Bıçak Sanatı - Forum

Bakır Sanmai

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
Bakır Sanmai
« : 13 Aralık 2020, 00:50:49 »
Merhabalar dün canlı toplantı esnasında sanmai bakır ve Çelik kaynağı hakkında soru sormuştum o videoyu buldum paylaşıyorum bahsettiğim gibi ocak kaynağı yapıyor hatta bakır baya ince ben kalın görmüştüm oysa
tam tersiymiş deneyip denememekle hala kararsızım ama denemek istiyorum olsada olmasada linkini paylaşıyorum

https://youtu.be/wTkMz8_nabA
Gendarmerie Special Operation...

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bakır Sanmai
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2020, 01:40:53 »
Böyle bir bıçağı ilk defa görüyorum. Muhteşem olmuş, özellikle ilk göstermiş olduğu siyah bambaşka. Vallahi yerim müsait olsa hiç düşünmeden denerim. Sağolasın ustam paylaşım için.
'' Gayret bizden, tevfik Allah'tan. ''
'' Nasıl yaşarsanız, öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz, öyle dirilirsiniz. ''

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2020, 01:52:20 »
Videodaki usta 2 tane yüksek alaşım çeliğin birbirine yapışmasına kolaylaştırmak için kullandı sanırım bunun yanında görselide çok güzel oldu.
Bakırın iğrenç kokusu olmasa daha çok kullanılır bu tarz bakır-sanmai çelikler.  :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2020, 02:12:46 »
Şaban dene bence, büyük olasılıkla yaparsın. Olayı şimdi anladım, aslında bakır arada eriyor ama tüm kenarlar sızdırmaz şekilde kaynaklandığı için, erimiş bakır erimemiş iki plaka arasında kalıyor. Bu sırada malzemeyi dövmeye devam ediyor, birleşme gerçekleşirken sıcaklığın düşmesiyle bakır sertleşiyor ve tüm malzemeler yekpare hale geliyor. Mantıklı, yapılabilir ama bakırın olumsuz etkilerini akılda tutmakta yarar var  ;) Belki aynı şekilde nikel kullanmak yine güzel bir görüntü verir. Sağol paylaştığın için.

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #4 : 13 Aralık 2020, 10:49:19 »
Böyle bir bıçağı ilk defa görüyorum. Muhteşem olmuş, özellikle ilk göstermiş olduğu siyah bambaşka. Vallahi yerim müsait olsa hiç düşünmeden denerim. Sağolasın ustam paylaşım için.
Denemekte yarar var ustam teşekkürler

Videodaki usta 2 tane yüksek alaşım çeliğin birbirine yapışmasına kolaylaştırmak için kullandı sanırım bunun yanında görselide çok güzel oldu.
Bakırın iğrenç kokusu olmasa daha çok kullanılır bu tarz bakır-sanmai çelikler.  :D

Deneyip göreceğiz ustam bende hiç yapmadım kokusuna katlanacagız artık  :)

Şaban dene bence, büyük olasılıkla yaparsın. Olayı şimdi anladım, aslında bakır arada eriyor ama tüm kenarlar sızdırmaz şekilde kaynaklandığı için, erimiş bakır erimemiş iki plaka arasında kalıyor. Bu sırada malzemeyi dövmeye devam ediyor, birleşme gerçekleşirken sıcaklığın düşmesiyle bakır sertleşiyor ve tüm malzemeler yekpare hale geliyor. Mantıklı, yapılabilir ama bakırın olumsuz etkilerini akılda tutmakta yarar var  ;) Belki aynı şekilde nikel kullanmak yine güzel bir görüntü verir. Sağol paylaştığın için.
[/quote]
Ustam olayı anlatıp dile getirdiğiniz için cok teşekkürler nikel yerine 15N20 kullanmayı düşünüyorum çünkü elimde nikel yok tabi bakırın olumsuz etkilerini göz önünde bulundurmakta fayda var olursa vitrinde görsel olarak yerini alır bizim ki sadece renk katmak görsel açıdan sağolun ustam tekrar.
« Son Düzenleme: 13 Aralık 2020, 10:51:27 Gönderen: Şaban Kurt »

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2020, 09:47:29 »
Ustam olayı anlatıp dile getirdiğiniz için cok teşekkürler nikel yerine 15N20 kullanmayı düşünüyorum çünkü elimde nikel yok tabi bakırın olumsuz etkilerini göz önünde bulundurmakta fayda var olursa vitrinde görsel olarak yerini alır bizim ki sadece renk katmak görsel açıdan sağolun ustam tekrar.

Şaban ustam ben sana ayarlarım. 15n20 karartma esnasında gene bir miktar karardığı için orada bakır kadar etkili durmayacak. Eğer bakırın rengi önemli değil sadece kontrast önemli dersen 410, 420 gibi paslanmazlar yada nikel işini çok iyi görecektir.

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #6 : 14 Aralık 2020, 11:20:28 »

Şaban ustam ben sana ayarlarım. 15n20 karartma esnasında gene bir miktar karardığı için orada bakır kadar etkili durmayacak. Eğer bakırın rengi önemli değil sadece kontrast önemli dersen 410, 420 gibi paslanmazlar yada nikel işini çok iyi görecektir.
Aslında elimde paslanmaz levha var  2 adet zamanında çakı liner için kullanmıştım ama muadili nedir bilmiyorum baya parlak 410 mu aceba kullansam sorun yaratır mı yada olabilirmi 15N20 yerine kalınlık 1 mm levhanın

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #7 : 14 Aralık 2020, 13:12:48 »

Aslında elimde paslanmaz levha var  2 adet zamanında çakı liner için kullanmıştım ama muadili nedir bilmiyorum baya parlak 410 mu aceba kullansam sorun yaratır mı yada olabilirmi 15N20 yerine kalınlık 1 mm levhanın

Sanmai için kullanılıyor. Sefa hocam da yapmıştı hatta. Gerçi Şeref ustam bir seferinde başarısız olmuştu 300 serisi bir paslanmazla ocak kaynağında sanmai yaparken ama nikeli kaynattı. Yaptığı bowie'yi hatırlarsın. Hatta bana da 12cm kadar bir namlu dövüp yollamıştı sağolsun. Aynı şekilde sen de nikel denemek istersen hallederiz. ;)

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #8 : 14 Aralık 2020, 13:19:24 »

Sanmai için kullanılıyor. Sefa hocam da yapmıştı hatta. Gerçi Şeref ustam bir seferinde başarısız olmuştu 300 serisi bir paslanmazla ocak kaynağında sanmai yaparken ama nikeli kaynattı. Yaptığı bowie'yi hatırlarsın. Hatta bana da 12cm kadar bir namlu dövüp yollamıştı sağolsun. Aynı şekilde sen de nikel denemek istersen hallederiz. ;)
Sağol ustam varsa hayır demem ama isterim tabiki  :)

veysel açarı

• 207
  • Meslek: Paramedic
  • Yer: Manisa akhisar
« Yanıtla #9 : 14 Aralık 2020, 18:42:44 »
guzel fıkır ustam denemek lazxım

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 14 Aralık 2020, 20:42:37 »
Ne diyor kitapta; bakırdan kaçın, kaçın...
Orkun abi güzellik yapmış abi ne güzel
ince bir nikel şerit çok hoş olur kararmış namluda.
Tekrar söylüyorum nikel yumuşak ve çizilmeye
müsait, ince kullanılsa iyi olur.

15n20’yi bulmuşsunuz da beğenmiyormuşsunuz
gibi bir esinti aldım. Buldunuz mu yoksa? ???

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #11 : 14 Aralık 2020, 21:05:41 »
guzel fıkır ustam denemek lazxım
Deneyip göreceğiz ustam
Ne diyor kitapta; bakırdan kaçın, kaçın...
Orkun abi güzellik yapmış abi ne güzel
ince bir nikel şerit çok hoş olur kararmış namluda.
Tekrar söylüyorum nikel yumuşak ve çizilmeye
müsait, ince kullanılsa iyi olur. 

15n20’yi bulmuşsunuz da beğenmiyormuşsunuz
gibi bir esinti aldım. Buldunuz mu yoksa? ???

Yok şeref ustam kim kaybetmiş de biz bulalım bir parça var elimizde onu değerlerindirecegiz
Sağolsun Orkun ustam ayarlamaya çalışacak yapabilirsek bakalım sonuç ne olacak

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #12 : 15 Aralık 2020, 01:39:43 »

;D ;D ;D  Ben dememiş miydim profilin içine mi koydu diye  8) Mantık aynı mantık , Sefa ustamın da dediği gibi eriyik dışarı çıkamadığın için arada kalıyor, mantıklı  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 15 Aralık 2020, 01:54:06 »

Birde aklıma takılan bir şey var, merkezde çelik var zaten yani gıda da kesecek olsak ilk çelik temas ediyor, soğuk malzeme kesileceği için bakır yine de zehirleyici olur mu  ::)

Başka bir mevzu da bu tür hava almadan yapılacak olan kaynak işlerinde boraks kullanmadan yapışma sağlanır mı ::) Vatandaş hiç boraks kullanmadığına göre oluyor demek ki  :-[
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2020, 02:03:54 Gönderen: Soytürk Dönmez »

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #14 : 15 Aralık 2020, 11:33:56 »

;D ;D ;D  Ben dememiş miydim profilin içine mi koydu diye  8) Mantık aynı mantık , Sefa ustamın da dediği gibi eriyik dışarı çıkamadığın için arada kalıyor, mantıklı  :2up

Birde aklıma takılan bir şey var, merkezde çelik var zaten yani gıda da kesecek olsak ilk çelik temas ediyor, soğuk malzeme kesileceği için bakır yine de zehirleyici olur mu  ::)

Başka bir mevzu da bu tür hava almadan yapılacak olan kaynak işlerinde boraks kullanmadan yapışma sağlanır mı ::) Vatandaş hiç boraks kullanmadığına göre oluyor demek ki  :-[

Evet ustam söylemiştiniz bakır konusunda temas yanaklara olacağı için illa ki  gıdaya temas edebilir
Komple kaynak olduğundan dolayı galiba boraks kullanmıyor ustam öyle tahmin ediyorum yanlız suda var bakır kaynak temasını eriyeceği için  arttırıyor mu acaba o yüzden de kullanmıyor olabilir

« Yanıtla #15 : 15 Aralık 2020, 13:22:51 »
Boraks kullanılmıyor, boraks kullanılıp her tarafı kapatılınca malzeme infilak ediyor ( denedim biliyorum  ;) ) malzemenin her tarafından kaynaklanınca zaten içeriye oksijen giremiyor ve dolayısıyla yüzeylerde birleşmeye temel olarak engel olan oksitler oluşmuyor, bu nedenle zaten boraksa da gerek kalmıyor. Tek dikkat edilmesi gereken nokta, malzemelerin yüzeyinin iyi temizlenmiş olması.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 16 Aralık 2020, 01:49:54 »
Boraks kullanılmıyor, boraks kullanılıp her tarafı kapatılınca malzeme infilak ediyor ( denedim biliyorum  ;) ) malzemenin her tarafından kaynaklanınca zaten içeriye oksijen giremiyor ve dolayısıyla yüzeylerde birleşmeye temel olarak engel olan oksitler oluşmuyor, bu nedenle zaten boraksa da gerek kalmıyor. Tek dikkat edilmesi gereken nokta, malzemelerin yüzeyinin iyi temizlenmiş olması.

??? ??? ??? Geçmiş olsun ustam, Allah korusun metal ve infilak etme  :o :o :o Şarapnel etkisi olur ustam sakat işler iyiki söylediniz aklımızda bulunsun, sağ olasın yine hayat kurtardın ustam, ömrün uzun olsun  :2up :2up :2up

Şaban Kurt

• 1206
« Yanıtla #17 : 17 Aralık 2020, 17:19:16 »
Bugün dövme fırsatı buldum güzelce hava boşluğu kalmayacak şekilde kaynak attık çapaklarını temizledikten sonra Ocak kaynağına geçtik Ocak kaynağını da yaptık Orkun ustamın göndereceği nikeli daha sonra kullanacağım bu tecrübe olsun diye kendimi denemekti amacım yaptık fakat kenar çatlakları olmaya başlayınca dövmeyi durdurdum daha fazla zorlamadım malzemeyi bilmiyorum belki bakır yoğunluğundan dolayı böyle çatlak oluşmuş olabilir kenarlarda ortası düzgün bakalım formu verdikten sonra ne çıkacak ama yanaklarda yogun bakır olacağı kesin taşlamaya fırsat bulamadım

Nikelle yapacağım bu sefer yanaklarda bakırı çok ince kullanıp videodaki gibi sonuç alabilirim diye tahmin ediyorum

Malzeme en dış 15N20 Orta O2 Yanlar ise Bakır
O2 Kalınlık 4 mm
15N20 kalınlık 4 mm 2 parça olarak koydum
Bakır ise elimde ince olmadığı için Kalın Kullanmak Zorunda kaldım amacım kendimi test etmekti zaten
Bakır kalınlık 3 mm

https://instagram.com/stories/krtknives/2465489740008153392?igshid=re87ct0vya1h
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2020, 17:25:10 Gönderen: Şaban Kurt »

Muhammet Acar

• **
  • 397
  • Meslek: ...
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 17 Aralık 2020, 17:26:08 »
Maşallah ustam, sonucu dört gözle bekliyorum  :2up