Merhaba,
Yazın tayin ve sonrasında taşınma tekrar düzen kurma vs derken çok uzun zaman bıçak yapmaya şans bulamadım.
Atölyem olmadığı için çok sınırlı mekanda yaratabildiğim kısıtlı zamanlarda bıçak yapmaya çalışınca bir bıçağı yapmam en az bir ay sürüyordu bundan öncekilerde. Hoş şimdiye kadar yaptığım bir kaç ahşap oyma bıçağı ve puukko denemesi hariç 3 tane pimli bıçak yaptım, onlarda 8-12 cm civarlarındaydı. Bu bıçağımın neredeyse aynısından bir tane daha yapmaya çalıştım. Neden iki tane diye sormak aklınıza gelirse, şöyle bir mantık yürüttüm ki, şu an o mantığa küfrediyorum

"hata yaparsam içimde kalmasın, diğerinde aynı hatayı yapmayayım, en azından biri içime sinsin..."
Dİğeri de M390 ve her iki profilin ağızlarını eğe rampasında açtım ve ısıl işlemlerini çeliği satın aldığım yerde yaptırdım. Isıl işleme gönderirken kesici ağzı 1.2 mm civarında bırakmıştım. Isıl işlem sonrası elde perdah ile halletmeye çalıştığım ve namlu beni çileden çıkarttı resmen. Hiç abartmıyorum, her bıçağa en az 100'er saat harcadım ve bant zımpara almaya bu süreçte karar verdim. Bant zımparayı aldım almasına ama o da ayrı bir dert oldu başıma...Bant zımparada tecrübem olmadığı için bu profilleri bant zımparaya vurmaya cesaret edemedim. Elde perdaha devam...

O kadar uzun sürünce bıçaklarla duygusal bir bağ kurdum doğal olarak, hatta akraba bile olduk diyebilirim

bugün biri bitti ve hemen hevesle resimlerini çektim ama hala bittiğine inanamıyorum, nede olsa 3 aya yakındır başıma bela oldular ve ilginç bir şekilde kendimi boşlukta hissediyorum sanki

ilk defa normal boyutlarda pimli bir bıçak yapmak çok tecrübe kazandırdı bana, ne kadar okusam seyretsem dinlesem de, kendi adıma en iyi öğrenme yönteminin fiilen yapmak olduğunu bir kez daha gördüm bu psikopat çeliklerle uğraşırken

Diğerinin kılıfı ile uğraşıyorum inşallah kısa sürede bitirip paylaşacağım onu da.
Çelik : M390
Kabza : Kök Ceviz
Et kalınlığı : 3.6 mm
Namlu Genişliği : 27 mm
Toplam Boy :210 mm
Namlu Boyu : 100 mm
Pimler : 6 mm
Isıl İşlem : Lamayı aldığım yerde yapıldı
Sertlik : Tırnak eğe testi ile 62-64 HRC arasında olduğu söylendi

O kadar çok uğraşınca bıçakla, bir orada bir burada acaba böyle daha iyi olur mu diye bir sürü resim çektim, umarım iyi olmuşlardır.