Öncelikle , ağaç işinde uzman değilim.
Forumda arkadaşlarımız çok değerli tecrübelerini paylaşmışlar.
Yapılmak istenenin olmadığı denemelerde çok önemli .
Ahşabın içerisine işleyecek sıvı su ve ya benzeri bir şey olmalı.,
Mesela ağaç tutkalı ( beyaz tutkal ) su bazlı ama ahşabın içerisine ne kadarı su olarak ne kadarı katkılar olarak sızıyor ve sızdığı yerde ne kadar sertleşiyor ve ya sudan yağdan koruyor ?
Çeşitli kimyasallardan eritilerek oluşturulan sıvılar var malum.
Deneyenler paraloid den sonuç almış görünüyor.
Ve ya pleksi dediğimiz akrilik türlerinin kloroform ile inceltilip uygulandığı çalışmalar var.
Her nasılsa mantıken malzeme ne kadar son haline yakınsa yani kütük gibi değilde kullanıma yakın halde ise o kadar iyi olacağı.
Daha derine işlemesi muhakkak.
Çok ıslatan derinlere işleyecek piyasada kolay bulunabilen mesela japon dediğimiz şeyleri kullanan arkadaşlar var.
Hızlı kuruyanları biraz nüfuz ettikten sonra donuyor. Sonraki uygulamalarda artık daha derine gitme durumu yok.
Geç donan ve çok akışkan olanları daha uygun duruyor.
Bu konularda Loktite ( Henkel gurubundan ) çok çeşit sunuyor.
Epoksiler ve sertleştiricileri çok çeşitli illa pahalı olanı sonuç vermeyebilir .
Sonuç da reaksiyonları tam bilmiyoruz üreticiler de bıçakçıları düşünmüyor.
Ayrıca gıdalarla muhatap olacağı kesin olan bıçaklarda kullanılacak kimyasallar olayı ayrı konu.
Benim tecrübelerim çeşitli tamir durumlarında farklı malzemeleri yapıştırmak sabitlemek yalıtmak gibi olaylara dayanıyor.
Tekrar ediyorum , bitkilerde odun ve soymuk borusu gibi yapıları biliyorum fizik olaylarını biliyorum ama ahşap üzerinde uzman değilim !