Bıçak Sanatı - Forum

Balçak ve Namlu Arası Açıklık

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Balçak ve Namlu Arası Açıklık
« : 18 Nisan 2022, 10:02:29 »
Ustalarım selamlar. Kardeşime yaptığım bıçağa isteği üzerine bakır balçak yapmıştım. Balçağı güzelce uydurdum, sap kısmını da düzledim, yapıştırdım, kaldırdım kenara. Tam iftar saati yaklaşırken ve dükkanda davet olacağından biraz aceleci davranmışım, sanırım tam sıkıştıramamışım dikey eksende. Bundan mütevellit balçak ve namlu arasında bir miktar boşluk kalmış. Uzaktan bakınca fark edilemiyor fakat ışığa doğru tutunca yahut yakından inceleyince görünüyor. Kabza tarafındaki boşluğu ahşabın tozuyla vs. kapattım, sırıttığını düşünmüyorum şimdilik.

Ben bu namlu tarafındaki boşluğu nasıl kapatabilirim sizce? Namlu tarafındaki açıklık taşlama hattı (ricasso) kısmından, bıçağın eninden büyük delik açarak oluşmuş hata değil. Sökersem en kötü ihtimal balçaksız yaparım fakat sökmek de istemiyorum kabzaya falan zarar veririm, kırarım, formunu bozarım diye. Hasılı birazcık kolay alternatif varsa onu aramaya geldim. :) Fikirlerinizi bekliyorum.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Balçak ve Namlu Arası Açıklık
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2022, 10:56:50 »
Resimde görebilirsek boşluğu belki bir arkadaş fikir verir.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2022, 11:25:56 »
Resimde görebilirsek boşluğu belki bir arkadaş fikir verir.

Aydın ustam hiç aklıma gelmedi, üstünde de çalışmadım zaten kaldırdım bir boşlukta hallederim diye. Tam açıklayamadım da kendimi de, farkındayım. Şu aşağıdaki resimde kırmızı ok ile işaretlediğim şekilde. Çok da ince boşluklar, yani belki bıçağın ağzı kadar bile değildir.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #3 : 18 Nisan 2022, 12:11:41 »
Bence hiç dokunma, ya  sapı söküp yeniden yapacaksın ya olduğu gibi kalacak.
Bozmayacağını bilsem balçağın ön yüzünü ucu yuvarlak bir bız ile döverek o boşluğu kapat diyeceğim ancak vurdukça sapıda çatlatabilirsin.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #4 : 18 Nisan 2022, 12:45:10 »
O aklıma geldi Aydın ustam da bu sefer balçağın yüzey perdahını yenilemek aşırı zor olacak takılı olduğu için. Haydi orayı öyle desenli bırakalım diyeceğim, bu sefer de namlunun perdahını bozmak var ki balçak dibinde bozulan perdahı tekrar 1500 kum seviyesine getirmek işkenceden farksız olacaktır. Olmazsa dediğiniz gibi, bu bıçağın nazarlığı bu olsun deyip bırakacağım maalesef. :-[

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 18 Nisan 2022, 13:11:08 »
Yukardan ve aşağıdan çekiçleyip ezebilirsin belki. ::)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #6 : 18 Nisan 2022, 13:38:38 »
Yukardan ve aşağıdan çekiçleyip ezebilirsin belki. ::)

Hmm o kısımlarda malzeme yığılıp boşluğu doldurur diyorsun değil mi Orkun hocam? Mantıklı ama riskli, hem dövmeden dolayı bir müddet sonra bakır sertleşecektir ve çatlatma ihtimali var, hem de epoksinin salma ihtimali var.

Ya gülmezseniz aklıma bir fikir geldi, nasıl ki kabza boşluklarını doldurmak için epoksi yahut japon yapıştırıcısı ile ahşabın talaşını karıştırıp dolduruyoruz, buralarda da bakırın talaşıyla epoksiyi karıştırsam çok mu zihni sinir projesi olur?  :)) :))

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 18 Nisan 2022, 15:02:10 »
Çok kolpa ve çakma bi çözüm olur. :)) Hiç o işlere girme.
Kaç milimetre açık kaldı ki? Bir kere "tık" diye vurunca orası kapanır aslında, o akdar bakırı sertleştirecek ve çatlatacak kadar uzun dövme yapman gerekmez diye hayal etmiştim ben.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #8 : 18 Nisan 2022, 15:10:52 »
Çok kolpa ve çakma bi çözüm olur. :)) Hiç o işlere girme.
Kaç milimetre açık kaldı ki? Bir kere "tık" diye vurunca orası kapanır aslında, o akdar bakırı sertleştirecek ve çatlatacak kadar uzun dövme yapman gerekmez diye hayal etmiştim ben.

Belki bir milimetre bile yoktur. Sonradan fark ettim. Zaten balçağı arkadan çakarak yerine alıştırmıştım, yapıştırmadan önce hiç boşluk yoktu, yapıştırma işi iftar davetinin hemen önüne gelince gözümden kaçmış, kuruduktan sonra fark ettim. Herhalde Çarşamba günü gider bir çözüm bularak ya bitiririm ya da bitiremezsem fotoğrafını çeker buraya bi koyarım artık. Dövme işini de deneyeyim, baktım sıkıntıya giriyor öylece bırakırım. Çakma işlere girmeyeyim yine daha 2. bıçaktan, haklısın Orkun ustam. :D

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #9 : 18 Nisan 2022, 18:53:42 »
Böyle birşey başıma gelseydi, elimdeki silah iğnelerinden biriyle yada benzer bir şeyle iç tarafa doğru hafif hafif vurarak izler oluştururdum. Dokunuş ayağına yatardım.  :)

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #10 : 18 Nisan 2022, 19:28:09 »
Görsel olsaydı daha iyi yardımcı olabilirdik  :(
Bıçak gizli kuyruk mu ? gizli kuyruksa elleme öyle kalsın nolacak boşluktan  :D
Balçak sağlı sollu kapak şeklindeyse... yine elleme hiç  :))

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #11 : 19 Nisan 2022, 00:05:53 »
bu aşamada ne yapsanız risk olur. benim onlarca pişmanlıklarım oldu. öyle işler oldu ki,  bir önceki gözümü tırmalayan o küçücük hatayı mumla arar olduğum durumlar... tavsiyem, en azından içine su girmesini bir nebze engellesin diye akışkan bir japon yapıştırıcısını akıtın içine. dolduğu ve civarına yayıldığı kadar. sonra kurumaya bırakın. ve bütün bunları unutun. 1 ay sonra mutlu mesut bir şekilde kullanın gitsin. (diğer arkadaşların teknik yaklaşımlarından sonra, benim tavsiyem çok sönük kalmış olabilir. ama manyak gibi uğraşırsınız, sonra dediğim noktaya gelirsiniz. :) ) selamlar.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #12 : 19 Nisan 2022, 08:59:49 »
Böyle birşey başıma gelseydi, elimdeki silah iğnelerinden biriyle yada benzer bir şeyle iç tarafa doğru hafif hafif vurarak izler oluştururdum. Dokunuş ayağına yatardım.  :)

Hocam sende böyle bir şey olmazdı sanırım, sen balçak sevmiyorsun. :D Bunu yaparsam sapa da izleme yapmam gerekir diye düşünüyorum ama dur bakalım bir şeyler deneriz hocam.

Görsel olsaydı daha iyi yardımcı olabilirdik  :(
Bıçak gizli kuyruk mu ? gizli kuyruksa elleme öyle kalsın nolacak boşluktan  :D
Balçak sağlı sollu kapak şeklindeyse... yine elleme hiç  :))

Yasin hocam fotoğraf çekmeyi unutmuşum ya, görünce kaldırdım kenara sonra bakarım diye, canımı sıktı biraz işte. Bıçak gizli kuyruk.

Yalnız seçenekler çok zor, hangisini seçeceğimi bilemedim. :))

bu aşamada ne yapsanız risk olur. benim onlarca pişmanlıklarım oldu. öyle işler oldu ki,  bir önceki gözümü tırmalayan o küçücük hatayı mumla arar olduğum durumlar... tavsiyem, en azından içine su girmesini bir nebze engellesin diye akışkan bir japon yapıştırıcısını akıtın içine. dolduğu ve civarına yayıldığı kadar. sonra kurumaya bırakın. ve bütün bunları unutun. 1 ay sonra mutlu mesut bir şekilde kullanın gitsin. (diğer arkadaşların teknik yaklaşımlarından sonra, benim tavsiyem çok sönük kalmış olabilir. ama manyak gibi uğraşırsınız, sonra dediğim noktaya gelirsiniz. :) ) selamlar.

Selçuk ustam açıklık su girecek açıklık değil de namlu tarafında bir açıklık. Ki bıçak gizli kuyruk zaten, epoksiyle yapıştırdım, su girmemesi lazım iç tarafa hiçbir şekilde. Kardeşimin dükkanını kullandığım için jest olsun dedim, perdahını falan 1500 kumda yaptım, o hata da olmasaydı mis gibi olurdu ama bi hâl çaresi bulamazsam önce de dediğim gibi, nazarlık olsun deyip geçeceğim. :)

« Yanıtla #13 : 19 Nisan 2022, 17:31:41 »
Aynı fikirdeyim  :2up her bıçak hatasız olacak diye bir şey yok. Ya tamamen dağıtır sapı kırıp yeniden yaparsın veya bu şekilde devam  ;)

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
« Yanıtla #14 : 19 Nisan 2022, 17:37:22 »
Aynı fikirdeyim  :2up her bıçak hatasız olacak diye bir şey yok. Ya tamamen dağıtır sapı kırıp yeniden yaparsın veya bu şekilde devam  ;)

Sefa hocam sapa kıyamam ya, hem hediye hem zeytin ağacı hem de uğraştırdı elde işlemesi. :) Ben işi bozmayayım o zaman, o kadar kusur kadı kızında da olurmuş diyelim. :2up