Bıçak Sanatı - Forum

Bant Zımpara Aldırtan M390 Bıçağım

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
Bant Zımpara Aldırtan M390 Bıçağım
« : 30 Ocak 2021, 21:24:57 »
Merhaba,

Yazın tayin ve sonrasında taşınma tekrar düzen kurma vs derken çok uzun zaman bıçak yapmaya şans bulamadım.
Atölyem olmadığı için çok sınırlı mekanda yaratabildiğim kısıtlı zamanlarda bıçak yapmaya çalışınca bir bıçağı yapmam en az bir ay sürüyordu bundan öncekilerde. Hoş şimdiye kadar yaptığım bir kaç ahşap oyma bıçağı ve puukko denemesi hariç 3 tane pimli bıçak yaptım, onlarda 8-12 cm civarlarındaydı. Bu bıçağımın neredeyse aynısından bir tane daha yapmaya çalıştım. Neden iki tane diye sormak aklınıza gelirse, şöyle bir mantık yürüttüm ki, şu an o mantığa küfrediyorum :) "hata yaparsam içimde kalmasın, diğerinde aynı hatayı yapmayayım, en azından biri içime sinsin..."

Dİğeri de M390 ve her iki profilin ağızlarını eğe rampasında  açtım ve ısıl işlemlerini çeliği satın aldığım yerde yaptırdım. Isıl işleme gönderirken kesici ağzı 1.2 mm civarında bırakmıştım. Isıl işlem sonrası elde perdah ile halletmeye çalıştığım ve namlu beni çileden çıkarttı resmen. Hiç abartmıyorum, her bıçağa en az 100'er saat harcadım ve bant zımpara almaya bu süreçte karar verdim. Bant zımparayı aldım almasına ama o da ayrı bir dert oldu başıma...Bant zımparada tecrübem olmadığı için bu profilleri bant zımparaya vurmaya cesaret edemedim. Elde perdaha devam... ::)

O kadar uzun sürünce bıçaklarla duygusal bir bağ kurdum doğal olarak, hatta akraba bile olduk diyebilirim :) bugün biri bitti ve hemen hevesle resimlerini çektim ama hala bittiğine inanamıyorum, nede olsa 3 aya yakındır başıma bela oldular ve ilginç bir şekilde kendimi boşlukta hissediyorum sanki :)

ilk defa normal boyutlarda pimli bir bıçak yapmak çok tecrübe kazandırdı bana, ne kadar okusam seyretsem dinlesem de, kendi adıma en iyi öğrenme yönteminin fiilen yapmak olduğunu bir kez daha gördüm bu psikopat çeliklerle uğraşırken :)

Diğerinin kılıfı ile uğraşıyorum inşallah kısa sürede bitirip paylaşacağım onu da.

Çelik                  : M390
Kabza                : Kök Ceviz
Et kalınlığı          : 3.6 mm
Namlu Genişliği  : 27 mm
Toplam Boy        :210 mm
Namlu Boyu       : 100 mm
Pimler               : 6 mm
Isıl İşlem           : Lamayı aldığım yerde yapıldı
Sertlik               : Tırnak eğe testi ile 62-64 HRC arasında olduğu söylendi

O kadar çok uğraşınca bıçakla, bir orada bir burada acaba böyle daha iyi olur mu diye bir sürü resim çektim, umarım iyi olmuşlardır.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Bant Zımpara Aldırtan M390 Bıçağım
« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2021, 22:09:19 »
Elinize sağlık.
Epey uğraşmışsınız. Bu kadar uğraşınca temiz ve titiz bir sonuç ortaya çıkmış.
Malzeme de iyi.
Bıçağın formunun dik açıdan çekilen resimlerde bıraktığı etki, yan açıdan çekilen resimlerde aynı olmadı bende.

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #2 : 30 Ocak 2021, 22:15:08 »
Elinize sağlık  :) okurken bile ellerim su topladı :D gerçekten de uzun süren bir iş olmuş.

Basat

• 211
« Yanıtla #3 : 30 Ocak 2021, 22:23:25 »
Elinize sağlık  :) okurken bile ellerim su topladı :D gerçekten de uzun süren bir iş olmuş.

Teşekkürler,
Yukarıda yazmayı unutmuşum, iki elimin de işaret ve baş parmakları uzun süre hissiz kaldılar ve deri attılar.
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #4 : 30 Ocak 2021, 22:25:25 »
Elinize sağlık.
Epey uğraşmışsınız. Bu kadar uğraşınca temiz ve titiz bir sonuç ortaya çıkmış.
Malzeme de iyi.
Bıçağın formunun dik açıdan çekilen resimlerde bıraktığı etki, yan açıdan çekilen resimlerde aynı olmadı bende.

Teşekkürler, etki derken ?
Perspektiften namlu uzun-kısa görünmüş bazı fotolarda, onu mu kastettiniz ?
———————————————————-

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 30 Ocak 2021, 22:34:51 »
................
Demem o ki.
Bıçağın dik açıdan çekilen resimlerinde oldukça etkileyici ve estetik bir etki bıraktı. (5,6,9 ve 12. resimler gibi)
Yandan çekilen resimlerde aynı etkiyi bırakmadı.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 30 Ocak 2021, 22:38:15 »
Elinize sağlık sert bıçak iyidir M390 daha iyidir  :D Bunca eziyetten sonra zevkle kullanırsınız.  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #7 : 30 Ocak 2021, 22:56:13 »
Elinize sağlık, uğraştığınıza değmiş gerçekten. Çok temiz bir iş çıkmış ortaya  :2up
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

mhmmd

• **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
« Yanıtla #8 : 30 Ocak 2021, 23:07:23 »
Bicakta bicak olmus hani harika gorunuyor. Elleriniz dert gormesin onca emege degmis, kilifi ayri guzel olmus.. Balta kilifi ve sapi da cok orjinaller..

................
Demem o ki.
Bıçağın dik açıdan çekilen resimlerinde oldukça etkileyici ve estetik bir etki bıraktı. (5,6,9 ve 12. resimler gibi)

muhtemelen yandan bakarken hatlar altin orana uygun degil, dikine bakarken altin orana yaklastigi icin daha hos gorunuyor olsa gerek. Ayni etkiyi ben de yasadim.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #9 : 31 Ocak 2021, 02:46:03 »
Valla helal olsun sulu M390 a perdah atmak inanılmaz zor olduğu manidar hiç çalışmadım toz metallerle inşallah birgün çalışmak nasip olur bu kadar perdah emek zaman bırakında titiz ve temiz olsun ellerinize sağlık gayet hoş ve temiz olmuş  :)
Gendarmerie Special Operation...

fatihbyfatih

• 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #10 : 31 Ocak 2021, 02:51:33 »
Elinize sağlık. Temiz iş çıkartmışsınız. Toz metalle çalışmak kısmet olmadı ama okuduktan sonra meraklanmadım değil  :)
(fiyatlarına baktıktan sonra heves kursakta kaldı :( )

Basat

• 211
« Yanıtla #11 : 31 Ocak 2021, 09:13:51 »
................
Demem o ki.
Profil olarak bushcraft bıçağı temelde, arazide kullanılma ihtimali çok fazla olmadığı için ağzı scandi açmadım.

Elinize sağlık sert bıçak iyidir M390 daha iyidir  :D Bunca eziyetten sonra zevkle kullanırsınız.  :2up
Çok teşekkürler, bıçağı çok önceden söz verdiğim bir arkadaşıma yaptım. Değerini bilmeden kullanmaya kalkarsa kesin döverim :) Bu arada bıçak yapmaya başlamadan önce kullanıcı olarak bir çok değerli çelikten bıçağım oldu ve performansları konusunda oldukça bilgi sahibiydim ama M390'ım yoktu. İlk defa M390'la tecrübem oldu, gerçekten çok güzel bir çelikmiş.

Bicakta bicak olmus hani harika gorunuyor. Elleriniz dert gormesin onca emege degmis, kilifi ayri guzel olmus.. Balta kilifi ve sapi da cok orjinaller..

muhtemelen yandan bakarken hatlar altin orana uygun degil, dikine bakarken altin orana yaklastigi icin daha hos gorunuyor olsa gerek. Ayni etkiyi ben de yasadim.
Çok teşekkürler,  dediğim gibi bıçak ve kılıfı aslında bana özgü değil, bushcraft olarak dünya genelinde çok kullanılan bir model.

Valla helal olsun sulu M390 a perdah atmak inanılmaz zor olduğu manidar hiç çalışmadım toz metallerle inşallah birgün çalışmak nasip olur bu kadar perdah emek zaman bırakında titiz ve temiz olsun ellerinize sağlık gayet hoş ve temiz olmuş  :)
Çok teşekkürler, bant zımparanız yoksa kesinlikle tavsiye etmiyorum valla. Hele sabırlı biri değilseniz asla bulaşmayın :)

Elinize sağlık. Temiz iş çıkartmışsınız. Toz metalle çalışmak kısmet olmadı ama okuduktan sonra meraklanmadım değil  :)
(fiyatlarına baktıktan sonra heves kursakta kaldı :( )
Geçen sene temmuz gibi indirime denk gelince 4 tane lama almıştım, şuanki güncel fiyatları alınabilecek gibi değil. ilk profilin deliklerini sanayide sütunlu matkapta delerken dandik HSS matkap ucu ile biraz fazla zorlayınca profili çatlattım. Elimdeki sözde HSS olan matkap uçları bir işe yaramayınca Bosch HSS-Co matkap uçları aldım ve güzel performans elde ettim. Çatlayan profilide inşallah gizli kuyruğa çevirip kullanacağım.

———————————————————-

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #12 : 31 Ocak 2021, 21:34:23 »
 elinize sağlık Direkt zorda. baslamisiniz..m390 isil.islem.aonrasi calismak cok kolay ancak isil.islem sonrasi tam bir basa bela oluyour...ayrica bicaj icin 62-64 sertlik cok gibi geldi bana elde bilemek nerede imkansiz hale gelir..

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #13 : 01 Şubat 2021, 08:25:26 »
Ustam sabrınız ve emeğinizden ötürü kutlarım, tebrikler. Bant zımparayla yapmış olsanız bu şekilde gene olmayacaktı. Ayna parlaklığı istiyorsanız elde perdah şart. En ince bant bile çizik oluşturuyor sonuçta. Kaç kuma kadar çıktınız? Bir de pimli bıçaktan derken "full tang" kastediyorsunuz sanırım, dip not olarak geçelim. :2up

Bir diğer konu, ben değinmeden geçemeyeceğim, cilli gibi parlayan ceviz kabza. Her zamanki ihtişamında 😍 ayrıca tebrik ederim.
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2021, 08:28:26 Gönderen: orkunaydin350 »

Basat

• 211
« Yanıtla #14 : 01 Şubat 2021, 08:55:56 »
elinize sağlık Direkt zorda. baslamisiniz..m390 isil.islem.aonrasi calismak cok kolay ancak isil.islem sonrasi tam bir basa bela oluyour...ayrica bicaj icin 62-64 sertlik cok gibi geldi bana elde bilemek nerede imkansiz hale gelir..
Çok teşekkürler,
Isıl işlem öncesi de dikkatli çalışmak gerekiyor çünkü kırılgan bir yapısı var, matkapla delik açmaya çalışırken bir profili çatlattım maalesef.
Evet sert oldu ama sahibi çok yoğun kullanmayacak, daha çok seyredip sevme maksatlı sahiplenecek. Muhtemelen köreltmeyi becerebilirse yine ben bilerim.
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #15 : 01 Şubat 2021, 08:59:17 »
Ustam sabrınız ve emeğinizden ötürü kutlarım, tebrikler. Bant zımparayla yapmış olsanız bu şekilde gene olmayacaktı. Ayna parlaklığı istiyorsanız elde perdah şart. En ince bant bile çizik oluşturuyor sonuçta. Kaç kuma kadar çıktınız? Bir de pimli bıçaktan derken "full tang" kastediyorsunuz sanırım, dip not olarak geçelim. :2up

Bir diğer konu, ben değinmeden geçemeyeceğim, cilli gibi parlayan ceviz kabza. Her zamanki ihtişamında 😍 ayrıca tebrik ederim.
Çok teşekkürler,
5.000 kuma kadar çıktım hem namluda hem kabzada. Pimliden kastım evet fulltang :)

Bir arkadaşımda kabza için şöyle dedi "kabzanın görünüşü çeliğin güzelliğini gölgeliyor" cevizle uğraşmayı seviyorum :)
———————————————————-

Basat

• 211
« Yanıtla #16 : 01 Şubat 2021, 09:10:19 »
Kabzaya şekil verirken sağ yanağında maalesef içi boş olan bir kaç ura denk geldim. Japon ve kendi tozu ile kapattım.
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2021, 09:23:23 Gönderen: Basat »
———————————————————-

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #17 : 01 Şubat 2021, 10:42:59 »
Maşallah çok güzel. Nedense tam taşlamaya ayrı bir hayranlığım var. Bana çok güzel geliyor. Ya da sorun bende, bilemedim şimdi.   :2up

Basat

• 211
« Yanıtla #18 : 01 Şubat 2021, 15:49:17 »
Maşallah çok güzel. Nedense tam taşlamaya ayrı bir hayranlığım var. Bana çok güzel geliyor. Ya da sorun bende, bilemedim şimdi.   :2up
Çok teşekkürler, bende tam taşlamayı  çok seviyorum ♥️
———————————————————-