Bıçak Sanatı - Forum

Ağız açma hatası

akca67

• *
  • 5
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İzmit
Ağız açma hatası
« : 01 Ocak 2022, 16:00:04 »
Merhaba,
Öncelikle herkesin yeni yılını kutlarım, öncekileri aramayacağımız bir yıl olmasını temenni ederim.
Sebebini bulamadığım bir hata konusunda yardımlarınızı rica edeceğim.
Kapalı, sulu şef bıçağı profili edindim, şekli oldukça hoşuma gitti.
Açı hesaplama ile açıyı belirledim, zımpara makinasının dayama kısmından açıyı ayarlayıp tablayı ,dayamayı sıkıca sabitledikten sonra 40 kum vsm seramik zımpara ile ağız açmaya başladım.
Ağız çizgisi sırtındaki çizikleri görene kadar herşey güzel gidiyordu.
Ağız açmayı serbest elle değil, ağız açma aparatı ile tabla üzerinde ileri geri hareket ile açıyorum.
Ekli fotolarda göreceğiniz gibi her iki tarafta ağızın sırt tarafına doğru çizikler oluştu.
Açıyı arttırıp yapsam muhtemelen bu çizikler olmayacak fakat bu seferde ağız daha dar kalacak.
Çok hassas olmasa da dayamayı görsel kontrol ettiğimde yamukluk görmüyorum.
Sizlerin görüşlerini almak isterim, neyi yanlış yapmış olabilirim?
Öneri, tavsiye, yorumlar için şimdiden teşekkür ederim.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Ynt: Ağız açma hatası
« Yanıtla #1 : 01 Ocak 2022, 17:18:49 »
Gördüğüm kadarıyla bu sizin elinizin hassasiyeti ile alakalı hocam.
    Ağız açma aparatını sanki çekerken tabladan ayırmışsınız ve bu hattı belli belirsiz bozmuş dayamada aşınma olsa böyle olmaz taşlama hattında neresi bozuksa orayı üste kadar açar
   İlk defa ağız açıyorsanız şayet bunlar normal hat gayet iyi bozulma yok bence bir kaç defa tekrar deneyin eliniz melaike kazansın bu ortadan kalkar diye düşünüyorum ya bastırmıyorsunuz namlu titreşime maruz kalıyor yada aparat tabladan ayrılıyor kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 01 Ocak 2022, 17:23:09 Gönderen: Şaban Kurt »
Gendarmerie Special Operation...

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 01 Ocak 2022, 18:18:41 »
Aparat ile ağız açma konusunda pek bi tecrübem yok ama aklıma gelen bir kaç şeyi söyleyeyim. Bu konuda tecrübesi olan ustalarımız daha isabetli yorum yapacaklardır.

1. Bant zımpara makinasının ayna (dayama) kısmı ile zımpara kağıdı arasında bir boşluk, bolluk varsa onu kontrol edin.
Bantın ayna yüzeyine tamamen temas etmesini sağlayın.
2. Bıçağın namlusunun aynaya bastırılırken esnemesini göz önünde bulundurun.
3. Ağız açma aparatının, dayama üzerinde pürüzsüz şekilde kaydığından emin olun.

Bu söylediklerim tecrübeye dayalı değil tamamen akıl yürüterek aklıma gelen şeylerdir !

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #3 : 01 Ocak 2022, 19:40:38 »
Bant ile ayna arasındaki boşluğun oluşturacağı sonuç.

akca67

• *
  • 5
« Yanıtla #4 : 01 Ocak 2022, 21:17:50 »
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta kontrolleri yapacağım.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 02 Ocak 2022, 21:00:35 »
Bunlar kas hafızası oluşuna kadar oluyor maalesef zamanla duzelir

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #6 : 02 Ocak 2022, 23:41:05 »
Bant ile ayna arasındaki boşluğun oluşturacağı sonuç.
Aynayı 2mm ileride de bağlayabilirsiniz.
Fazla mal göz çıkarmaz.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2022, 08:31:12 »
Aparat ile ağız açma konusunda pek bi tecrübem yok ama aklıma gelen bir kaç şeyi söyleyeyim. Bu konuda tecrübesi olan ustalarımız daha isabetli yorum yapacaklardır.

1. Bant zımpara makinasının ayna (dayama) kısmı ile zımpara kağıdı arasında bir boşluk, bolluk varsa onu kontrol edin.
Bantın ayna yüzeyine tamamen temas etmesini sağlayın.
2. Bıçağın namlusunun aynaya bastırılırken esnemesini göz önünde bulundurun.
3. Ağız açma aparatının, dayama üzerinde pürüzsüz şekilde kaydığından emin olun.

Bu söylediklerim tecrübeye dayalı değil tamamen akıl yürüterek aklıma gelen şeylerdir !

Yasin Ustama katılıyorum. Eğer hata diye adlandırılan taşlama eşiğinin düz bir çizgi değilde bu çizgideki flu yani zımpara izlerindeki geçiş ise bant zımparanın dayamaya tam yapışmadığındandır. Birde taşlama geçiş çizgisi zımparanın taşlarına göre daha geniş veya dar olabilir. Bant zımparadaki bu boşluk alındıktan sonra yüksek kumlara çıkıldıkça taşlama eşiği çizgisi daha da daralacaktır.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2022, 11:02:00 »
Sağ taraf ile sol taraf arasında fark var, bunu atlamamak lazım. Eğer makinede kusur olsa, el hassasiyetiniz ve yatkınlığınızda sorun yoksa, her iki tarafta da aynı yüzey problemi olmalıydı. Bu durumda ben makineye direk kusur bulamıyorum. Daha önce ağız açma tecrübeniz var mıydı? Bu makine ve aparatla daha önce hatasız ağız açabilmiş miydiniz?

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #9 : 03 Ocak 2022, 12:50:23 »
Aynayı 2mm ileride de bağlayabilirsiniz.
Fazla mal göz çıkarmaz.

Özellikle profili aynaya dayayarak satıh taşlama yapılıyorsa, aynayı ileri almak şart.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #10 : 03 Ocak 2022, 18:05:47 »
Benim de fikirden ileri geçemeyecek söyleyeceklerim çünkü benim de henüz bant zımparam yok. Fakat dikkatimi çekti, yazmadan duramadım.

Fotoğraflarda işaretlediğim yerlerde de taşlama hattından yukarıya sapma var. Sadece tablanın geride olmasıyla bu sorun oluşabilir mi? Bence ağız açma aparatını tam altını dayamaya yaslamadan kullanıyorsunuz gibi. Özellikle ilk temas anında bu sorun oluşmuş gibi. Bu fazla olunca taşlama hattından yukarıya kaçmalar yaşanmış, az olunca da diğer izler yaşanmış gibi görünüyor. Bence o izleri çok dert etmeyin derim, uzun sürse de perdah aşamasında kaybedersiniz onları. Asıl perdahtan sonra sorun yaşatacak şey diğer kaçmalar olacaktır.

Ben de tekrar belirteyim, tecrübe değil de varsayım olarak yazıyorum yazdıklarımı.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #11 : 03 Ocak 2022, 18:08:06 »
Çok bastırarak taşlama yapmak bu hataya sebebiyet verir mi? Ben de 2 teker zımpara makinesi alacağım. Öğreneceklerimle daha çok dikkat edeyim.

selcuk.eren

• 208
  • Meslek: memur
  • Yer: balıkesir merkez
« Yanıtla #12 : 03 Ocak 2022, 22:03:06 »
taşlama aparatını yürüttüğünüz tablada-dayama demirinde -ve ayrıca bıçağın kendisinde herhangi bir çukurluk yada eğrilik olup olmadığını, mutlak düz kabul ettiğiniz bir yüzeyde kontrol edip emin olun. herşey düzgün ise sonra uygulamalarınızı kontrol edin. örneğin, bir açı belirleyip, ona göre 40 kum zımpara ile başlamışsınız. bir hesap hatası yapmış olmanız muhtemeldir. zımpara çiziklerinin sırta kadar çıkmasına bakılırsa, hesap hatası veya uygulama hatası ihtimali kuvvetleniyor. ayrıca şunu mutlaka konuşmak lazım bence. hedeflediğiniz nihai ağız açımı şekline yaklaştıkça, kadame kademe zımparayı bir ince kuma yükseltmeniz gerekir. yani şunu demek istedim: mesela, 40 kum ile hedeflediğiniz nihai şeklin yarısına kadar gelirsiniz. sonra biraz 60 kum, biraz 80, biraz 100 veya 120, biraz 150, biraz 180, biraz 220. (hedefinize yakın yerlere kadar 40 kum kullanırsanız çizikler yukarı kadar çıkar). bunlar tecrübelerimden çıkarttığım sonuçlardır. selamlar.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 04 Ocak 2022, 08:59:18 »
Çok bastırarak taşlama yapmak bu hataya sebebiyet verir mi? Ben de 2 teker zımpara makinesi alacağım. Öğreneceklerimle daha çok dikkat edeyim.

Evet verir. Hatta hangi bölgede ne kadar süre beklediğiniz bile fark ettirir. Mesela 10cm namlu uzunluğu olan bir ağız açacaksınız diyelim. Bütün ağızı her çekişinizde sabit bir hızda çekmelisiniz. Bıçağın ilk yarısını 5 saniyede, geri kayan yarısını da 10 saniyede çekerseniz iki bölge arasında taşlama işlemi fazla olacağından ağızda farklılık olur. Doğal olarak uzun süre beklediğiniz yer daha yukarı çıkmış ve hızlıca kısa süre taşladığınız kısım daha aşağıda bir çizgide olacak.

Bu fotoğraflarda ricasso noktasında anlık yukarı taşmalar olmuş. Tahminen ağız açmaya buradan başlanmış ve profil zımparaya ilk bu noktadan temas ettirilmiş. Geri kalan yüzey düz çekme işleminden dolayı daha stabil fakat hep başlangıç noktasında beklendiği için burası diğer yüzeylere göre daha fazla taşlanmış.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #14 : 04 Ocak 2022, 09:16:05 »
Başlangıç noktasında çok beklememek, bıçağı süre olarak aynı zamanda işlemek ve sırta yaklaştıkça kum değerlerini artırmak. Bunlara çok dikkat edeceğim...

Teşekkür ederim bilgiler için.

akca67

• *
  • 5
« Yanıtla #15 : 04 Ocak 2022, 19:28:28 »
Tekrardan merhaba,
Yorumlarınız çok kıymetli, teker teker teşekkür ediyorum.
Bıçağın ağız açımına o günkü kusur ile devam ettim (buradaki konuyu açtıktan hemen sonra, henüz sizlerden yorumları almamış idim), sağı solu eşitleyeceğim derken ve bazı geçişlerde zımparanın fazla dalmasının oluşturduğu kusurları gidereyim derken güzel şef bıçağım meyve bıçağına dönüştü :)
Fotosunu ekliyorum.
Foto kalitesi düşük olduğu için pek belli olmasa da bu haliyle de ağız çizgisi sırt kısmında çizikler mevcut fakat daha ufaklar.
Bu bıçağı, dayamayı 4 derecelik bir açı ile yatırıp yaptım. Profilin kalınlığı 2.8 mm
Daha önceden ekteki ufak bıçağa ağız açmıştım, kalınlığı 3.4 mm ve 5 derecelik açı ile açım yaptım. Onda bu çizgiler oluşmamıştı.(Sonrasında el perdahı yapılmış halinin fotosunu ekleyebiliyorum, ağız açımı sonrası çizikler yoktu)
Açıkcası dikkat ediyordum ağız açma aparatını ileri geri hareket ettirirken tabladan kalkmamasına.
Malesef bant zımpara makinası yakınımda değil, ilk fırsatta gidip kontrolleri yapacağım.
Tekrardan teşekkür ederim, sağlıklı günler dilerim.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #16 : 05 Ocak 2022, 00:10:39 »
kusurları gidereyim derken güzel şef bıçağım meyve bıçağına dönüştü :)

Biyerde durmak lazım aslında ama, biraz daha ileri gidip güzel bi fleto bıçağı çıkartabilirmişsiniz  :)) :))

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #17 : 05 Ocak 2022, 15:08:34 »
Bir bıçakçı atasözü der ki, "hatalı bıçak yoktur, küçük bıçak vardır"  :2up

Ustalarımız zaten sebeplere dair bilgi vermişler  Ben de başka bir ekleme yapayım. Bıçağınız o haldeyken elde düzgün bir perdahla ağız açımındaki kusurları giderebilir, düzgün bir taşlama hattı elde edebilirdiniz.
Ellerinize sağlık, daha iyi işler gelecek elbet.

akca67

• *
  • 5
« Yanıtla #18 : 27 Ocak 2022, 12:23:12 »
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba,
Dün makinanın yanına gitme fırsatım oldu, fotolarda da görüldüğü gibi dayama ve zımpara arasında boşluk varmış. Dayama üst taraftan 2-3 mm kadar geride kalmış. Düzeltip deneme fırsatım olmadı, ilk fırsatta deneyeceğim.
Sayenizde bu kusuru gördüm, farklı farklı detaylara bakılması gerektiğini öğrendim.
Çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için.
Özellikle @Yasin Uz hocam, size ayrıca teşekkür ederim, nokta atışı yaptınız.
Sağlıklı günler dilerim.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
« Yanıtla #19 : 30 Ocak 2022, 16:09:28 »
Rica ederim.. Bir faydam olduysa ne mutlu bana 
Sağlıcakla kalın  :)