Bıçak Sanatı - Forum

Yakut (Eğe + akasya)

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Yakut (Eğe + akasya)
« : 04 Mayıs 2021, 18:16:33 »
Yakut bıçakları geleneksel olarak 17 cm namlu boyundan büyük yapılmıyormuş. Kendime en büyüğünden canım çekti.
Suyunu da suda vardim. Canı çekmiş hafif bir sori aldı. Hatırını kırmadım.  :)

Çelik : Esaş eğe
Toplam Boy : 30 cm
Namlu Boy : 17 cm
Kalınlık : 4,5 mm
Genişlik : 29 mm
Kabza : Akasya
« Son Düzenleme: 04 Mayıs 2021, 18:18:35 Gönderen: dela »

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
Ynt: Yakut (Eğe + akasya)
« Yanıtla #1 : 04 Mayıs 2021, 21:35:55 »
Eline sağlık abi. Bu bıçakta polisaj varmı anlayamadım ama. Polisaj dövmelere yakışıyor.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #2 : 04 Mayıs 2021, 21:55:46 »
Eline sağlık abi. Bu bıçakta polisaj varmı anlayamadım ama. Polisaj dövmelere yakışıyor.
Sağolasın.
Polisaj yok. 800 kum kompact zımpara ile bitirdim. Namluda doku çalışması var.
Dövme değil tamamen talaş kaldırma.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #3 : 04 Mayıs 2021, 22:39:25 »
Hocam eline sağlık

Yakutların çok hoş her zamanki gibi.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #4 : 04 Mayıs 2021, 23:51:26 »
Hocam eline sağlık

Yakutların çok hoş her zamanki gibi.

Sağolasın.
Sap çalışma bekleyen eğe dövmesi bir tane var. Ondan sonra bir süre yakuta ara...  :)

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 05 Mayıs 2021, 00:04:20 »
Hocam eline sağlık bu Yakut sardı seni iyice yaptıkça elinizde alıştı. Bı ara bende denemeyi düşünüyorum bant zımparada işlerken püf noktaları varsa tüyo alırız
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2021, 00:29:40 »
Hocam eline sağlık bu Yakut sardı seni iyice yaptıkça elinizde alıştı. Bı ara bende denemeyi düşünüyorum bant zımparada işlerken püf noktaları varsa tüyo alırız

Sağolasın.
Zorlandığım üç şey vardı.
Biri İç bükey tarafın oyulması. Önce taşlama ile girişip, sonra karbür uçla düzelme.
İkincisi içbükey tarafın yüzey tesviyesi. Mıknatıslı aparata profili yapıştırıp onu hallettim.
Üçüncüsü dış bükey tarafın açılması. O da kabaca destek tablasında ağızı açıp, zımparanın boş kısmında dış bükey kısmı düzeltmek.
O kadar.
Dövmeyi soruyorsan.... Birinci şık yok.  :)
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2021, 00:31:25 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
« Yanıtla #7 : 05 Mayıs 2021, 09:47:31 »
Hocam önünde saygıyla eğiliyorum.

En sevdiğim yüzey görüntüsü ve suda suyu verilmiş çelik, hepsi bir arada. Bir de hamon olsaydı tadından yenmezdi.
Tabi o zaman bu bir yakut olmazdı muhtemelen ve dövme izleri efekti olmayacaktı. Dolayısıyla ya hamon ya dövme efekti olarak seçim yapmak gerekirse bence şimdiye kadarki teknik kapasite olarak en yüksek çalışman bu hocam. Ben yapabilsem ustalık eserim diye dolaştırırdım. :D

Artık şu konulara zaten girmiyorum; "hocam hızına yetişilmiyor maşallah" , "kabzadaki desenler şimdiye kadarkiler içinde en derli toplu ve güzel olanı" , "kavela ile kabzanın kontrastı, kabzanın baş tarafındaki temiz çalışma" bunlar senin için standart olan şeyler. :)
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2021, 09:51:47 Gönderen: orkunaydin350 »

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2021, 10:09:30 »
Abi döktürmüşsün Maşallah. Kabza işi çok hoş olmuş. Yakutları ayrı seviyorum.  Ama niyeyse diğer yaptıklarının aksine (yani dövme olanların) bu talaş kaldırma işi bana daha bi ham geliyor. Aklımda yakut döverek yapılır mantığı yerleşmiş. Aşındırma ile olanlar böyle sanki bir eksiklik varmış gibi hissediyorum. Yani öyle bakınca anlayacağımdan yada olmazsa olmaz gibi değil hatta döverek yapılan başka örneklerde kırılmalar çatlaklar olduğuna şahit oldum aslında bu aşındrıma belki daha sağlam ama işte böyle hani bir fikir gelir yapışır kalır ya akılda o şekilde. Tekrardan ellerine sağlık. Ben şu tam taşlama olan namlusu çok iyi bıçağı bekliyorum. O nasıl olacak acaba
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 05 Mayıs 2021, 10:22:13 »
Maşallah ustam ellerine sağlık kabzadaki işçilik imzan olmuş durumda karbür uçları çok sevdiniz  :)
Gendarmerie Special Operation...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #10 : 05 Mayıs 2021, 11:39:52 »

En sevdiğim yüzey görüntüsü ve suda suyu verilmiş çelik, hepsi bir arada. Bir de hamon olsaydı tadından yenmezdi.
Tabi o zaman bu bir yakut olmazdı muhtemelen ve dövme izleri efekti olmayacaktı. Dolayısıyla ya hamon ya dövme efekti olarak seçim yapmak gerekirse bence şimdiye kadarki teknik kapasite olarak en yüksek çalışman bu hocam. Ben yapabilsem ustalık eserim diye dolaştırırdım. :D

Artık şu konulara zaten girmiyorum; "hocam hızına yetişilmiyor maşallah" , "kabzadaki desenler şimdiye kadarkiler içinde en derli toplu ve güzel olanı" , "kavela ile kabzanın kontrastı, kabzanın baş tarafındaki temiz çalışma" bunlar senin için standart olan şeyler. :)

Sağolasın Orkun.
Aslında izlerin olduğu kısım için hayal ettiğim karartma bu değildi. İçine bulaşık teli atılmış sirke ve çayla denedim. Beklediğimden fazla kararttı.
Ustalık değil de macera diyelim. Bitirdim. Resmini çektim. Paylaştım. Hevesim geçti. Şimdi ne yapsam? Süreç bu...  :)

Abi döktürmüşsün Maşallah. Kabza işi çok hoş olmuş. Yakutları ayrı seviyorum.  Ama niyeyse diğer yaptıklarının aksine (yani dövme olanların) bu talaş kaldırma işi bana daha bi ham geliyor. Aklımda yakut döverek yapılır mantığı yerleşmiş. Aşındırma ile olanlar böyle sanki bir eksiklik varmış gibi hissediyorum. Yani öyle bakınca anlayacağımdan yada olmazsa olmaz gibi değil hatta döverek yapılan başka örneklerde kırılmalar çatlaklar olduğuna şahit oldum aslında bu aşındrıma belki daha sağlam ama işte böyle hani bir fikir gelir yapışır kalır ya akılda o şekilde. Tekrardan ellerine sağlık. Ben şu tam taşlama olan namlusu çok iyi bıçağı bekliyorum. O nasıl olacak acaba

Sağolasın Mehmet Ustam.
İlk bıçak yapmaya başladığım zamanlar Sefa Hocanın forumda yakut bıçağını paylaştığı zamanlardı. Pek özenmiştim. Bildiğimiz kesme taşıyla
ilk yakutu yapmıştım. Sonradan karbür uçlar girdi işin içine. Karbon çeliği dışındaki çeliklerle yapılacak yakutlar için tek yol talaş kaldırma zaten.
Elimde eğe dövmesi olup sapını monte ettiğim bir tane kaldı. Sapını çalıştıktan sonra yakutlara bir sezon arası vermeyi düşünüyorum.
Ondan sonra elimde sleipner lama var. Ondan bir tane. Paslanmaz çeliklerden bir tane canım çekiyor.  :) Nasip diyelim.

Maşallah ustam ellerine sağlık kabzadaki işçilik imzan olmuş durumda karbür uçları çok sevdiniz  :)

Sağolasın.
Tel kakma, sedef kakma falan yapamayınca karbürlerin etrafında dönmeye başladım.  :D

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #11 : 05 Mayıs 2021, 12:09:23 »

Sağolasın Orkun.
Aslında izlerin olduğu kısım için hayal ettiğim karartma bu değildi. İçine bulaşık teli atılmış sirke ve çayla denedim. Beklediğimden fazla kararttı.
Ustalık değil de macera diyelim. Bitirdim. Resmini çektim. Paylaştım. Hevesim geçti. Şimdi ne yapsam? Süreç bu...  :)

Nasıl yani? Ben bu metdu ilk defa duyuyorum hocam. Herkes yeteri kadar karartamadığı için şikayet ediyor, bu yöntem çok mu karartıyor? O zaman iyiymiş. Tam prosesi adım adım yazabilir misin? Yada bir yerde geçiyor muydu?

Şimdi ne yapsamın cevabı basit hocam: Madem suda su veriyorsun, o zaman direk hamon. >:D O kadar eğe stoğu neye yarayacak başka? ;D

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #12 : 05 Mayıs 2021, 14:46:58 »
....................

Nasıl yani? Ben bu metdu ilk defa duyuyorum hocam. Herkes yeteri kadar karartamadığı için şikayet ediyor, bu yöntem çok mu karartıyor? O zaman iyiymiş. Tam prosesi adım adım yazabilir misin? Yada bir yerde geçiyor muydu?

Şimdi ne yapsamın cevabı basit hocam: Madem suda su veriyorsun, o zaman direk hamon. >:D O kadar eğe stoğu neye yarayacak başka? ;D

İki ihtimalli anlama oluştu kafamda.

Birincisi namlu içbükey tarafın kararması. O basit. Isıl işlemde önce suya. Sonra yağa. Bezle dışbükey taraf ve sırtın yağları temizlenip iç bükey olduğu gibi bırakılıp menevişe de öyle girince yağı yanıp bir tabaka oluşturuyor.

İkincisi ahşaptaki. En ince bulaşık telini plastik  bardağa koyup içine sirke konuyor. Bekletiliyor. Ne kadar beklerse ahşapta bıraktığı ton o kadar siyah oluyor.

Karartılacak yere önce fırçayla çay sürülüyor. Kuruduktan sonra fırçayla hazırladığımız sirke sürülüyor. Önce birşey olmuyor. Sonra yavaş yavaş
kararmaya başlıyor. Bunu bir yerde gördüm ama nerede gördüğümü hatırlayamadım.  ::)

Hamun mu? Ahh hamon.  Yapma kısmında sorunlarımı çözdüm de çıkarma konusunda bir fırın ekmek yemem lazım. Bu günlerde diyetteyim.
Ekmeği kestim.  :D

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2021, 14:50:29 Gönderen: dela »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #13 : 05 Mayıs 2021, 17:31:13 »
Haa ok. Şimdi oldu hocam. Ben o yöntemi namlu karartmada kullandın sandım hocam. Ahşap karartma içinmiş meğer.  :-\

Kadir26

• 53
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #14 : 05 Mayıs 2021, 23:28:25 »
Yakut bıçakları geleneksel olarak 17 cm namlu boyundan büyük yapılmıyormuş. Kendime en büyüğünden canım çekti.

abim yine dokturmusun

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #15 : 06 Mayıs 2021, 00:42:38 »

abim yine dokturmusun

Sağolasın Kadir.  :)
Hakan'ı da foruma üye yap.  ;)