Bıçak Sanatı - Forum

Nakiri

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Nakiri
« : 27 Ocak 2021, 13:57:57 »
Benim için ilklerle dolu heyecen verici bir iş oldu.
Bugüne dek ısıl işlem haricinde tüm proseslerini benim çıkardığım ilk çalışmam (Öncesinde de bir pala, bir de bıçak yapmıştım). Uzun bir proje oldu, çünkü ağız açmaya çok uzun bir süre cesaret edemedim. Bant zımparam geldikten hemen sonra eşime hediye edeceğim 4116 dan 5 bıçaklık profiller kestim. Profilleri bant zımparada düzeltip ağız açmadan ısıl işleme yolladım. Isıl işlemden döndükten sonra bir türlü elim değmedi. Baltalarla uğraşırken elimin bant zımparaya ve bu işe alışmasını umdum. Biraz da öyle oldu ama iş ağız açmaya gelince yine bir sürü sorun yaşadım.
- Nakiriden önce kısa bir doğrama bıçağına ağız açtım. Kesici ağızda pay bırakmayı unuttuğum için ağız tenekeye döndü ve yandı  ???
- Öncelikle ağızın başı ve sonu hep biraz daha fazla daldı. Hızlı çentim olmada, yavaş çektim olmada, açı verdim, eğim verdim, bastırdım, çok nazik  ^-^ davrandım yinede olmadı. Bu bıçakta eşik yüksekliği belirgin olmayacağı halde eşik yüksekliği belirgin olacak sonraki çalışmalarım için dikkat etmek durumunda kaldım ancak henüz işi çözemedim.
- Kesici ağızda 05mm ilk bir pay bırakmam gerektiğini neyseki son anda hatırlayıp işi kurtardım. Buna karşın baştan sona giderken kalınlık farkları olduğunu fark ettim!!
- Çalışmayı 220 kumda bitirdim ama bu beni memnun etmedi yada perdah çok düzgün olmadığından çok memnun kalmadım
- Gizli kuyruk sap ilk kez denedim, sanırım oldu, bir sorunla karşılaşmadım. Sadece alçakta daha hassas davranmalıydım. Biraz açıklık kaldı (Rüyalarıma hep Sefa ustamın balçakları girdi :) ). Bir dahaki sefer değişik şeyler planlıyorum.
- Asit indirme çalışmasından sonra hayalim desenin çevresini perdaha uydurmaktı, onu şimdilik başaramadım. Desen etrafındaki durum beni rahatsız etti.
- Bir dahaki sefer ya bunu bütüne yaymam gerekiyor yada bu sorunu çözmem lazım.

Sonuç olarak ben gergin olmakla birlikte eşim hediyesinden gayet memnun kaldı  O:-)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Huseyin KESKİN

  • ***
  • 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2021, 16:29:06 »
ustam elinize sağlık :) üstündeki desenler ve sap zaten çok güzel olmuş, fotoğraflardan da yüzeyde farklılık seçemedim bence kendinize haksızlık ediyorsunuz  O:-)

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2021, 16:59:37 »
ustam elinize sağlık :) üstündeki desenler ve sap zaten çok güzel olmuş, fotoğraflardan da yüzeyde farklılık seçemedim bence kendinize haksızlık ediyorsunuz  O:-)
Teşekkür ederim. Biraz daha dikkatle daha iyi olabilirdi
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

fatihbyfatih

  • ***
  • 152
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Samsun
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2021, 18:39:10 »
Elinize sağlık. Sap ve desen çok hoşuma gitti tebrik ederim. Bant zımpara makinam ilk geldiğinde bolca silme alıp çeşitli ağız açıları için denemeler yaparak el alışkanlığı edinmeye çalışmıştım. Bazen kabasini alıp son işlemleri egeleme rampasinda bitiriyorum. Okudukça sizi çok iyi anladım. Başarılar dilerim

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2021, 18:53:43 »
Elinize sağlık. Sap ve desen çok hoşuma gitti tebrik ederim. Bant zımpara makinam ilk geldiğinde bolca silme alıp çeşitli ağız açıları için denemeler yaparak el alışkanlığı edinmeye çalışmıştım. Bazen kabasini alıp son işlemleri egeleme rampasinda bitiriyorum. Okudukça sizi çok iyi anladım. Başarılar dilerim

Teşekkür ederim. Sapı nedense matkaba bağladığım cırt zımparalarla daha kontrollü yapabiliyorum. İlk onunla başladığım için olabilir. Zamanla bant zımparada da kontrollü olabilirim sanırım.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Ynt: Nakiri
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2021, 19:33:27 »
Çok uzun zamandır bıçaklara yorum yapmaktan kaçınıyordum, nedenlerim vardı  ;) ama dayanamadım bundan böyle hiç çekinmeden yorum yapacağım, uzun zamandan sonra ilki de Senin bıçağa denk gelmiş oldu  ^-^
Nakiri çok güzel olmuş, Balçağa takılmışsın anladığım kadarıyla ama bence hiç takılma iyi görünüyor, pirinç yerine farklı renkte ahşapta kullanabilirdin ve işler daha kolay olurdu veya o bambunun bir parça görüntüsünü de pirinç üzerine indirme yapsan acayip olurdu.
Bıçak üzerindeki bambu temasına bayıldım, çok iyi görünüyor ve Seni rahatsız eden perdah hatası dediğin şey aslında görüntüyü tam olması gerektiği hale sokmuş, ben olsam desenin taban kısmını dahada karartırdım hatta, daha yakışıklı olurdu eminim. Kısaca, ellerine sağlık, çok iyi iş  :2up

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2021, 20:02:05 »
Çok uzun zamandır bıçaklara yorum yapmaktan kaçınıyordum, nedenlerim vardı  ;) ama dayanamadım bundan böyle hiç çekinmeden yorum yapacağım, uzun zamandan sonra ilki de Senin bıçağa denk gelmiş oldu  ^-^
Nakiri çok güzel olmuş, Balçağa takılmışsın anladığım kadarıyla ama bence hiç takılma iyi görünüyor, pirinç yerine farklı renkte ahşapta kullanabilirdin ve işler daha kolay olurdu veya o bambunun bir parça görüntüsünü de pirinç üzerine indirme yapsan acayip olurdu.
Bıçak üzerindeki bambu temasına bayıldım, çok iyi görünüyor ve Seni rahatsız eden perdah hatası dediğin şey aslında görüntüyü tam olması gerektiği hale sokmuş, ben olsam desenin taban kısmını dahada karartırdım hatta, daha yakışıklı olurdu eminim. Kısaca, ellerine sağlık, çok iyi iş  :2up

Sefa ustam kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim. Haklısınız. Hatta siz söyleyince aklıma geldi keşke sapta da bambunun kendisini kullansaydım.  :) Ancak ilk bıçaktaki her bir süreç o kadar kafayı meşgul ediyor ki zerafet gerektiren işlere iş bittikten sonra insanın aklına geliyor. Bir şeyi daha farkettim. Ayaktayken ince işleri pek yapamıyorum. Atölyede ince işleri oturarak yapacağım bir düzen kurmam gerekiyor. Neyseki bu seride farklı modelde ısıl işlemi tamamlanmış 2 bıçağım daha var. Sakince düşünüp onlarda bu teknikleri deneyim. Desen dipleri konusunda da haklısınız. Muzdarip olduğum bir konu. Akümde ne yazıkki DC bağlantısı yok. Yada ben nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bu yüzden indirmelerim açık renk kalıyor.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

borakent

  • ***
  • 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #7 : 27 Ocak 2021, 20:12:19 »
Elinize sağlık. Daha önce başarısız bir nakiri denemem olmuştu. Zorlukları iyi anlıyorum. Özellikle mutfak için yapılan bıçaklarda taşlama kısmının çok geniş olması hem büyük sabır istiyor hem de açıyı korumayı zorlaştırıyor. Deseni ben de çok beğendim.

Çok uzun zamandır bıçaklara yorum yapmaktan kaçınıyordum, nedenlerim vardı  ;) ama dayanamadım bundan böyle hiç çekinmeden yorum yapacağım, uzun zamandan sonra ilki de Senin bıçağa denk gelmiş oldu  ^-^
Nakiri çok güzel olmuş, Balçağa takılmışsın anladığım kadarıyla ama bence hiç takılma iyi görünüyor, pirinç yerine farklı renkte ahşapta kullanabilirdin ve işler daha kolay olurdu veya o bambunun bir parça görüntüsünü de pirinç üzerine indirme yapsan acayip olurdu.
Bıçak üzerindeki bambu temasına bayıldım, çok iyi görünüyor ve Seni rahatsız eden perdah hatası dediğin şey aslında görüntüyü tam olması gerektiği hale sokmuş, ben olsam desenin taban kısmını dahada karartırdım hatta, daha yakışıklı olurdu eminim. Kısaca, ellerine sağlık, çok iyi iş  :2up

Sefa Hocam sizin yorumlarınız bizim için eğitici oluyor. Muhakkak ki yorum istemeyen, eleştiriye kapalı kişiler olacaktır. Bu durumdan rahatsız olan insanların aslında eserlerini paylaşmamaları gerekir. Yapılan ürünü paylaşmak aslında meydana çıkmak, eksiğiyle fazlasıyla ürünü ortaya koymak gibidir. Yani övgüye ve eleştiriye açık olması gerekir. Hem kendi bıçaklarıma siz ve diğer ustalardan gelen yorumlar hem de başka ustalarımızın yaptığı bıçaklara yapılan yorumlar benim gibi amatör hobicilerin sürekli yeni bilgiler edinmesini sağlıyor.

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #8 : 27 Ocak 2021, 20:43:35 »
Elinize sağlık. Daha önce başarısız bir nakiri denemem olmuştu. Zorlukları iyi anlıyorum. Özellikle mutfak için yapılan bıçaklarda taşlama kısmının çok geniş olması hem büyük sabır istiyor hem de açıyı korumayı zorlaştırıyor. Deseni ben de çok beğendim.

Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #9 : 27 Ocak 2021, 21:45:39 »
Mustafa abi cok guzel olmus eline sağlık..bant zımpara yenimi aldin ?

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #10 : 27 Ocak 2021, 22:20:25 »
Mustafa abi cok guzel olmus eline sağlık..bant zımpara yenimi aldin ?

Teşekkür ederim. Yazın almıştım ama bıçağa ağız açmak yeni kısmet oldu. Dedim ya bir türlü cesaret edemedim. Balta yontup durdum kaç aydır  :D
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

karabasan

  • ***
  • 48
  • Hasan Basri TUĞAN
  • Meslek: Turizm
  • Yer: İstanbul/Maltepe
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #11 : 27 Ocak 2021, 23:03:04 »
Sizde "Yaptığı işi, beğenmeyen adam" sendromu var. Anlayışınıza sığınarak, bir şaka ile giriş yaptım. Ellerinize sağlık, hem nakiri, hemde fotoğraflar çok güzel olmuş. Özellikle, bambularin yanyana olduğu fotoğraf.

Saygılarımla.
Huzura çıktığımızda başımızı eğik bırakma Ya Rab..

mhmmd

  • **
  • 113
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: denizli (i) , akşehir (m)
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2021, 23:04:15 »
Fotolar yazi sonunda oldugu icin, yazinizi okurken bayagi citayi dusurmustum, sonucu gordugumde sizin citayi ne kadar yukselterek calistiginizi ve cikan sonucu o yuzden cok begenmediginizi anladim. Elinize saglik cok guzel gorunuyor, desenler egzotik bir hava katmis. Eminim en kisa zamanda mutfagin vazgecilmez bicaklari arasina girecektir.

Sefa Hocam sizin yorumlarınız bizim için eğitici oluyor. Muhakkak ki yorum istemeyen, eleştiriye kapalı kişiler olacaktır. Bu durumdan rahatsız olan insanların aslında eserlerini paylaşmamaları gerekir. Yapılan ürünü paylaşmak aslında meydana çıkmak, eksiğiyle fazlasıyla ürünü ortaya koymak gibidir. Yani övgüye ve eleştiriye açık olması gerekir. Hem kendi bıçaklarıma siz ve diğer ustalardan gelen yorumlar hem de başka ustalarımızın yaptığı bıçaklara yapılan yorumlar benim gibi amatör hobicilerin sürekli yeni bilgiler edinmesini sağlıyor.
[/quote]

borakent hocam dediklerine katiyorum.

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #13 : 28 Ocak 2021, 12:22:23 »
Sizde "Yaptığı işi, beğenmeyen adam" sendromu var. Anlayışınıza sığınarak, bir şaka ile giriş yaptım. Ellerinize sağlık, hem nakiri, hemde fotoğraflar çok güzel olmuş. Özellikle, bambularin yanyana olduğu fotoğraf.

Saygılarımla.

Teşekkür ederim. Olabilir sanırım  :-[
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #14 : 28 Ocak 2021, 12:32:32 »
Fotolar yazi sonunda oldugu icin, yazinizi okurken bayagi citayi dusurmustum, sonucu gordugumde sizin citayi ne kadar yukselterek calistiginizi ve cikan sonucu o yuzden cok begenmediginizi anladim. Elinize saglik cok guzel gorunuyor, desenler egzotik bir hava katmis. Eminim en kisa zamanda mutfagin vazgecilmez bicaklari arasina girecektir.

Sefa Hocam sizin yorumlarınız bizim için eğitici oluyor. Muhakkak ki yorum istemeyen, eleştiriye kapalı kişiler olacaktır. Bu durumdan rahatsız olan insanların aslında eserlerini paylaşmamaları gerekir. Yapılan ürünü paylaşmak aslında meydana çıkmak, eksiğiyle fazlasıyla ürünü ortaya koymak gibidir. Yani övgüye ve eleştiriye açık olması gerekir. Hem kendi bıçaklarıma siz ve diğer ustalardan gelen yorumlar hem de başka ustalarımızın yaptığı bıçaklara yapılan yorumlar benim gibi amatör hobicilerin sürekli yeni bilgiler edinmesini sağlıyor.


borakent hocam dediklerine katiyorum.
[/quote]

Teşekkür ederim. Yakalamak ve vermek istediğim havayı elde edemeyince sinir oluyorum. Zamana bırakmak lazım sanırım. Örneğin ilk işim olan Bolo pala tüm hatalarıyla  beni ziyadesiyle tatmin etmişti.
Eleştiriye kapalı olmayı anlayamıyorum. O zaman burada neden iş paylaşılıyor hava atmak için mi?
Kendi adıma sebepler
- İş farklıysa göstermek ve faydalı olmak için
- Hataları varsa ustalardan ders almak için, öğretebileceğimiz bir şey varsa öğretmek için.
- Vefa için! Çünkü yaptığımız işlerdeki temel bilgileri buradaki değerli ustaların çabalarıyla ve paylaşımlarıyla elde ediyoruz. Buradaki bilgiler olmasa belki aynı işteki kaliteyi 8-9 iş sonra elde edebiliriz. Ben bu foruma 6 yıl kadar önce üye oldum. Ancak hayatımdaki bazı sıkıntılar nedeniyle bıçak yapım işini bu zamana dek dondurmak zorunda kaldım. O günden bugüne forum üyelerinin işlerindeki gelişmeleri, paylaşımları, deneyimleri inanılmaz! Bizimkisi biraz mirasyedilik gibi oluyor.
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

atikmehmet

  • ***
  • 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #15 : 28 Ocak 2021, 12:42:24 »
Bıçağı ben de çok beğendim. hele işlemeler ne güzel olmuş öyle. Anlatmış olduğunuz sorunları da baktım ama ne olduğunu anlamadım ne yalan söyleyeyim. Ellerinize sağlık çok hoş bir bıçak olmuş.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

dela

  • *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #16 : 28 Ocak 2021, 12:50:25 »
Elinize sağlık.
Nesi olursa olsun "ilk defa" notu ile iyi işçilikler paylaşılınca salyangoz hızıyla ilerliyormuşum hissine kapılıyorum.  :)


Emrah06

  • ***
  • 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #17 : 28 Ocak 2021, 13:07:32 »
Şuan yapmaya çalıştığım bir bıçak için tam da yerinde gördüm bu bıçağı ve çok şık ve güzel olmuş ustam ellerinize sağlık. Kabza ve bıçak üzerindeki desene bayıldım desem yeridir. Akşama bende pirinçten aynı şekilde bir balçak yapmayı ortası ahşap, sonunu epoksi ile bitirmeyi planlıyordum. Sizinki kadar güzel bir kabza yapabilmem umudu ile. Karartma ve desen çıkartmayı nasıl işlediniz hocam asit ile yakarak mı yapıldı.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #18 : 28 Ocak 2021, 13:15:42 »
Bıçağı ben de çok beğendim. hele işlemeler ne güzel olmuş öyle. Anlatmış olduğunuz sorunları da baktım ama ne olduğunu anlamadım ne yalan söyleyeyim. Ellerinize sağlık çok hoş bir bıçak olmuş.

Teşekkür ederim, işlerinde sizin kadar sabırlı olmayı başarırsam olacak sanırım  :D
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

maytir

  • ***
  • 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri
« Yanıtla #19 : 28 Ocak 2021, 13:16:08 »
Elinize sağlık.
Nesi olursa olsun "ilk defa" notu ile iyi işçilikler paylaşılınca salyangoz hızıyla ilerliyormuşum hissine kapılıyorum.  :)
Teşekkür ederim, kolay gelsin size de
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/