Bıçak Sanatı - Forum

Sap yapacağım bıçakta ağız kısmı ile kabzeler arasında oluşan boşluk

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Merhabalar,resimde görülen bıçağa sap yapmak istiyorum.Sorunu belirtmeden önce bıçak hakkında bilgi vereyim malzeme karbon çeliği türünü bilmiyorum büyük boy bıçak kurban (boyun bıçağı).keskinlik ve ağız dayanımı çok iyi bir bıçak ,çok kötü bir sap işçiliği var.bende yenisini yapmaya karar verdim resimde görüldüğü gibi ahşabın bıçağın ağzına taştığı kısımda 2 3 mm boşluk var,kısaca hoş değil.
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2022, 23:22:06 Gönderen: Keskin25 »

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Resimde görüldüğü gibi.Ben kırmızı ile işaretlediğim alana pirinç balçak yapacağım malzemelerin hazır fakat yapan uzta,bunu akıl edememiş ki kabze veya balçak oraya tam oturmuyor boşluk kalıyor.kendimce bir fikir ürettim.
namlunun iki tarafında lineer yapıştırmak tabi balçağın denk geleceği kısma daha lineer yapıştımak ve eğeleme ile bıçağın ökçesini sapla aynın seviyeye getirip balçak takmak.

Ne kadar mantıklı bilemedim bilenlere veya farklı fikri olanlara danışmak istedim
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2022, 23:37:16 Gönderen: Keskin25 »

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Resimde ağız açısı gözüküyor

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Yanlış anlamadıysam balçak takmakda ısrarcısınız. Tarif ettiğiniz şekilde yapmakta her halukarda birşeyler sırıtır gibi. Ben olsam, gizli kuyruk kabzaya çeviririm. Ne seviye farkı kalır. Ne kot farkı.
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2022, 00:05:57 Gönderen: dela »

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Bıçak çok büyük toplam 35 santimin üstünde.Gizli sap değilde bu şekilde bir çözüm arıyorum.

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Gizli sap istememe sebebini kişisel bir tercih olarak anlarım. Ama bunu bir bıçağın büyüklüğüne bağlamayı anlamam zor. Zira, bildiğim kadarıyla kılıçlar ve büyük bıçakların çoğu gizli kuyruk kabzalıdır.
Ama konuyu ben de merak ettim. Bakalım nasıl bir çözüm çıkacak. Kolay gelsin.

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Bıçağın boyutundan bağımsız olarak bu bıçakta gizli sap tercihim değil,umarım mantıklı bir çözüm buluruz.

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Mehmet hocamın fikri en kolay ve temiz çözüm aslında. Ama full tang yapmakta kararlıysanız o zaman balçağın geleceği yerlere delikler delmelisiniz, -ki balçağı perçinleyip başlarını şişirebilesiniz. Eğer bıçağınızın suyu doğru verildiyse şu anda o böygeyi delmeniz çok zor. Buna da bir çözüm aramalısınız. (karbür uçlu matkap, namlunun suyunu kaçırmadan sadece balçak kısmına yumuşatma tavlaması uygulama, vb.)

Bu arada bu uygulama benim de merak ettiğim bir uygulama. Instagram'da takip ettiğim ve işlerini beğendiğim Vorn Knives balçaklı full tang uygulamasını çokça kullanıyor. Hatta bir gönderisinin altında yorum olarak bunu nasıl yaptığını sormuştum ama beni sallamadı tabi ki. :)) :)) :))




MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Yusuf hocam öncelikle bir konuda rahatsızlığımı dile getireyim,

... yapan uzta,bunu akıl edememiş ki ...

buradaki söylemden rahatsız oldum şahsen. Bıçak özel üretim midir, tezgah malı mıdır bilemem ama ustanın belki bir hatasından, belki bir dalgınlığından, belki malzemesizliğinden dolayı böyle çıkardığını bilemediğimiz bir ürünle ilgili ustaya böyle bir söylemde bulunmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili olarak, ben tam sıkıntıyı anlayamadım bıçaktaki. Ağız açılırken çok geriden mi açılmış? Yoksa tam işaret parmağı oyuğunun çıkıntısında başka bir iz var gibi, o mu sıkıntı? Tam gizli sap yapılmasa bile eskiden mutfak bıçaklarında kullanılan yarım sap şekli kullanılabilir şayet sorunu çözerse. Hani şu sırttan profilin devam ettiği, tam kuyruk gibi alta inmeyip kabzanın yarısında kaldığı sistem. Bu sistemde pim de uygulanabilir. Sağlamlık açısından bir sorun da teşkil etmez zannımca. Üstelik balçak için de delik delmeye gerek kalmaz, geçmeli bir şekilde balçak uygulanabilir.

...
Bu arada bu uygulama benim de merak ettiğim bir uygulama. Instagram'da takip ettiğim ve işlerini beğendiğim Vorn Knives balçaklı full tang uygulamasını çokça kullanıyor.
...

Orkun ustam bu tarz balçaklarda üstten kabzaya delik delinerek pim+epoksi ile kabzaya sabitleyenler görmüştüm. Acaba böyle bir uygulama olabilir mi bunlar da?
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Mustafa hocam sanırım U formunda balçak önceden hazırlanıp yerine alıştırılıyor. Alttan yukarı doğru geçirilerek yerine pim ile perçinleniyor. Bu durumda bıçağa yukardan baktığımızda namlu kesintisiz kabzaya kadar devam ediyor, balçak namlunun üzerini dolaşmıyor. İlk kafamda canlanan yöntem bu olmuştu. Ama eklediğim iki görsele baktığında sanki bu yöntem çok sağlam olmazmış gibi görünüyor. Balçak hep yüzük gibi geçip bir noktaya oturmalı, eğer önü yada arkası açıkta kalırsa o tarafa doğru çıkabilir gibime geliyor. Umarım aklımdaki canlandırmayı anlayabileceğin gibi tarif edebilmişimdir.

incelenirse belki bir fikir verir diyerek paylaşayım dedim, altta paylaştığım birinci bıçakta ( ve linkte) balçak önce eğeyle üstten bıçak kalınlığı kadar boşaltılıp, alttan yerine geçirilerek yanlardan pimlerle sabitleniyor.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13477.msg240670#msg240670




Son iki fotoğraftaki mutfak bıçaklarında da, iki balçak parçası, yine pimlerle yanlardan tutturularak şişirilip yapılmıştır.


Mustafa hocam sanırım U formunda balçak önceden hazırlanıp yerine alıştırılıyor. Alttan yukarı doğru geçirilerek yerine pim ile perçinleniyor. Bu durumda bıçağa yukardan baktığımızda namlu kesintisiz kabzaya kadar devam ediyor, balçak namlunun üzerini dolaşmıyor. İlk kafamda canlanan yöntem bu olmuştu. Ama eklediğim iki görsele baktığında sanki bu yöntem çok sağlam olmazmış gibi görünüyor. Balçak hep yüzük gibi geçip bir noktaya oturmalı, eğer önü yada arkası açıkta kalırsa o tarafa doğru çıkabilir gibime geliyor. Umarım aklımdaki canlandırmayı anlayabileceğin gibi tarif edebilmişimdir.
Orkun, paylaştığım ilk bıçak senin tarifine uyuyor, bu bıçak tam sap, ikincisi ise gizli kuyruk zaten.

MustafaV

  • ***
  • 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Orkun ustam gayet güzel anlattın. Bu U formunda yerine alıştırma ve yine yandan profile pim ile sabitleme olayı biraz daha geniş balçaklarda olabilen durumlar bence. Hatta böyle bir uygulama izlediğimi bölük pörçük hatırlıyorum. Ama senin örnekteki balçak çok ince. Yandan delik delip bununla sabitlemek riskli olmaz mıydı? Ki sen de söylemişsin sağlam olmazmış gibi diye hocam.

Sadece pim ile kabzaya sabitlemek de yeterli gelmez mi ki acaba? Nihayetinde pimsiz yapılmış gizli namlu bıçaklar da yok değil. Ha dersek ki yeterli gelmez, o zaman U şeklinin tabanı, namludaki bir oyuntuya oturup sıkışacak şekilde yapılırsa, sonrasında kabzanın sabitlenmesi ile beraber yine pim vs. ile balçak sabitlenirse bu sefer sağlamlık açısından bir sorun kalmaz gibi geliyor. Aşağıda iğrenç bir paint çizimi ile göstermeye çalıştım ama İnşallah anlaşılır olmuştur. :))

Düzeltme: Paragrafsız yazıdığım için okuması yoruyordu onu böldüm. Ayrıca Sefa hocamın mesajı ben yazarken gelmiş, görmezden gelmiş gibi olmuşum. Bilgiler için teşekkürler Sefa hocam. O:-)
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2022, 14:28:40 Gönderen: MustafaV »
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Amaç resimde görülen çukurluğun ve kot farkının gözükmemesini sağlamak ise, Sefa Hoca'nın gösterdiği, 1. bıçaktaki aşağıya doğru taşan balçak tipi çözer. Rikasso tarafında oluşacak açıklığı da talaş kaldırırken dikkat ederek, biraz da zorlama yöntemleriyle çözebilirsin.
« Son Düzenleme: 02 Şubat 2022, 16:39:39 Gönderen: dela »

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Yorum yapan fikir veren herkeze teşekkür ediyorum.
 Bıçağa balçak için pim deliklerini deldireceğim buraya kadar sıkıntı yok eğe ile kontrol ettim sap kısmı çok sert değil.

Sorun şu bıçakta ağız tam taşlanmış namlu sivri ucundan ökçeye kadar taşlanmış.

bıçağın sırt kısmından kesici kısma yaklaştıkça son bir veya bir buçuk santimde oluşan kavis balçakları bıçağa yerleştirince 3  mm kadar bir boşluğa sebep oluyor ben buna çözüm arıyorum.

Bir öneri olarak; acaba bu kadar emeği yeni bir bıçağa harcamak daha mı mantıklı olur  ::)

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Yusuf hocam öncelikle bir konuda rahatsızlığımı dile getireyim,

... yapan uzta,bunu akıl edememiş ki ...

buradaki söylemden rahatsız oldum şahsen. Bıçak özel üretim midir, tezgah malı mıdır bilemem ama ustanın belki bir hatasından, belki bir dalgınlığından, belki malzemesizliğinden dolayı böyle çıkardığını bilemediğimiz bir ürünle ilgili ustaya böyle bir söylemde bulunmamamız gerektiğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili olarak, ben tam sıkıntıyı anlayamadım bıçaktaki. Ağız açılırken çok geriden mi açılmış? Yoksa tam işaret parmağı oyuğunun çıkıntısında başka bir iz var gibi, o mu sıkıntı? Tam gizli sap yapılmasa bile eskiden mutfak bıçaklarında kullanılan yarım sap şekli kullanılabilir şayet sorunu çözerse. Hani şu sırttan profilin devam ettiği, tam kuyruk gibi alta inmeyip kabzanın yarısında kaldığı sistem. Bu sistemde pim de uygulanabilir. Sağlamlık açısından bir sorun da teşkil etmez zannımca. Üstelik balçak için de delik delmeye gerek kalmaz, geçmeli bir şekilde balçak uygulanabilir.

...
Bu arada bu uygulama benim de merak ettiğim bir uygulama. Instagram'da takip ettiğim ve işlerini beğendiğim Vorn Knives balçaklı full tang uygulamasını çokça kullanıyor.
...

Orkun ustam bu tarz balçaklarda üstten kabzaya delik delinerek pim+epoksi ile kabzaya sabitleyenler görmüştüm. Acaba böyle bir uygulama olabilir mi bunlar da?

Bıçak babam tarafından Maraşlı bir ustaya kendi sipariş üzerine yaptırmış ücreti karşılığında.

Her meslekte ve esnaflıkta kötü esnaflar ve zanaatkarlar olduğu gibi bıçak işindede böyle.Bıçak usta görmemiş desem yeridir.

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Bir öneri olarak; acaba bu kadar emeği yeni bir bıçağa harcamak daha mı mantıklı olur  ::)

Sefa hocam öneriniz için teşekkür ederim bıçak babama ait bir boyun bıçağı ,kendisi istediği için uğraşıyorum bunu halledince başka bıçaklar zaten yapacağım.

Keskin25

  • **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
Mehmet hocamın fikri en kolay ve temiz çözüm aslında. Ama full tang yapmakta kararlıysanız o zaman balçağın geleceği yerlere delikler delmelisiniz, -ki balçağı perçinleyip başlarını şişirebilesiniz. Eğer bıçağınızın suyu doğru verildiyse şu anda o böygeyi delmeniz çok zor. Buna da bir çözüm aramalısınız. (karbür uçlu matkap, namlunun suyunu kaçırmadan sadece balçak kısmına yumuşatma tavlaması uygulama, vb.)

Bu arada bu uygulama benim de merak ettiğim bir uygulama. Instagram'da takip ettiğim ve işlerini beğendiğim Vorn Knives balçaklı full tang uygulamasını çokça kullanıyor. Hatta bir gönderisinin altında yorum olarak bunu nasıl yaptığını sormuştum ama beni sallamadı tabi ki. :)) :)) :))





Bıçağın sap kısmı çok sert değil delik delme işleminde zorluk çıkaracağını zannetmiyorım

orkunaydin350

  • *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Sefa hocam teşekkürler.
Mustafa hocam çentik fikri güzelmiş. :2up