Herkese merhaba, uzun zamandır yapmak istediğim stabilize ahşap işine bu hafta giriştim, öncelikle ihtiyacım olan vakum tankıyla işe başladım , 8m3 lük iki kademeli bir vakum pompası aldım ve bunu 15 litrelik bir tencereye akuple ettim,, vakum sistemi gayet iyi çalışıyor, vakumlama sonrasında vanaları kapattım , 4 saat boyunca göstergede herhangi bir değişiklik olmadı.
Gelelim stabilizasyon işlemine, 9 mm kalınlıkta iki ceviz parçasına öncelikle şu bazlı bir boya emdirdim, ama bu işlemi vakum tankında değil uyduruk bir bardak çekme aletini montaj yaptığım kavanozda gerçekleştirdim , boyayıda hızlı bir kuruma sağlaması içinsuda değil ispirtoda çözdüm.
Stablizasyon için döküm tipi bir epoksi kullandım, ahşapları epoksinin içine bırakarak vakumlama işlemini başlattım, köpürme yaptıkça vanayı açarak taşmayı önledim, yaklaşık 1 saat boyunca işleme devam ettim ama köpürme bir türlü bitmedi, ahşabın içerisinde bu kadar hava olması imkansız, malzemeyi çıkardığımda epoksi sıcaktı ve kıvamı koyulaşmıştı, normalde bu epoksinin donması iki gün sürüyor, sanırım vakum tepkimeyi hızlandırmıştı. İşlem öncesi 65 gram olan ahşap parçaları İşlem sonrası 92 gram olmuştu, ama yüzeydeki gözeneklerde epoksiden eser yoktu ve malzeme suyu emiyordu.
Acaba vakum bu işlem için fazla geliyor olabilirmi ? Uygulamamı tavsiye edeceğiniz farklı prosesler varmıdır, cevaplarınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.