Bıçak Sanatı - Forum

fileto ve soyma bıçakları

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
fileto ve soyma bıçakları
« : 18 Nisan 2022, 20:15:11 »
Herkese hayırlı ramazanlar sağlıklı günler dilerim. Umarım herkesin sağlığı keyfi yerindedir  :)
2 tane fileto 2 tane ufak soyma bıçağı (paring knife) çalıştım.
Keyifli bir çalışma oldu özellikle ufak bıçaklar çok kullanışlı oldu. Ev hanımları bu tarz küçük bıçaklarla her işlerini halletmeye alışmışlar  :D
2.5 mm kalınlığında 4116 paslanmaz çelik
Kabzada Kompakt balçak, pirinç liner ve ceviz
Sayada ceviz ce pirinç pim kullandım.

Filetoların namlu boyu 24 cm kabzaları 14 cm
Ufak bıçakların namlu boyu 8 cm sanırım kabzalarıda 11-12 cm civarında

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: fileto ve soyma bıçakları
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2022, 20:40:52 »
Yasin hocam eline sağlık.
Hepsi çok güzel olmuşlar.
Çelikte, günümüz mutfak bıçağı trendini yakalamışsın.  :)
Yalnız bir tiyo. Bizim kadınlarımız biberi falan havada baş parmağını kese kese doğramayı sever. Uzun rikasso sevdiği birşey değildir.  ;)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2022, 21:00:21 »
Yasin hocam eline sağlık.
Hepsi çok güzel olmuşlar.
Çelikte, günümüz mutfak bıçağı trendini yakalamışsın.  :)
Yalnız bir tiyo. Bizim kadınlarımız biberi falan havada baş parmağını kese kese doğramayı sever. Uzun rikasso sevdiği birşey değildir.  ;)
Teşekkür ederim Mehmet ustam  :)
Sahipleri gerçek birer şef olunca karbon çeliğine ikna edemedim yoksa bana kalsa ben her türlü karbon çeliğinde mutfak bıçağı yaparım  :D
Kesinlikle çok güzel bir noktaya değindiniz ustam. Havada kesim yaparken biraz zorluyor kabza formu ve ricasso birde jilet gibi keskin olunca havada parmak kesmeye birebir Allah korusun.
iki tane daha yapacağım onların ricassoyu çok kısa tutmayı düşünüyorum. Ama nasıl daha az keskin yapacağımı bulamadım  8)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2022, 09:08:28 »
Yasin hocam eline sağlık. Bu kabza formunu epey kullanıyorsun, senin tarzın oldu diyebiliriz sanırım. Gördüğüm yerde bilirim artık senin bıçaklarını.

Küçük olanların (özellikle elinde fotoğrafladığın) sırt kısmında hafif yukarı doğru bir eğim var gibi gözüm beni yanıltmıyorsa.  Çok hoş geldi gözüme bu da.

Fileto bıçakları yine özel iş bıçağı da, diğer küçükler herkesin mutfağında isteyeceği türden işler olmuşlar, eline emeğine sağlık hocam.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 19 Nisan 2022, 10:06:09 »
Eline sağlık hocam. Malzeme kombinleri çok güzel seçilmiş. Ceviz+pirinç+kompakt kontrastı gayet güzel. Tam profesyonel ekipman olmuşlar. Bu seti evde kullanmak heralde imkansız, senede 1 yada 2 kez lazım olur. ;D

Hocam bu sefer iki eleştirim olacak; Birincisi namlular çok çizikli görünüyor. Biraz daha temiz olsalar diye geçirdim içimden. İkincisi de küçük soyma bıçaklarının uçları biraz göze batıyor. Tam bitişdeki açısı acaba çok mu agresif? Biraz daha forma uygun gidişatı olsaydı daha mı iyi olurdu acaba diye düşündüm.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #5 : 19 Nisan 2022, 20:42:45 »
Yasin hocam eline sağlık. Bu kabza formunu epey kullanıyorsun, senin tarzın oldu diyebiliriz sanırım. Gördüğüm yerde bilirim artık senin bıçaklarını.

Küçük olanların (özellikle elinde fotoğrafladığın) sırt kısmında hafif yukarı doğru bir eğim var gibi gözüm beni yanıltmıyorsa.  Çok hoş geldi gözüme bu da.

Fileto bıçakları yine özel iş bıçağı da, diğer küçükler herkesin mutfağında isteyeceği türden işler olmuşlar, eline emeğine sağlık hocam.
Teşekkür ederim Mustafa beğenmene sevindim  :)
bıçağın sırtı düz fakat kabza hafif yukarı doğru gidiyor o yüzden genel formda bir eğim var gibi durdu bende bu şekilde olmasını seviyorum  :)
Eline sağlık hocam. Malzeme kombinleri çok güzel seçilmiş. Ceviz+pirinç+kompakt kontrastı gayet güzel. Tam profesyonel ekipman olmuşlar. Bu seti evde kullanmak heralde imkansız, senede 1 yada 2 kez lazım olur. ;D

Hocam bu sefer iki eleştirim olacak; Birincisi namlular çok çizikli görünüyor. Biraz daha temiz olsalar diye geçirdim içimden. İkincisi de küçük soyma bıçaklarının uçları biraz göze batıyor. Tam bitişdeki açısı acaba çok mu agresif? Biraz daha forma uygun gidişatı olsaydı daha mı iyi olurdu acaba diye düşündüm.
Teşekkür ederim  :)
Ufakları makina perdahıyla bitirdim namlu çok kısa ve dar olduğu için el perdahı çok zor oluyordu.
Filetoları elde perdah yaptım çizik varsa fotoğraftan dolayıdır normalde yüzey saten göze batan bir çizik yok.

ufakların ucları nasıl olmalıydı sizce görsel paylaşırsanız daha iyi anlarım  O:-)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2022, 04:13:29 »
Elinize sağlık. Çok çok güzel olmuşlar.

Orkun hocam belki sırttan biraz daha oval gelen bir uç görmek istemiş olabilir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 20 Nisan 2022, 09:40:07 »
Aynen Osman hocam, güzel görsel bulmuşsun. Sende de nasıl bir arşiv var acaba? 8)
Yasin hocam sanırım küçüklerden ikisinin formu birebir aynı da değil. Birinin burnu hepten kırılmış gibi çok dar açılı ama diğeri daha forma uygun bir havada geniş açılı.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #8 : 20 Nisan 2022, 18:06:52 »
elinize sağlık. güzel çalışmalar olmuş. ben de farklı bir yerden fikrimi söyleyeyim. fileto bıçağı gerçekten fileto işlerinde kullanılacaksa, ekstra esnek olmasında fayda var. gerçi 2.5 mm kalınlık için bıçakların boyları bir hayli uzun. yani ister istemez bir esnekliği olacaktır. fakat bu kadarı fileto için belki de yeterli olmaz. kısaca şöyle sorayım. fileto bıçağının yaklaşık sertlik değeri nedir? (merak ettim). selamlar.

Güray GÜNEN

• 107
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2022, 23:03:46 »
Yasin hocam ellerine sağlık bıçaklar güzel olmuş.Su verme işini firmada mı yaptırdın ? Sayada  namlunun oturduğu oyuntuyu  nasıl yapıyorsun ?  Iskarpela ile  mi dremel ile mi merak ettim . Bu arada   paslanmaza yönelmişsin istek üzerine.Karbon çelikler güzel ancak bakımı zor kullanan için paslandırmadan korumak dikkat ve özen gerektiriyor.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #10 : 21 Nisan 2022, 01:23:12 »
Elinize sağlık. Çok çok güzel olmuşlar.

Orkun hocam belki sırttan biraz daha oval gelen bir uç görmek istemiş olabilir.
Teşekkür ederim ustam beğenmenize sevindim  :)
Sizin görseldeki bıçakta çok güzelmiş  :2up
Aynen Osman hocam, güzel görsel bulmuşsun. Sende de nasıl bir arşiv var acaba? 8)
Yasin hocam sanırım küçüklerden ikisinin formu birebir aynı da değil. Birinin burnu hepten kırılmış gibi çok dar açılı ama diğeri daha forma uygun bir havada geniş açılı.
Evet formları farklılık gösteriyor ucu dar olanı ağız açarken yaktığım için toparlamak adına kısaltmak zorunda kaldım böyle bir form oluştu.
elinize sağlık. güzel çalışmalar olmuş. ben de farklı bir yerden fikrimi söyleyeyim. fileto bıçağı gerçekten fileto işlerinde kullanılacaksa, ekstra esnek olmasında fayda var. gerçi 2.5 mm kalınlık için bıçakların boyları bir hayli uzun. yani ister istemez bir esnekliği olacaktır. fakat bu kadarı fileto için belki de yeterli olmaz. kısaca şöyle sorayım. fileto bıçağının yaklaşık sertlik değeri nedir? (merak ettim). selamlar.
Teşekkür ederim  :)
Bende siparişi alırken ısrarla filetonun çok daha ince dar bir bıçak olacağını belirttim fakat müşteri özellikle bu şekilde istedi. Aslında bunlar yanagiba formu ama kendilerinde de aynı bu formda yanagiba gibi tek taraflı değil tam taşlamalı bir bıçak varmış fileto olarak kullandıkları ve onun aynısından istediler. Tabiki gerçek bir fileto gibi esnemesi söz konusu değil 3 cm namlu genişliği var. Sertlik değeri 56-57 hrc diye düşünüyorum dışarıda yaptırdım ısıl işlemini.
Yasin hocam ellerine sağlık bıçaklar güzel olmuş.Su verme işini firmada mı yaptırdın ? Sayada  namlunun oturduğu oyuntuyu  nasıl yapıyorsun ?  Iskarpela ile  mi dremel ile mi merak ettim . Bu arada   paslanmaza yönelmişsin istek üzerine.Karbon çelikler güzel ancak bakımı zor kullanan için paslandırmadan korumak dikkat ve özen gerektiriyor.
Teşekkür ederim hocam  :)
Evet dışarda bir firmaya yaptırdım ısıl işlem ve menevişini.
Iskarpele ile yapıyorum sadece filetoların birini dramelin ucuna bir aparat aldım onunla yaptım.
Kendi fırınım olmadığı için bıçak için en kritik en önemli şey olan ısıl işlemi başkasına yaptırmak açıkçası pek etik gelmiyo bu bıçağı ben yaptım diyemiyorum. Bir kaç tane daha paslanmaz çalışma var onları bitirdikten sonra fırın alana kadar bir daha paslanmaz çalışacağımı sanmıyorum.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 21 Nisan 2022, 17:42:10 »
Eline sağlık Yasin, çok güzel işler çıkartıyorsun.

Yüz dizaynı ve sap uyumu gözü yormuyor. Sade ve işlevsel bir görüntüsü var bıçaklarının.
İçine sinmeyen konular da zaman içinde yapacağın değişikliklerle oturacaktır, devam...

Tebrikler...

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #12 : 21 Nisan 2022, 21:34:02 »
Eline sağlık Yasin, çok güzel işler çıkartıyorsun.

Yüz dizaynı ve sap uyumu gözü yormuyor. Sade ve işlevsel bir görüntüsü var bıçaklarının.
İçine sinmeyen konular da zaman içinde yapacağın değişikliklerle oturacaktır, devam...

Tebrikler...
Teşekkür ederim Gökhan ustam beğenmenize çok sevindim  :)