Bıçak Sanatı - Forum

Dekupaj Testereden Perdah Düzeneği

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Dekupaj Testereden Perdah Düzeneği
« : 18 Mayıs 2021, 01:40:41 »
Ustalarım Merhaba,
Perdah işini kolaylaştırmak için zımpara takozu dışında yaptığım bir başka düzenek. Aslında bunu takozdan da önce yapmıştım paylaşmak şimdiye nasip oldu.
Bu düzeneği İnstagram'da Meva Bıçak isimli kullanıcıdan görüp tatbik ettim, belki daha önce gören veya hâlihazırda kullananlar vardır benim vesilemle görmeyen birileri de görür düşüncesiyle paylaşıyorum.
Meva Bıçak'ın sahibi forum üyesi midir bilmiyorum, ustamıza buradan teşekkür ederim.
Malzemler:
Dekupaj:
En ucuz, en basit makine bile iş görür, ben devir ayarlı bir makine aldım ama makinenin en düşük devri bile perdah için çok fazla oluyor.
Dimmer: Viko marka, daha ziyade aydınlatma için kullanılan bir dimmer temin ettim. Bu tipten başka dimmer denememenizi tavsiye ederim, zira ben bir başka videoda gördüğüm bir ürünü denedim çalışmadı. "motor hız kontrol devresi" diye geçen bir üründü bu.
Çekmece rayı: Bu tip çekmece rayının adı ne bilmiyorum, nalbura göstererek alabilirsininiz.

Yapılışı ve dikkat edilmesi gerekenler: Yapılışının hiç karmaşık bir yanı yok. Evvela ister ağaçtan ister demirden "L" şeklinde sağlam bir kaide yapıyoruz. Fakat ağacın veya profilin çok kalın olmamasına dikkat edin, dekupajı monte ederken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Hiç değilse rayın monte edileceği düzlem 3 cm'yi geçmemeli. Ben 3 cm ağaç kullandım.
Dekupajın altındaki metal ayak kısmı çıkarılarak boşalan vida yerlerinden kaideye monte edilir. Fakat montajdan önce dimmeri nereye koyacağınızı, dekupajin kablosunu kesecekseniz ne kadar kesmeniz gerektiğini, nereye ne delik deleceğinizi, neyi nereye monte edeceğinizi hesap edin. Ben dekupaji erken monte ettim dimmer ortada kaldı :D

Herhangi bir sorusu olan olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Bu arada ürünün nasıl çalıştığınız sizlere göstermek için YouTube kanalı sahibi de oldum, hiç fena olmadı ama tek videoda kalmam inşallah   ::)

https://youtu.be/T_gSVynGuTk

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
Ynt: Dekupaj Testereden Perdah Düzeneği
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2021, 02:18:50 »
Elinize sağlık.
Çalışma alanı çok kısa geldi bana, zımparayı sabit tuttuğunuzda kaç cm lik bir alana tesir ediyor acaba ?
Birde bu kadar hızlı perdahta aşırı ısınma kaçınılmaz olacaktır.
Ben elde yaptığım perdahta bile devamlı soğutma ihtiyacı duyuyorum.
Müsadenizle daha işlevsel olduğunu düşündüğüm bir düzeneği paylaşmak isterim https://www.youtube.com/watch?v=nDmXYSfjzjs 10. dakikanın 13. saniyesinde düzeneğin çalışma şeklini kısaca görebilirsiniz.
« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2021, 02:25:08 Gönderen: Yasin UZ »

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2021, 10:20:12 »
Elinize sağlık.
Çalışma alanı çok kısa geldi bana, zımparayı sabit tuttuğunuzda kaç cm lik bir alana tesir ediyor acaba ?
Birde bu kadar hızlı perdahta aşırı ısınma kaçınılmaz olacaktır.
Ben elde yaptığım perdahta bile devamlı soğutma ihtiyacı duyuyorum.
Müsadenizle daha işlevsel olduğunu düşündüğüm bir düzeneği paylaşmak isterim https://www.youtube.com/watch?v=nDmXYSfjzjs 10. dakikanın 13. saniyesinde düzeneğin çalışma şeklini kısaca görebilirsiniz.

Teşekkür ederim.
Bıçağın ileri-geri gidiş-geliş mesafesini soruyor iseniz kısa. Fakat yine de yeterli oluyor neticede maikine hızlı hareket ediyor. El ile bastırarak git gel yapmaktan her halükarda avantajlı.
Isınma sorunu hiç yaşamadım, muhakkak ufak tefek ısınıyordur ama sorun yaratacak derece aşırı ısınma pek mümkün değil. Meneviş sıcaklıklarına filan yaklaşmak için hususi gayret gerekir. Bir de genellikle sulu çalıştığımız için böyle bir problem zaten doğmuyor.
El ile çok vahşi perdah yaptığım zamanlar oldu fakat oluşan sıcaklıktan dolayı soğutma ihtiyacı hiç hissetmedim. El ile perdahta oluşacak sıcaklıktan korkulacak bir şey olduğunu sanmam, bence siz de sık sık soğutmak için ekstra zahmete girmeyin.
Shurap'ın makinesi benim de beğendiğim bir makine, aslında ben ne zamandır onu yapmaya niyetliydim, mekanikten ve mühendislikten anlayan bir arkadaşım yapabileceğimizi söyledi ama bir türlü fiile dökemedik, buna rastlayinca kolayca kendim yapabileceğimi düşünerek ondan vazgeçtim. Shurap'ın makinesi daha yavaş devirle daha uzun bir hakeret alanında çalışıyor, dolayısıyla daha işlevsel olduğu doğru, fakat dekupaj da aynı mantıkla aynı işi görüyor. Bizimkisi fukara işi tabii, elinden gelen Shurap'ın makinesini projelendirirse ben de istifade ederim :)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2021, 13:07:32 »
Elinize sağlık benim de bir ara düşündüğüm bir projeydi. Birilerinin yaptiğını görünce sevindim. Musadenizle gozume takilan birkac pürüzü belirtmek istiyorum.
1- Burada en onemli olay güvenlik. Bıçağın keskin olmasa bile elinizi kesmesi, ucunun veya taşlama eşiğinin oradaki köşesinin takılıp derinizi kesmesi muhtemelen. Bence bir tane acil stop düğmesi ekleyin.
2. Dekopajın en düşük devrinden de daha düşük devirde kullanıyorsunuz. Bu tip motorlarda devir düşürmek mumkun olsa da ideal değil. Düşük devirlerde motoru zorlamamanız gerek yoksa duman çıkarmasi çok olası.
3. Bıçağın sag ve sol tarafına elinizi dayayabileceğiniz tahta vb parcalar koymanız daha rahat çalışma saglayacaktır.
4. O cekmece rayı(teleskobik ray deniyor) ters kullanmaniz ve tozdan korumaniz iyi olacaktır. Bu şekilde zimpara tozu direkt icine düşüp o ray bilyalarini cok kisa surede aşındıracaktır.

Kusura bakmayın icinizi kararttım ama...

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2021, 15:36:15 »
bu nasıl  bir icattır böyle . :2up
beni perdah derdinden kurtardın Adnan hocam.
ben bunun bir değişik modelini uygularım
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 18 Mayıs 2021, 17:02:01 »
Eline sağlık Adnan Hocam.
Ben de niyetlendim. Yalnız çalışan bir düzeneğe zımpara koymanın zor olduğu, önce zımparanın konulması gereken durumlar
için ayak pedalı düşündüm.  ::)

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #6 : 18 Mayıs 2021, 18:12:51 »
Ustam çok basit ve faydalı bir alete benziyor paylaşım için teşekkürler  :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 18 Mayıs 2021, 18:20:23 »
Adnan hocam aklına ve emeğine sağlık. Bizimle paylaştığın için de teşekkür ederim. Faydalı bir alet olmuş. Videonun sonunda telefonun dayanamayıp kendini bırakmasına sesli güldüm. :D

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #8 : 18 Mayıs 2021, 18:58:07 »
Elinize sağlık benim de bir ara düşündüğüm bir projeydi. Birilerinin yaptiğını görünce sevindim. Musadenizle gozume takilan birkac pürüzü belirtmek istiyorum.
1- Burada en onemli olay güvenlik. Bıçağın keskin olmasa bile elinizi kesmesi, ucunun veya taşlama eşiğinin oradaki köşesinin takılıp derinizi kesmesi muhtemelen. Bence bir tane acil stop düğmesi ekleyin.
2. Dekopajın en düşük devrinden de daha düşük devirde kullanıyorsunuz. Bu tip motorlarda devir düşürmek mumkun olsa da ideal değil. Düşük devirlerde motoru zorlamamanız gerek yoksa duman çıkarmasi çok olası.
3. Bıçağın sag ve sol tarafına elinizi dayayabileceğiniz tahta vb parcalar koymanız daha rahat çalışma saglayacaktır.
4. O cekmece rayı(teleskobik ray deniyor) ters kullanmaniz ve tozdan korumaniz iyi olacaktır. Bu şekilde zimpara tozu direkt icine düşüp o ray bilyalarini cok kisa surede aşındıracaktır.

Kusura bakmayın icinizi kararttım ama...

Ustam çok teşekkür ederim. Estağfurullah içim kararmadı bilakis yüzüm güldü. :)
1.Güvenlik hususunda ben de bazı eksiklikler hissetmiştim, bunları gidermek için bir iki değişilik yapmam gerekecek gibi. Acil stop düğmesi de aklımda bulunacak. :)
2.Evet çok düşük devirlerden kaçınıyorum, çok düşük devirlerde boşta çalışırken bile insanı kokutuyor dekupaj. Çalışmak için çok hassas bir devir ayarı var, çok düşük hiç iş görmüyor hafif yüksek çok titretiyor.
3. El dayamak yeri kesinlikle çok iyi olur, eksikliğini hissettim. Yapmak isteyenlere bunu dikkate almalarını tavsiye ederiz. Rayın sabitleneceği düzlemi geniş tutmak büyük ölçüde işi çözecektir.
4. Kesinlikle bu da doğru. Ben bıçağı sabitlediğim ağacın her iki yanına birer kanal açıp da hareketi engellemeyerek perdeleme yapacak bir şey düşünmüştüm bu sorunu fark ettiğimde, ama fiiliyata geçmedi. Muhtemelen bu ray ölünce yenisini takarken tedbir alırım :D 

Tekrar teşekkür ederim :)
bu nasıl  bir icattır böyle . :2up
beni perdah derdinden kurtardın Adnan hocam.
ben bunun bir değişik modelini uygularım
Hocam size bir faydası dokunacaksa çok mutlu oldum :)
Bu demo, gelişmiş versiyonlarını görmek isteriz :)

Eline sağlık Adnan Hocam.
Ben de niyetlendim. Yalnız çalışan bir düzeneğe zımpara koymanın zor olduğu, önce zımparanın konulması gereken durumlar
için ayak pedalı düşündüm.  ::)
Teşekkür ederim hocam. Aslında ayak pedalı mükemmel olur ama onda da belli bir devirde sabit tutmak çok zahmetli olacaktır. Eğer pedal yapılacaksa bence kesinlikle oturur pozisyonda çalışmaya uygun tasarlanmalı her şey, ayakta pedalı sabit tutup aynı zamanda perdah yapmak çok zor olur diye düşünüyorum. Ha oturur poziyonda çalışmaya uygun tasarlanırsa tadından yenmez vallahi. :) benim için şu an bayağı lüks :D
Dikiş makinesinin pedalı filan herhalde aynı işi görür, denerseniz bilgilenmek isteriz hocam. :) 

Ustam çok basit ve faydalı bir alete benziyor paylaşım için teşekkürler  :)

Rica ederim ustam :)

Adnan hocam aklına ve emeğine sağlık. Bizimle paylaştığın için de teşekkür ederim. Faydalı bir alet olmuş. Videonun sonunda telefonun dayanamayıp kendini bırakmasına sesli güldüm. :D

Abi estağfurullah, rica ederim :) Videonun sonuna doğru devri hafifçe yükselttim, ona dayanamamış gariban :D Abi sen bir de dimmeri takmadan evvel dekupajın en düşük devri ile çalışırken görseydin, öyle fazla titreşim vardı ki tezgahtaki her şey birkaç dakika içinde intihar ediyordu :D

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #9 : 18 Mayıs 2021, 19:06:06 »
Çok güzel fikir. Oldukça da basit ve kullanışlı. Bir deneme de ben yaparım artık :)
Elinize sağlık.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

KAZIMUGUR

• **
  • 122
  • Meslek: Elk müh
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #10 : 18 Mayıs 2021, 20:31:18 »
Heveslisi çok anlaşılan ve demek ki çok faydalı bir paylaşım yapılmış , teşekkür.
Biraz katkıda ben yapayım.
Eski ve ya yeni silecek motoru basit bir mafsal mekanizması ( evde matkap ile bile tamamlanabilir düzenekler ) istenilen boyda strok ( gidip gelme ) ve tabii hız ayarı , bilyeli tip ray , iş tamam  , ayrıca sessiz sistem ..
Bir de yukarıda paylaşılmış destek fikirler ..
İstersen bıçağı bağla istersen zımpara takozunu..

https://www.youtube.com/watch?v=Rww5aCd-nAc

https://www.youtube.com/watch?v=UxmW8y8tp0M

https://www.youtube.com/watch?v=tE1hHQ_vAQA

« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2021, 20:38:10 Gönderen: KAZIMUGUR »

Mahmut Erdoğan

• 586
« Yanıtla #11 : 18 Mayıs 2021, 23:41:47 »
size bir fikirde benden gerçi bilen çok usta vardır
Haznedar ın sattığı 3M trizac A45 şerit zımpadan sonra çokda perdaha gerek kalmıyor.
pahalı biraz fakat hakediyor.
ben şöyle yapıyorum.
önce alüminyumoksit 60 kum ile kabasını alıyorum.
sonra A100 sonra A45 iki 800 ikide 1200 bitti perdah  :2up

Mahmut Erdoğan

• 586
« Yanıtla #12 : 18 Mayıs 2021, 23:45:24 »
Heveslisi çok anlaşılan ve demek ki çok faydalı bir paylaşım yapılmış , teşekkür.
Biraz katkıda ben yapayım.
Eski ve ya yeni silecek motoru basit bir mafsal mekanizması ( evde matkap ile bile tamamlanabilir düzenekler ) istenilen boyda strok ( gidip gelme ) ve tabii hız ayarı , bilyeli tip ray , iş tamam  , ayrıca sessiz sistem ..
Bir de yukarıda paylaşılmış destek fikirler ..
İstersen bıçağı bağla istersen zımpara takozunu..

https://www.youtube.com/watch?v=Rww5aCd-nAc

https://www.youtube.com/watch?v=UxmW8y8tp0M

https://www.youtube.com/watch?v=tE1hHQ_vAQA

Kazım abi hevesden ziyade perdah işi çok sıkıcı bunun bir otomotiği olmalı iki dk da işi bitirecek
şu finaller geçsin ele alacam bu işi 3. video benimde düşündüğüm gibi

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #13 : 19 Mayıs 2021, 00:22:15 »
@AdnanErgün kardeşimizin  sisteminde , 3. videodaki yataklara ihtiyaç yok.
Bilyeli tip çekmece rayları zaten lineer yatak hem de gayet başarılı tiptir.
Sertleştirilmiş kızak filan olmasa da mikronluk yatak gerekmediğinden yıllarca bu tip iş de hizmet verir.
Yataktan ziyade eksantrik mekanizmaların yapısı hakkında fikir vermesi açısından ( düzgün dairesel hareketin doğrusal harekete çevrilmesi ) videoları ekledim.
Aslında hareket tam olarak düzgün değildir , yön düzgündür ama hız lineer değil genelde sinüzoidal dir.
Ama bu bıçakçının maksadına etki eden bir olay olmadığı için ve yapı basitliğinden dolayı tercih edilir.
Yukarılarda verilen bir videodaki düzenek düzgün hızlı harekete yakın bir düzenektir ama konumuz için gereksiz karmaşıktır.
Tam lineer hız ancak cardioit  ... falan yazacağım ama muhatap hem matematikci hem de makmüh adayı olunca noktalamak daha isabetli.  :) :2up

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #14 : 19 Mayıs 2021, 01:09:01 »
Güzel bir animasyon , planyalar ( vargel ) benzeri sistemle çalışır.
Yavaş gider ( keser ) dönerken hızlı döner ( kesmez) .
Bıçakçıyı ilgilendirmez  ama planyada büyücek bir parça bağlı ise ... işte o zaman değerine paha biçlmez.

https://www.youtube.com/watch?v=K7Pnxc1AncE

O yüzden sistem ne kadar basit o kadar iyi ucuz ve uzun ömürlü..

KAZIMUGUR

• **
  • 122
« Yanıtla #15 : 19 Mayıs 2021, 02:42:07 »
 :)
https://www.youtube.com/watch?v=P7_lClJJo9E

ayrı ayrı oldu ama süre geçince mesaj editlenemiyor malum

Ek edit :
Bu bıçakçılar baya ilginç insanlar yahu   :) , sadece bizde değil tüm dünyada , olsun yararlı bir uğraş..

Benzeri bir şeyle @dela usta uğraşıyordu ..

https://www.youtube.com/watch?v=bxGBNkG-5DY
« Son Düzenleme: 19 Mayıs 2021, 03:03:11 Gönderen: KAZIMUGUR »

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #16 : 19 Mayıs 2021, 22:04:01 »
Teşekkür ler bilgi icin

seckin.yaman

• **
  • 152
  • Meslek: Teknisyen
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 20 Mayıs 2021, 09:47:09 »
Elinize sağlık çok başarılı hem de sevimli bir çalışma olmuş

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #19 : 20 Mayıs 2021, 21:10:02 »
@ KAZIMUGUR
Kazım Bey katkılarınız çok kıymetli, teşekkür ederim :)