Bıçak Sanatı - Forum

Dağ Bayır CPM Rex 121

Dağ Bayır CPM Rex 121
« : 05 Mart 2022, 22:19:11 »
Aslında diğer Dağ bayır bıçaklarından çok bir farkı yok. Neredeyse aynı ancak, hem kullandığım çelik hem de kuyruk kısmında yaptığım, hatayı gidermeye yönelik bir işlem olunca paylaşayım dedim.
Çelik, Yüzde olarak;
3.4 Karbon
10 Tungsten
9.5 Vanadyum
4 Krom
9 Kobalt
içeriyor. Kimyasal kompozisyonundan yaklaşık bir fikir veriyordur elbette, ama ısıl işlem bitince sertlik 69-70 hrC ulaşıyor ve işlem sonrası yüzeyi zımparayla vs perdah yapamıyorsunuz. Isıl işlem öncesinde ben tüm yüzeyi son perdah yapmıştım, ancak sertleştirme sonrası biraz çarpılma yaşayınca bunu düzelttim ve tekrar perdah yapmak zorunda kaldım maalesef. Bu perdahta zımpara filan bir işe yaramadı, sonuçta elmas blok kullanarak elden geldiğince düzeltmeye çalıştım. Sonuç en son bu kadar iyi olabildi, yani yüzeyin son durumundan çok memnun değilim ama yapacak başka da bir şey yok.
Dikkat ettiyseniz kuyrukta bakır var. Bu aslında bir zorunluluktan kaynaklandı. Isıl işlem sonrası kuyruğun alt tarafında çatlak olduğunu farkettim ve bunu telafi etmek için kuyruk boşluğuna bakır geçirip, kalafatladım ve gümüş kaynağı yaptım.

Çelik: CPM Rex 121
Toplam Boy: 245 mm
Namlu: 120 mm
Kalınlık 3.5 mm
Sap: Ceviz yumru
Isıl işlem

500, 900 ve 1050 derecelerde ön tavlama.
1125 derecede 20 dakika östenizasyon.
530 derecede ikişer saat olmak üzere toplam dört kez temperleme.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Dağ Bayır CPM Rex 121
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2022, 23:20:38 »
Sayenizde çok farklı çelikler görüyoruz  ???
Emeğinize sağlık Sefa ustam..
Ben o1 çeliğinde bile perdah yaparken hayata küsmüştüm, karbürlü yapısından dolayı.
Bu çeliği düşünemiyorum bile, sizde iyi sabır varmış  :D

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2022, 00:23:59 »
Hocam elinize sağlık. Ortaya masum görünüşlü bir canavar çıkmış.
Prosesleri okuyunca aklımdan 'Müslümana gavur işkencesi' diye geçti. İnstagramda görünce, yazdıklarınızı okumadan önce, kuyruğun bakır işlemini tasarımın bir parçası zannetmiştim. Normalde de yapılabilir bir işlem olmuş.  :2up

« Yanıtla #3 : 06 Mart 2022, 12:21:19 »
Sayenizde çok farklı çelikler görüyoruz  ???
Emeğinize sağlık Sefa ustam..
Ben o1 çeliğinde bile perdah yaparken hayata küsmüştüm, karbürlü yapısından dolayı.
Bu çeliği düşünemiyorum bile, sizde iyi sabır varmış  :D
Çok teşekkürler, evet gerçekten yüzey işlemi baş belası  ::)

Hocam elinize sağlık. Ortaya masum görünüşlü bir canavar çıkmış.
Prosesleri okuyunca aklımdan 'Müslümana gavur işkencesi' diye geçti. İnstagramda görünce, yazdıklarınızı okumadan önce, kuyruğun bakır işlemini tasarımın bir parçası zannetmiştim. Normalde de yapılabilir bir işlem olmuş.  :2up
Sağol hocam. Elbette yapılabilir bir işlem hocam ama yapacak arkadaşlara küçük bir detay hatırlatması; bakırın uygulanacağı deliğin kenar tarafları biraz geniş olursa bu kısımlar çekiçle yayılarak kusursuz bir şekilde kakma yapılabilir.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #4 : 06 Mart 2022, 12:30:19 »
Hocam elleriniz dert görmesin diycem ama hiç bir yeriniz dert görmesin.  :) Isıl işlemi paslanmaz folyoya sarıp, ardından fırından alıp makasla kesip yağa daldırıyorum demiştiniz bunda da mı aynı şekilde yaptınız?

« Yanıtla #5 : 06 Mart 2022, 13:53:17 »
Hocam elleriniz dert görmesin diycem ama hiç bir yeriniz dert görmesin.  :) Isıl işlemi paslanmaz folyoya sarıp, ardından fırından alıp makasla kesip yağa daldırıyorum demiştiniz bunda da mı aynı şekilde yaptınız?
Sağolasın, ısıl işlemi aynen dediğin gibi oldu. Havada da soğutulabilirdi ama yağda daha iyi sonuç alındığı için, önerilmiş.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 06 Mart 2022, 17:20:12 »
Elinize sağlık Sefa ustam Bundan iyisi Şam’da kayısı bence yüzey kusursuz daha ne yapılabilir di ki harcanan emeğin zamanın eseri insanı hiç yanıltmıyor bu iştede her zaman ki gibi öyle çözümlerde çok güzel  :2up
Gendarmerie Special Operation...

« Yanıtla #7 : 06 Mart 2022, 18:00:18 »
Elinize sağlık Sefa ustam Bundan iyisi Şam’da kayısı bence yüzey kusursuz daha ne yapılabilir di ki harcanan emeğin zamanın eseri insanı hiç yanıltmıyor bu iştede her zaman ki gibi öyle çözümlerde çok güzel  :2up
Sağolasın, çok teşekkür ederim.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #8 : 07 Mart 2022, 09:47:42 »
Sefa ustam elinize emeğinize sağlık. Sizin işler ufkumuzu genişletiyor Vallahi. Bıçak heba edilmezse toruna miras kalabilecek bir bıçak olmuş. :)

Bakır işlemi detayına bayıldım. Belki bir çoğumuz o çatlayan kısmı kesip atardı böyle bir işlemle uğraşmamak için. Siz hem işi kurtarmış, hem de güzel bir görsellik eklemişsiniz. Isıl işlem adımlarına bakıyorum da, 1 günlük işlem var orada. Yani çoğu ustamız için yine 1 bıçak yapılacak süre bu. Sizin işinize verdiğiniz önemi ve özeni gördükçe eminim ki herkes elindeki işi yaparken daha bir dikkatli oluyordur.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #9 : 07 Mart 2022, 10:20:02 »
Hocam elinize sağlık. Fırın çalışıyorken o kadar bekleme zamanı, harcanan elektrik ve emek düşünüldüğünde gerçekten acınası bir değer ortaya çıkmış. Zamana ve emeğine mi yanarsın, ay sonunda elektrik faturası kesilene kadar zam gelmesin diye mi düşünürsün... Ben olsam bu kadar emek karşısında ayrılamaz, kopamazdım. Gerçekten sabrınıza bir kez daha hayran kaldım.

Merak ettiğim birkaç nokta var hocam; Bu çelik paslanmaz sınıfta mı? Bu kadar sertliğin tamamı karbon karbürlerinden gelmiyordur diye düşünüyorum, başka yapıda hangi karbürler var? Kuyrukta sizin imza tasarımız olan kaynak için alan var sanki ama sivri görünmediği için bu işlemi yapmamışsınız sanırım ve bu yüzden küt görünüyor, doğru mu? Kuyruktaki çatlağı gümüş kaynağıyla doldurmak asıl hedefmiş ama bakır detay da hazır gümüş kaynak yapılıyorken o alana bir aksesuar olarak eklenmiş gibi bir izlenim oldu bende, doğru mu? Son sorum, elmas bloktan geriye kullanılabilecek birşey kaldı mı?  :))

« Yanıtla #10 : 07 Mart 2022, 11:25:50 »
Sefa ustam elinize emeğinize sağlık. Sizin işler ufkumuzu genişletiyor Vallahi. Bıçak heba edilmezse toruna miras kalabilecek bir bıçak olmuş. :)

Bakır işlemi detayına bayıldım. Belki bir çoğumuz o çatlayan kısmı kesip atardı böyle bir işlemle uğraşmamak için. Siz hem işi kurtarmış, hem de güzel bir görsellik eklemişsiniz. Isıl işlem adımlarına bakıyorum da, 1 günlük işlem var orada. Yani çoğu ustamız için yine 1 bıçak yapılacak süre bu. Sizin işinize verdiğiniz önemi ve özeni gördükçe eminim ki herkes elindeki işi yaparken daha bir dikkatli oluyordur.
Sağolasın Mustafa, ısıl işlem toplamda çok uzun sürüyor evet ama bu zaten bir zorunluluk, yapacak bir şey yok  ;)

« Yanıtla #11 : 07 Mart 2022, 11:32:57 »
Hocam elinize sağlık. Fırın çalışıyorken o kadar bekleme zamanı, harcanan elektrik ve emek düşünüldüğünde gerçekten acınası bir değer ortaya çıkmış. Zamana ve emeğine mi yanarsın, ay sonunda elektrik faturası kesilene kadar zam gelmesin diye mi düşünürsün... Ben olsam bu kadar emek karşısında ayrılamaz, kopamazdım. Gerçekten sabrınıza bir kez daha hayran kaldım.

Merak ettiğim birkaç nokta var hocam; Bu çelik paslanmaz sınıfta mı? Bu kadar sertliğin tamamı karbon karbürlerinden gelmiyordur diye düşünüyorum, başka yapıda hangi karbürler var? Kuyrukta sizin imza tasarımız olan kaynak için alan var sanki ama sivri görünmediği için bu işlemi yapmamışsınız sanırım ve bu yüzden küt görünüyor, doğru mu? Kuyruktaki çatlağı gümüş kaynağıyla doldurmak asıl hedefmiş ama bakır detay da hazır gümüş kaynak yapılıyorken o alana bir aksesuar olarak eklenmiş gibi bir izlenim oldu bende, doğru mu? Son sorum, elmas bloktan geriye kullanılabilecek birşey kaldı mı?  :))
Sağolasın Orkun, çelik paslanmaz sınıfta değil. Sertliğin asıl nedeni tungsten vanadyum ve krom karbürleri, zaten karbon oranının bu kadar yüksek olmasının nedeni de budur sanırım. Yani, bu kadar yoğun ve oransal olarak fazla karbür yapıcı eleman olunca kompozisyonda, eşdeğer olarak karbonun da fazla olması normal bir durum. Kuyruğa tugsten karbür koyulabilirdi evet ama zaten bıçağın kendisi neredeyse bu karbürler kadar sert olduğundan, kuyruk ucuna tepesi fazla yüksek olmayan bir piramit oluşturup bıraktım. Aslında orası düz değil ve piramidal bir formu var. Bakırı oraya koyulma nedeni aslında tam olarak bu değil, çatlağı sert lehimle halledecektim zaten ama sert lehime orada tek başına güvenemezdim, estetikten ziyade bölgeye komple tampon olsun diyerek bakırı yerleştirdim, ama estetik de oldu hani  ;).
Elmas bloktan artık bir hayır gelmez, elması gitti blok kaldı geriye  :)) :)) :))

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 08 Mart 2022, 11:48:04 »
Hocam ellerinize sağlık yine çok güzel bir eser çıkmış. Ama bu kez çeliğiyle ön planda. Bu tarz çeliklerin kullanıcılarının yorumlarını çok merak ediyorum. Ne eksik ne fazla gibisinden. Şahsen ben belirli çelikleri tercih etme sebebim sadece kullanıcı yorumları. Çok fazla bıçak kullanmadığımdan kendi gözlemlerimden çıkarım yapamıyorum maalesef. 
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

« Yanıtla #13 : 08 Mart 2022, 15:35:25 »
Hocam ellerinize sağlık yine çok güzel bir eser çıkmış. Ama bu kez çeliğiyle ön planda. Bu tarz çeliklerin kullanıcılarının yorumlarını çok merak ediyorum. Ne eksik ne fazla gibisinden. Şahsen ben belirli çelikleri tercih etme sebebim sadece kullanıcı yorumları. Çok fazla bıçak kullanmadığımdan kendi gözlemlerimden çıkarım yapamıyorum maalesef.
Sağolasın Atik, böyle değişik çelikler benim için de deneyim oluyor ama haklısın, kullanıcı yorumları gerçekten önemli. Ne yazık ki genellikle geri dönüş alamıyoruz, ya kullanılmayıp bir kenarda kolleksiyon olarak bekliyor veya kullanıcı geri bildirim yapmıyor.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #14 : 09 Mart 2022, 14:03:06 »
sayın hocam ellerinize sağlık. CPM Rex in peşinde 4-5 sene önce çok koşmuştum. tedarikinde o zamanlar çok sıkıntı çekmiştim. tam işi çözdük derken, çeliğe ayırdığım parayı başka yere kullanmak zorunda kaldım. yani nasip olmadı. fakat daha sonra CPM3V den çok nasiplendim. kullanım tecrübesine gelince, benim favorim CPM3V olmuştur. ben ileri düzeyde kesicilik (ince tanecik) ve iyi ağız dayanımı için iyi sertleşebilmenin yanında çok yüksek düzeyde tokluk ve dolayısıyla kırılmaya karşı yüksek direnç isteyen bir kullanıcıyım. söz gelimi, 3,5-4 mm kalınlığında 61,5-62 hrc sertlikte kendim için yaptığım bir bıçağı amatör yöntemlerle bir hayli zorladım. ve tatminkar buldum. şunu belirteyim ki, ağız tutuşu belki bir M390 değil. fakat toz metal olmayan ve piyasada kullanılan tüm çeliklerden daha dirençli bir ağız dayanımı var. tokluğuna ve kırılmaya dayanımına ise bence hiç bir çelik ulaşamaz. mesela 58-59 hrc deki tokluğu çok çok ileri düzeyde. bunun yanında kırılmaya karşı benim kadar takıntılı insan da yoktur herhalde. olanağı olan m390 dan devam edebilir  :)

« Yanıtla #15 : 09 Mart 2022, 18:32:42 »
Sağolasın Selçuk, M390 ile ilgili aynı fikirdeyim  ;)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #16 : 13 Mart 2022, 15:28:00 »
Sefa hocam.cok güzel.olmus ancak neden bu kadar sert çelik tercih edilir anlayamıyorum bu bıçak korlendimi ev ortamında bilemem neredeyse imkanSiz

« Yanıtla #17 : 14 Mart 2022, 14:44:43 »
Sefa hocam.cok güzel.olmus ancak neden bu kadar sert çelik tercih edilir anlayamıyorum bu bıçak korlendimi ev ortamında bilemem neredeyse imkanSiz
Sağolasın Ersin, haklısın bence de bu kadar sert bıçağa gerek yok, insanlar belki sonucu merak ettiği için, bilemiyorum..