Bıçak Sanatı - Forum

İnşaat malası nasıl bukadar sağlam

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
  • Meslek: Bıçakçı
  • Yer: Çanakkale
İnşaat malası nasıl bukadar sağlam
« : 25 Haziran 2021, 22:57:18 »
Hayırlı akşamlar ustalarım. İnşaatlarda kullandığımız MALA hangi çelikten imal edilir ve nasıl bukadar sağlam. İnternette araştırdım hiç bir sonuç bulamadım. Bu malzemeden bağ bıçağı yapmayı düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
Ynt: İnşaat malası nasıl bukadar sağlam
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2021, 00:32:44 »
Hayırlı akşamlar ustalarım. İnşaatlarda kullandığımız MALA hangi çelikten imal edilir ve nasıl bukadar sağlam. İnternette araştırdım hiç bir sonuç bulamadım. Bu malzemeden bağ bıçağı yapmayı düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim
yay çeliğinden yapılır.
https://www.alpsteel.com.tr/yay-celikleri/
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2021, 07:33:06 »
Suyu doğru verilmiş ve bizim bıçak yapımına uygun olarak kabul ettiğimiz her çelik o kadar sağlam olabilir.  ;)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2021, 08:37:08 »
yay çeliğinden yapılır.
https://www.alpsteel.com.tr/yay-celikleri/

Çok teşekkür ederim hocam.
Tağut'a kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a içten yönelenlere müjde vardır. (Bu) kullarımı müjdele.
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2021, 08:41:14 »
Suyu doğru verilmiş ve bizim bıçak yapımına uygun olarak kabul ettiğimiz her çelik o kadar sağlam olabilir.  ;)

Bende bunu anladım hocam. Dün bir iş için malayi defalarca el arabasına vurdum tuğla kırdım bunları yaparken aklıma geldi hatta çekiçle ya yüzeylerine vurdum  ve düşünmeden edemedim . Benim yaptığım bıçak bukadar sağlam değil bu mala nasıl bukadar sağlam. YouTube de nasıl yapılır diye baktım yokdu. Diyeceğim bu malayi yapan mükemmel şu vermeyi öğrenir.  :2up :2up
(39-Zümer 17)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 27 Haziran 2021, 00:55:50 »

Çok yanlış bir mantık kullanmışsınız, malanın ağzı ince ama bir bıçak kadar keskin değil ve konik de değil, her yeri aynı kalınlıkta. Çok az karbonlu bir çelikten de yapılsa hatta yine de olur, bıçak gibi sürekli keskin olma beklentisi de yok.

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #6 : 27 Haziran 2021, 09:59:20 »

Çok yanlış bir mantık kullanmışsınız, malanın ağzı ince ama bir bıçak kadar keskin değil ve konik de değil, her yeri aynı kalınlıkta. Çok az karbonlu bir çelikten de yapılsa hatta yine de olur, bıçak gibi sürekli keskin olma beklentisi de yok.

Ustam kusura bakmazzsaniz siz yıllardır sektörün içinde olan birisiniz. Bu kalınlıkta yay çeliği temin edilebilir mi edilir ise nerden ??
(39-Zümer 17)

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #7 : 27 Haziran 2021, 10:52:36 »
ck75 ve ck67 nin membai http://www.birler.com.tr/
istanbula yolunuz düşerse onların zeytinburnu depoda parça ve çok değişik kalınlıklarda temin etmek mümkün.
2 mm 3 mm 4 mm 5 mm 6 mm
tartıp veriyorlar. . istediğin ölçüde kesip vermiyorlar . ordaki parçalarda ne buduysan.
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #8 : 27 Haziran 2021, 17:27:23 »
ck75 ve ck67 nin membai http://www.birler.com.tr/
istanbula yolunuz düşerse onların zeytinburnu depoda parça ve çok değişik kalınlıklarda temin etmek mümkün.
2 mm 3 mm 4 mm 5 mm 6 mm
tartıp veriyorlar. . istediğin ölçüde kesip vermiyorlar . ordaki parçalarda ne buduysan.

Çok teşekkür ediyorum ustam. Nasip diyelim inseAllah
(39-Zümer 17)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 27 Haziran 2021, 23:13:01 »

Ustam kusura bakmazzsaniz siz yıllardır sektörün içinde olan birisiniz. Bu kalınlıkta yay çeliği temin edilebilir mi edilir ise nerden ??

Ben O-2 kullandığım için oda en ince 6 mm lik lama halinde satıldığı için çok ince çelik satılan yerleri bilmiyorum ama Mahmut hocam cevabı vermiş zaten ;)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #10 : 28 Haziran 2021, 08:46:28 »
Hocam ille de yay çeliği, mala çeliği olacak diye ısrar etmene gerek yok. Hurdadan bulduğun makas ondan daha performanslı olabilir. Bunu kendi gözlerinle görmen için sana bir önerim var. Malanın bir kenarını boydan boya inceltip bile. Tamamen keskin olsun. Sonra suyu doğru verilmiş ve aynı incelikte bir makas çeliğini inceltip bile. İkisini de ağız ağıza vur. Bakalım hangisi sağ çıkacak. ;)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 28 Haziran 2021, 10:02:29 »

Yay çeliği endüstri de çok yoğun kullanılan bir çelik ufak bir araştırmayla hemen hemen her kalınlıkta çeliğe ulaşmanız mümkün

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #12 : 28 Haziran 2021, 21:26:38 »
Hocam ille de yay çeliği, mala çeliği olacak diye ısrar etmene gerek yok. Hurdadan bulduğun makas ondan daha performanslı olabilir. Bunu kendi gözlerinle görmen için sana bir önerim var. Malanın bir kenarını boydan boya inceltip bile. Tamamen keskin olsun. Sonra suyu doğru verilmiş ve aynı incelikte bir makas çeliğini inceltip bile. İkisini de ağız ağıza vur. Bakalım hangisi sağ çıkacak. ;)

Konuşmak ile yazmak benim için apayrı şeyler  ;D kusura bakmayın hocam. Sanırım yanlış anlaşıldım. Eminim ki makas celigi daha iyidir. su vermedeki maharet beni cezbetti. 1mm mala el arabasına tuğlaya betona her yere vurma ma rağmen mükemmel dayanıklılık. Soyturk hocam kaçırdığım kismi söylemiş biri konik diye. Çok teşekkür ederim hocam . Ufak ufak Tosya çakısı bağ bıçağı tarzı bıçaklar yapıp satmayı hedefliyorum. Konunun üzerine bu yüzden bu kadar düştüm. Alâkaniza teşekkür ederim
(39-Zümer 17)

Arıklı işi Cemil usta

• **
  • 183
  • Cemil- Murat
« Yanıtla #13 : 28 Haziran 2021, 21:28:52 »

Yay çeliği endüstri de çok yoğun kullanılan bir çelik ufak bir araştırmayla hemen hemen her kalınlıkta çeliğe ulaşmanız mümkün

Haklisiniz hocam da benim internet üzerinden bukdularim ton bazında 😄 çok teşekkür ederim
(39-Zümer 17)

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #14 : 30 Haziran 2021, 11:49:01 »
Geçtiğimiz günlerde kırık bir inşaat malasından atölyemde kullanmak için deri yarma ve kesme bıçağı yaptım.
Kıvılcım testi son derece başarılı.
Keskinliği de keskinliğini koruma süresi de gayet tatmin edici.
Sağlamlığı konusunda da size katılıyorum çok sağlam bir çelik.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.