Bıçak Sanatı - Forum

Su Verme Isısı ve Oranı

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Su Verme Isısı ve Oranı
« Yanıtla #20 : 07 Ağustos 2011, 05:09:03 »
Bir katkıda da ben bulunayım bilgi amaçlı:

Sertleştirme ortamları hemen yakınımızda bulabileceğimiz şekilde şöyle olabilir:

Yumuşak su vermeden sert su vermeye göre:

1 - Yağ ( makine yağı, zeytin yağ gibi )
2 - Sabunlu su ( veya su vermeden tavlı parça üzerine sürülür )
3 - Sıcak su
4 - Oda sıcaklığındaki su
5 - Soğuk su
6 - Tuzlu su

Birde bıçak su verilirken keskin ağzı yukarıya gelecek şekilde, 45 derece eğik tutup, suyu keser gibi sertleştirme ortamına daldırılır.

Su verme işleminden sonra menevişleme yapılır.

Eğilme hataları mavi tavda düzeltilir.

Karabina

• 34
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: Trabzon
« Yanıtla #21 : 25 Ekim 2011, 14:54:44 »
bence en ıyı yapabıleceğin şey  tavlama işlemini karanlık bır ortam veya gece yapman.   

Üzerinden çokça bir süre geçmiş ama yeni farkettiğim için soruyorum;

Taner Bey yukarıdaki cümlenizi açıklarmısınız. Bu bilgiyi daha önce hiç duymamış, okumamıştım, farkında da değildim.

selamlar,

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 25 Ekim 2011, 15:33:53 »
isminizi bilemediğimden karabina olarak hitab edeceğim kusuruma bakmayın..
aslında ufakta
 olsa isim ve yaş belırtılırse nasıl hıtab edeceğimiz konusunda sıkıntıya düşmeyiz  ;)

ben karbon çelıkleri ile çalışıyorum. ve su verme işlemini kendi ocağımda yapıyorum.   çelığin gereklı ısıya ulaştığını rengıne bakarak anlıyorum   ve  aydınlık bır ortamda  rengı tam algılayamayıp yanıldığımda oluyor.  genellıkle olması gereken ısının üstüne çıkıp malzemede tane buyumesı sorununu yaşıyordum.
taa ki camlara koyu renk branda yaptırana kadar.  bunu yaptırdıktan sonra hiç sıkıntı yaşamadım ;)

malzemeye su verırken  atölyem zıfırı karanlık oluyor neredeyse..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 25 Ekim 2011, 16:54:30 »
isminizi bilemediğimden karabina olarak hitab edeceğim kusuruma bakmayın..
aslında ufakta
 olsa isim ve yaş belırtılırse nasıl hıtab edeceğimiz konusunda sıkıntıya düşmeyiz  ;)

ben karbon çelıkleri ile çalışıyorum. ve su verme işlemini kendi ocağımda yapıyorum.   çelığin gereklı ısıya ulaştığını rengıne bakarak anlıyorum   ve  aydınlık bır ortamda  rengı tam algılayamayıp yanıldığımda oluyor.  genellıkle olması gereken ısının üstüne çıkıp malzemede tane buyumesı sorununu yaşıyordum.
taa ki camlara koyu renk branda yaptırana kadar.  bunu yaptırdıktan sonra hiç sıkıntı yaşamadım ;)

malzemeye su verırken  atölyem zıfırı karanlık oluyor neredeyse..
Çok önemli bir şey, eğer renk ile kestirim yapıyorsanız kesinlikle ortam ışık şiddetinin her seferinde aynı olması şart...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 25 Ekim 2011, 17:23:19 »
+1 ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)