Bıçak Sanatı - Forum

Hamon denemesi ve birkaç soru

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Hamon denemesi ve birkaç soru
« : 26 Aralık 2020, 20:11:19 »
Esaş eğeden başladığım bir bıçak var. Becerebilirsem Abhaz bıçağı olacak.  Hamon denemesi yaptım, ısıl işlemden sonra da biraz perdah yaptım, 2000 kumdan önce asite daldırıp çıkardığımda hamonu başarıdığımı fark ettim, 2000 kumu geçtikten sonra fotoğraflardaki hâli aldı.
Hamon ağıza çok yakın, ilk sorum bu hamon işe yarar mı kalmalı mı? Yoksa yumuşatıp tekrar mi denemeliyim?
İkinci sorum hamon her şeye rağmen işe yarar ise, hamonu daha belirgin kılmak için ne yapabilirim? Sefa hocamız alüminyum oksit kullanmak gerektiğini söylemişti ama bu hamonda işe yarar mi uğraşayım mı, değer mi acaba?
Gerekirse alüminyum oksitle işlemi nasıl yapmak gerekiyor.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Ynt: Hamon denemesi ve birkaç soru
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2020, 21:03:14 »
Tebrikler. Bir hamonunuz var. Ama bence ağıza yakın olmuş. Eğer ağızincelmediyse tekrarlayınderim. Alüminyum oksit etkilidir fakat ben bileme taşlarını birbirine sürtüyorum ve çıkan çamur(pasta deniyor İngilizce:slurry) Hamon için bence 5 bin grit üstü taşlar kullanmak gerek. Daha düşükgritler namluyu çizebiliyor.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #2 : 27 Aralık 2020, 15:28:15 »
Tebrikler. Bir hamonunuz var. Ama bence ağıza yakın olmuş. Eğer ağızincelmediyse tekrarlayınderim. Alüminyum oksit etkilidir fakat ben bileme taşlarını birbirine sürtüyorum ve çıkan çamur(pasta deniyor İngilizce:slurry) Hamon için bence 5 bin grit üstü taşlar kullanmak gerek. Daha düşükgritler namluyu çizebiliyor.
Teşekkür ederim.
Aslında ağız incelmedi ama namlu da bayağı dar, üstteki eğe dişlerini kaybetmediğim için taşlanan kısım bayağı dar. Yukarı çıkarayım derken eğe kısmına çok yaklaşma ihtimali aklıma geldi.
İlk hamon için bu kadarla yetineceğim.
Belirginleştirmek için taşların tozunu deneyeceğim, elimde hâlihazırda mevcut.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2020, 16:31:08 »
Ellerinize sağlık Adnan Ustam ilk deneme için bence çok başarılı bir hamon. Su ile mi denediniz? Harçta neler kullandınız.? Zamanında 5 liraya aldığım  a. oksit taşını kırıp un ufak edip denemiştim. İşe yarıyor ama Abdurrahman Ustanın dediği gibi arada çizikler atıyor. Çamur olayını yeni duydum en kısa sürede ben de deneyeceğim..

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #4 : 27 Aralık 2020, 17:42:59 »
Ellerinize sağlık Adnan Ustam ilk deneme için bence çok başarılı bir hamon. Su ile mi denediniz? Harçta neler kullandınız.? Zamanında 5 liraya aldığım  a. oksit taşını kırıp un ufak edip denemiştim. İşe yarıyor ama Abdurrahman Ustanın dediği gibi arada çizikler atıyor. Çamur olayını yeni duydum en kısa sürede ben de deneyeceğim..
Teşekkür ederim ustam. Yağ ile su verdim, fakat bir dahakine su ile deneyeceğim.
Harçta tek başına kil kullandım, Avanos'tan aldığım çömlek yapımında kullanılan kil.
Namluyu güzelce temizledikten sonra hafif ısıttım, kili çok ince bir tabaka olarak istediğim bölgelere sürdüm bıçağın sıcaklığıyla kısa sürede kurudu bu tabaka. Daha sonra çamuru tutması için baştan sona doğru tel ile sardım namluyu, sonra parmak ucuyla kili alıp alıp istediğim bölgelere uyguladım, daha sonra teli sondan başa doğru tekrar sardım, biraz daha kil sürdüm üzerine. Bu şekilde ısıl işleme girdim.

Kadir26

• 53
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #5 : 27 Aralık 2020, 18:40:46 »
Çok güzel adnan ustam tebrikler inş en kısa zamanda denicem

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 28 Aralık 2020, 10:09:43 »
Adnan hocam tebrik ederim. Kendim başarmış gibi sevindim. Bence tekrar ısıl işlemle zaman kaybetmeyin, bu hamonu daha da belirgin hale getirmek için uğraşın. Elinize sağlık. :2up

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #7 : 28 Aralık 2020, 10:39:18 »
Çok güzel adnan ustam tebrikler inş en kısa zamanda denicem
Teşekkür ederim. Deneme sonuçlarını bekliyor olacağım :)

Adnan hocam tebrik ederim. Kendim başarmış gibi sevindim. Bence tekrar ısıl işlemle zaman kaybetmeyin, bu hamonu daha da belirgin hale getirmek için uğraşın. Elinize sağlık. :2up
Çok teşekkür ederim Orkun ustam, çok daha güzellerini sizin yapacağınızdan eminim, hatta bekliyoruz diyelim :)

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2020, 13:28:15 »
Sanki çamuru biraz kalın sürdüğünüz için hamon sınırı ağza doğru inmiş diye düşünüyorum. Tel sardıktan sonra bir kat daha kil uygulamanız kalınlaştırmış olabilir. Ama bu haliyle bile yakışıklı. Elinize sağlık.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #9 : 28 Aralık 2020, 21:27:12 »
Sanki çamuru biraz kalın sürdüğünüz için hamon sınırı ağza doğru inmiş diye düşünüyorum. Tel sardıktan sonra bir kat daha kil uygulamanız kalınlaştırmış olabilir. Ama bu haliyle bile yakışıklı. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim ustam. Evet çamuru kalın sürdüm, hiç sakınmadım bolca sürdüm. Sefa hocamız hamona dair tecrübelerini paylaşana kadar bunun olumsuz etkisi olacağını da hiç düşünmemiştim. Sizin de buyurduğunuz üzere muhtemelen çamurdan dolayı ağıza yakın oldu. Bakalım elimde dört beş eğe daha var, eğeyle çalışmak da hoşuma gitti, daha sonrakilerde hamon için daha fazla özeneceğim.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #10 : 28 Aralık 2020, 21:54:43 »

Ellerinize ağlık, ben dikkatimi çeken başka bir konu için uyarmak istedim, namlu bitişi kuyruğun başlangıç yerindeki köşe çok keskin o kısmın oval olması bıçağın ileride kırım yaşamaması için çok önemli  ;)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #11 : 28 Aralık 2020, 22:03:22 »

Ellerinize ağlık, ben dikkatimi çeken başka bir konu için uyarmak istedim, namlu bitişi kuyruğun başlangıç yerindeki köşe çok keskin o kısmın oval olması bıçağın ileride kırım yaşamaması için çok önemli  ;)

Çok teşekkür ederim ustam, ilk fırsatta ovalleştireyim inşallah.

« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2020, 00:35:20 »
Ben olsam, bu bıçağa yeniden Hamon yapmayı aklımdan çıkaramazdım  ::)  ::)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2020, 10:21:07 »
Ben olsam, bu bıçağa yeniden Hamon yapmayı aklımdan çıkaramazdım  ::)  ::)
Hocam aslında benim de aklımdan çıkmıyor, bir iki sebepten çok tereddütte düştüm ama herhalde tekrar denerim artık. Yazınızı okuduktan sonra nerde ne yanlış yaptığımı da anladığımı düşünüyorum zira. Bakalım ne çıkacak :)

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #14 : 29 Aralık 2020, 11:10:26 »
Tel sarmana gerek yok. Yüzeyi elindeki en kaba zımpara ile zimparsan kil daha iyi tutunuyor. Ardından kilini diş macunu kıvamına getirince bıçağa sürebilirsin. Ama kilin kalınlığı 1-2mmden fazla yada az olması sorunlara neden olabiliyor. Ardından kilin yavaş yavaş kurumasını bekle yada pürmüz vs ile kurutabilirsin. 800  derecenin üzerine çıkmak bıçağı komple sertleştirir. 780 derecenin altında da sertleşmez. Suyu 80 derecelere ısıtıyorum. Daldır suya ve 4 saniye kadar bekle sonra çıkar bi 4 saniyede dışarda bekle ardından tekrar suya bir daha çıkarma. Şansın bol olsun diyorum. :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #15 : 29 Aralık 2020, 11:59:24 »
Çok teşekkür ederim. İnşallah bugün deneyeceğim. Bahsettiğiniz hususlara dikkat edeceğim. Tekrar teşekür ederim :)

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
« Yanıtla #16 : 30 Aralık 2020, 00:08:10 »
Ustalarım tavsiyeleriniz, yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.
Bugün tekrar su verdim, temizlemedim ama hamon var ve bence eskisinden daha iyi, en azından benim içime daha çok sindi, tekrar teşekkür ederim.
Bu defa su ile su verdim ve çamuru daha ince uyguladım.

Basat

• 211
  • Meslek: Memur
  • Yer: Tatvan
« Yanıtla #17 : 30 Aralık 2020, 08:48:10 »
Elinize sağlık, güzel görünüyor.
Başarılı olan insanların ortak özelliği, çok çalışmalarıdır.
———————————————————-
https://www.instagram.com/avci_knives/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #18 : 30 Aralık 2020, 08:56:48 »
Temizlenmiş halini görmek için sabırsızlanıyorum hocam. İyi ki bizim pısırık ve garantici tavsiyelerimizi dinlemeyip Sefa hocamı dinlemişsin. :D
Sıcağı sıcağına hemen işe koyulduğun ve kısa zamanda işi bitirdiğin için teşekkür ederim hocam. Benim de dahil birçok kapanmamış konumuz var. Ustalarımız bir tavsiye verdiğinde "ilk fırsatta deneyeceğim" deyip yıllarca erteleyebiliyoruz. İşi ciddiye alıp, zaman ayırıp, uğraşman ve karşılığında emeklerini aldığını görmekten mutlu oldum. :2up Hatta gaza geldim, ben de suda su vermeyi deneyeceğim inşallah.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #19 : 30 Aralık 2020, 10:43:41 »
Emeğine ve ısrarına sağlık.  :)
Merakla bekliyorum...