Merhabalar değerli ustalarım, hobidaşlarım.
Aşağı yukarı üç dört ay önce hafif hafif kendini hissettiren, giderek artan ve nihayet hastaneye gitmezsem olmayacak dedirten bir ağrıdan muzdariptim. Ağrı dirsek ekleminin içindeydi. Muayenede MR görüntüsü ile eklemde bir ödem olduğu, golfçü dirseği denilen rahatsızlıkla yüz yüze olduğum anlaşıldı. Bu hastalık adından anlaşılacağı gibi golf sporuyla çokça meşgul olanlarda sıklıkla görülür imiş. Tenisçi dirseği ile karıştırmamalı.
Hastalığın ortaya çıkma sebepleri arasında "tutma, kavrama aktiviteleri, doğrama, boyama, çevirme, sıkma" gibi el bilek kasları aracılığıyla yapılan eylemlerin aşırı tekrarlanması gibi durumlar zikredilmekte. Bu aşırı yüklenme ilgili kası kemiğe bağlayan tendonda gevşeme, tahriş, yırtılma, ödem gibi olumsuz durumlara sebep oluyormuş. Ben de şikayetlerim artmadan önce çok uzun süreler ve agresif bir şekilde perdah yapmıştım. Bir de el testeresi ile bolca ağaç kesmiştim. Hasılı kelam eğer dikkatli hareket etmez, kasları yeterince dinlendirmez, yapacağımız işleri vücudumuzu doğru konumlandırarak yapmazsak golfçü dirseği gibi rahatsızlıklarla karşılaşmamız kuvvetle muhtemel. Ben gencim bana bir şey olmaz demeyin ben öyle dedim aylardır çekiyorum. Bizim hobideki birçok işlem bu hastalığa zemin hazırlıyor: perdah, eğe ile ağız ağma, dövme işlemi vb.
Bu rahatsızlığın maalesef ki tedavisi de çok zor, bazen ömür boyu kalıcı olabiliyor. Doktor bana İnartro(Enjeksiyon,600 küsur tl ve devlet karşılamıyor), Diprospan(enjeksyon) ve Rantudil(hap, felaket yan etkileri var, sersemletiyor, agresifleştiriyor, mideyi deliyor ve bağırsakları bozuyor) ilaçlarını verdi. Zaten enjeksiyon hemen hastanede yapıldı, hapı da düzenli içmeye çalıştım. Gelgelelim bir ay geçtikten sonra aynı şikayetler yeniden gün yüzüne çıktı. İşin kötüsü sol dirseğimde de aynı ağrı var.
Siz siz olun bedeninizi fazla zorlamayın, bilinçli hareket edin, en babayiğidimiz bile hiç ummayacağı şekilde - Allah korusun- ıskartaya çıkabilir.
Hepiniz için sağlıklı bir şekilde gönlünüzce üretim yapmanızı dilerim.