz  :)

2.5 mm 4116 Paslanmaz çelik
Abanoz ve ardaklı kayın ağacı kabza
Ceviz saya (Siyah deri boyası ile boyanmıştır)

Namlu boyu 26.6 cm
Namlu genişliği en geniş 3.7 cm
Taşlama hattı 1.6 cm
Toplam uzunluk 42.8 cm

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Sujihiki
« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2022, 15:58:39 »
Yasin hocam öncelikle hâl hatır sorman için teşekkürler. İyi diyelim, iyiliğimiz daim olsun. Umarım senin de sağlığın, sıhhatin, keyfin yerindedir.

İş içinse eline sağlık. Çok hoş bir görüntüsü var bıçağın. Ardaklı kayın da mükemmel olmuş kabzada. Koyu renkli saya ile bu sefer olmuş. Diğerlerinde saya çok sade, açık kalıyordu. Boyamayı sevmeyenler olabilir ama bence çok iyi. :2up

Hikayeyi okurken "Aha bozulan işten kurtulan, geri dönen bir bıçak mı geliyor" diye sevinirken başka bıçağa başladığını anlattığın kısımda içimde kaldı sevincim. Kurtarma operasyonundan başarılı çıkan işleri bi seviyorum. Güzel bir hikayesi oluyor o işin. Hem de emeğin boşa gitmediğini hissettiriyor. Bozulan işe sağlık olsun diyelim, güzel bir deneyim çıkmış en azından. Nice bozulmayan işlere imza atarsın İnşallah hocam.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 03 Haziran 2022, 17:00:05 »
Yazıyı okurken bir an sandım ki "bu da işte onun toparlanmış hali" diyeceksin. :2up Sahibi olarak bu sonucu gorsem ben de gayet mutlu ve anlayışlı olurdum heralde. Her zamanki gibi çok şık ve estetik olmuş hocam, eline sağlık. Peki bunda içbükey ağız var mı?

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2022, 17:10:41 »
Eline sağlık.
Temiz, uyumlu ve estetik bir çalışma olmuş.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2022, 18:41:10 »
Yasin hocam öncelikle hâl hatır sorman için teşekkürler. İyi diyelim, iyiliğimiz daim olsun. Umarım senin de sağlığın, sıhhatin, keyfin yerindedir.

İş içinse eline sağlık. Çok hoş bir görüntüsü var bıçağın. Ardaklı kayın da mükemmel olmuş kabzada. Koyu renkli saya ile bu sefer olmuş. Diğerlerinde saya çok sade, açık kalıyordu. Boyamayı sevmeyenler olabilir ama bence çok iyi. :2up

Hikayeyi okurken "Aha bozulan işten kurtulan, geri dönen bir bıçak mı geliyor" diye sevinirken başka bıçağa başladığını anlattığın kısımda içimde kaldı sevincim. Kurtarma operasyonundan başarılı çıkan işleri bi seviyorum. Güzel bir hikayesi oluyor o işin. Hem de emeğin boşa gitmediğini hissettiriyor. Bozulan işe sağlık olsun diyelim, güzel bir deneyim çıkmış en azından. Nice bozulmayan işlere imza atarsın İnşallah hocam.
İyiyim çok şükür Allah bu günlerimizi aratmasın  :) Beğenmene çok sevindim  O:-)
Saya en azından genel olarak bütünlük sağladı diye düşünüyorum imkan olsada sayayı komple abanoz yapabilsek  8)
Geri dönüş sağlayamadım bozulan bıçaktan  :-[ Kestiğim çeliklerin artık parçalarını koyduğum bir kap var onun içinde ışıl ışıl parlıyor  :))
Kesinlikle sağlam bir deneyim oldu bundan sonra yanagiba gibi iç bükey bıçaklardan uzak durmam gerektiğini öğrendim  :)

Yazıyı okurken bir an sandım ki "bu da işte onun toparlanmış hali" diyeceksin. :2up Sahibi olarak bu sonucu gorsem ben de gayet mutlu ve anlayışlı olurdum heralde. Her zamanki gibi çok şık ve estetik olmuş hocam, eline sağlık. Peki bunda içbükey ağız var mı?
Teşekkür ederim beğenmenize sevindim  :)
Bunda iç bükey ağız yok iki tarafta aynı şekilde 1.6 cm civarında taşlama yaptım.
Eline sağlık.
Temiz, uyumlu ve estetik bir çalışma olmuş.
Teşekkür ederim Mehmet ustam beğenmenize sevindim  :)

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #5 : 03 Haziran 2022, 22:23:11 »
Ellerine sağlık ustam şahane olmuş Öncekini merak ettim görürmüyüz ilerde :)
Gendarmerie Special Operation...

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #6 : 04 Haziran 2022, 01:45:45 »
Teşekkür ederim Şaban ustam  :)
Önceki standart yanagiba formundaydı çöp oldu artık bi daha da bulaşmam o işlere   :D

« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2022, 22:36:57 »
Yasin, Yanagiba ya üzüldüm gerçekten, çok dikkat gerektiren ve aslında zor bir form. Zaman zaman Yanagiba yapanlar denk geliyor, görüyorum ama bir çoğu gerçek form ve geometriden çok çok uzak. Bir dahaki sefere denersin ve bence sen başarılı olursun hiç kuşkum yok. Sonuç olarak son biten de gayet güzel bir form ve işçilikte, ellerin kolların dert görmesin. Ayrıca eklemek isterim, çok kısa zaman içerisinde, gerek tarz gerek işçilik olarak çok iyi bir noktaya gelen işlere imza atıyorsun, hem şaşırtıcı hem de çok sevindirici bir durum bu. Gerçekten çok tebrik ediyorum  :2up :2up :2up

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #8 : 06 Haziran 2022, 02:05:26 »
Sefa ustam sizden böyle bir yorum almak beni mutlu etti çok teşekkür ederim  :)
Bende gerçek bir yanagiba olsun çok istemiştim ama kısmet değilmiş  :(
Bir daha denemek için kırılan öz güvenimi onarmam gerekecek, uzun bir süre yanagiba formuna elimi sürmem gibi geliyor :D

Güzel yorumunuz için tekrardan teşekkür ederim  O:-)

Ersin erbil

• *
  • 48
  • Meslek: CNC isleme CMM ölçüm tezgahları
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 06 Haziran 2022, 08:45:28 »
elinize sağlık yasin bey böylede güzel olmuş

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 07 Haziran 2022, 00:23:09 »
Teşekkür ederim  :)

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #11 : 07 Haziran 2022, 23:04:39 »
Yasin eline sağlık, çok iyi işler çıkarıyorsun.

Tek ağızlı bir ürün yapmak zor değil, alışkanlık istiyor.

Bu alışkanlık; yüzey düzeltme elemanlarıdır.
Bu elemanlar satıh taşlamalı bant zımpara olur, geniş yüzeyli elmas taşlar olur vs.
Bunun yanında düşük devirli motora bağlanmış bir köstüre taşı düzeneği içbükey işler için çok iyidir.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2022, 01:12:27 »
Teşekkür ederim Şeref ustam beğenmene sevindim  :)
Doğru söylüyorsun ustam gerekli alet edevat olursa deneye deneye yapılabilecek şeyler aslında. Ben kendimce bir çözüm olarak takoz yaptım iyide iş görüyordu ama el becerim yeterli gelmedi. Üzerine düşülürse yapılabilir diye düşünüyorum bende. Tavsiyelerin için teşekkür ederim  :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 09 Haziran 2022, 08:27:49 »
Yasin Ustam ellerine sağlık. Bu tarz gelenekli eserlerde bilgim olmadığı için form malzeme hususunda yorum yapamayacağım. Ancak işçilik renk seçimleri çok çok güzel. Ellerine sağlık.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #14 : 11 Haziran 2022, 01:44:06 »
Teşekkür ederim Atik ustam beğenmenize çok sevindim  :)
Bu tarz bir bıçak görmüştüm internette göz kararı kendi çizimimle oluşturdum şablonu. Özel bir formu varsa bende bilmiyorum  :D
Bıçağın ismini bıçağı yaptıktan sonra öğrendim öyle söyleyeyim  :)