Aslında diğer Dağ bayır bıçaklarından çok bir farkı yok. Neredeyse aynı ancak, hem kullandığım çelik hem de kuyruk kısmında yaptığım, hatayı gidermeye yönelik bir işlem olunca paylaşayım dedim.
Çelik, Yüzde olarak;
3.4 Karbon
10 Tungsten
9.5 Vanadyum
4 Krom
9 Kobalt
içeriyor. Kimyasal kompozisyonundan yaklaşık bir fikir veriyordur elbette, ama ısıl işlem bitince sertlik 69-70 hrC ulaşıyor ve işlem sonrası yüzeyi zımparayla vs perdah yapamıyorsunuz. Isıl işlem öncesinde ben tüm yüzeyi son perdah yapmıştım, ancak sertleştirme sonrası biraz çarpılma yaşayınca bunu düzelttim ve tekrar perdah yapmak zorunda kaldım maalesef. Bu perdahta zımpara filan bir işe yaramadı, sonuçta elmas blok kullanarak elden geldiğince düzeltmeye çalıştım. Sonuç en son bu kadar iyi olabildi, yani yüzeyin son durumundan çok memnun değilim ama yapacak başka da bir şey yok.
Dikkat ettiyseniz kuyrukta bakır var. Bu aslında bir zorunluluktan kaynaklandı. Isıl işlem sonrası kuyruğun alt tarafında çatlak olduğunu farkettim ve bunu telafi etmek için kuyruk boşluğuna bakır geçirip, kalafatladım ve gümüş kaynağı yaptım.
Çelik: CPM Rex 121
Toplam Boy: 245 mm
Namlu: 120 mm
Kalınlık 3.5 mm
Sap: Ceviz yumru
Isıl işlem
500, 900 ve 1050 derecelerde ön tavlama.
1125 derecede 20 dakika östenizasyon.
530 derecede ikişer saat olmak üzere toplam dört kez temperleme.